Alimentația copiilor: când introducem cacaua?

Scris de Cristela  - octombrie 16, 2023

26 februarie 2017
Întrebare de la Mihaela la rețeta de ciocolată cu cacao, din articolul ”Ne faci si nouă ceva bun de primăvara?”

Buna Cristela,

Ce părere ai despre cacao la copii, de la ce vârstă? Întreb asta deoarece am in minte cele spuse de Ligia Pop la o rețetă de a ei: ”Daca vreti sa faceti aceasta reteta pentru copiii care au pana la 9-10 ani, inlocuiti cacao raw cu pudra de roscove si daca folositi unt de cacao, inlocuiti-l cu untul de cocos sau de palmier, chiar daca untul de cacao contine o cantitate mica de cafeina. Se stie ca pudra cacao folosita sub orice forma in dulciuri, indiferent daca este raw sau obisnuita, energizeaza peste masura copilasii din cauza continutului de cofeina.” Mulțumesc!

Răspuns

Multumesc, Mihaela dragă, pentru întrebare.

Cacaua nu conține cofeină, ci teobromină, o substanță înrudită cu cofeina și care este un excitant nervos, desigur, deși cu o acțiune stimulatoare mai slabă decât a altor alcaloizi.

Am răspuns la întrebarea aceasta deja din 2011 🙂 și reiau acum materialele în care am povestit despre pudra de roșcove (carob), cacao și cafea:
1. Rețeta de ciocolată ”bounty”
2. Tarta de ciocolată fără ciocolată și fără gluten
3. Rețeta Parfeu de ciocolată din cartea Simplu 1.

Pentru copiii care nu au gustat niciodata bunătăți cu cacao, firește că pudra de roșcove (carob) este soluția ideală. Iata o rețetă foarte simplă de ciocolată pentru bebici, pe care o faceam țac-pac pentru Petru cel pofticios.

Pentru cei are au prins însă gustul de cacao, gustul acela specific de ciocolată, va fi mai dificil (pentru părinți mai ales) să schimbe preferința. Deși nu imposibil. Dacă vom dori să-i reformăm 🙂 și să trecem de la ouă de ciocolată, lapte cu cacao instant, vaci mov sau fulgi de ”cereale” cioca-boca, la pudră de roșcove, e posibil să ne semnăm singuri demisia. 🙂 Protestele vor fi pe măsură și aversiunea față de orice le vom propune nou, aidoma.

Nu mai am nici eu fixații mentale și nu mai fac din corectitudinea alimentară dogmă, pentru că am observat în timp că cele mai eficiente schimbări au loc doar atunci când modificările de comportament sunt însoțite de o transformare simultană la nivelul conștiintei personale a adultului.  Altfel, vorbim vorbe pline de vorbe, risipim energie și ne stabilim obiective deznadăjduitoare.

Pentru copiii obișnuiți deja de familie și de școală cu gustul de cacao, recomand gradual reducerea cantității de cacao din produsele preparate în casă, până se ajunge cu blândețe la jumate-jumate cacao-roșcove. Dacă ne ostenim să ajungem la această performanță în casă, e deja un ajutor semnificativ acordat sistemului nervos, care poate face față mai ușor unor excese din afara casei.

Nu întâmplător în Simplu2 am scris așa: ”Stresul produs de interzicerea completă a unui aliment în scop educativ, e mai nociv decât un compromis făcut în mod lucid. (…) Decât să cumpărați din magazin ceva îngrozitor, mai bine ocazional acasă un compromis necompromițător.”

Cu Vitamina L și miros de ciocolată,

Articole interesante 

>