Am dat lovitura: ciocolata la discretie!

Număr afişări : 67.506

Cand un copil cere ceva dulce, ce i se raspunde cel mai des? “Nuuu! Dulciurile nu sunt mancare!” sau “Primesti si desert, dar numai dupa ce mananci mancare!”.

Legat de cele de mai sus, cateva observatii:

1. Exista dulciuri sanatoase si mai ales hrănitoare. V-ati gandit vreodata ca ati putea oferi chiar pe post de masa perfect echilibrata ca aport nutritiv, o prajitura sau chiar cio-co-la-ta? 🙂 Imaginati-va cum ar fi sa le puteti oferi copiilor ciocolata la discretie, fara teama ca devin agitati sau ca nu se hranesc. Despre asta e in reteta de azi.

Scopul si moderatia sa ne insoteasca insa si atunci cand e vorba de dulciuri sanatoase, pentru a nu le transforma din sanatoase in nesanatoase.

2. Ca tactica de a cointeresa copii si la alt fel de mancare decat dulce, oferirea  desertului in mod conditionat “dupa ce mananci tot” sau “dupa ce mananci macar putin”, este eronata si are efect opus: in loc sa se ataseze de mancare, copiii vor ajunge sa o urasca, deoarece este cea care ii desparte de ciocolata sau alte bunatati care le aduc ”bucurie”.

3. Desertul, chiar si sanatos nu trebuie servit sub nici o forma,  dupa masa. Nici la copii, nici la adulti. In plus, nu se combina niciodata dulce cu sarat si  legume cu fructe. Despre combinatii gasiti trimiteri la rubricile Intrebari frecvente sau Educatie Alimentara.

Pentru imunitate puternica avem nevoie mai putin de suplimente si mai mult de digestie impecabila, in urma careia:
(1) nutrientii (proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale, enzime) sa fie absorbiti, asimilati si utilizati,
(2) detoxifierea organismului sa se produca continuu prin tipul de alimente consumate,
(3) echilibrul pH-ului (pe care un numar din ce in ce mai mare de studii il asociaza cu sanatatea, tineretea si longevitatea) sa fie mentinut.

Combinatiile nepotrivite, mai ales dulce – sarat, impiedica cele de mai sus, duc la formarea unui mediu extrem de acid in interiorul corpului, facandu-l susceptibil la ”boala” si degenerare.

4. Principalul argument adus de sustinatorii consumului de cafea si cacao este ca ambele au un puternic efect antioxidant. E drept, dar au si efecte nocive pe masura, mai ales asupra sistemului nervos. Iar aportul de antioxidanti poate fi la fel de bine asigurat, ba chiar mai bine, de fructe si legume colorate, in special in rosu si violet. E vorba de flavonoide – sistemul imunitar al plantelor si cu efect antitumoral, va mai amintiti, am scris aici?.

Ca fost consumator “en- gross” de cafea, pot face in mod obiectiv comparatia inainte si dupa si indraznesc sa recomand oricui sa o evite sau sa o lase si sa nu se mai uite niciodata inapoi. “Eee, pana acum ne-a batut aproposuri cu carnea, lactatele si vaccinurie, acum se leaga si de cafea!”. Daca va surprindeti reactionand asa in timp ce cititi, nu uitati ce am scris de multe ori: blogul asta nu e pentru a convinge. E pentru a informa, a construi si a imputernici. Nu exista obligativitate. Alegerile va apartin.

Revenind deci la cafea si cacao, cunosc cat de dificila e renuntarea. Pentru mine a fost cea mai dificila. Deci nu va vorbesc din tribune, in timp ce voi jucati in teren. Nu, am fost si eu jucator si sunt inca, sunt coechipierul vostru si va strig ca un partener din teren, in timpul jocului: exista inlocuitori care sunt  – culmea! – nu doar inofensivi, dar si nutritivi!

Am sintetizat cateva informatii, din notitele mele de la orele de educatie medicala si culinara ale dr. Laza, din cartile “Sanatate pentru milioane”, autor Pasquale Lemmo si “Pentru ce atat de bolnavi?”, autor Mariana Ghezzo, precum si din observatiile personale inainte si dupa consumul de cafea si cacao. Pe langa vointa si puterea pe care Dumnezeu mi le-a dat ca sa pot renunta la ele pe loc, am muncit sa cunosc cat mai mult, iar datele de mai jos + felul in care m-am simti dupa ce am renuntat la ele, m-au convins ca decizia va fi definitiva.

***

COFEINA SI SANATATEA

Multi folosesc cafeaua, ciocolata, ceaiul negru, bauturile pe baza de cola ca mijloc de a combate oboseala, a obtine energie si o iluzorie senzatie de buna dispozitie; energia initiala insa se transforma in depresie. Nu in ultimul rand, impedica senzatia de oboseala, neutralizand in acest fel semnalul natural de averizare al organismului si garantia de protectie a sanatatii. Toate par ca ajuta si stimuleaza. Ceea ce pare a fi energie e doar excitare nervoasa. Doar primul efect e de buna dispozitie: nervii stomacului sunt excitati, transmit creierului si acesta mareste activitatea cardiaca si da o energie de scurta durata intregului organism. De aceea se presupune ca ne face bine un ceai negru, o cafea, o bucata de ciocolata. Sistemul nervos insa –  fiind excitat – imprumuta putere din resursele ce urmau sa fie folosite in viitor, consuma din viitor. Asa incat temporara inviorare a organismului este urmata de depresie, dupa ce stimulentul si-a pierdut forta, depresie a carei marime este direct proportionala cu masura in care aceste stimulente au “inviorat”. Va propun urmatoarea analogie: efectul cofeinei asupra sistemului nervos (de care depinde si buna functionare a sistemului imunitar) este ca al biciului asupra unui cal. De fiecare data cand primeste un bici, calul trage cu putere, dar puterea lui nu vine dintr-o mana de ovaz, ci din frica de durerea cauzata de bici. Stapanul, fericit ca poate mana calul, continua sa il loveasca, in loc sa il hraneasca corect. Bineinteles, la un moment dat bietul calut, va ceda, ca si sistemul nostru nervos. Iar de aici un intreg cortegiu de boli si suferinte …

In general toate produsele pe baza de cafea sau cacao, mai ales cele obtinute industrial, contin zahar (sau, mai rau, indulcitori sau miere prelucrata termic – ambele cancerigene). Ca tacamul sa fie concret, va spun si ca zaharul, mai ales cel rafinat, este un hot. El fura rezervere de vitamina B in procesul de metabolizare, iar complexul de vitamine B este considerat printre altele,  “hrana creierului”. Acest argument m-a facut sa renunt definitiv la dulciuri pe baza de zahar. Si am vazut diferenta aproape de neimaginat in starea de spirit si in sanatate.

Motive pentru a nu ingera cofeina (teina in ceai sau teobromina in cacao):

  1. Afecteaza creierul
  2. Prejudiciaza somnul
  3. Influenteaza centrul respirator , ceea ce cauzeaza probleme emotionale evidente in sindroame ce ating sistemul nervos
  4. Produce iritatie nervoasa
  5. Produce agitatie emotionala
  6. Dreneaza energia si este aliment cu valoare nutritiva zero
  7. Disipa zaharul in sange pentru ca dreneaza rezervele de zahar din ficat.
  8. Genereaza tensiune continua
  9. Perturba pancreasul
  10. Formeaza acidul uric
  11. Perturba inima

Ce va propun? Pudra de roscove (carob), obtinuta prin macinarea fructelor deshidratate.

ROSCOVE PROASPETE, Cristela GEORGESCU

ROSCOVE PROASPETE, Cristela GEORGESCU

Arata, are miros si gust aproape identic cu pudra de cacao si poate fi folosita cu succes ca inlocuitor in orice preparat. Pentru copii este o binefacere, iar pentru parinti o eliberare de griji. Ca orice aliment natural, este si un medicament: e folosita cu succes pentru a trata diareea la copii. Nu va temeti, asta nu inseamna ca roscovele, ca parte dintr-o dieta echilibrata, constipa. Fac si precizarea asta pentru ca zile trecute mi-a spus cineva ca a citit cu interes articolul despre afine si mai, mai ca ar fi fost bucuros sa ii dea copilului suc de afine, dar nu ii da, pentru ca stie ca afinele constipa. Fara griji. Una e tratamentul, cura, alta e alimentatia.

***

CIOCOLATA “Bounty”

Ciocolata bounty, Cristela GEORGESCU

Ciocolata bounty, Cristela GEORGESCU

Reteta asta era planuita sa fie altceva, de fapt:). Auzisem de mult ca avocado poate fi folosit cu succes pe post de unt si in preparate dulci, insa nu mi-l puteam imagina altfel decat in cele sarate. Saptamana trecuta m-am luat la tranta cu paradigmele ce ma bantuie si, dupa ce a adormit restul echipei, am facut isprava de mai sus. Adica asa cum am scris la inceput: am dat lovitura! 🙂 Atat de incantata am fost de ce a iesit, incat voiam sa ii trezesc pe toti sa guste. Mi-a fost greu sa astept pana dimineata, dar a meritat! Baietii mei (ca acum am casa plina de ei, deh 🙂 ) au spus ca pot fi acuzata de crima, pentru ca e … mortala :)!

Ingrediente: 1 avocado bine copt (ca sa fiu sigura, le cumpar crude, tari adica si le pun intr-o punga de hartie impreuna cu o banana sa se coaca. Am invatat trucul asta de la Jamie Oliver si functioneaza! 🙂 Cand le cumparam gata coapte, de cele mai multe ori erau deja stricate, asa ca m-am bucurat sa invat asta) se paseaza cu furculita si se amesteca treptat cu 6 lingurite pudra roscove (ulterior, daca o vreti mai amaruie, puteti sa mai adaugati), 4 lingurite miere, 1 lingurita praf de vanilie naturala, 4 lingurite unt (sau ulei, e fix acelasi lucru) de cocos. Separat, se pun la inmuiat timp de 30 minute, in putina apa indulcita cu miere 2 linguri de cocos razuit.

Cam migalos, dar merita, modul de aranjare: pe o folie de plastic care e folosita pentru a tine alimentele proaspete, sau pe o foaie de hartie de copt, se presara cocos razuit. Se aseaza cu o lingura, in forma de dreptunghi, cu latimea de aprox 5-7 cm, compozitia din avocado si pudra de roscove, in strat de 0,5 cm grosime. Se pune deasupra, pe mijloc, longitudinal, cocosul rehidrat si modelat sub forma unui baton de lungimea dreptunghiului de ciocolata. Se unesc apoi cu grija cele doua capete ale foliei de plastic, asa incat sa rezulte un rulou, ca in fotografia de mai sus. Se pune la congelator 1 -2 ore, pana se intareste suficient ca sa poata fi taiata felioare grose de 1 cm. Se aseaza frumos (cum altfel ? :)) pe o farfurie si se servesc ca bomboane. Ce ramane (daca ramane) se pune din nou la congelator, ca sa nu se topeasca. Untul de cocos la caldura devine ulei, la rece se face unt.

O alta varianta, este CIOCOLATA CU MARZIPAN. Gasiti o reteta mai rafinata de marzipan si in cartea mea Simplu2.

Idem ciocolata cu cocos, doar ca umplutura va fi din 3 linguri de migdale (fara coaja, pentru aspect galbui; se poate si cu coaja, doar ca marzipanul nu va fi galbui, ci pestrit 🙂 ) macinate pana devin faina si se lipesc de peretii rasnitei (dar nu mai mult de 2 minute in continuu). Sau daca aveti rabdare, pisate in mojar (am vazut eu un documentar despre bucataria medievala si asa se facea marzipanul). Se picura miere, pana cand compozitia devine ca o plastelina. Se modeleaza sub forma de baton si se repeta operatiunea.

Continutul acestor ciocolate le face sa fie veritabile alimente sanatoase, nu o placere interzisa pentru copii si o grija pentru parinti. Pentru mine migdalele sunt niste zane bune, salvatoare. Le ador. Atat de mult incat Calin mi-a daruit acum cativa ani, un pui de migdal. L-am plantat, in fiecare primavara e toaletat de baieti …

si toamna ne rasplateste cu o recolta consistenta …

… prezentata cu mandrie de cel ingrijitorul migdalului 🙂




Număr afişări : 67.506

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. EXCELENT abia astept sa incer si eu !! Multumim!!!

    1. Andra, succes! Daca vrei mai mult cocos sau migdale e ok. De asemena poti pune mai mult unt de cocos, va iesi putin mai grasa. Astept impresii 🙂

    2. Draga Cristela, am devenit vegana acum un an si ceva,din greseala.Si spun asta pt-ca nu m-am gandit niciodata ca voi putea renunta la carnita si dulciuri dar transferindu-ma a casa la prietenul meu, el fiind vegan , m-am hotarat sa mananc si eu ce mananca el.Vreau sa i-ti spun ca nu regret nici un pic aceasta alegere. Mananc sanatos,nu mai am probleme ci ficatul, cu stomacul si ma simt mai tanara plina de energie.Ieri al facut aceasta reteta de Bounty. A iesit chiar mortala. Nu a mai ramas nici o firimitura. Multumesc,esti o dulce.

  2. wooow!!! de 2 ori wow!
    Abia astept sa incerc. oricum aveam pofta de ceva duuulce.

    apropos de cafea! eu sunt mare bautoare de cafea dar acum s-ar putea sa ma mai gandesc. in orice caz voi reciti articolul. de altfel ce propui ca inlocuitor de cafea? stiu ca ai mai scris parca dar am trecut cu vederea. intentionat! 🙂

    1. Mama Amma,

      Pentru ca Gabriella sa aiba o mamica super in forma, ar fi bine sa bei cafea doar o data pe an: pe 30 februarie :). Daca te bate gandul sa incerci,te avertizez ca vei avea niste MEGA dureri de cap ce pot dura si 10 zile. Sevraj. Apoi esti eliberata pe viata :). Eu am umblat 10 zile legata la cap cu o basma imbibata in solutie de tinctura suedeza, si am avut vreo 3 momente cand ma pregateam sa cedez. Dar stii tu povestea cu pelerinul rus … Asa am reusit.

      Inlocuitor pentru energie: suc de catina – 2 x 250 ml pe zi, la 10 si la 16
      Inlocuitor pentru gust si placere: cafea instant din cereale si fructe (gust de “ness”), ca de exemplu: http://www.rapunzel.ro/galerie/1481100.jpg. Laptele de soia cu cafeaua asta si putina miere e slabiciunea mea.

      Cu drag

    2. Surprizaaaaa! M-am lasat de cafea! 🙂 Da!
      Dureri de cap am avut in primele doua zile. Prima zi a fost groaaaznic! Pe la ora 13.00 mi-am trantit copilul in bratele sotului , aproape la figurat…nu ma judecati! cine cunoaste simptomele sevrajului, cred ca ma intelege. Eu nu am inteles de ce ma comport asa. Simteam doar ca crap de nervi si de somn. Asa ca am lasat balta tot programul zilei si m-am culcat langa micuta mea si am dormit pana la 16.00.
      In noaptea aceea am dormit ca un bebe. Sincer! Nu mai tin minte cand am domit atat de profund ultima oara. Si surpriza ptr mine a fost a doua zi dimineata cand m-am trezit plina de energie si asa ma trezesc in fiecare dimineata: plina de energie.
      Cred ca am o saptamana de cand nu mai beau cafea si dorm foarte bine si ma trezesc de crap mintenas de energie.
      Eu stiam ca se bea cafea tocmai ca sa ai energie. De fapt e mai bine acum. Si inca o chestie: eu inca alaptez. Numai nu reuseam sa o adorm pe Gabriella inainte de miezul noptii. Cateodata ne chinuiam chiar si dupa.
      De cand nu beau cafea, ea adoarme pe la 21.00, cel tarziu la 22.00 deja viseaza cu ingerasi.

      Mersi Cristela pentru ca m-ai luminat!
      Te iubim!

      PS: ma gandeam zilele astea la cate feluri de alimentatie exista: vegetarian, ovo-lacto, raw, etc….Ma gandeam la o noua denumire, ca ma tot intreaba lumea daca acum suntem vegetarieni, daca ne-am pocait. Si nu-mi place nici una nici alta.
      As vrea sa strig in gura mare : Noi sutem 2P sau M+ 2P sau Cristelieni….Sa nu radeti! O sa-mi vina mie o idee geniala ptr a cuprinde cat mai bine intr-un cuvat, o denumire, ceea ce face cu noi Cristela sau Dumnezeu prin Cristela !
      Sa cresteti mari si Dumnezeu sa va binecuvanteze!

    3. Amma, m-ai dat gata cu ambitia ta. BRA-VO! Sa stii ca vei ramane mult timp cu slabiciune pentru cafea, dar deja ai invins daca ai trecut de prima saptamana! Mie imi place in continuare mirosul de cafea, dar simt cum ma doare ficatul daca incerc sa imi imaginez ca o beau. Nu as mai putea bea NICIODATA, mi se pare grea, dar imi place sa fac aromaterapie 🙂

      In privinta denumirii, fii pregatita sa fii catalogata in curand ca sectanta. Eu m-am obisnuit. Si ce daca, da, avem si noi secta celor ce vor sa traiasca sanatos.

      O veste minunata si mai ales NEASTEPTATA.

    4. Uite, cand pregatesc cafea dimineata ptr sotul meu inca mi se face greata de la mirosul de cafea.
      Singurul lucru ce nu-l inteleg este cum de am fost atat de fraiera atatia ani in care beam cafea chiar si de mai multe ori pe zi.

      Zilele astea lucrez.Inchidere de luna. Si cum peste zi nu am timp, lucrez noaptea.
      Alaltaieri am lucrat de la 24.00 pana la 6 dimineata si gagicuta mi-a dat desteptarea la 7.00 fix si toata ziua am rezistat Fara Cafea!

    5. Dumnezeu te intareste. Asa e, la inceput va fi greata. Apoi (poate) vei simti placerea amintirii mirosului. E drept ca mie imi face placere mirosul pentru ca il simt fooooooarte rar, noi nu bem si nu avem de obicei in casa, decat in caz exceptional si atunci nu pentru noi. Si atunci, imi place cum se parfumeaza casa 🙂 Imi aduce aminte de vremea dinainte de 89, cand mama prajea cafea la cuptor …

    6. A treia zi fara cafea……ma simt bine deocamdata…am redus-o treptat..in fiec sapt am baut mai putin(oricum eu beam doar dim o cescuta )….mi-am facut cate un ceai negru ….Multumesc!Nu credeam ca voi reusi…..

    7. Diana, mi se pare mie sau avem de-a face cu o mami ambitioasa… Cum te simti tu bine, poate elimini siceaiul negru, ca tot din categoria @excitante nervoase@ vine… Cu rabdare, daca asa da rezultate… La mine da rezultate, opusul: adica metoda drastica :).

      Cu drag

    8. Deci ceaiul negru nu e bun?Nici verde?
      Stiam ca sunt bune si pline de antioxidanti…..
      Nu-i bai sa renunt….imi fac de coada soricelului si cretisoara(de asta beau seara..dar pot sa beau si dim)….e mai bine?
      Cu mare drag, Diana

    9. Or fi pline de antioxidanti, ca si cafeaua si cacaoa. Dar eu nu le folosesc pentru ca sunt excitanti ai sist nervos, am explicat cum actioneaza. imi iau antioxidantii din fructe si legume colorate intens.

    10. Ceaiurile de plante sunt f bune, atentie insa, ca sunt plante medicinale, deci treb rotite. citeste articolul despre ceaiuri. cu drag

    11. Ok….ai dreptate!De maine numai ceai de plante si variat!
      Multumesc!

    12. Incearca ORZO – este foarte gustos, eu il folosesc chiar si la Tiramisu pe post de cafea – si nu s-a prins nimeni pana acuma…
      Mai este INKA, care este ok.
      Astea doua sunt cel putin naturale, din plante fara arome artificiale.

    13. Prima zi fără cafea. Raportez stare generală proasta 🙂 si o cafea decofeinizata (e voie?) pt intarirea psihicului labil. Si mai raportez o întâlnire maine cu Ditta pt incurajare. Informațiile despre cofeina au fost suficient de apte sa ma convingă. Cu toate astea, nu mi-am imaginat ca îmi chiar trebuie/lipseste cafeaua.

    14. Alina, BRAVO!! Ti-am povestit ca pt mine a fost cea mai grea renuntare. E normal sa te simti asa – Sevrajul! De aici iti dai seama ca de fapt este un drog. TE va tine cam 10-12 zile, dar apoi vei scapa definitiv. La greu suc de catina, e energizant si are efect similar + cafea instant de cereale si fructe, cu lapte si miere. Decofeinizata nici atat: se folosesc niste substante chimice foarte toxice ca sa se extraga cofeina.

    15. Uau, zilele trecute a fost cum a fost, dar azi îmi tremura mâinile, mă ia cu lesin, cu voma si cu ameteala. Din fericire insa sunt atât de obosita încât numai gândul la cafea (ca si potențial remediu pt “punerea pe picioare”) îmi face sila 🙁

    16. Reactii 100% ca la carte. Sevrajul. Totul e normal, nu te ingrijora. te vei simti victorioasa, puternica, curata, sanatoasa si mai ales in-de-pen-den-ta! Mai e putin!:)

  3. Super! Mi-a fost de atatea ori greu sa ma apropii de bucataria vegetariana/vegana tocmai din cauza “paradigmelor care ma bantuie” si acum imi clatesc ochii (si sper ca si mintea) citindu-ti ispravile culinare 🙂 Pana acum, doar priviri admirative! Iti urez mult spor in continuare si multa sanatate!
    Cu prietenie,
    Raluca

    1. Ralu, multumesc pentru sinceritate si mesaj! E minunat putem avea sansa sa ne documentam si apoi sa facecm o alegere informata, in tihna, timp ce suntem sanatosi. Eu nu am avut aceasta sansa acum 7 ani, a trebuit sa ma decid PE LOC, insa asta a fost chiar sansa vietii. Tuturor va doresc sanatate, nu am cuvinte si nici putinta sa descriu culorile in care apare viata atunci cand esti sanatos tun. cCu drag, cristela

  4. Draga mea, te urmaresc de ceva vreme, dar abia acum iti scriu, reteta e minunata iar poza absolut delicioasa. Ai niste copii minunati. Vreau sa-ti multumesc pentru retetele si pentru sfaturile pe care ni le daruiesti cu drag.

    1. Mada, de fiecare data cand primesc un nou comentariu ma bucur. “Familia” creste, iar sufletul meu zambeste. Multumesc la randul meu. cristela

  5. Stii ca acum ma duc sa fac cioco cu marzipan, nu? Imi ploua in gura numai cand ma gandesc cum va arata…deci nu numai de la poza ta cu cocos d-e-l-i-cioa-sa!
    Esti cea mai dulce si sanatoasa ispita, draga noastra!

    Oare de ce considera astia cacaoa un superaliment, daca nu e chiar sanatoasa? O sa ma uit prin cartile mele si revin daca gasesc ceva impotriva acestui argument…

    1. Asteptam impresii. Am uitat sa scriu, recomand migdale romanesti sau oricum europene, putin mai cianurate (amarui) ca marzipanul sa aiba gust de marzipan si nu numai. In cazul tau, ca esti fan poti pune mai multe migdale decat in reteta. Am auzit niste povesti despre migdalele din SUA, cum ca ar fi iradiate, insa nu stiu daca sunt adevarate.

      Multumesc pentru TOT.

  6. Felicitari Cristela!! Un material frumos structurat si bine documentat. Vreau de mult sa te intreb: cand mai gasesti resurse si pentru scris avand in vedere ca cei 2 prichindei te solicita la maxim? 🙂

    1. Cornelusa noastra, un mesaj de la tine este ca mana maestrului pe umarul ucenicului – multumesc!

      Raspund: de ani buni de zile (de cand am inceput sa invat pentru treapta I mai exact)sunt membru al Clubului “Tura de noapte”, din care fac parte cei revoltati ca ziua nu e suficient de lunga pentru a se darui tuturor cauzelor pentru care traiesc si lupta. Te-am vazut si pe tine inscrisa pe liste :). Sarcasticii numesc aceasta apartenenta “inefecienta”. Eu o numesc “devotament”.

    2. Cornelusa noastra, un mesaj de la tine este ca mana maestrului pe umarul ucenicului – multumesc!

      Raspund: de ani buni de zile (de cand am inceput sa invat pentru treapta I mai exact)sunt membra a Clubului “Tura de noapte”, din care fac parte cei revoltati ca ziua nu e suficient de lunga pentru a se darui tuturor cauzelor pentru care traiesc si lupta. Te-am vazut si pe tine inscrisa pe liste :). Sarcasticii numesc aceasta apartenenta “inefecienta”. Eu o numesc “devotament”.

    3. Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste “tura de noapte”. Sunt fruntasa la capitolul asta. Sa stii ca de multe ori iti citesc mult mai tarziu articolele si nu apuc sa comentez la ele, dar sunt langa tine, invat de la tine si sunt mandra de tine! Multa bafta in continuare. Te imbratisez cu drag

    4. simt sa spun ca si eu fac parte din clubul nedormitilor 🙂 carora li se spune mereu, a doua zi cand lumea.mi citeste mailurile cu linkuri sau povesti utile, cum ar fi acest articol: iar ai pierdut noaptea? Eu sufar, uneori, pt ca am castigat.o. Prin informare si impartasirea ei. Mi se pare ceva pretios 🙂

    5. Nu ti se pare, este ceva pretios. Dar si somnul inainte de 12 noaptea mai ales, are rolul lui in sanatate …. 🙂

  7. In fiecare zi ii multumesc lui Dumnezeu ca existi. Eu sufar de o boala cumplita care se cheama cancer la san. Am fost si sunt o vegetariana convinsa. Te deranjez cu o intrebare. Consum in fiecare zi suc de sfecla cu morcov si cu mar. Nici sub forma de suc nu am voie sa combin legumele cu fructele? Multumesc pentru tot ceace ne inveti.

    1. Cornelia curajoasa, atitudinea ta te va ajuta sa biruiesti. Nu uita ca atunci cand nu mai ai nici o sansa, mai ai de fapt una: Bunul Dumnezeu, doctor in imposibilitati umane.

      Sub nici o forma fructe cu legume. Nici suc, nici crude, nici fierte, nici, nici. Te rog citeste articolul meu Mar+morcov=incompatibil. .

      Ai cumva posibilitatea sa cumperi cartea dlui dr Laza? Este acolo un articol care se numeste “CANCERUL – dusmanul de temut din farfurie” care include si terapia naturista pentru aceasta afectiune. Eu am frecventat clinica de la Breaza pe vremea cand era renumita datorita dumnealui si a victoriilor numeroase asupra acestei boli. Am intalnit multe persoane cu aceasta afectiune. Una dintre ele imi povestea ca atunci cand a descoperit tumora, era mare de 6cm. A venit la Breaza si dl dr, printre altele, i-a recomandat dieta exclusiv vegana si crudivora timp de 1 an. Dupa acest timp in care a respectat cu strictete, tumora era cat samburele de cireasa. Apoi, de Craciun a taiat porcul si nu s-a putut abtine. Am intalnit-o in februarie si revenise la Breaza, hotarata sa nu se mai abata, deoarece in 2 saptamani tumora ajunsese mai mare decat atunci cand a fost descoperita. Asadar, foarte bine ca esti vegetariana, cred ca sfaturile dumnealui, cuprinse in carte, te-ar putea calauzi. Si bineinteles rugaciunea, care este respiratia sufletului si nu ramane niciodata fara raspuns.

      Citeste te rog articolul meu (mai ales finalul) “Dr. Doru Laza revine!”. Sanatate si te rog sa imi spui cu ce te pot ajuta, oricand.

      Cu drag

    2. Strecor si aici un mic comentariu in dialogul dintre voi, cu gandul mereu, de trei luni de cand am descoperit existenta termenului vegan si toate informatiile despre ce si de ce vegetarian, cu gandul, deci, ca tare as vrea sa dau timpul inapoi sa fi avut aceasta revelatie acum mai multi ani. Poate asa fetita mea avea acum doua bunici, in loc de una… Mama ei de boala rea!… Dar am sansa de a pastra impecabil sanatatea familiei 🙂 mele si am inceput timid sa inlocuiesc alimentele rele cu alimente bune… Tinem pumnii Corneliei!

    3. Gabi, foarte emotionant. Daca ai citit articolul meu, Revolta, precis intelegi de se spun asta. Sunt fericita ca ai ajuns la astfel de concluzii si iti multumesc ca esti devotata cauzei sanatatii familiei. Cu admiratie si sustinere, cristela

    4. Multumesc mult pentru raspuns. Sa stii ca ce spune Dr. Laza – in finalul articolului- are perfecta dreptate. Eu, sincer iti spun ca i-am multumit mereu lui Dumnezeu pentru boala pe care mi-a daruit-o. Mi-a schimbat viata radical. Vroiam sa-ti mai spun ca am facut si chimioterapie la Cluj. Cred ca a fost perioada cea mai groaznica din cauza ca am fost foarte sensibila. Ma simteam ca un covor imbacsit de praf. Dumnezeu m-a ajutat si am trecut cu bine peste acea perioada. De fapt credinta, alimentatia si sportul m-au ajutat foarte mult. Ma supar cand lumea nu vrea sa inteleaga ca a manca sanatos este foarte important. Si cand ma gandesc cate informatii utile le oferi tu…….Dar asta este. Stii tu fiecare cu decizia lui.
      Sa stii ca am preparat o mare parte din retetele tale. Folosesc si detergentul de vase cu ghimbir.
      Cat despre cartea Dr. Laza poate o sa mi-o fac cadou de Craciun cine stie. Am citit si Studiul China foarte interesant.
      Iti multumesc inca o data pentru tot.

      Cu mult drag

    5. Cornelia si noi, toti cei care citim, iti multumim pentru ca impartasesti cu noi. Experienta unui om trecut si salvat din boala este mai convingatoare decat zeci de studii si tratate. Sper. Finalul articolului Dr. Doru Laza revine! este de fapt nu ceea ce spune dumnealui :), ci ceea ce spun eu la inceputul povestii mele de vindecare, pe care am publicat-o in cartea dumnealui :). Spun asta nu pentru a te corecta sau a ma mandri, ci pentru a intari ceea ce ai spus tu: ca boala iti schimba complet viziunea despre viata, iar miracolul vindecarii nu iti mai da voie sa tii pentru tine ceea ce ai aflat, chiar cu pretul de a fi ridiculizat sau stigmatizat.

      Cu mult drag la randul meu, Doamne ajuta, astept doar vesti bune de la tine, pentru ca stiu ca asa vor fi.

    6. buna,Cornelia!azi am citit despre problema ta si vreau sa ti recomand(daca imi permiti,chiar daca nu ne cunoastem)un site care impreuna cu cel al Cristelei(pe care o admir foarte mult)sa te ajute:altamadicina.com .Iti doresc multa putere si energie sa invingi boala.nu -ti va fi usor dar vei reusi.multa sanatate si pe curand,IOANA.

  8. Draga Cristela,

    De cand ti-am descoperit blogul nu ma mai pot dezlipi de el. Ma rog sa doarma pitica mea cat mai mult ca sa am timp sa rasfoiesc toate articolele.
    De ieri de cand am citit articolul cu lapte de soia nu mai am rabdare sa-mi achizitionez un aparat. Din pacate am fost nevoita sa-i dau completare de lapte praf de la 3 luni si mereu am avut inima indoita la fiecare biberon. Acum m-am hotarat sa o trec pe lapte de soia (deja am camara plina, multumita tie, cu fulgi de ovaz, mei, grau grisat, hrisca, linte… pe care urmeaza sa le introduc treptat in alimentatie-am inceput cu ovazul si am avut mare succes).
    Pentru ca stau foarte prost cu timpul m-am hotarat sa-mi achizitionez un aparat pentru lapte de soia si am gasit unul care filtreaza si fierbe. Te rog sa-mi zici parerea ta daca crezi ca mai necesita apoi o fierbere suplimentara laptele pentru ca nu as vrea sa dau dublu pe un aparat care are acesta optiune daca tot la fierbere ajung. Daca ai timp arunca o privire aici http://www.pronat.ro/magazin/lapte-de-soia/15-aparat-universal-lapte-soia.html si spune-mi parerea ta.

    Mii de multumiri!
    Flori

    1. Draga Florentina,

      Multumesc pentru mesajul frumos. Ref apartul de lapte de soia. Il stiu ca prezentare pe cel pe care mi l-ai aratat, am cochetat si eu cu el la un moment dat, eu am de vreo 7 ani varianta mai simplificata, cel de 395RON. Cel indicat de tine am auzit ca e facut in Rusia, al meu … bineinteles … China. Strict ca raspuns la intrebarea ta, tot va trebui sa il fierbi pentru pitica ta, 10 minute. Si al meu are tot ce are si asta, insa asa mi-a recomandat dr., sa il mai clocotesc 10 min. Mai ales pentru bebe. Oricum, te rog sa nu uiti de inmuiere, minim 12 ore si fierberea boabelor 2 minute fix inainte de a le pune la masina. Am scris Un truc pentru prepararea laptelui de soia..

      Ref aparat, stau s ma gandesc daca intr-adevar diferenta considerabila de pret merita… ar trebui sa gasim pe cineva care poate face comparatia…

      Cu drag

    2. Buna,

      si eu ma gandesc sa il cumpar pe acesta, http://www.pronat.ro/magazin/lapte-de-soia/16-aparat-universal-veganstar-dr28.html
      dar pentru ca face si lapte de cereale si nuci si tofu si iaurt si etc….eu in fiecare zi ma insir cu o gramada de oale si recipiente pentru lapte de mei si canepa si cand ma gandesc ca o sa incep sa fac si din restu…offf.
      Oare asta merita diferenta? Tu ce crezi?

    3. Am primit de curand un comentariu de la cineva care l-a cumparat si era foooarte multumita de el. Cu drag

    4. E pe blog comentariul, dar nu imi mai amintesc unde, poate la articolul cu lactate de soia …?

  9. Te rog mai lasa-ma sa beau cafea! 🙂 asa o simt ca ultima bariera.. the last frontier!
    Fac shopping si te anunt cum iese cioco coco:)

    Migdalul tau supravietuieste iernii?

    1. A -ha -ha- haaaaa!!! Mi-a placut asta cu cafeaua.

      Migdalul supravietuieste dragul de el, a trecut pana acum 4 ierni. Noi nu credeam ca trece iarna, daramite sa faca si migdale. Culema stii care e? Ca pe langa salcii, e cel mai zdravan pom din gradina.

      Azi am dat un bis la cioco, cu marzipan pestrit, o sa updatez articolul chiar acum cu poze 😉

    2. O sa imi cumpar si eu un migdal!
      Pozele arata f bine si te anunt cum mi-a iesit si mie cioco coco!!!

    3. Daca nu adorm cu capul pe taste (azi am avut o zi record, in care bebe Petru s-a trezit la 7 si a adormit la 23!!) le pun in seara asta si pe cele cu cioco marzipoco :)!

  10. Buna,

    Si multe felicitari pentru ceea ce faci si pentru ceea ce ne inveti. As dori sa achizitionez si eu mei, dar dand o fuga la Naturalia am gasit acolo 2 variante: cel nedecorticat ambalat de Naturalia ( Dr. Pavel Chirila ) si cel decorticat, cred, de la Petras bio. Care ar trebui folosit in retetele in care folosesti tu mei?

    Multumesc in avans,
    Gina

    1. Gina, multumesc! Mei DECORTICAT sau mei cu bob fin. Cel nedecorticat l-am cumparat si eu si nu merge fiert :). Probabil doar facut faina, inca nu am elucidat acest aspect, ins apot confirma ca nu poate fi folosit la nimic din ceea ce am pus pe blog. Cu drag

  11. Multumesc mult pentru raspuns!
    Mi-am dat comanda de aparat si o sa va impartasesc impresiile.
    Ce nu inteleg de ce abunda internetul in informatii contra soia, gen articolul acesta pe care l-am gasit http://codexalimentarius.info/?p=705. Oare chiar sunt adevarate studiile care sustin ei ca s-au facut?
    Oricum nu ma poate coninge nimeni ca laptele praf e mai sanatos pentru copii.

    Weekend placut!
    Flori
    P.S: astazi am papat supa de linte: o bunatate! multumim pentru tot!

    1. Florentina, desigur exista studii care demonstreaza ca vaccinarea e buna, ca iaurtul x sau y plin de tot felul de lucruri nenaturale slabeste sau mai stiu eu ce face, ca margarina e buna, ca laptele praf e si mai bun, ca soia e o nenorocire etc, etc. Nu ma mira :). Polita mea de asigurare este sanatatea redobandita, expertiza unui medic cu sute si mii de cazuri (in special cancer) vindecate si tratate prin dieta (inclusiv soia), evolutia copiilor mei si a multor altii care consuma aceste alimente.

      Singurul necaz si avertisment cu soia este ca foooooarte putina a mai ramas nemodificata genetic. O sursa de incredere sau productia proprie 🙂 rezolva asta…

      Cred ca ai citit articolul meu: Retete si Dileme despre soia.

      Cu drag, sa va fie de bine supa!

  12. foarte interesant blogul tau si plin de informatii. Eu beam cafea sporadic- acum decand sunt ceva mai obosita( am un baietel de aproape 3ani ) beau cate doua degete cam in fiecare dimineata. Cred ca as putea renunta si ma bate gandul mai ales ca uneori simt ca nu imi prea prieste_ am senzatie de voma dupa ce beau daca sunt real obosita!
    cat despre alimentatia celui mic ma bucur nespus ca am te-am gasit- el refuza laptele
    dulce si nici formula nu a vrut sub nici o forma…( mi-a zis ca miroase a caca)haha. Nu l-am fortat, dar i-am dat iaurt pt ca toooata lumea mi-a zis sa incerc sa ” inlocuiesc”. Mananca bine si cu placere seminte- mai ales cele de migdale care si noua ne plac. Nu se omoara de dragul carnii. Insa si aici am o problema educationala- este fooooarte pofticios si cere efectiv tot ce vede la altii- chiar si pe strada. Evident este inebunit dupa ciocolata si in principiu cam tot ce este nou. Si eu cred ca “desertul” este cel mai rau lucru inventat in meniul uman- ne invata sa iubim dulcele, caci este rasplata- ” daca mananci tot”! asa ca l-am evitat si desi a gustat dulce macar incerc sa nu il ofer ca pe un premiu, recompensa. Totusi intrebarea mea este ce ne facem cand intra in comunitate, unde cam toti copiii mananca dulce, desert etc? Cum facem sa nu fie alimentul interzis si mult dorit?

    1. Maria draga,

      Eu sunt alaturi de tine si te inteleg in ceea ce priveste obosela.
      Mai ales cand ai un copilas de crescut in ziua de azi, sa iti traiasca sanatos!
      Mai ales pentru ca nu bei mult, ar fi pacat sa nu renunti la ea.
      Mai ales ca este un aliment PERFID. Sub aparenta revigorare si buna dispozitie, zace o putere de a te darama incet si sigur. Iti recomand alimente energizante (curmale, smochine, stafide, 1 lingura miere, fulgi de ovaz) dimineata si pe la ora 10 un suc de catina. Siropul de catina se obtine identic cu siropul de afine, a carui reteta o gasesti la pagina de cuprins/retete.

      Referitor la lapte si reactii de respingere din partea copiilor, chiar azi am postat un comentariu, raspuns catre Carmen, exact pe aceeasi tema.

      Cat despre ultima intrebare, uite aici cum planuiesc sa fac eu si am credinta ca daca ma rog, Dumnezeu imi va ajuta sa biruiesc si la acest capitol dificil in educata copiilor in ziua de azi.

      PLAN DE “IMUNIZARE” LA DULCIURI SI JUNK FOOD

      1. Nu fac din dulce “alimentul interzis si mult dorit”: gatesc si dulce, si ii ofer dimineata si seara si cel mult o gustare uneori, la nevoie doar. Dupa schema meniului zilnic postat la pagina Cuprins/Retete. Doar ca fac dulciuri sanatoase si rapid de preparat.

      2. Si noi ne confruntam cu problema copiilor care vin la locul de joaca insotiti si sunt indopati non stop de bone, bunici sau mamici in general cu pufuleti, biscuiti, bomboane, ciocolata. CHiar daca ar primi doar fructe, tot as avea de comentat, pentru ca obiectivul meu este ca si copiii nostri (la fel ca noi) sa nu rontaie intre mese. Am scris o serie de articole de educatie alimentara la copii: Ce, cat, cum si cand mancam. In prima faza i-am dat un fruct, ca sa aiba si el ceva al lui. Si a mers. Apoi, daca insista, i-am distras atentia atat timp cat ceilalti copii mancau, si am revenit ulterior. E greu, dar nu imposibil si eu mi-am propus ca atat timp cat voi putea, sa ii sustrag si sa lupt pentru un mod de a manca sanatos. Sanctionez aspru orice abatere a persoanelor care nu respecta ce le cer in legatura cu alimentatia lui Pavel, mai ales ca de asta depinde sanatatea lui.

      Apare insa si etapa urmatoare: cand intra in comunitate (si ramane) singur acolo, neinsotit, gen gradinita, scoala, etc. Ei bine, asta o va face de la 3 ani. Deja o varsta pana la care am investit masiv in relatia cu el (pornind de la alaptare), asa incat ce spune mama si tata primeste 100% incredere. (Am scris in cateva articole care sunt erorile pe care parintii le pot face si care pot zdruncina increderea copiilor in ei.) Ii vom explica pe intelesul lui, eventual cu personificari sau folosind personajele lui indragite din viata, care sunt binefacire si avantajele alimentelor naturale pe care le consuma. Si de asemenea ce i se poate intampla daca consuma altceva decat ii ofera mama si tata. Copiii sunt sensibili si voi folosi teme sensibile. Am de gand sa scriu niste povesti pentru copii, sa inteleaga digestia si roulul alimentatiei sanatoase, cu personaje alimentele, nutrientii si organsimul uman.

      In final, liberul arbitru isi va spune cuvantul, stiu, nu idealizez planul meu. Dar asa am eu convingerea acum: ca imi pot face datoria fata de Dumnezeu in primul rand, pentru ca ne-a daruit doi copii, in stare perfecta de sanatate, iar eu si sotul meu trebuie sa o mentinem.

      Cu drag

      Actualizare mai 2014: Pavel are deja 4.5 ani si Petru 3 ani. Tot ce am scris mai sus se adevereste si eu dau slava lui Dumnezeu ca m-a inteleptit sa imi urmesc intuitia in privinta educatiei alimentare si a timpului investit in a cladi o relatie trainica cu ei.

      Asadar: ca parinti am fost consecventi, am mancat intotdeauna identic cu copiii nostri, le-am explicat ce inseamna zahar, faina alba, carnati, McDonalds, Coca Cola, tutun, alcool si cum ajunge hrana in farfuria noastra. Nu va subestimati copiii in privinta capacitatii de a intelege. Spuneti-le adevarul, ca unor adulti.

      De la 2.5 ani merg la gradinita. NICIODATA nu au vrut sa manance torturi si prajituri laaniversari, ba chiar unii parinti, atat de amabili, le-au pregatit prajituri vegane sanatoase si ulterior am sustinut si eu cateva seminarii pentru copii si parinti despre hrana sanatoasa, la invitatia directorului gradinitei, pentru ca nu am mai vazut pana acum copiii care din proprie initiativa sa refuze dulciuri sau sa intrebe daca “are zahar?”, “are faina alba?”, “are lapte de vaca?”, etc.

      Petru a fost mai rebel la inceput si a mancat de cateva ori ba biscutiti, ba prajituri cu tot felul de E-uri. Trebuie sa fiti mame destepte si sa ii lasati, mai ales daca au mancat sanatos pana atunci. Organismul va reactiona. Petru s-a simtit atat de rau apoi, incat nu i-a mai trebuit niciodata.

      In vara mergem la o tabara de nutritie si alimentatie sanatoasa impreuna, pentru ca putina lume crede ca ceea ce povestesc sau postez in imagini e realitate. Acolo vom demonstra impreuna, nu spre lauda noastra, ci a lui Dumnezeu, ca “Se poate!”.

      Cu drag

    2. Draga Cristela,asa ma bucur ca am ajuns la art. asta…asta pt ca inainte de a-l citi deja “aplicasem”metoda sustragerii/distragerii atentiei…idem si noi cu fructe in geanta in caz ca…stiu deja cat de ocupata esti perioada asta,apropo,bafta multa:)si dc. nu cer prea mult/scuze dc. deja ai publicat(in caz ca da,unde?):povestile pt copii cu priv. la digestie/alimentatie sanatoasa sunt gata?ma gandesc si eu intre timp…oricum,multumim.te pupam cu drag
      ps:avem in congelator, cioco cu cocos,marzipan si nuca si stafide-papat intr-o seara la cina vreo 10 bucatele pitica mea;)

    3. uitam,cu ce inlocuiesti untul/uleiul de cocos?mutum

    4. Nu am gasit inlocuitor. Dar ca sa iasa mai atare am pus faina de fulgi de ovaz:)

    5. :Mada, nu stiu exact la ce povesti te referi? Aminteste-mi, te rog…” 🙂

  13. Buna Cristela! Si eu ca probabil majoritatea cititoarelor tale am inceput sa verific blogul la fel de des pe cum imi verific e mailul 🙂 in asteptare de noi postari si comentarii :). Si printre comentariile de aici l-am gasit pe cel al Florentinei, si indraznesc sa va intreb si eu ceva legat de lapte la pitici: BB meu are 8 luni sapt viit si de 3 zile plange la culcare de numa numa….ne-a disperat si am dat fuga ieri la mag si am luat lapte praf, ca ne gandim ca poate nu ii mai ajunge lapticul de la san (avand in vedere ca seara nu prea suge si aproape ca refuza sanul…desi in timpul zilei papa laptic) si sa ii suplimentam macar seara cu LP. Tu spuneai ca lui Pavel i-ai suplimentat de la un moment dat laptele de la san…si nu am inteles cu ce..cu LP pe baza de soia sau direct cu lapte de soia de cand era asa micut sub 1 an? Ca am citit undeva ca soia nu se da copiilor sun 1-2 ani ca e alergenica (???) si as vrea sa stiu parerea voastra, cu ce e mai bine sa suplimentez (daca va fi cazul…ca aseara dupa ce ne-am intors de la mag cu sticluta cu LP langa mine a adormit la san si nu a mai fost necesar sa-i dau…si tare m-am mai bucurat 🙂 )lapticul daca e cazul? Ca intre timp i-am introdus si a treia masa dupa masa spre seara si m-am apucat iar sa beau lichide si ceai de chimen ca recunosc ca m-am cam neglijat in ultimul timp…si sper sa reusesc sa readuc cantitatea de lapte pe calea cea buna :), fiindca asa cum imi spunea o prietena: pana el nu se lasa de tzi tzi nici eu nu ma las de el :). Multumesc anticipat!

    1. IN IMPAS CU ALAPTAREA

      Carmen,

      Sa stii ca scrii unei persoane FANATICA cu alaptarea. Iar faptul ca mi-am invatat lectia ffff bine dupa primul copil este ca acum, la al doilea am laptic din plin, iar Petru are la 5 luni greutatea lui Pavel de la 8 luni :). Spun asta pentru a te incuraja SA NU TE LASI.

      Povestea mea cu alaptarea la Pavel si raspunsul la toate intrebarile tale este in articolul: Lactate de soia si alte bunatati …

      1. Uita de LP. Chiar daca ti se pare ca nu e suficent laptele tau (desi nu e o cauza pierdute, scriu mai jos), orice, dar nu lapte praf. Sau, daca tii neaparat, stii vorba mea: da-i odata pe an, si anume pe 30 februarie :). Citeste te rog si articolul meu: Capcanele alimentatiei – Aluminiul. Un articol scurt pentru care am citit 3 carti, dintre care una de vreo 800 de pagini.

      2. II poti suplimenta cu lapte de soia linistita, dupa metoda pe care am explicat-o in articolul de mai sus vei vedea si daca are efect alergen asupra lui. Nu te teme. Il dai diluat cu ceai de chimen la inceput, am scris in articol despre proportii. Si mai citeste si primul articol din serialul Diversificarea, ca sa te lamuresti asupra modului in care putem depista daca vreun aliment are efect alergen asupra bebelusului.

      3. De asemenea ii poti da linistita lapte de mei sau lapte de migdale, la fel ca si ce de soia si ca orice aliment nou. Citeste ce ti-am recomanadt si apoi revii cu intrebari, daca nu e clar.

      4. Lapticul seproduce de la cap, nu din mancare sau lichide. Asadar – odihna in primul rand si apoi intr-adevar o hidratare buna, bea macar 500ml de supa concentratat de zarzavat clara si 1,5 litri de ceai pentru lactatie (folosesc de la FARES), Poti lua si cate 3
      grame de spirulina pe zi, eu iau de la Hofigal, tablete, nu capsule, ca au colorant.

      5. Si nu uita, te rog: orice, dar nu lapte praf. Sunt interese la fel de mari ca si cele privind vaccinurile in a promova un aliment care produce doar neajunsuri pe termen lung.

    2. Cand este cel mai bine sa incepi sa bei ceai pentru lactatie?

    3. Din prima zi. De la firma Fares mi-a placut cel mai mult.

    4. deci din prima zi cand l ai nascut. Eu ma gandeam ca trebuie sa incep sa beau cu vreo luna inainte de nastere

    5. Lapticul se face de la cap, nu de la ceai, sa stii. E produs de un hormon a carui productie este la randul ei stimulata de suptul bebicului. Si tot suptul lui determina productia de oxitocina care duce la contractarea uterului si revenirea lui la normal. De aceea e important sa il pui la san IN PRIMA ORA DUPA NASTERE. CAT MAI REPEDE. Cu cat suge mai mult, cu atat vei avea mai mult laptic. Ai grija unde nasti, asigura-te ca respecta asta. Dupa 2 – 3 zile, cand incepe lactatia abundenta, e bine sa nu bei ceai de lactatie, sa treaca “febra laptelui’. Bea ceai in prima si a doua zi, pana incepe si apoi te opresti vreo 2-3 saptamani. Ai grija sa nu il puna la biberon acolo unde vei naste, ca s-a zis. Si fara lapte praf. Mai multe intr-un articol pe care sper sa il public asta seara.

    6. Carmen, sa nu uit: multumesc pentru loialitatea cu care citesti. Daca vrei,\poate ai observat ca te poti abona si primi automat nu numai articole noi, dar si comentarii. Cu drag

    7. Buna seara fetelor cochetelor!

      Iar intrebare intrebatoare…am renuntat si noi la lapte praf pentru ca lapticul de la san, cu toate eforturile mele, nu ii mai ajunge lui Luca (am citit undeva ca e genetic cat lapte ai ?!?) si am tot oscilat..ba cu lapte praf, ba cu soia cand reuseam sa i-l dau si sa il si accepte, iar acum am descoperit minunea de lapte de mei!!!! pe care o bea cu placere, banuiesc ca de vina este banana din reteta.

      CG: Poti folosi banana si putina vanilie si pentru laptele de soia. Dupa ce il faci, il bagi la blender cu banana si putina vanilie.

      Eu ii mai fac seara compot de mere, pere sau prune si zeama in care au fiert fructele o folosesc in loc de cei 250 ml apa calduta de la laptele de mei. Fac rau?

      CG: Deloc, ba din contra :), te felicit pentru idee. Doar zahar sa nu pui.

      As dori sa te intreb, ce lapte pot sa ii mai dau la 7 luni fara 10 zile in afara de cel de mei pentru a-i acoperi nevolile nutritionale? Specific ca de la tzitzi papa cam de 2-3 ori peste zi, dar nu pe saturate, ci se multumeste cu cat reuseste sa scoata si de vreo 2 ori peste noapte. Cu laptele de soia nu ne-am inteles extraordinar, dar mai incercam.

      CG: lapte de migdale, lapte de soia varianta de mai sus, cu banana sau poate chiar cu piersica (asta e avantajul laptelui vegetal, ca il poti combina cu fructe fara sa fermenteze, minunat, nu? :). Ai linkuri catre retete la pagina Cuprins. Poti face si lapte de orez sau de quinoa. Dar sa nu uiti regula dupa care ii dai, diluat si progresiv, asa cum am scris detaliat in primul articol despre diversificare.P.S. Fulgi de cocos bio cand pot sa ii dau? Intreb pentru biscuitii tai fantastici care mi-au iesit ffff buni respectand reteta originala, cea cu cocos!

      CG: Poti incerca de la 8 luni, dupa metoda progresiv – aliment nou unic, stii despre ce spun, da?

      Vise placute Cristeleenilor :)))

      CG: 🙂 🙂 🙂

    8. Elena, am raspuns direct in comentariul tau.

  14. Si mai doresc sa precizez ca si eu aidoma Florentinei m-am “inarmat” cu tot felul de cereale si i le fierb lui bebe dimineatza si i le amestec cu fructe proaspete si mananca cu o pofta de invidiat…nu-mi lasa nimik si mie in farfurie :)! Iar cand am fost in concediu din lipsa de mijloace i-am luat cereale instant pt bebelusi cu fructe si cand am incercat sa i le dau s-a strambat de numa si mai ca nu le-a scuipat (lucru care nu mi s-a intamplat cu nici un aliment pana acum!), reactie care nu numai ca nu m-a suparat ci m-a bucurat parca…..fiindca se pare ca stie ca tot ce-i fac eu e mai bun si mai sanatos 🙂 (desi precizez ca eu dupa “gusturile” mele as fi crezut ca nu-i ajunge un bol din cereale instant..la cat de “gustoase” sunt…dar mi-am dovedit mie ca asa cum spunea si Elena Pridie si cum spuneai si tu…gusturile se educa..si la cei mici acum se creaza..adica noi avem datoria sa i le educam de mici). Asa ca multumim Cristela inca odata pentru incurajare, cand citesc blogul tau totul pare mai usor!
    Am gasit pe net o carte in format electronic http://www.scribd.com/doc/55196403/9/MUSACA-DE-VINETE-CU-SOIA-TEXTURATĂ-CUBURI
    si vroiam sa te intreb daca sti ceva despre ea…seamana mult cu Retete pt sanatatea noastra a dnei Pridie dar cred ca e alta…am inteles de pe acolo ca e de la firma Sano Vita parca…

    1. Carmen draga, bebelusii sunt cea mai buna dovada de organisme nevirusate. Am scris asta si in articolul Carnea pamantului si in Mar+morcov= Incompatibil, ultimul paragraf. Te felicit ca ai un copilas care functioneaza natural si ca iti dedici energi pentru a-i influenta in mod decisiv sanatatea prin alimentatie.

      Nu, nu cunoasc cartea. La cartea Copilul Vegetarian am cateva observatii, cu tot respectul:
      1. Nu recomand folosirea de soia texturata sau orice alta forma, nici chiar faina, decat soia boabe si ne facem noi ce vrem die ea (si faina)
      2. Nu sunt de acord cu uleiul incalzit si recomand sa nu incalziti NICI o grasime, niciodata
      3. Laptele de soia dupa reteta simetoda pe care am postat-o se poate da copilasilor inainte de 1 an, linistit. Am facut acest lucru impreuna cu pediatra noastra si cu dr. Laza. Si Pavel nu e singurul copil care a crescut – frumos si sanatos – consumand lapte de soia facut de mine (nu praf!!!) inainte de 2 ani.

  15. Cristela, am recitit articolul cu laptele de soia, fiindca am parcurs cel putin odata toate postarile dar asa cum mai spunea o cititoare de-a ta, nu reusesc sa asimilez totul dintr-o data si le reiau mereu pana imi intra bine in cap :). Multumesc pentru sfaturi si pt incurajare, nu i-am mai dat pana la urma LP ca in seara aceasta a supt mai bine (am descoperit ca deoarece din unul dintre sani nu mai supsese bine in ultimele zile s-a adunat laptele si m-a durut ingrozitor sanul pana ieri cand s-a pus iar pe supt, si tocmai m-am intors din librarie unde am citit un pasaj din cartea dr Spock in care spune ca in perioada eruptiei dentare multi sugari par sa se impacienteze si sa se agite la inceputul alaptarii…si parca m-am regasit in ce spunea el) si sper ca o sa pape la fel de bine si de acum incolo. Vreau sa iti spun ca eu nu am fost pregatita deloc pt actul alaptarii inainte de nastere si nici dupa, inainte sa nasc nu mi s-a parut atat de important, dar dupa ce am nascut am fost depresiva 3 luni considerand ca nu am suficient lapte desi bebele crestea foarte frumos….si cu incurajarea sotului si a mamei mele si cu incapatanarea mea uite ca au trecut 8 luni si ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat putere sa rezist desi aceasta obsesie a laptelui imi umbreste amintirile din primele 3 lunid e viata ale bebelusului, macar dupa aceea m-am relaxat si lucrurile au venit de la sine. Am tinut sa precizez asta fiindca si tu spuneai ca ti-ai invatat lectia…si cred ca ar fi ff util pt mamicile care citesc blogul sa scri o postare mai amanuntita de incurajare si sustinere in ceea ce priveste alaptatul.
    In alta ordine de idei (uite ce vorbareata sunt si in scris :)) ) am cautat cartea Studiul China si mi-au spus de la librarie ca a venit o doamna si le-a cumparat pe toate si de atunci nu au mai primit si ca au lista de asteptare pt ea..asa ca din ce in ce mai multi oameni sunt interesati de o viata sanatoasa si de nutritie. Si sa sti ca de cand iti citesc blogul am adaptat si eu retetele din Copilul vegetarian la “restrictiile” ce le scriai tu mai sus, si azi pe musaca am pus ulei de masline doar dupa ce s-a mai racit, dar soia am folosit texturata ca nu m-am gandit ca nu e OK.. si a mancat si bebe rosii si dovlecei din ea ca supica lui de chimen se pare ca nu a fost la fel de gustoasa ca musacaua noastra.
    Multumesc din nou si scuze ca ma intind asa la povesti…nu e nici o suparare dk mai cenzurezi comentariile si le mai scurtezi :).

    1. Carmen draga mea, bravo cu lapticul!! Da, poate un articol despre alaptare nu ar strica. O sa schimb ordinea prioritatilor iar :). Chiar nu stiu cum de mi-a scapat (poate unde si raspunsurile mele sunt lungi) sa iti scriu ca poate dintii sunt de vina … m-am gandit din prima clipa la asta, dar bravo, bine ca lucrurile s-au pus pe fagas bun din nou. Increderea in tine si relaxarea fac minuni. Poate gasesti pe net Studiul China, sunt multe site-uri, sau chiar la editura, se practica vanzarea on-line.

      Soia texturata nu stiu cum e obtinuta, drept pentru care nu pot garanta cat de nutritiva mai e, insa un lucru pot garanta: gustul ei nu are a face cu gustul de soia. Mie chiar mi s-a parut ceva groaznic. Daca ai posibilitatea, ar fi bine sa eviti cat mai multe dintre alimentele procesate si pe care le poti chiar tu obtine in casa. Si eu folosesc soia la mancare, dar de obicei folosesc pulpa ce ramane dupa ce fac laptele (okara) sau chiar faina de soia, adica o macin eu.

      Singurle comentarii cenzurate vor fi cele care corespund articolului In semn de respect … Sunt persoane care se comporta ca si cand Hristos nu a murit si pentru ele, asa incat sunt foarte categorica in privinta mesajelor lor.

  16. Cred ca e super ciocolata…Si eu fac ceva asemanator, din roscove, miere si nuca macinata, glazura cu care se “imbraca” bananele. Nu mai gasesc nicaieri unt de cocos (mai demult era la Metro). Stii ceva despre uleiul de palmier? E sanatos? Cred ca prea se gaseste peste tot ca sa fie bun 🙂

    Si pentru ca tot am inceput sa scriu, vreau sa iti spun ca si eu apreciez foarte mult ceea ce faci…Mi se pare extraordinara schimbarea pe care ai facut-o si iti admir consecventa si entuziasmul. Felicitari si..tot inainte!

    1. E f buna, asa e, am sa incerc si reteta ta – multumesc, cu bucatele mai mari de nuca, poate 1-2 pic de rom, cu putin lapte de migdale si modelata sub forma de bomboane 🙂 – asa ma inspira acum sa incerc. Eu personal nu agreez untul de cocos (mi s-a aplecat odata si de atunci folosesc foarte rar si putin). Dar unele retet nu merg fara. Chiar si ala reteta asta, am sa incerc si far aunt de cocos, cred ca merge.

      Ulei de palmier nu am folosit pana acum, e bun si el, pana la urma si cocosul e tot un fel de palmier :). Important e sa fie presat la rece si nesupu nici unui tratament termic (gen rafinare la cald).

      Mutumesc pentru incurajari si pentru ca ne citesti.

    2. Buna Cristela,

      In asteptarea unui post despre ce a facut Mosul la cei 2P :-), rasfoind comentariile de pe blog, dau peste asta despre untul de cocos si uite intrebare: untul de cacao nu poate inlocui untul de cocos? Adica stiu ca poate inlocui, ideea era daca are ceva dezavantaje fata de untul de cocos. Si mie mi s-a aplecat de la untul de cocos si de atunci nu pot sa il mai folosesc, il simt chiar daca e in cantitate mica si nici ca pot sa mai mananc. Am gasit la un magazin bio unt de cocos fara aroma dar banui ca e procesat, voi incerca sa fac de casa sa vad daca e acelasi lucru.

      Si inca o intrebare care nu este chiar la topic: stii ceva despre tigaile care au aparut acum din aluminiu captusite cu ceramica(
      bio chiar:-))? Ori umbla astia cu cioara vopsita?? Ca mie asa mi se pare…
      Caut o solutie sa fac clatite…vegane desigur, iar in cele de ceramica ce se pot folosi direct pe foc nu prea merge, se lipesc.

      Multumesc,
      Mihaela

      Cu drag,
      Mihaela G

    3. Mihaela,

      Lasa tigaile minune, te rog :). Singura reteta pe care o stiu este la deshidrator si cum nu are toata lumea asa ceva, nu o postez. Ma gandesc ca poti incerca la cuptor, cu hartie de copt (mai bine decat aluminiu) si temperatura minima.

      Eu nu folosesc chestii cu/din cacao, din aceleasi motive din care nu folosesc cafea sau ceai negru/verde.

      Cu mult drag

  17. M-am uitat pe bidonul de ulei de palmier si scrie ca e rafinat. Banuiam eu ceva…

    Referitor la reteta de banane glazurate…se poate face si INGHETATA -pentru cei mai mari, dar nici pentru ei nu e prea indicata. Sa zicem insa ca pentru ocazii speciale….:)
    Deci: se decojesc bananele, se taie in jumatate si se infig intr-un betisor (daca vreti inghetata pe bat) si se pun in congelator cateva ore. Cand se scot se imbraca in glazura de care vorbeam, care va ingheta instantaneu, devenind deci crocanta, ca la inghetata din magazin (daca nu ingheata inseamna ca bananele au fost tinute prea putin in congelator).

    1. 🙂 Bravo, Adina. Multumim!!

  18. Draga Cristela,

    Ca de obicei esti o sursa imensa de informatii si o binecuvantare pentru noi.
    Crema de carob este delicioasa , eu am folosit-o ca si crema la tarta de mei (care a devenit specialitatea casei :-)))si a iesit super delicioassaaaa… .Am incercat si cu blat de migdale si a fost la fel de buna.
    Dr Laza a fost si pentru mine acum 5 ani, omul care mi-a schimbat viata si mi-a “spalat creierii “, vorba sotului meu Calin.
    De abia astept sa fie gata clinica si poate ne intalnim mai multi ” sectanti ” acolo .
    Stii cumva in ce faza sunt lucrarile la noua clinica ?

    Toate cele bune,

    Adriana

    1. Aaaa, ce ma bucur, Adriana ca va place tarta cu mei. Si mie imi place sa glazurez, dar deocamdata, nu prea pot din cauza lui Pavel care e incantat de glazuri, se unge bine cu ele pana la coate si apoi se sterge pe haine si pe husele de la canapea si fotolii care sunt …. ALBE :)) !! (cumparate pe vremea cand nu credeam ca vreodata voi avea copii).

      Din pacate, dl dr e la inceput, a identificat cateva terenuri si zone, dar la un astfel de demers iti poti imagina cate obstacole sunt. O munca precum a depus dumnealui nu putea fi oprita sau redusa la tacere decat prin curmare. Dar vorba dumnealui, avem o veste buna si una rea. Cea buna: Hristos nu a murit! Cea rea: Hristos nu a murit!

      De asemenea de baza este si activitatea de strangere de fonduri, pentru ca exclusiv din donatii, sponsorizari si Har Divin se va finaliza acest lacas.

      Imi place asta cu “sectantii”, dar si cea cu “spalatul creierilor”. Si la mine a functionat atat de bine, incat sotul meu uimit de povestirile si invataturile mele si-a dorit sa ne facem luna de miere la Breaza, la Eden! 🙂 Iti poti imagina cat de judecati am fost ca dam insule exotice pe Breaza … 🙂

      Cu drag, multumesc pentru aprecieri.

    2. Cristela,daca domnul doctor doreste cand gasete terenul poate il pot ajuta cu proiectul,sunt arhitect 🙂

  19. Revin cu impresii…Ref la aparat este f bun, nu am folosit altele dar eu ma declar multumita. Laptele de soia este f bun (preparat exact dupa instructiunile Cristelei)! Chiar imi place asa simplu, iar cu carob sau curmale e delicios! Din pacate fetita nu-l accepta dar o sa perseverez. Am incercat sa-i dau dupa cum ai propus o parte lapte soia-3 parti apa. Pot sa-i dau cu 3 parti lapte praf? Ca sa incerc treptat, treptat sa o obisnuiesc cu gustul? Sau sa mai incerc peste o saptamana tot cu apa?
    Aseara am pregatit o musaca de linte care a iesit fantastica! A! Sa nu uit: papam pufuleti din grau de la Naturalia! Nu mai zic ce incantata este fetita si ce ma bucur eu ca ma descoperit pufuletii si pufarinele din mei !
    Mai am o intrebare: pentru vitamina b 12 ce produse trebuie sa consumam?

    Multumesc pentru tot!
    Flori

    1. Flori, multumesc de vesti!

      Pt fetita: pune in laptele diluat si 1-2 pic de miere de salcam sau o buc curmale rehidratate 3-4 ore si 1/4 banana la 250 ml lichid. Dai bine la blender 2 min si aoi strecori. Ia sa vedem …? Poti dilua cel mai bine cu ceai de chimen, fenicul sau de anason.

      Pt vit B12 e suficient sa mancam echilibrat si in mod corect (combinatii corecte adica!)alimente de origine vegetala, cereale, nuci/seminte, leguminoase, fructe si legume. Nu numai ca majoritatea contin, dar produce chiar organismul nostru, daca functioneaza corect. Deci vei consuma B12 made in me 🙂 E insa adevarat ca un sol poluat nu permite supravietuirea bacteriilor producatoare de vit B12 si atunci suplimentarea cu B12 pur e recomandata.

      Am primit ieri un articol deosebit depre soia, pentru care ii multumesc Ammei si vei vedea ca si soia contine. Te rog citeste-l: http://drcalinmarginean.blogspot.com/p/articole-diverse.html

      Cu drag

      PS – am inteles corect, ai cumparat aparatul de 800 RON? Sunt curioasa daca despre el era vorba sau despre cel de 395RON.

  20. Am citit articolul, foarte interesant mi-a raspuns la multe intrebari.
    Am incercat si varianta pe care mi-ai propus-o la laptic si o refuza la biberon dar surpriza..o vrea cu lingurita! Ii place gustul dar o asociaza cu o mancare noua nicidecum cu lapticul ei. Aceeasi problema o am de o perioada de timp si cu ceaiul nu-l mai vrea la biberon, i-am luat o canita speciala dar se joaca cu ea. Sa incerc totusi combinatia de lapte praf+ lapte soia?
    Da, mi-am luat varianta la 800 am zis ca daca tot fac investitia sa-mi iau un aparat mai peformant si la cat e de bun lapticul nu-mi pare deloc rau.

    O zi frumoasa si multumesc din suflet pentru ajutor!

    1. Flor, multumesc pt feedback despre aparat. Bine de stiut.

      Ref lapte: esti binecuvantata cu un copilas care bea apticul si ceaiul din canita. 99% din plangerile pe care le-am auzit sunt ca, in momentul in care s-a renuntat la biberon, copilul nu a mai vrut lapte. Deci tu esti o fericita!

      Eu personal nu recomand LAPTELE PRAF, inamicul nr. 1 al alaptarii si implicit al sanatatii robuste. Despre el si campania care i se face am o parere similara cu cea despre vaccinuri. Ambele chestiuni servesc si deservesc aceleasi interese financiare, mai presus de sanatate. Convingerea mea in privinta laptelui praf se bazeaza pe citirea etichetei cu ingrediente si a 2 carti despre care am scris pe scurt aici, la punctul 6 si punctul 7: https://www.cristelageorgescu.ro/?p=2476

      Cu dragoste

  21. Cristela am facut ciocolata!! si eu si Cristi ne-am batut pe ea mai tare decat pustanul vostru, chiar are gust de ciocolata , o inlocuieste foarte bine si dupa ce mananci iti ramane gustul de ciocolata vreo 5 minute, iese destul de multa si fara exagerari, practic e doar avocado , restul sunt in cantitati mici. De cand ai pus reteta nu am avut liniste pana nu am cumparat uleiul de cocos, am aflat si eu de la tine ca uleiul si untul de cocos sunt acelasi lucru.. norocul meu cu tine ca intotdeauna ..

    1. Andreea si Cristi, ma bucur atta de mult ca v-a placut si ca mi-ati scris impresia voastra!…Bravo, bravo, sunt atta de mandra de tot ce faceti impreuna, sunteti o echipa extraordinara, tu si Cristi.

    2. Lasa Cristela ca si voi sunteti o echipa !! jos palaria ! un exemplu.. de fapt modelul nostru , sa stii ca nu suntem fani DOAR Bear Grylls.. ai inteles aluzia!..
      Astazi fac si alifie dupa reteta ta, doar ca folosesc ca plante medicinale, extract de marul lupului si extract de tataneasca + suc proaspat de rostopasca. Sunt la cura cu sucuri am speranta ca functioneaza de data asta, am castigat si eu ceva experienta pe parcurs, stiu ce trebuie sa evit, apoi retete raw vegan am incercat destule stiu care imi plac, am descoperit uleiul de masline Carapelli (il Delicato asa scrie pe el) foarte bun la gust, sper sa fie bun ptr dieta, voi de care folositi ? ma intereseaza unul care nu este amar sau intepator la gust.
      Mai folosesc ceaiul verde in locul cafelei ca altfel cine poate sta cu dureri de cap, este chiar bagat in aceeasi categorie cu cafeaua? fac si eu ca cineva mai sus : Lasa-ma te rog sa il beau macar pe asta!!.. da-mi o veste buna ca am voie..
      Mersi ptr reteta de ciocolata si ptr cea de alifie, spor in continuare la toate..

    3. Andreea, multumim pentru complimente :). Sa stii ca am inceput sa fiu de acord cu tine cand spui ca Pavel are privirea lui Bear Grylls :). Ca mama, mi-as dori sa nu fie atat de dornic dupa risc si aventura, insa tatal lui e foarte mandru de neinfricarea si dragostea lui pentru natura.

      Ulei de masline – sincer am consumat tot felul nu neaparat o marca anume, insa in general am luat BIO, presat la rece neaparat, sa scrie pe eticheta: presat la rece prin mijloace mecanice.

      Ceai verde poti sa bei cat vrei, dar 1 data pe an: pe 30 februarie. Ai inteles, nu? 🙂 Cunosc durerile de cap INFIORATOARE, este sevrajul cauzat de renuntarea la cafea. Iti garantez ca nu dureaza mai mult de 10 zile. Eu imi facusem o bandana (o scufita mai exact) si o inmuiam din ora in ora in apa cu bitter suedez 50-50. Ma calma, dar am fost pe punctul de a renunta de 2 ori. Si gandeste-te ca beam cate 3 -4 pe zi, puneam la o cana 3 lingurite cu varf! Crima.

      Sa stii ca la ciocolata poti incerca si varianta fara cocos sau fara marzipan, pui 2-3 pic de ulei esential de menta si ai cicolata After Eight 🙂

      Va pupam pe amandi si felicitari pentru perseverenta in tratamentul naturist.

  22. M-am exprimat eu gresit: lapticul il vrea numai din biberon, canita este pe post de rontait ceva nou (nici ceai nu mai vrea cu biberonul). Cu lingurita accepta laptele de soia (cred ca e perceput ca pe o mancare noua) dar cand incerc sa il dau la biberon pe post de lapte nu vrea. Am uitat sa-ti zic fetita are 9 luni si inca vrea 2 mese de lapte noaptea. Daca nu mai vrea ceai sau apa e posibil sa nu simta nevoia? Nu stiu deloc cum sa procedez nici nu vreau sa se deshidrateze nici sa o fortez sa bea apa sau ceai daca nu vrea.
    Eu m-am gandit sa combin laptele praf cu soia in speranta ca se va obisnui treptat cu gustul usor schimbat al laptelui, telul e sa-i dau numai lapte de soia.

    Multumesc pentru rabdare!

    1. Flor,

      Este foarte bine daca fetita nu vrea ceai sau lapte de soia (sau orice alt fel de lapte vegetal) din biberon. Pentru ca a la long copilul nu va bea din biberon, ci din cana. Iar daca ar fi vrut ceaiul sau laptele (altul decat laptele praf) din biberon era inconvenientul ca trebuia la un moment dat sa o dezveti de biberon si sa o faci sa bea aceste 2 lichide din cana, ceea ce nu prea le reuseste multor mame. Si atunci, odata cu biberonul, copilul renunta si la a bea lapte sau ceai.

      Am inteles ce spui, ca ea vrea din biberon doar lapte praf. Cateva consideratii.
      1. Eu nu sunt pro lapte praf.
      2. Chiar daca as fi, nu iti recomand sa ii dai noaptea mese de lapte. Noaptea ceai si apa. Nu plange de foame, ci de placerea de a suge. Copilul renunta de pe la 4 luni la mesele de noapte, ceea ce este firescul natural. Noaptea stomacul trebuie sa se odihneasca. Cunosc multe cazuri in care li se da copiilor noaptea lapte, chiar copii aujunsi aproape de 2 ani, insa asta nu e nevoie lor, ci un obicei indus de parinti. Ar tebui cat nu e prea traziu (in sensul ca va deveni mult mai greu mai tarziu) sa o dezveti. Poate bea un lapte pe la 12 si alt llapte pe la 6 dimineta. Dar macar 6 ore distanta sa fie. GAndeste te pe termen lung: e un obicei complet nesanatos sa mananci noaptea. Organele se odihnesc, sangele trebuie sa irige creierul, nu sa stea concentrat pe sist digestiv.
      3. Cum adica nu vrea ceai sau apa? Inteleg ca vrea ceai si apa, dar nu din biberon, corect? Daca e asa, e f bine. Da-i din canita. Iar noaptea, treptat trepatat sa o dezveti. Reduci cantitatile treptat, cu cate 50 ml si ai sa vezi. Stiu ca si Pavel a fost la fel. Sugea de placerea suptului si eu credeam ii e foame. E bine sa ii dai ziua apa si ceai, chiar daca cate putin, 10-20 ml, pentru ca e ca o perfuzie. Si se va invatat sa bea apa si pe terme lung e o binecuvantare pentru sanatatea organismului. Ai observat cati oameni beau 2l de apa pe zi? Putini. Din leagan trebuie sa invete. Pavel bea 2 l de lichide pe zi (apa, ceai de plante neindulcit, doar cu putina lamaie, apa de merisoare, suc de macese, etc). Cere singur deja si imi creste inima.
      4. Am inteles si ce vrei sa faci cu combinatul, poate fi o solutie, recunosc nu tocmai pe placul meu 🙂 (din cauza laptelui praf), dar daca in final reusesti sa o dezveti, de ce nu? Pentru noaptea combina 75 -25, apoi 50 -50, apoi 25 – 75 si apoi 100 soia. O alta varianta ar fi sa combini in loc de soia cu apa sau ceai de chimen, ananson sau fewnicul, asa incat sa ajunga sa bea din ce in ce mai diluat si la final sa bea doar apa noaptea. Sau ceai. In timp ce combini reduci s cantitatea cu 50 ml pe saptamana.

      Ziua ii dai doar la cana, lapte vegetal (inceraca si migdale, tot dupa metoda diluat – progresiv – unic) sau ceai. Nu lapte praf, la biberon.

      Sa incercam. Succes!

    2. Si daca mananca de la san? Tot asa, trebuie sa ii dam apa si ceai intre 12 si 6?

    3. Oh, nu. Tzitzi e sfanta. Oricum nu bea de la tzitzi, cat ti-ar bea lapte praf la biberon si, in plus, se digera altfel. Nu uita ca lapticul tau este pentru inceput un fel de ceai, pentru hidratare si abia la final cocktail proteic, hrana. Deci are apa, ceai, de la tine, direct:)

    4. Buna Cristela,
      Deci e ok ca un bebe (de 6 luni al meu) sa ceara de 2 ori pe noapte sa suga? Al meu asa face. Cateodata vrea si de 3 ori! Trebuie vreodata dezvatat de obiceiul asta sau va incepe sa renunte singur pe masura ce i se diversifica alimentatia?
      Multumesc mult!

    5. Adriana, la capitolul alaptat sunt foarte flexibila si naturala. Nu ma iau dupa nici o carte, copiii mei sunt expertii. Petru are 1 an si 2 luni si uneori mai suge de 2 ori noaptea, altfel minim 1 data. Se va dezvata singur – parerea mea 🙂

  23. Iti multumesc mult pentru ajutor! Ai perfecta dreptate! Citisem ca noaptea nu e ok sa-i dau mancare dar mereu ma induplecau plansetele ei.
    O sa aplic tot ce mi-ai spus, acum fug sa prepar un ceai de macese! Am recitit si articolul cu ceaiuri sa-mi reimprospatez informatiile!

    Multumesc inca o data!

    1. Succes, Flor! Sunt aici pentru orice intrebare. TE rog, daca ii dai ei macese, sa strecori prin vata sau prn tifon impaturit in 3 (sa fie f des). Cu drag

  24. Buna seara Cristela,

    Pe mine ma framanta tare mult problema cronica a baiatului nostru, la care inca nu am reusit sa-i dam de cap, desi am citit o groaza, si am fost la vreo 20 medici de care m-am lamurit cu varf si indesat.

    Incerc sa aflu din experienta mai multor mame diverse chestii, ca sa ma prind ce “e normal” si ce “nu e normal” la bebelusi, asta ajutandu-ma in munca mea de detectiv.
    Deci pt tine o intrebare mai ciudata, dat fiind ca Pavel are aprox aceeasi varsta cu al meu: ai remarcat resturi de mancare nedigerata in scaunul lui? Stiu ca unele chestii mai tari ei nu sunt capabili sa le digere, dar vorbesc de chestii foarte moi, fierte gen: bucati de morcovi fierti, marar, ardei fierti, etc?
    Stiu ca ar trebui sa-l invat sa mestece bine, ceea ce el nu face, desi are destui dinti, dar totusi…
    Evident, nu e urgenta, sa-mi raspunzidoar cand ai vreme.

    1. Mihaela, da am observat uneori. Nu e cazul sa te alarmazi si sa va traumatizati si confuzati mergand la “jde mii de medici”. Am invatat de la dr. Laza ca pana la 2 ani sistemul digestiv al copiilor se tot maturizeaza si pot sa apara si astfel de situatii. Asadar, fii cu inima buna, deocamdata, e un copil normal 🙂

    2. Merci, da, stiam si eu de 2 ani.

      Nu, cred ca nu mai inteles, problema lui cronica legata de digestie si de reflux este foarte suparatoare. Se trezeste de durere, ii vine inapoi, si rar doarme mai mult de o ora continuu.
      Are multe intolerante, care din pacate nu se manifesta prin voma reala, ca asa ar fi mai usor de identificat, doar ii vine inapoi si inghite si nu poate manca. Plus nervozitate si iritabilitate continua si datorita privarii de somn. De noi nici nu mai zic.

      Din pacate nu e un copil normal, desi ne-am dori f mult sa dormim si noi o noapte, si sa nu trebuiasca sa ma chinui sa prind momentele cand poate manca.
      De asta e nevoie de o munca de detectiv, pt ca, referitor la medici nu am cu cine.

    3. Mihaela, am raspuns apropos de intrebarea ta cu mancarea nedigerata in scaune. Referitor la problema expusa mai pe larg, intr-adevar, nu am expertiza medicala, tot ce as putea spune initial este sa il feresti de lactate, mai ales de vaca si sa respecti combinatiile alimentare. El ar trebui sa evite absolut orice produce fermentatie.

      Ai putea sa imi scrii separat pe mailul meu care este meniul lui timp de 1 saptamana? Ce mananca si la ce ore? Te rog fa-ti ca un jurnal, daca reusesti.

      Multumesc

  25. Buna,
    Pe principiul nimic nu se pierde azi am gatit asa..dimineata lapte de soia, la pranz- supa de rosii ( felul I) si cu pulpa ramasa de la rosiile folosite pt supa + un cartof + pulpa ramasa de la laptele de soia +un catel de usturoi si ceva verdeturi am facut felul II ( amestecate si bagate intr-un vas de yena la cuptor) a iesit f f f pufos si bun. si evident la desert am facut …CIOCOLATA CU COCOS CARE E MINUNATA !!!!! Multumim si va pupam cu drag

    1. Andra, pe ziua de azi, tu esti cea care primeste zecele cu felicitari! 🙂

  26. Buna, ai scris intr-un post ca nu se combina fructele cu legumele eu de cand ma stiu ii combin lui bebe suculetul de morcov cu ala de mar , sau si cu suc de sfecla rosie….nu i place deloc morvocul gol si dc pun mai mult scuipa…deci singura solutie am avut o cu mar…am gresit asa de mult?a si inca ceva a avut fierul scazut in sange tocmai pentru ca nu prea ii place carnita trebuie combinata si diluata ffff mult ca sa o accepte si numai cand are chef…si am ajuns sa i dau picaturi de fier pt ca el nu manca galbenus, ficatel, carnita…ceea ce m a suparat f tare deoarece sunt contra vitaminelor sau orice fel artificial ( inca il mai papa tzitzi la 1 an si 8 luni)

    1. Deea, te rog citeste articolul Mar+morcov = incompatibil. Sau mergi la pagina Cuprins si hgasesti linkul la capitolul Educatie Alimentara. Morcov cu sfecla e ok, dar sa adaugi cateva pic de lamaie. Fierul se absoarbe doar in prezenta vit C.

      Da, ai gresit din cel putin 2 motive:
      1. combinatiile alimentare gresite provoaca fermentatie si duc la un ph acid, mediu favorabil pt dezvoltarea cancerului.
      2. nu e sanatos nici pentru relatia voastra sa o manipulezi. Sa presupunem ca tie nu iti place un aliment. Cum ar fi sa afli intr-o zi ca, cineva care stia de acest lucru, iti servea mancaruri pe gustul tau, in care de fapt era ascuns sub alte arome, mirodenii chiar alimentul pe care nu il agreezi. Nu asa il vei face sa bea morcov pe termen lung. LA un moment dat va afla si atunci va renunta la mar+morcov pentru ca, contine exact ceea ce nu ii place. In plus va prinde si o doza de scepticism in ceea ce te priveste, ca fiind persoana care incearca sa il pacaleasca.

      Citeste, te rog, de la pagina Cuprins, si celeleate articole de la Educatie Alimentara. Ce, cat si cum mancam? Vei gasi raspunsurile pe care le cauti.

      Copiii nu sunt carnivori, multe mame nu pot intelege asta. Noi ii facem carnivori. In plus ficatelul este otrava! Cietset te rog articlolul acesta: https://www.cristelageorgescu.ro/?p=358. Copiii mei nu au mancat niciodata proteina animala si nu au pic de anemie. Am scris despre asta si depsre analizele lor la pagina Meniul Zilei.

      Fierul din surse vegetale (linte, spanac, soia, legume cu frunze verzi, seminte de Chia – despre toate gasesti informatii la pagina cuprins) este absorbit de organism in proportie mai mare, decat cel din surse animale. TE FELICIT INSA PT TZIZI!

      Referitor la Fe, inca 2 lucruri despre care scriu chiar acum: alimentele rafinate provoaca anemie si latele/lactatele de vaca!

      Mult succes.

  27. Buna, mersi mult pentru raspunsul promt,initial m-am speriat apoi am incercat sa ma mai linistesc cert este ca nu o sa i mai combin sucuri de fructe cu legume si o sa incerc sa respesct si regula cu fructe dulci, acre…etc….acu sincer instinctul meu tot timpul si a pus pb ca i aiurea sa combin dar nah de la pediatru pan la toate mamicile astea dadeau plus ca m am gandit ca s sanatoase si merele si morcov si ca trebuie sa i dau 🙂 problema nu era la morcov dintodeauna eu m am gandit ca marul da aciditate si niciodata nu i l am dat pe stomacul gol …avand morcovi de la tara din gradina bunicii la orice suc ii puneam si 1-2 morovi storsi si eram tare mandra de mine de sucurile mele pan ce mi ai scris tu si am vazut negru in fata ochilor am zis gata suc fructe cu morcov cancer la stomacu bebelui meu ….:(( el este foarteeee mofturos la mancare pentru ca are tzitzi la dispozitie 24 din 24 se serveste singur si dc dorm si dc mananc si dc sunt la baie si de astea nu l inspira mancarea ( din pacate e pofticios la prostii gen pufuleti covrigi ) dc ar papa toata ziua tzitzi si covrigei ar fi f fericit…la el nu merge dc sare o masa mananca orice la a 2 a la a 3 a,,,niciodata stie ca mami doarme cu el noaptea si papa tzitzi cat ii pofteste lui inimioara 🙂 si oricum i am inceput diversificarea dupa 6 luni si cu suculet numai de morcov din gradina proprie vreo luna cand pediatra s a luat de cap cum cum la 8 luni nu mananca carnita si branzica de vaci are 8 kg jumate si nevoie de n grame de proteine….tre sa manance un castron de 250 ml de supa cu carne…el nici acum la 1 an si 8 luni nu mananca decat maxim 150-200 de orice si arata ca un copil de 3 ani , 13 kg si 87 cm, racit o singura data la 1 an cand m -am imbolnavit eu f tare si normal nu am luat nici un medicament l am alaptat in continuare si i -am dat…. te pup o zi buna si multaaa sanatate…sper sa am timp sa citesc tot blogul incet incet si sper sa nu ma mai sperii ca ieri 🙂

    1. Deea, nu, nu, nu te speria, ci bucura-te ca ai aflat. Si eu am invatat toate astea de la bunul dr. Laza (citeste articolul Dr. Laza revine!) care m-a salvat din valea umbrei mortii. Copilul tau e fffff destept, asa a programat de Dumnezeu, ca toti copiii, cum am fost si noi la nastere si ne-am virusat ulterior. Datele lui suna impecabil, felicitari! Exact asa au fost si baietii mei, tzitzi la discretie, din pacate Pavel nu a avut parte decat 11 luni, ca eram deja in 4 luni cu Petru si nu i-a mai placut gustul… Singur a renuntat. Asa e, copiii care au parte de tzitzi la discretie accepta mai greu diversificarea (sa vezi ca asa patesc si eu acum cu Petru), cam de pe la 8-9 luni sunt dispusi sa incerce ceva, dar nu e nimic rau, ai alimentul minune, LM. Apropos de sfatul pediatrei si teama ei referitoare la proteine, iti recomand articolele Goana dupa proteine I si II. Cu drag, va pup si va stept cu orice intrebare.

  28. Buna Cristela!Multumim pt tot ceea ce faci.Am o fetita de 1 an si 3 luni toate si cu toate ca inca o alaptez,ii dau multe fructe,legume i-a iesit o anemie la analize.Si ea suge noaptea tot timpul.E normal?Multumesc

    1. Clau, sa iti traiasca. daca ma intrebi de e normal sa suga toata noaptea, e normal sa vrea, pentru placerea suptului cu tot ce presupune el (bratele tale calduroase, dragostea, etc), dar nu e normal sa ii dai toata noaptea. Noaptea deja ar trebui sa lase stomacelul sa se odihneasca.

      Daca ma intrebi de e normal sa aibe anemie, asta e o alta discutie. Majoritatea copiilor la varsta asta au, dar depinde. Ce mananca in afara de fructe si legume? Sidaca mananca lactate, de ce fel?

    2. Buna Cristela!Si fetita mea de 1 an si aproape patru luni(Mariuca belgiuca cum ai numit-o tu)suge si ziua si noapte ,in timpul zilei nu vrea sa bea alt lapte,ii dau lapte vegetal amestecat cu cereale si citeodata(f rar) mai reusesc sa-i dau putin seara cu lingurita,apa bea doar din pahar,nu am folosit biberonul niciodata.Crezi ca este bine ca nu bea mai mult lapte in afara de san?
      Dupa ce te-am gasit mi-am umplut dulapul de seminte,multe le-am adus din Rom.aici sunt f scummpe,mai greu este ca nu prea am timp sa-ti citesc retele;as vrea sa cumpar cartea ta”Nu hrani cancerul” si cartea Elenei Pride Copilul vegetarian si cartea dr.Laza,dar nu stiu unde le pot gasi?ai scris undeva ca la magazinele Naturalia ,dar acesta este doar in Buc.si acolo nu am pe nimeni.
      Iarta-ma ca-ti rapesc atit de mult timp dar mai am niste intrebari
      1.La ce folosesti laptele de cocos?mi-am luat o nuca ca sa fac biscuitii2P si nu stiu cum sa o folosesc.
      2.daca ii dau lapte de migadale mariei ,ii mai dau si cele 6 migadle zilnice?
      3.se pot da fructe acide cu cereale la masa de seara?
      4.cum sa-i prepar salata verde ,asa simpla nu o mananca
      Vreau sa- incep sa-i dau lapte de capra(avem capra noastra si este hranita natural)dar vreau sa alternez cu lapte vegetal,se pot da in aceeasi zi sau in zile diferite?
      Cam atat deocamdata;mai am intrebari dar acum nu mi-le amintesc este tarziu.
      Multumesc si Dumnezeu sa va binecuvanteze.

    3. Lily,

      Alaptatul nu il comparam cu nimic. E f bine cum e.

      Cartile se pot comanda online, Nu hrani cancerul de pe siteul Nera (link la blogroll), cartea dr. laza scrie in articolul meu si Copilul vegetarian tot pe la comentarii la articolul respectiv, online.

      1. il poti consuma ca atare sau folosi in diverse retete, exact ca orice lapte (cu tapioca e excelent). nu am folosit nuca proaspta la biscuiti.
      2. ii dai laptele si separat pulpa ramasa, amestecata cu fructe de ex, asta inseamna ca i-ai dat tot.
      3. vezi schema meniul zilnic, la pag cuprins
      4. tocata, in ciorbite, de ex. sau la blender cu supa. Dar nu m-as stresa cu asta. Oricum nu e anotimp de salata.

      Succes

    4. Clau, sa iti traiasca. daca ma intrebi de e normal sa suga toata noaptea, e normal sa vrea, pentru placerea suptului cu tot ce presupune el (bratele tale calduroase, dragostea, etc), dar nu e normal sa ii dai toata noaptea. Noaptea deja ar trebui sa lase stomacelul sa se odihneasca.

      Daca ma intrebi de e normal sa aibe anemie, asta e o alta discutie. Majoritatea copiilor la varsta asta au din cauza alimentatiei, dar depinde. Ce mananca in afara de fructe si legume? Sidaca mananca lactate, de ce fel?

  29. Lactate deloc,doar putina carne de 2-3 ori pe sapt.Si voiam sa te intreb meiul,soia de unde le iei?
    Iti multumesc mult pt timpul care ni-l acorzi

    1. Mei de la Naturalia (daca esti din Buc) sau de la orice magazin naturist, inclusiv Plafar. Mei decorticat cu bobul fin. Soia nemodificata genetic iau de la Robert Pasztor din Cluj 0740 162 202. Cu drag

  30. Am si eu o intrebare…aceasta ciocolata imi face cu ochiul, dar nu am ulei sau unt de cocos momentan (si saptamana asta nu stiu daca reusesc sa ajung la un magazin naturist), se poate inlocui cu altceva? multumesc anticipat

    1. Emese,

      Untul de cocos o ajuta sa se intareasca, atunci cand e pusa la frigider. Poti incerca sa folosesti ca inlocuitor pentru a intari compozitia, fulgi de ovaz macinati pana ajung faina. Pui mai multa “faina” din asta, pana cand devine tare, numai buna de modelat.

      Cu drag

    2. Multumesc, am si incercat cu fulgi de ovaz macinat…si a iesit bunicel..am pus aprox 7 linguri de “faina de ovaz” dar poate mai mergea 1-2 linguri ca nu s-a intarit f tare, dar am mancat cu lingurita…insa gustul era super.

Care este opinia ta?