“Carii de bebelus” si temeri de mama vegana

Scris de Cristela  - 16 octombrie 2023

2 mai 2016
Intrebare de la Delia, fragmente din comentariul la articolul Despre Diversificare: reguli si consideratii

...sunt vegana de 6 ani. Am un baietel care in 22 mai face 1 anisor. Pana acum l-am hranit vegan si cu lapte de la san (mai mult lapte de la san, ca mancare nu prea vrea sa manance). Ce ma ingrijoreaza este faptul ca dintisorii ii sunt galbeni si mi s-a spus ca are carii de bebelus. Citind diverse pe net pro si contra veganismului mai ales la bebelusi, am cazut intr-o incertitudine si anume daca veganismul e bun pt copilasul meu. Raspunsul tau stiu ca va fi unul afirmativ insa te rog sa-mi dai argumente solide ( sau carti de citit ) ca merg pe calea cea buna. Sunt putin bulversata pt ca imi doresc sa fac alegerile cele mai bune pt copilasul meu. Iti multumesc anticipat pt raspuns si-ti doresc ca Bunul Dumnezeu sa-ti rasplateasca pt tot binele care il faci. Multumesc!

Raspuns (fragmente):

Din lecturile anului 2009
Din lecturile anului 2009

Multumesc pentru incredere, draga Delia.

La inceputul acestui articol (apasa acest link) ai sinteza articolelor ce cuprind posibile raspunsuri la avertismente despre pericolele dietei fara proteina animala, in cazul bebelusilor/copiilor. De asemenea, raspunsurile si mai detaliate se afla deja in categoriile: Educatie Alimentara sau Diversificarea Copilului. Citeste si introducerea aceasta, de la rubrica Meniul Zilei. și cartea mea Diversificarea, pur și simplu.

Multumesc ca faci o trecere in revista. Despre carii, demineralizare si stomatologie holistica am mai scris pe blog. Medicina simptomelor nu vrea si pace sa se uite la cauze. Ca o consecinta, cum prinde ocazia, cauta sa ne contamineze cu propriile-i spaime si, in loc sa ne ghideze spre vindecarea reala, ne duce direct cu capul in zid, in iluzoria vindecare, numita tratament = carpeli. (Nu ma refer niciodata la medicina de urgenta, cea destinata accidentelor.)

Inainte sa te ingrijorezi si sa te indoiesti de alegerile inimii tale, inchide ochii si SIMTE raspunsurile:

1. Este acest “diagnostic” unul 100% adevarat, esti 100% sigura ca cine a pus diagnosticul are experienta si intelegerea pentru a nu gresi si ca asta este intr-adevar, dinti galbeni = carii de bebelus?

2. Cand poti face alegeri bune, indiferent de cat de “solide” sunt argumentele pe care le primesti: cand esti inspaimantata, cand te indoiesti de tine sau cand esti ELIBERATA, in pace? Cand dai de intelepciunea interioara: cand esti ingrijorata sau cand esti in pace? Cu cat ne aplecam mai mult spre ajutor exterior, nu facem decat sa exprimam lipsa de incredere in propriile resurse interioare.

Adevarul se afla in inima, acolo de unde iti vin impulsurile, intuitia si de unde nu dai niciodata gres. Singura Cunoastere REALA este cea care vine din experimentarea directa – inteleg ca tu o ai deja, 6 ani. Multe dintre opiniile de pe net nu sunt izvorate din experienta, ci din “marea de cunoastere”, sunt scrise doar pentru ca autorii au nevoie sa isi confirme ca exista pentru ca gandesc si pentru ca au au opinii.

Pentru mine nu mai conteaza prea mult ce opinii are cineva. SIMT cand sunt pe drumul cel bun sau nu. Ca sa simti ai nevoie sa fii centrata pe tine, “focusata” in interior, nu in exterior. Noi ne-am invatat sa cautam raspunsurile in afara noastra, nu in noi. Mintea este doar o parte din universul numit OM si care, prin interventii exterioare, actioneaza – daca e lasata – ca un tiran. Adica vrea sa preia controlul si sa ne manipuleze. Face ce-i spune numele: MINTE. Daca nu o controlezi, te controleaza ea pe tine 🙂

Nici macar Prof. Colin Campbell in persoana daca ti-ar telefona sa iti dea “argumente solide” tot nu te-ar linisti, crede-ma. Petru ca frica mintii, bolboroseala ei permanenta, bla-bla-bla, la fel ca si incapatanarea ei, nu trece cu argumente logice, indiferent cat de solide ar fi.

In plus nici nu e bine sa te iei dupa nimeni. Decat dupa ce simti TU. Asculta ce spun altii, dar probeaza CONSTIENT, alege ce SIMTI tu. Ai 6 ani de experienta cu un anumit tip de dieta, ai deja o experienta personala. “CE ANUME te face sa te indoiesti de rezultatele pozitive obtinute?” – asta e introspectia la care te invit. In plus, din ceea ce scrii, copilasul tau e mai mult alaptat decat diversificat – FELICITARI si pentru asta. Asadar, de unde spaima legata de o dieta, daca nici macar n-ai probat-o? Nu cumva e frica de lipsuri, de carente? Sau poate frica de responsabilitate? Toate temerile sunt bazate pe ideea ca avem nevoie de ceva.

Nu am sa iti spun ca dieta vegana e buna, pentru ca nu veganismul e relevant aici, nici opinia mea: cartofii prajiti, aluaturile, tot felul de sucuri pasteurizate sau dieta plina de mancaruri fierte si rasfierte, toate, sunt tot vegane, nu?

Sa ne raportam la spiritul si nu la litera cartii.

Spiritul este simplitatea. Cum adica, practic?

Dar am sa iti spun cu siguranta ca exista alimente care ne imbolnavesc lent, asa incat atunci cand apar simptomele, nici macar sa nu mai facem legatura: toate alimentele procesate industrial, toate, fara deosebire vegane sau nevegane, bio sau nebio, tot ce provinde din industria de panificatie, a carnii si a lactatelor.

Nutritia este un experiment, totul e sa il faci CONSTIENT. Mananca ceva, vezi cum te simti. Mananca altceva, vezi cum te simti. Probeaza CONSTIENT. Noteaza. Fa la fel si cu copilasul.

Daca doresti sa aprofundezi cunoasterea organismului, a mecanismelor de insanatosire sau de imbolnavire, inclusiv cunoasterea de sine, vezi daca te anima sa urmezi cursurile Scolii Sanatate 5D, coordonata de Dr. Sorina SOESCU.

Cu iubire,

Ingrijorarea noastra cea de toate zilele

Articole interesante 

>