Coacerea fructelor cu etilena.

Număr afişări : 551

In ultimele zile, de cand primavara cauta sa se hotarasca daca vine sau nu peste noi, am citit diverse informatii, pe care mi-am promis sa le studiez si sa impartasesc concluziile cu voi. Poate ca unele fac parte tot din categoria “am descoperit apa calda” (cum scriam si in postarea despre Naturalia), dar cred ca nu pentru toti cititorii. Si atunci imi cer iertare pentru repetitie de la cei pentru care nu sunt noutati lucrurile pe care le scriu azi.


1. Cutite ceramice: introduse pe piata relativ recent (incepand cu anul 2006) si fabricate dintr-o ceramica high-tech numita oxid de zirconiu (sau zirconia).  La fel ca diamantele si safirele, elementele componente ale ceramicii sunt formate in natura de-a lungul miilor de ani de cristalizare, temperaturi extreme si literalmente mii de tone de presiune. Rezultatul este un material pur, dens, cu 50% mai dur decat otelul si aproape de duritatea diamantului.

Pe scurt, cateva avantaje, in ordinea in care mi-au stranit mie curiozitatea si interesul:

  • Nu oxidează enzimele din fructe si legume, sunt neutre din punct de vedere chimic (nu interactioneaza cu acizii, uleiurile, sarea, sucurile sau alte elemente);
  • Nu transfera gust sau miros metalic, nu afecteaza proprietatile si mentine aspectul proaspat al alimentelor cu care vin in contact;
  • Sunt biocompatibile/Anti-alergice
  • Confera igiena superioara
  • Rămân ascuţite o perioadă mai lunga decat cele cu lama metalica
  • Sunt mai usoare
  • Nu ruginesc şi nu corodează

Exista binenteles si un asa-zis dezavantaj, pretul. Oxidul de zirconiu fiind un material high-tech relativ nou, costa mai mult decat otelul. La asta se mai adauga si taxele vamele (unele cutite sunt produse in Japonia). Eu le-am privit insa ca investitie pe termen lung in sanatate, asa cum am facut si cu alte ustensile de bucatarie.

Principalul motiv pentru care m-au atras este ca, spre deosebire de cutitele metalice, nu transfera nici un fel de ioni metalici in alimente, protejand fructele sau legumele de oxidare (maronire) si pastrand intacte enzimele din acestea. Fara enzime fundamentul vital ar fi grav afectat. Corpul nostru nu ar putea sa digere, sa absoarba sau sa foloseasca nutrientii din alimente.

Lamele netede si din material igienic nu influenteaza/altereaza absolut deloc gustul, sunt complet igienice si nu sunt atacate de acizii din fructe si legume. Le-am gasit in doua variante: lama de culoare alba sau neagra.

 

Lama neagra este fabricata din oxid de zirconiu negru si are o durabilitate mai mare. Acest gen de lama trece printr-un process de coacere suplimentar, rezultand o lama mai dura, mai rezistenta decat cea alba la “avariile” produse din neglijenta.

Avand in vedere ca se apropie perioada zarzavaturilor, fructelor si legumelor romanesti, am fost foarte fericita sa le descopar. Astazi le-am gasit in sfarsit pe stoc, le-am comandat (unul pentru decojit si unul pentru legume si fructe). Abia astept sa le primesc, sa le folosesc ca sa va impartasesc impresii “din practica”.

2. Iradierea alimentelor si coacerea rapida cu etilena. A tot circulat pe mail saptamanile trecute (si banuiesc ca multi ati primit mesajul) un articol publicat in ziarul Gandul in 2008: “La Buftea, unde se coc bananele”. Pentru a evita suspiciunile legate de paranoia si conspirationism, am facut niste verificari, mai ales ca articolul era din 2008 si nu intelegeam de ce s-a reactivat tocmai acum (oricum, nu auzisem de el, insa cunosteam chestiunea cu iradierea si coacerea fortata, dintr-un reportaj de pe Discovery).  Am primit confirmarea ca bananele coapte in atmosfera de etilena au un grad de toxicitate variabil, in functie de timpul de expunere si … asa cum banuiam, cel mai sigur este sa le evitam :(. Bineinteles ca nu imi imaginez (si in mod logic este asa) ca alte fructe exotice se pot coace altfel, deci mi-am pus problema: “Si acum ce facem? Renuntam la ele?”.  Are Ditta o vorba pe care o spune de fiecare data cand mai aude cate o grozavie din asta care, pusa cap la cap cu altele, duce la concluzia ca nu prea mai avem scapare: “Deh, pana la urma, din ceva trebuie sa murim si noi” :).

Revenind la un ton mai serios, am vazut ca weekendul trecut, stirea a fost preluata si vehiculata pe la mai toate posturile TV si dezbatuta chiar impreuna cu ministrul agriculturii. Concluzia a fost ca dincolo de orice dezbatere, alimentele supuse unor proceduri artificiale suplimentare, trebuie etichetate ca atare, asa incat consumatorul sa stie si sa aleaga in consecinta. Asta apropos de dreptul la optiuni si la alegeri informate – demers al acestui blog. Noi am hotarat sa ne pastram echilibrul in abordare, insa sa ne bazam pe fructele de sezon romanesti, mai ales pe marul ionatan care rezista in pivnita sau camara, si sa continuam sa congelam alte fructe atunci cand apar, pentru iarna.

In ceea ce priveste iradierea alimentelor si constientizarea populatiei, o tema din aceeasi categorie ca si coacerea fortata, va recomand articolul din Gandul, aparut pe 28 februarie 2011: “Mâncarea „proaspătă”: cât de periculoase sunt alimentele iradiate. Specialiştii vorbesc de radicalii liberi cancerigeni, ministrul agriculturii cere controlul etichetelor”.

3. Stii ce mananci? O campanie lansata de ziarul Adevarul de Seara, despre alimente “naturale”, de larg consum, care beneficiază de o propagandă agresivă pe posturile TV si în care sunt menţionate calităţi care, de obicei, nu există, ba chiar din contră. Campania este facuta in colaborare cu un medic diabetolog – nutritionist. V-am promis la randul meu (atunci cand am publicat articolul Capcanele alimentatiei) o surpriza pe care sper sa o pot face in acest an. Nu am uitat si sper ca nici voi. Proiect in derulare :).

Am ales in mod deliberat din Adevarul, doua scurte articole despre iaurt si margarina. Spun “deliberat”, pentru ca traiesc un sentiment de indignare cand vine vorba despre manipularea adevarului si cand victime sunt COPIII. Sentimentul meu este alimentat in permanenta nu atat de bombardamentul zilnic cu reclame, ci de girul acordat in reclame acestor produse, de catre persoane sau personalitati (care isi mai invoca pe deasupra si copiii sau calitatile de parinte in semn de garantie suplimentara!) cu un grad mare de credibilitate sau admiratie din partea populatiei. Exista o multitudine de informatii din surse de specialitate despre siguranta consumului de astfel de produse si sunt convinsa ca majoritatea le cunoasteti, asa incat nu va plictisesc cu repetarea lor. Intentia a fost doar de a mentine nivelul de vigilenta in creditul acordat si alegerile facute pentru hrana iubitilor nostri copii.

4. Erata. Nu stiu cum sa numesc altfel, faptul ca v-am povestit despre steamer, dar nu v-am atras atentia la cuva lui. Steamerul meu are cuva de plastic. Ei bine, uite ca asa cum stateam eu linistita ca e suficient daca e “BPA free”, Letitia, mamica pe post de spiridus :), m-a averizat ca la temperaturi inalte plasticul mai elibereaza si altfel de ‘minuni’, nu tocmai sanatoase. Drept sa spun, nu ma mira,  cred, e in linie cu ce am citit si eu de atatea ori. Doar ca nu stiu cum de mi-a scapat asta din vedere cand am cumparat steamerul …? Desigur, pentru gatitul la abur caut acum alta solutie si, dupa ce o testez, va anunt. Cea mai la indemana si mai ieftina mi-a fost recomandata de dr. Laza: exista pe la Selgros se pare o sita de inox cu capac, ce se pune deasupra unei oale cu aburi.

6. Mucenici. Tocmai cand ma pregateam – din lipsa de timp pentru migala – sa inlocuiesc opturile de coca facute cu celebrul aparat de pe vremuri, cu paste integrale fara ou, in forma de melcisori, Zana Fibrio, a venit in dar cu mucenici. Cititi despre ce vraji a mai facut Cornelia Marin, aici :). Asadar mie imi ramane de facut doar “zeama”, pentru ca am o reteta speciala 🙂 si pentru ca oricum nu pot renunta la placerea si bucuria ritualului de a pregati mult asteptatii mucenici. De fiecare data cand ii pregatesc, dau navala peste mine amintirile despre copilarie si despre cum decupam fericita la opturi, dar mai ales despre  mama, bucataria ei ordonata si curata ca o luna clara si mai cu seama mirosul ei fin, parca de mucenici, care imi dadea cel mai puternic sentiment de siguranta: “Mama e cu tine …”

Fara sa imi propun, dar parca in anticiparea zilei de maine, am ajuns sa scriu la final despre ceva atat special, MAMA. Si tot in acelasi spirit, al zilei de 8 Martie, “echipa redactionala” 🙂 trimite tuturor cititoarelor – in special celor care se pregatesc sa devina sau sunt deja mame – flori de primavara si pretuirea noastra, exprimata prin tot ceea ce facem pe acest blog.

La Multi Ani!




Număr afişări : 551

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Cris, sita pentru gatit la aburi am gasit la IKEA, este intr-adevar ieftina si foarte buna. Momentan ii fac doar piticului, deci nu cantitati foarte mari, dar poti da o “fuga” pana acolo sa vezi despre ce este vorba. Adora dovleacul la abur, in combinatie cu mar copt.

    si tot vreau sa te intreb daca in meniul lui Paveluka, dar si al vostru, desigur, sunt alimente gen cartof dulce, dovleac.

    cu mult drag

    1. Alinuta, multumim de informatia legat ade IKEA.

      Da, Pavel mananca dovleac copt sau fiert inca de la 7 luni (in cartea Copilul Vegetarian sunt cateva retete foarte bune). Singura chestiune este ca dovleacul face parte din categoria legume/zarzavaturi si nu este o combinatie compatibila deci cu fructe, daca vrei este la fel de nepotrivit ca si combinatia mar + morcov despre care am vorbit in primele posturi, nu stiu daca ai avut ocazia sa citestii: https://www.cristelageorgescu.ro/?p=121.

      Dovleac consuma toata familia – bineinteles :). Doar ca in perioada asta nu sunt sigura ca (mai) e romanesc si atunci nu am cumparat. Cu exceptia citricelor, am urmat regula urmatoare: consumam doar legumele si fructele anotimpului respectiv.

      Cartof dulce nu am incercat niciodata. Am citit lucruri f bune despre el, dar noi ne-am rezumat la ‘barabulele’ noastre. Stiu ca unii pediatri nu recomanada pana tarziu cartoful din cauza continutului mare in amidon, si atuncicartoful dulce este un bun substitut. Insa noi l-am introdus chiar de la 6 luni, progresiv, prin testare. Si daca a mers bine, nu m-am mai ingriit si de alte specii de cartof :).

      Cu drag pupam mama + Andrei

  2. Si eu ma confrunt cu o problema asemanatoare apropo de steamer, ba chiar am folosit sita cu pricina de la Ikea initial, dar pt ca vroiam sa gatesc “sanatos” si pt noi (deci cantitati mai mari), am cumparat un steamer care este in totalitate de plastic. Iata-ma deci in dilema: ce fac cu aparatul abia achizitionat, care fie vorba intre noi nu a fost nici foarte ieftin?! Este cu adevarat atat de daunator bpa-ul asta, folosit chiar si de cateva ori pe saptamana si nu zilnic?!

    O seara frumoasa tuturor, dar mai ales o primavara hotarata ! 🙂

  3. Revin cu o completare pt mamicile cu pitici mai mici, la fel de periculos este si sterilizatorul pt biberoane (complet din plastic de la Primii Pasi) ?!

    1. Iulia draga, hai ca la asta cu sterilizatorul, chiar nu m-as fi gandit. Acum stau pe ganduri si m-am afundat in “statul de elev” despre care vorbeam intr-unul dintre posturi :). Am uneori senzatia ca civilizatia si majoritatea lucrurilor care au fost concepute sa ne usureze munca, au reusit asta, insa ne-au vulnerabilizat sanatatea. Eu am fiert biberoane, sticle, pompe pana la 3 luni cand am primit un sterilizator (bineinteles ca 100% de plastic) si l-am folosit de atunci doar pe el.

      Despre BPA in chestiile pt bebelusi am aflat intamplator acum 2 ani, atunci cand am comandat niste chestii pe care era scris “BPA free”. Asa cum mi-am cumparat odata fructe deshidratate si scria pe ambalaj mare: “nu contin sulf si derivati”. Si asa am aflat ca la deshidratatre se mai baga si diferite chestii care nu sunt trecute neaparat ca si ingredienti.

      Mi-a placut asta cu ‘primavara hotarata’, hahahaha! 🙂

  4. Si mie mi se par super bune cutitele ceramice. Am unul luat via Bacania Veche de la unul din site-urile de mai sus, dar am gasit la un magazin cu produse germane un set de 3 piese (2 cutite si un peeler) la 65 ron.
    Cat despre fiertul la aburi, eu folosesc de mult sitele de la ikea, am 2 pt noi si una separata pt bebel.
    Si o intrebare: ce alimente bogate in fier pot sa-i dau lui Mihai? El are aproape 8 luni. Ma gandeam la spanac si mei, dar altele nu mai stiu.
    Multumesc!

    1. Anda, in privinta SURSE VEGETALE DE FIER, eu folosesc pentru Pavel:
      – cereale integrale (toate), quinoa https://www.cristelageorgescu.ro/?p=727. Pana l 8 luni i-am dat doar ovaz, mei si orez.
      – cartof pregatit exclusiv in coaja ( o indepartez ulterior), daca nu ai citit deja aici: https://www.cristelageorgescu.ro/?p=174
      – spanacul l-am dat dupa 8 luni, am scris aici de ce: https://www.cristelageorgescu.ro/?p=187
      – urzicile (vor aparea in curand :), dar va avea varsta potrivita
      – patrunjel, brocoli, sparanghel, de la 6 luni
      – rosii, varza, avocado
      – leguminoasele care incep de la 7-8 luni: mazare, linte https://www.cristelageorgescu.ro/?p=483, naut apoi de la 1 an am inceput si cu fasole (atentie la timpii de rehidratare si fierbere pentru leguminoase, am scris despre asta)
      – cirese
      – oleaginoase: nuci, susan https://www.cristelageorgescu.ro/?p=873, seminte (dar astea dupa 1 an)
      – fructe deshidratate, mai ales prune si caise

      Nota: fierul se absoarbe cel mai bine in prezenta vit C! De obicei pun cateva pic de lamaie in ceea ce pregatesc.

      REGULILE FULGER DE DIVERSIFICARE A ALIMENTATIEI LA BEBELUSI
      1. Introducerea oricarui aliment nou am facut-o intotdeauna progresiv, tatonand toleranta. Am inceput cu o lingurita- doua, si am crescut cantitatea. La lapte vegetal am folosit diluat, 1:2, apoi 1:1, 2:1 pana am ajuns la nediluat.
      2. Am administrat cate un singur aliment nou odata, ca sa pot identifica in caz de probleme, de unde provin.
      3.Alimentele noi le-am introdus la distanta de min 3 zile intre ele.

      Cu mult drag, pentru mama + Mihai 🙂

    2. Multumim mult pt raspunsul detaliat! Punem in practica asap!

    3. Buna Cristela,

      Ne-am apucat de implementare meniului bogat in Fe :), si am gasit urzici. Intrebarea e cam cat trebuie fierte? Ca nu cred ca se fac la fel de usor ca spanacul, doar oparite cu apa turnata peste. In retetele clasice am gasit ca trebuie fierte cam 30 min, dar ma gandesc ca e cam mult. Ce zici?
      Multumim
      A&M

    4. Buna draga mea. Ai gasit deja urzici? Stiam ca apar pri aprilie (am fost si noi la cules anul trecut :). Se fierb cam 5 minute, cand clocoteste apa le pui. Acum insa vreau sa te rog sa fii foarte precauta, mai ales daca sunt pentru prima oara, pentru ca urzicile contin multe histamine si multe persoane reactioneaza alergic. Ma gandesc ca la bebici pana in 3 ani, e totusi un teren sensibil. Adica poti incerca, dar cu mare grija, cantitati mici la inceput (de ex o lingurita piure) si vezi cum reactioneaza. EU ma mai gandeam cand vor aparea sa le fac cu putina apa la blender, deci un fel de suc, sa strecor zeama si sa o pun in supica. Dar tot asa, cateva lingurite de zeama si e si crudivora.

      Pentru noi le opaream, le amestec cu ceapa si orez fiert, pun o cana de supa si le bag la cuptor 15-20 minute.

      Va imbratisez cu drag

    5. Buna Cristela,

      Urzici am gasit in piata, au fost foarte bune
      🙂 pana la urma dupa ce am vorbit si cu pediatrul nu i-am dat lui Mihai. A zis ca mai bine incerc cu spanac, dar deocamdata omul meu cu legume bio nu are spanac.
      Off topic: am fost cu Mihai la alergolog ca facea bubite la contactul cu produsele din lapte de vaca, si dna doctor ne-a recomandat lapte de soia si pt inspiratie de retete …. blogul tau.
      Asa ca mult succes in continuare ca uite asa ne “luminam” impreuna!
      Multumim,
      A&M

    6. Buna! 🙂 Ei, brava, important e sa faci ce simti tu ca nu te nelinisteste. Mai bine mai astepti putin, pana la urma poti cumpara si pune cateva frunze la congelator, ii dai dupa un an. O sa aiba tot timpul sa manance si urzici. La noi sunt inca mititele, cred ca abia weekendul viitor putem culege. Abia astept sa le fac la cuptor! 🙂

      Referitor la legume si fructe bio, mi-a dat o mamica o sursa, o sa incerc si eu saptamana viitoare http://www.cosul-bio.ro, poate o stii si folosesti.

      O sa postez cateva retete cu dovleac, e foarte apreciat de copilasi.

      Cu mult drag

    7. Eu iau de la cosul bio de acum un an , cred ca atunci au inceput. Sunt foarte multumita de produse.
      Iar spanacul lor e foarte proaspat si curat, dar saptamana trecuta nu aveau inca.

    8. Ah, multumesc multumesc multumesc , pagina asta o printezi si o afisez acasă, aveam o gramada de întrebări despre “când” si “ce”, combinate, ii pot introduce in alimenatatie, dar acum l-am primit si pe “cum”.

    9. buna Cristela. Am gasit urzici… este cam devreme pentru luna februarie dar iata ca le am cumparate. Ce fac cu ele? Fetita mea are 1,3 ani si conform informatiilor citite de la tine (multumesc!!!), i le dau prudent 🙂 Le-am spalat si pus la congelor. Dar mi-ar prinde bine ceva retete “a la Crsitela” cu urzici in compozitie. Sunt sigura ca nu sunt singura doritoare 🙂 Primavara vine cu multe plante verzi “comestibile”:). Nu ne lasa sa ratam nimic! este mai mult o rugaminte decat un indemn! multumesc pentru tot

    10. Georgiana,

      Nu, desigur ca revin cu retete, dar acum e o perioada foarte solicitanta pana in martie. Dupa ultimele examene de atestare voi reveni pe blog mai in forta.

      Urzicile le poti folosi si ca suc, le pui proapsete la blender cu putina apa si bei. Sau ca salata, frecate cu putina sare, laamie, ceapa si usturoi.

      Le fac si gatite, desi se pierde mult din “viata” lor, dar nu din minerale. Am sa postez pe Forum, la retete, cum fac urzicile.

      Va pup

      PS – va recomand cu mare drag si entuziasm blogul lui Mimi Walter, o draga prietena, care este expert in plante din flora spontana. Chiar zilele astea a postat un articol despre plantele de iarna: http://hrana-vie.blogspot.be/2013/02/plantele-de-iarna-din-flora-spontana.html

  5. Cris, multumesc pentru raspuns. De stiu ca nu este, eu privesc dovleacul mai mult ca un fruct 🙂 poate din cauza placintei cu dovleac 🙂 am cumparat dovleac romanesc din piata de la Obor, saptamana trecuta; l-am rugat pe un nene sa mi-l taie in jumatate de fata cu mine, l-am feliat, congelat si acum scot doar cat sa manance Andrei la o masa.

    Ai dreptate cu “barabulele” romanesti, problema e ca Andrei nu prea le agreeaza. si acum sunt pe lista “de reprobat”. dupa ce am introdus glutenul, la 8 luni, a facut o usoara dermatita atopica, asa ca am scos glutenul, plus ce mi s-a parut mai alergen (banana, oul) si le reintroduc usor usor. Cartoful e pe lista neagra, pentru ca ii dadusem chiar in saptamana cu glutenul, asa ca l-am scos momentan, mai incercam dupa ce reintroducem oul.

    ce bine ca ai scris de alimente bogate in fier. Andrei are fierul cam spre limita de jos, abia ce ne-am intepat saptamana trecuta, asa ca trebuie sa lucrez la asta 🙂 pana acum din lista ta am folosit cerealele integrale, avocado, patrunjel, sparanghel, caise rehidratate si de ieri fasole verde. voi incepe sa i le dau mai des.

    pupam familia frumoasa 2C + 2P (1 P inca in burtica)

    1. Alinutza, sa ai grija la ou e mai alergen decat pare (adica eu nu mi-as fi imaginat ca e alergen, dar am auzit in ultimele luni de multe cazuri de bebici care au aceasta problema, alergii de la oua. Banana – pentru Pavel nu a fost neaparat alergena, dar prea grea. O manca, dar vomita imedita. Abia de la 11 luni i-am reintrodus-o. Acum, dupa ce m-am intresat si cu coacerea asta fortata nu ii mai dau deloc. Ne reprofilam pe marul nostru ionatan, pe prune uscate (NEAFUMATE), afine, caise si visine d ela congelator. Isi mai pierd ele din vitamine, dar stau mai linistita, pana incep fructele de sezon.

      Cartoful poate ‘face figuri’ de la amidon. MAi bine incerci prima oara cartoful si apoi oul.

      Va imbratisam cu drag

  6. La multi ani, dragele mele!
    Sita pentru aburi e si la Merga Image. Si eu am fiert biberoanele pana la 3 luni si apoi am trecut la sterilizator (Primii pasi), dar am renuntat la el dupa cateva saptamani, cand m-a lovit intr-o noapte ideea cu plasticul care se dezintegreaza. N-am mai verificat informatia, l-am abandonat si gata.:) Ma gandesc insa sa trimit un mail la fabricant sa intreb daca plasticul lor are BPA (probabil da).
    Astept de ceva vreme sa apara si la noi cutitele destepte si uite ma bucur ca le-ai gasit tu si imi dai “de-a gata”.:) In aceeasi idee, eu am razatoarea de mar din sticla (si plasticul oxideaza) – mi-a gasit-o mama in magazin la Obor. Sticla si ceramica sunt cele mai compatibile cu hrana. Si Clarei ii servesc mancarea din castronele si farfurii de ceramica. Iti multumesc tie, Cristela, si cititoarelor tale pentru tot ce citesc aici si pentru ca nu ma simt singura in cautarile mele. Va imbratisez!

    1. Augustina, va salutam si pupam! Avand in vedere ca vine Petru, ma gandesc si eu sa renunt la sterilizator de tot si sa o iau din nou cu metodele ‘stravechi’, care par cele mai sigure dpdv sanatate. Oala si fiertura!

      Si noi avem o razatoare de sticla de pe vremea cand eram mica, acum ma gandesc sa iau una ceramica si … in acealsi spirit ma gandesc sa investesc din nou intr-un storcator de fructe si legume cu lame ceramice. AM vazut pe beorganic unul …. de VIS!

      In mod ciudat, dar asa cum scria si Iulia, parca nu ma pot desprinde si nu imi vine sa cred ca am aruncat banii in vant pe toate aparatele astea pana acum…:(

      Multumim pentru toate urarile, incurajarile si loialitatea!

      Va imbratisam

    2. Buna ziua,
      As dori sa investesc intr-un storcator bun (eficient si la frunzoase, radacinoase nu doar la legume/fructe moi). Am folosit doar storcator centrifugal, nu am testat nici unul prin presare la rece, de aceea as dori sa va cer parerea despre modelul GreenPower Kempo GPT-E1303. Ar exista ceva mai bun ca si raport calitate/pret?
      Va multumesc si va doresc mult succes in activitati.
      Alina

    3. Draga Alina, eu cochetez cu un Sana by Omega EUj808, dar nu exclud Huromul si alte doua tipuri din alegerea mea. Nu am o parere definitiva, pentru ca nu le-am incercat personal comparativ, dar doar din studiul detaliilor tehnice si discutiile cu reprezentatii firmelor respectve diferentele imi par nesemnificative.

      Cu drag

    4. Initial am optat pentru modelul 808, dar discutia cu reprezentantul de la eujuicers.ro (foarte amabil si corect) m-a ajutat sa ma hotarasc pentru modelul Sana 707 by Omega – acesta are avantajul multifunctionalitatii, de care sunt foarte multumita si incantata. In afara de suc din frunzoase/radacinoase/fructe, storcatorul orizontal face in plus fata de cel vertical: paste, fulgi de cocos, inghetata, mancare pt bebelusi, lapte de soia/migdale, macina condimente, toaca ceapa/usturoi/ierburi, si lista continua, practic depinde de imaginatia utilizatorului, de cat de mult incearca sa isi simplifice munca in bucatarie. Am inteles ca nu exista storcator ideal unanim acceptat, ci depinde de preferintele fiecaruia. De exemplu, pentru mine diferenta la viteza de stoarcere nu a fost atat de importanta (80 rpm la storcatorul orizontal fata de 40 rpm la cel vertical); am ‘trecut peste’ acest aspect pentru a beneficia de alte avantaje cum ar fi: multifunctionalitatea, usurinta mai mare in utilizare/(dez)asamblare/curatare, numarul mai mic de piese, sita mai mica si mai usor de curatat, recipientii din sticla pt. suc respectiv inox pt. pulpa.
      Va multumesc pentru ca m-ati ajutat sa fac o investitie importanta, pentru care aveam emotii si de care sunt in final multumita.
      Alina

    5. Draga Alina,

      Experienat mea cu Eujuicers a fost de asemena pozitiva. Multumim ca ai impartasit cu noi experienta ta. Si eu, am ajuns cu 808 pe lista mea de strorcatoare de fructe, tocmai pentru ca stiam ce vreau si, din discutiile ei acesta mi s-a potrivit. Eu am deja un omega orizontal care face tot ec spui tu :), doar ca nu sunt multimita de cum stoarce.

      Cu mult drag, sa il folositi sanatosi!

  7. La multi ani tuturor doamnelor care posteaza pe acest site!

    Referitor la subiectul zilei, cred cu tarie ideea despre interactiunea la nivel molecular intre diferitele materiale pe care le folosim zilnic si diferite organe ale corpului uman. Putem lua in considerare si folosirea pastei de dinti care este imbogatita cu fluor. Este foarte interesant ca in timpul unui curs de electronica-fizica prezentat de un venerabil conf. univ. D-tru Mondescu, acesta din urma ne-a atras atentia ca folosirea pastei de dinti cu fluor duce in mod sigur la deteriorarea dintilor, prin cedarea de catre electronii liberi de Ca de pe ultimul orbital care au legaturile atomice mai slabe atomului de Fluor. Tot acest domn ne spunea: “De ce trebuie stimabililor sa consumam banane daca pe noi ne-a lasat Dumnezeu in acest Eden si ne-a dat alimente, legume si fructe care sunt produse ca si noi aici si pe care ar trebui sa le consumam cat mai mult in sezoanele lor? Lasati pe africani sa le consume ca noi avem destule alimente de sezon, sau hai sa le consumam si noi dar cand mergem acolo”. Ce dreptate avea acest domn profesor care ne preda in anii 90 la varsta de 72 de ani o materie f. complexa si avea mintea sclipitoare ca: ” trebuie pusa la lucru stimabililor ca altfel ne ducem…”.
    Din pacate nu luam in considerare atunci prea mult aceste lucruri pentru-ca in acele vremuri ne doream Coca-Cola ca nu ne-am permis pe vremea cealalta.
    Oricum si alimentele ,,romanesti” sunt produse americaneste sau aiurea, eu am fost oripilat cand am intrat intr-o fabrica de producere a mezelurilor cu ani buni in urma, care era pazita mai bine ca Aushwitz, cand am vazut cum se produceau cremwurstii: groaznic, din carcase de vita si porc din Spania congelate cu 5-6 ani in urma si malaxate CU TOTUL, in urma iesea o pasta vanata, groaznica care era amestecata cu chimicale. De-a dreptul ingrozitor, aceste produse sunt cumparate de catre parinti special pentru copii… Decizia de a aduce pe lume un copil trebuie sa te responsabilizeze si-n aceasta directie, dar din pacate, lipsa acuta de discernamant a noastra a tuturor in primul rand din cauza neinformarii, a intereselor unora, a goanei spre inavutire cu orice chip si pret are efecte de-a dreptul catastrofale.
    Sunt ingrozit la lansarea ideii pe unele posturi TV ca suntem prea multi pe aceast Pamant si ca trebuie sa se ia masuri drastice pentru controlul alimentatiei in sensul chimizarii car mai intense a produselor agricole .
    Care populatie a RSR? ca se pare ca noi ne-am imputinat. Daca Romania putea sustine Europa in trecut cu produse agricole acum nu poate sa sustina acesti amarati de copii ai ei cu o alimente sanatoase? Raspunsul este fff simplu POATE dar nu vrea, ca nu vor altii. Ce putem noi face? Cred sa votam… sa devenim mai Polonezi, sau sa ne mutam in alte vremuri!

    Daniel Olteanu

    1. Draga Daniel,

      Multumim pentru urari, dar mai ales pentru contributia ta prin acest mesaj plin de bun simt, curaj si pertinenta. Chiar ma gandeam ca mai ramane sa abordam subiecte gen apa fluorurata/fluorul, laptele praf si industria alimentara (mai in detaliu decat am facut-o pana acum) si am reusit sa agitam destule ape :).

      Spiritul mesajului tau ma duce cu gandul la un alt mesaj emotionant si mobilizator: “Un neam, un suflet, un hotar”

      Tinem aproape!

      Cristela

    1. Aaaaauuu! Ba tocmai, ca folosesc, dar ma gandeam ca daca e BPA free e suficient. Si acum ma gandesc serios sa aprofundez problema. Inca nu mi-e clar daca acesti hormoni se elibereaza la cald, la rece sau oricand.

      Pana la urma ajung iar la vorba Dittei 🙂 ca sa fac haz de necaz …

  8. Buna, Cristela, iti urmaresc cu mare interes postarile legate de alimentatia celor 2 P si nu numai si vroiam sa te intreb ce parere ai blw (baby led weaning) ca si forma de autodiversificare a bebelusilor,. Este ok, ca sa dam bebelusilor nostri bucati intregi de mancare pe care ei sa le mestece, asa cum reusesc, mai mult sau mai putin, stomacelul lor face fata? Sau varianta clasica, e cea care se preteaza totusi?

    1. Draga Raluca, nu cred ca exista metoda PERFECTA de diversificare a bebelusului. Poate perfectibila :). Dar exista principii. Unul dintre ele, pe care eu il incurajez este digestia-asimiliarea-absorbtia si utilizarea. Este esential asadar ca hrana sa fie bine mestecata si dacabebe nu are inca dantura cu care sa faca asa ceva, sucurile, smoothieurile si piureurile sunt hrana pre-digerata, ideala pentru ei. Ii poti face bilute din piure de legume, daca totusi vrei sa-l lasi singur.

      Cu drag

  9. Multumesc mult de raspuns, suntem la inceput de drum cu diversificarea si incercam sa facem lucrurile cat mai bine cu putinta. Domnul sa iti dea putere si izbanda in tot ceea ce faci, ca dragoste a turnat din belsug!

  10. Cristela, cred ca am prins curaj si revin cu o noua intrebare. Noi am avut ceva probleme cu ingerasul nostru de fetita, a cam avut si are sange si mucus in scaun, inca nu am depistat de la ce, nu i-am facut analize de sange, sau altceva, pt ca ea a fost vesela si nu a aratat semne vizibile sa o deranjeze si ne-am gandit sa nu o supunem la niste interventii inutille, asta in acord cu medicul pediatru la care am fost, noi locuind in Danemarca. Dar, totusi au trecut deja 3 -4 luni, ea avand acum 6 luni si 3 sapt, a fost exclusiv alaptata pana la 6 luni si o sapt si acum de ceva vreme am inceput sa ii introducem un pic de mancare, sperand ca asa episodul acesta va trece, pt ca citisem eu in cartea lui Jack Newman, ca mai exista astfel de situatii la copiii alaptati exclusiv, at cand mamele au prea mult lapte de inceput si bebele il consuma si nu ajunge la cel gros, si acest lapte ar putea produce o iritare a intestinuluii, care odata cu introducera alimentatie si modificarii timpilor de digestie ar tb sa dispara, lucru ce inca la noi nu s-a produs, dar nadajduim. Oricum inca nu stim, care ar fi cauza, noi speram fa fie asta, ca ar fi poate mai usor, decat paraziti, infectie, alergie la ceva. Acum intrebarea e, ar tb sa am o grija speciala in introducerea alimentelor, sau ar tb sa nu incep inca cu sucuri de legume, fructe? Ar putea sa ii irite mai mult mucoasa peretilor intestinului?

    1. Draga Raluca, chiar daca alimentatia fetitei nu a fost una iritativa pentru intestin, nu trebuie sa uitam de “mostenirea” genetica si mai ales ca timp de 9 luni s=a scaldat in fluidele corpului tau.

      Eliminarile de mucus sunt sanatoase, in sensul dat de Dr. Robert orse, ca “what you don’t elimante, accumulates”.

      Mancarea cruda NU este iritativa pentru intestin, decat daca in peretii acelui intestin exista o aciditate limfatica deja instaurata. Poti proba cu sucuri de fructe si smoothieuri de fructe foooalrte dulci si bine coapte (doar aceleas sunt alcaline si alcalinizante) timp de 1 saptamana. Apoi cu mnacare gatita, ea este considerata iritativa pentru ca are o structura chimica modificata fata de cea naturala si organismul lasa reziduu acid in urma digestiei. Vezi cum reactioneaza, fa-ti un jurnal, noteaza tot.

      Nu vreau sa mai spun ca vaccinurile au un cavant greu de spun in manifestarea unor simptome ca cele pe care le descrii.

      Cu drag

  11. Noi nu am vaccinat-o pe cea mica si nici nu avem de gand, dar ce e drept am cam abuzat cu ecografiile in timpul sarcinii, am facut atat in Romania, dupa in Danemarca, ca sa ma ia in evidenta si aici si dupa iar acasa, pt ca pana la urma am hotarat sa nastem acasa, in Brasov o nastere cu blandete, dupa ce am descoperit-o pe Ditta, dar tot ce am reusit a fost doar o cezariana cu “blandete” pt ca au fost ceva complicatii, aveam 41 de sapt de sarcina, fetita in pozitie pelvina, nu se mai declansa nasterea, etc. Ce e drept nici eu nu mi-am revenit inca de la operatie, am ramas cu dureri mari in zona respectiva, plus cu o serie de probleme la stomac, ce nu le aveam inainte. Nu pot sa spun ca mananc sanatos, precum citesc la tine, nici pe departe, dar incerc de multa vreme sa am grija cum imi prepar mancarea, ce mananc.
    Multumesc mult, pt sfaturi, voi incerca cu cea mica ce mi-ai recomandat, voi tine un jurnal si voi reveni, sa iti spun cum ne merge. Legat de fructe, noi am introdus, doar mere, pere si banane, o ok sa incerc cu astea momentan?

    1. Multumesc, Raluca. Mai poti adauga mango, papaya … si de cand vine primavara ia-o pe rand cu fructele de sezon. Fructele sunt alimente minune, vii din punct de vedere energetic. Bucurati-va IMPREUNA de ele!

  12. Buna ziua,

    imi puteti spune va rog, cum ar trebui sa fie meniul pentru 2 baietei gemeni la 6 luni?

    pana acum iau o masa dimineata cu cereale(fulgi ovaz) cu fructe, masa de pranz – sarata, piure de legume, masa de seara cereale(mei) cu fructe, meniul pentru inca o masa ne lipseste!! din nou cereale?
    vrem sa inlocuim laptele praf si nu stim cu ce…
    precizez ca baieteii mananca mult si bine, nu am avut pana acum probleme cu diversificarea, beau si la san lapte cat este…

    multumim mult,
    Carmen

    1. Buna ziua, va multumesc pentru intrebare. Nu va pot spune, pentru ca nu ii cunosc personal si nici istoricul lor. Pe pagina Meniul Zilei gasiti posibile idei, dar tineti cont ca:

      1. Simplitatea este cea mai buna metoda de a asigura abundenta de sanatate.
      2. Nu toate alimentele sunt alimente
      3. Fructele sunt alimente preferate si minune
      4. Fiecare persoana este diferita, nu numai fata de altii, ci fata de ea insasi. Urmariti reactiile lor si vedet ce ii prieste.

      CAt despre lapte praf, am vorbit la conferintele mele, am postat in videourile cu secvenete de la conferinte (canalul meu de pe youtube), voi mai publica si altele, gasiti multe comentarii ale mele e blog, si va invit la premiera filmului Indraznesc sa alaptez!, in care am spus tot ce aveam de spus despre laptele matern si laptele praf – ca mama si ca profesionist.

      Cu drag

  13. Buna Cristela,

    Iti urmaresc blogul cu interes si iti multumesc pentru informatiile pretioase. As vrea sa te intreb in ce congelezi alimentele? pungi de plastic, cutii de plastic (plasticul la temperaturi joase oare e nociv) pungi de hartie?

    Te imbratisez si iti multumesc,

    1. Draga Ioana, nu ma mai cramponez de amanunte, dar adaca am posibilitatea congelez in vase de sticla si pungi de hartie. Ce nu, in cutii de plastic.

      Cu drag

  14. Buna,Cristela!Se poate sa postezi link-ul de unde ai procurat cuțitele ceramice?
    Mulțumesc din suflet!
    O zi frumoasa!

    1. Draga Ana Maria,

      Dupa aproape 7 ani de testari si folosire intensiva a acestor cutite ceramice, pot spune ca cele mai bune ca raport pret-calitate-durabilitate sunt acestea: https://www.amazon.de/Gr%C3%A4we-Cerahome-Messerset-Keramikmesser-Vorteilspreis/dp/B002SYHEHS/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1491424503&sr=8-1&keywords=cerahome+keramikmesser

      Cele negre s-au tocit foarte repede si am avut de la ele asteptari mari, care au creat dezamagiri si mai mari 🙂

      Cu drag,

      cristela

Care este opinia ta?