Cea mai bună alimentație pentru pacienții cu afecțiuni renale (studiu 2018)

Scris de Cristela  - 25 august 2018

Publicația științifică Journal of Renal Nutrition a publicat pe 16 august 2018 o lucrare de cercetare care demonstrează că proteinele care provin din plante îndeplinesc toate cerințele pentru pacienții cu afecțiuni renale cronice și că oferă în plus și alte beneficii pentru sănătate, spre deosebire de proteinele de origine animală. [1,2] Oamenii de știință au analizat cercetările făcute despre legătura dintre sursa proteinelor și bolile renale cronice și au descoperit că pentru acest tip de afecțiuni, ideea că e nevoie de consum de proteine de origine animală este perimată și periculoasă pentru pacient. Autorii studiului subliniază că – în plus – regimul alimentar pur vegetarian protejează împotriva hipertensiunii arteriale, a tulburărilor de metabolism a fosforului și a altor afecțiuni și dezechilibre din organism.

Sursa: www.pcrm.org

”Păi dacă-i adevărat, atunci de n-aud același lucru de la medicul meu sau de la medicul care îi îngrijește pe cei dragi mie?” e îndreptățit să întrebe orice om. Am răspuns detaliat la această dilemă a zilelor noastre, atât într-o Notă pentru cadre medicale și studenți la medicină, cât și în capitolul De ce medicul meu nu-mi spune?.  Pe amândouă le puteți citi în cartea Diversificarea, pur și simplu care – în ciuda numelui – am mai spus, nu e o lucrare despre piureuri pentru bebeluși și nici vreo idee fixă sau doctrină nouă despre alimentație. E nevoie ca informația (din orice domeniu, nu doar cea despre sănătate și nutriție) care împuternicește, care trezește și care eliberează să fie popularizată. Daca medicii refuză să se deschidă în fața ideii de a face nutriția pur vegetariană o componentă a practicii lor clinice, atunci să împuternicim pacienții. De ce ar putea zbura toate bârfele și energiile agresive pe Facebook și n-ar putea zbura și Adevărul sau Iubirea?

În completarea și continuarea cărții mele, ca sprijin pentru toți cei care vor sau care sunt nevoiți să facă nutriția pur vegetariană parte din disciplina de viață sau din practica clinică, voi publica pe site concluziile celor mai recente studii de cercetare independente. Transmiteți mai departe aceste date, dar fără încrâncenare: binele făcut cu forța nu-i mai breaz decât răul făcut cu frumosul.

Pace inimii, forță corpului, lumină minții!
______________________________________________________________________

[1] Joshi S, Shah S, Kalantar-Zadeh K. Adequacy of plant-based proteins in chronic kidney disease. J Ren Nutr., 16 august 2018.
[2] Physicians Committee for Responsible Medicine, Washington, DC. – Breaking Medical News, 22 august 2018.

Din nou la școală. De azi cu amândoi.

Articole interesante 

>