Analize relevante pentru vitamina B12 și vitamina D.

Numar afisari: 16.436

Înțeleg și susțin nevoia de a acționa în sprijinul menținerii sau redobândirii sănătății, atâta timp cât ea nu derivă din frică, panică, haos, pentru că un astfel de context nu poate atrage decât sfaturi, terapeuți și acțiuni similare. Articolul de azi nu e pentru cei care au exclus (sau se gândesc să excludă) din alimentație hrana de origine animală, nu e nici despre “Hai să dăm năvală la analize sau la farmacie”, ci despre ce analize sunt relevante, dacă simțim că vrem să facem o verificare.

De câte ori am ocazia reamintesc că simpla ingerare a unor alimente sau suplimente nu este neapărat suficientă pentru a corecta sau a preveni o deficiență din organism, din contră poate face mai mult rău decât bine, vă explic imediat de ce. De câte ori vizăm să aducem un anumit nutrient în organism în scop profilactic sau terapeutic, trebuie să ținem cont că nutrientul respectiv – pentru a considera misiunea noastră încheiată cu succes – trebuie să fie absorbit în sânge și apoi metabolizat (asimilat și utilizat de celule). Altfel, acțiunea noastră duce la o încărcare a organismului cu elemente neutilizabile, care vor suprasolicita rinichii, ficatul, vezica biliară și care se pot depune pe vasele de sânge sau pe oase.

“Vitamina B12 este numită «regina vitaminelor» – nicio altă vitamină nu exercită o influență comparabilă asupra bunăstării fizice, mentale și emoționale a oamenilor. Ea joacă un rol esențial pentru sănătatea sistemului nervos, a metabolismului, formarea sângelui și detoxifiere. Datorită culorii sale, se numește «vitamina roșie». Este singura vitamină care nu poate fi produsă sintetic, în laborator”. (Dr. John Switzer)

“Vitamina D este numită «vitamina soarelui». Lumea a știut mereu ca se produce la nivelul pielii prin expunere la soare. Abia în anii ’70 s-a acceptat ideea că este ceva mult mai complex decât se credea și că de fapt avea de parcurs un întreg circuit prin organism pentru a ajunge la forma în care intenstinele să asculte de ea, forma activă adică și să absoarbă eficient calciul din alimentație, să se asigure că nivelul lui în sange e normal și că avem oase sănătoase.” (Dr. Michael F. Holick).

Pentru a avea o strategie adecvată de echilibrare a vitaminei B12 și D în corp, solicitați pentru început analize relevante. Nu toți medicii sunt la curent cu aceaste analize de laborator relativ noi, de aceea sunt și foarte rar utilizate în practica medicală.

Sursa foto: Thinkstock by Getty-Images

Sursa: Thinkstock by Getty-Images

Analiza de acid metilmalonic în urină și/sau sânge (ser)
– specialiștii îl numesc”etalonul de aur” dintre toate analizele pentru B12 –

Există studii care au demonstrat că acidul metilmalonic în sânge este un marker mai relevant şi mai precoce al deficienţei de vitamina B12, decât determinarea concentrației acesteia în sânge.

Când vitamina B12 nu e asimilată și metabolizată de celule, atunci acidul metilmalonic se acumulează în sânge sau în urină. De aceea specialiștii consideră că analiza acidului metilmalonic în sânge și/sau în urină este o evaluare 100% relevantă a metabolismului vitaminei B12 și că testul seric, analiza convențională, cea prin care se determină concentrația de B12 din sânge, nu e una pe care ne putem bizui 100%, din cel puțin două motive:

 1. Poți să ai un rezultat normal de B12, adică o valoare care se încadrează în intervalul de laborator, și totuși să suferi de un dezechilibru interior al acesteia. O valoare relativ normală de B12 nu reprezintă un indicator de funcționare adecvată a metabolismului acestei vitamine.
 2. Această analiză nu poate determina concentrația de vitamina B12 din creier (concentrația de vitamină B12 în sistemul nervos și în lichidul cefalorahidian poate fi mai mică decât în sânge).

Analiza 25 (OH)D
calcidiol sau 25-hidroxivitamina D, forma circulantă – 

25(OH)D este principalul rezervor de vitamina D, forma circulantă, de depozit, produsă de ficat și ceea ce medicii ar trebui să verifice pentru a determina cu acuratețe în ce stadiu ne aflăm. Dar mulți medici încă cer greșit analiza pentru vitamina D, mai ales în cazul osteoporozei sau al rahitismului, adică verifică forma activă, produsă de rinichi (calcitriol sau 1,25-dihidroxi vitamina D). Și când se întorc rezultatele de laborator care indică valori normale, ei concluzionează eronat că totul e în regulă cu nivelul de vitamina D. Cu toate astea e posibil să suferim de un deficit sever, chiar dacă nivelul de formă activă este normal sau crescut.

“Înca un aspect esențial este că nivelul calciului în sange este de obicei normal în cazurile de carență de vitamina D. Majoritatea medicilor se uită la valorile calciului seric și, dacă nu văd nimic ieșit din parametri, trag în mod automat concluzia că în corp totul e în regulă cu vitamina D. Ceea ce nu e neaparat adevarat. Nici valoarea calciului, nici a calcitriolului (1,25 – vitamina D) nu ne pot spune daca ducem lipsă de vitamina D. Trebuie să măsuram doar 25- vitamina D (calcidiol); nu acceptati nici un alt marker, indiferent de ce va spune doctorul vostru.” (Holick, F. Michael, PhD, MD: The Vitamin D Solution, Penguin Group 2010)

De ce se face analiza formei circulante și nu a celei active, am explicat simplu și clar în episodul 3 de mai jos, un serial cu resurse bibliografice valoroase, click pe următoarele linkuri pentru a citi:


1. O abordare medicală rațională a vitaminei D

2.Vitamina D este un hormon

3. Carența și analiza pentru vitamina D

4. Calciul și sănătatea oaselor

5. Cât și cum stăm la soare pentru vitamina D

Mai mult decât atât, am ales să dedic un capitol întreg despre vitamina B12 și despre vitamina D în cartea mea despre diversificarea împuternicitoare și care va putea fi comandată din februarie direct pe blog, prin eShop. Dacă doriti să fiți la curent cu data exactă a apariției, vă mulțumesc pentru abonare la Newsletter. Trimit rar, scurte informari despre cărți sau despre evenimente unde ne putem întîlni.

Gânduri luminoase tuturor,

 

Numar afisari: 16.436

Distribuie:
 1. Buna Cristela. Daca nivelul de vitamina D, cea activa iese sub nivelul optim atunci ce poate insemna? Calciul seric a iesit in limitele normale. Multumesc

  1. Draga Veronica, te rog citeste atent ce am scris, inclusiv episodul al treielea despre vitamna D. Multumesc

 2. Cum se numeste analiza pt B12 in germana sau ce ar trebui sa ii cer medicului ? As vrea sa o fac pt baietelul meu de 2 ani care e inregistrat in Austria la pediatru. Multumesc !

  1. Bună seara, Raluca, multumesc pentru intrebare. Cere-i der Blut- und Urintest auf Methyl-Malonsäure (MMS Test). Mai departe, dacă există o carență, îți pot da câteva informații de sprijin. Te rog spune-mi dacă te descurci foarte bine în limba germana. Noapte cu pace, cristela

 3. ce putem consuma in cazul unui deficit de B12?

  1. Masurile depind de cauzele deficitului si situatia individuala. Recititi chiar inceputul articolului. Aportul e necesar, dar nu suficient.

 4. Buna seara!
  Unde pot merge in Bucuresti sa fac aceste doua analize si ce trebuie sa cer mai exact?
  Multumesc mult!

  1. Draga Carmen, poti merge la orice laborator. Am scris in articol exact ce trebuie sa ceri. Cu placere,
   cristela

 5. Buna Cristela,
  Eu am facut analiza pentru a testa Holo-transcobalamina. Mi-a iesit initial 7.6, in conditiile in care parametrii sunt intre 40 si 60. Am luat suplimente si anume ciancobalamina si in 2 luni, de la 7.6 a crescut la 16.
  Sunt destul de ingrijorata deoarece am un bebe de 3 luni, alaptez si nu stiu exact care este cea mai buna metoda de a regla deficienta.
  Iti multumesc!

  1. Draga Adelina, inteleg ce simti in acest caz de carenta severa, dar e mai sanatos sa NU fii ingrijorata, ci responsabila. Eu asa cred ca esti. Grijile nu regleaza, ci agraveaza orice situatie.

   Dr. Switzer citeaza in lucrarile sale studii recente in care este demonstrat si explicat de ce metilcobalamina e preferata in locul cianocobalaminei. Desi am aflat recent de aceste studii, eu nu am folosit niciodata cianocobalamina, din cauza moleculei de cianura. Daca citesti cu atentie articolul meu, vei vedea ca aportul de B12 asa, de unul singur, nu te asigura si de faptul ca acea vitamina se asimileaza si ca deficitul este corectat. Planul si metodele de corectare a deficientei , depind de mai multe lucruri, printre care si contextul personal. Poti discuta aceste detalii cu terapeutul tau sau cu unul in care ai incredere, putem detalia privat.

   Cu drag,
   cristela

 6. Multumim pentru acest articol minunat de constientizare. Am simtit si eu in ultima vreme o deschidere catre acest subiect, iar articolul tau a venit ca o binecuvantate (asa se intampla cand vrei sa primesti, apare in cale ce cauti ?), iar la analiza mentionata de tine pentru vitamina d a iesit deficit. Voiam sa te consult legat de experienta ta cu vitamina D, care ai observat ca se absoarbe mai bine D2 sau D3? Intrebarea este valabila si pentru care din substantele active in cazul B12 optezi? Stiu ca sunt mai multe interpretari pe aceasta tema.
  Un sfarsit de an cu multa vinamina L iti doresc! 🙂

  1. Draga Mirela, multumesc pentru intrebare si pentru urari. Fiecare organism reactioneaza individual, functie de mii de variabile. Eu nu folosesc decat forma vegana a vitaminei D, adica D2, de la Dr. Wolz si B12 doar metilcobalamina, tablete de supt (mai eficiente in cazul in care exista probleme cu absorbitia la nivelul mucoasei stomacale). Pentru ca – repet mereu – aportul nu e suficient. Nutrientii respectivi trebuie sa fie si absorbiti in sange si utilizati apoi.
   Cu drag,
   cristela

 7. Buna Cristela,
  Ma confrunt cu un nivel foarte scazut al 25-OH-vitamina D = 16 ng/mL (nivelul optim conform celor de la Synevo ar fi intre 30-100 ng/mL), iar 1,25-(OH)2-Vitamina D3 = 37.7 pg/mL (valori normale 22 – 111 pg/mL).
  Calciu ionic, calciu si fosfor seric sunt in valorile normale. Va rog sa ma ajutati, ce as putea sa iau?
  Multumesc!

  1. Buna seara, multumesc pentru intrebare, draga Minodora. Va rog, cititi serialul meu cu 5 episoade, despre vitamina D, pentru a întelege ce se intampla. Recomandari terapeutice nu pot face, nu acesta este scopul siteului, asa cum am explicat aici: https://cristelageorgescu.ro/contact/. Multumesc pentru intelegere,

   Cristela GEORGESCU

 8. Draga Cristela,
  La multi ani,un nou an minunat iti doresc!
  Cu referire la B12, conform dr John Switzer,citat in articol,aceasta vitamina nu poate fi produsă in laborator.
  Care mai e sensul suplimentarii in acest caz?
  Multumesc pentru raspuns
  Îmbrățișez cu mare drag,

  1. Draga Diana, multumesc pentru urarile frumoase, la multi ani si tie!
   Desigur asa e, nu poate fi produsa in laborator si bine e! Dar nu am inteles de ce acest lucru e in gandirea ta un impediment pentru suplimentare. 🙂 Poate ma ajuti sa inteleg mai bine cum as putea sa raspund relevant.
   Gand frumos,
   cristela

 9. Draga Cristela,
  Prin suplimentare,am dedus ca se face referire la inlocuitorii de sinteza (capsule,fiole) iar pt mine aceste suplimente se realizeaza in laboratoare.
  Multumesc inca o data.
  Cu drag,

  1. Scumpa mea, nu. Putem suplimenta si cu produse care nu sunt de sinteza. Polenul, de exemplu este un supliment alimentar. Vitamina B12 este produsa doar de niste magice bacterii, in acest sens “nu poate fi obtinuta in laborator”, adica nu poate fi sintetizata chimic, nu poate fi “facuta” de mana omului. Desigur ca si aceste culturi sunt controlate, dar nu omul o “creeaza”, ci bacteriile acelea. Exista si unele tipuri de vitamina D vegana care se obtin fix in acelasi fel. In acest sens a scris si Dr. Switzer si am mentionat si eu de mai multe ori in articolele mele ca “nu se face in laborator”, adica e o asigurare ca nu iei nimic de sinteza.

   Te imbratisez,

   cristela

 10. Cristela,
  Multumesc pentru precizari:)
  Facand o distinctie rapida si simplista intre vitaminele care se gasesc in alimente si restul, mi-a scapat specificitatea vitaminei b12.
  Am citit de asemenea ca suplimentarea cu b12 ar creste riscul aparitie de cancer. Stii cumva daca aceste studii merita sa fie luate in considerare?
  Multumesc, o zi buna iti doresc

  1. Draga Diana, nu stiu despre ce studii este vorba, deci nu pot raspunde relevant. O zi cu pace si tie, draga mea.

 11. Buna ziua, sunt mamica unei fetite de 8 luni jumatate, nascuta la 38 saptamani, 48 cm, 2750 gr la nastere, alaptata exclusiv la san,de la 5 luni a inceput sa stagneze in greutate, la 6 luni cantarea 5800 gr, acum la 8 luni jumatate cantareste 6400 gr, am inceput diversificarea dupa 6 luni, la inceput accepta cu usurinta legumele, de la 7 luni nu a mai fost asa incantata, iar acum refuza categoric mancarea solida, i pinge lingura, intoare capul, nu vrea decat 3 linguri de supa si atat,as dori sa i fac niste analize, sa ma asigur ca este bine, toata lumea ma “sfatuieste” inclusiv medicul pediatru sa renunt la alaptare si sa aleg laptele praf, as dori sa stiu ce analize as putea sa- i fac. Multumesc!

  1. Draga Ioana, multumesc pentru mesaj. Sfaturile pe care le primesti sunt absolut haotice, venite din necunoastere si panica, iar actiunile tale sunt la fel. Citeste articolele mele despre diversificare, despre lapte praf, despre “mofturi” la masa, asculta vidourile mele despre intuitie si SCHIMPA PEDIATRUL. Cum te poti lua dupa cineva care n-are pic de experienta psihologica, nu iti cunoaste copilul si mediul in care traieste, n-a studiat pic de nutritie si nici n-a citit eticheta laptelui praf?

   Urmareste acest video: https://www.youtube.com/watch?v=1dF8ppNHXOQ&t=4s

   Nu am ce analize sa iti recomand pentru copil, cu copilul nu e nimic rau, e doar neinteles. Va imbratisez si va doresc claritate.

   cristela

 12. Buna seara as vrea sa imi spune-ti cum cer ca sa mi se faca corect analizele la vitamina D si B12…locuiesc in grecia…multumesc mult

  1. Multumesc, Veronica. Exact asa cum scrie in articol. Nu vorbesc limba greaca, deci nu stiu sa iti spun in greceste. Gand bun, cristela

 13. Ma simteam obosita si aveam adesea dureri de cap. Mi-am facut analizele si am avut deficit de B-uri, in special B12.

 14. Ceao Cristela nu stiu daca e cam tîrziu pt intrebarea mea….mă întrebam daca algele marine care contin b12 e ok…..si am inteles daca mănînci sănătos exista posibilitatea sa producem chiar noi acele baterii nu am inteles prea bine cum….dar e posibil…sau că se gaseste si in mîine…..eu tin de citeva luni dieta dr T Colin Campbell….si fără produse procesate sau rafinate….va multumesc foarte mult aștept un raspuns chiar email…toate cele bune….

 15. Draga Cristela,

  Iti multumesc pentru toate articolele de pe blog care m-au îmbogătit neasteptat.
  Eu sunt o gravida cu deficienta de vitamina D, in cautare de raspunsuri. Imi poti spune, te rog, daca Vitamina D2 de la Dr. Wolz se poate administra si femeilor gravide. In prospect scrie ca trebuie consultat doctorul insa eu nu am un medic in care sa ma incred.
  Multumesc anticipat.

  1. Draga Oana, multumesc pentru intrebare. Deoarece traim intr-o lume tulburata si tulbure, fiecare participant la actul sanatatii – pacient, terapeut, producator – se exonereaza de raspundere si se protejeaza – E VIGILENT. Inteleg si lipsa de incredere in sistem, insa exista medici iubitori de oameni, care inteleg holistic organismului uman si conexiunilor din interiorul lui. Straduieste-te, gaseste-i si sfatuieste-te cu ei obiectiv, dintr-un alt context decat cel de frica.

   Sarcina si nastere frumoasa,

   Cristela GEORGESCU

 16. D-na Doctor, zilele trecute am dat o proba de sange in vederea efectuarii unei analize de vitamins D3. M-a surprins faptul ca rezultatul l-am primit in cca 30 ore, cand la alte teste de vitamina D3 eram atentionata ca voi primi informatiile in cca 12 zile. Exista metode de determiner asa rapida a acestei vitamine? Cu multumiri anticipate, Melania Gutul

  1. Buna ziua, multumesc pentru intrebare. Nu sunt medic.
   Nu cunosc detalii despre tipul, locul si motivul analizei pe care ati facut-o. Multumesc pentru intelegerea ca din respect pentru Dvstra nu pot furniza un raspuns ipotetic.
   Cu pretuire,
   Cristela GEORGESCU

 17. Buna seara baietelului meu de 2ani ia iesit la analize vitamina b12 mai mare decat normal adica 1189 ati putea sa mi explícati ce inseamna multumesc

 18. Draga Cristela,

  Multumesc pentru toate eforturile tale de a ne aduce Lumina in alegeri! 😇
  Totusi, legat de B12 (methylcobalamin) observ ca cele mai multe produse sunt contraindicate femeilor care alapteaza si copiiilor. Adevarat?
  Daca totusi este in regula, de la ce varsta putem suplimenta – bebe 7 luni (diversificata pur si simplu).
  O:-)

  Te imbratisez!
  Kinga Eva

  1. Multumesc, draga mea Kinga. Scrie pe produs chiar asa, ”CONTRAINDICAT”? Te imbratisez.

 19. Buna ziua. Prima data vreau sa-mi cer scuze pentru un comentariu lasat pe facebook, mi-am dat ca nu a fost o exprimare frumoasa abia dupa ce mi-ai raspuns. Intrebarea mea e daca se transmite vitamina B12 prin laptele matern? Intreb asta legat de alimentatia vegan a unui copil cu varsta de 1an si 3 luni, inca alaptat
  Multumesc mult si iti doresc o zi minunata.

  1. Buna ziua, draga Ria. Multumesc frumos pentru mesaj. Nu imi amintesc despre ce este vorba, dar ma bucur sa putem comunica aici. Se transmite, dar nu suficient. Deja copilasul este mare, poti suplimenta (indiferent ca e vegan sau nu).

   Iti recomand aceasta Vitamina B12 (microcobalamina) capsule care se sug. Administrarea lor conform sfaturilor medicale este inclusa in cartea Diversificarea, pur si simplu. Daca sunt neclaritati, poti reveni dupa ce le achizitionezi.

   https://rockymountainminerals.eu/de/mikro-cobalamin-60-tabl.html

   Gand frumos,

   Cristela GEORGESCU

Care este opinia ta