Cine-i mai puternic, Baba Iaga, Darth Vader sau diavolu’?

Vizualizări: 3.716

Pavel și Petru sunt în perioada întrebărilor despre “Cel mai…?” și “Cine a inventat…?” sau “Cine a descoperit …?”: care-i cea mai rapidă mașină, care-i cel mai mare dovleac, cine-i cel mai rapid om, cine a descoperit curentul electric, cine a inventat “porcăriile”, banii, ceasul, chibritul, vaporul, avionul, parașuta și tot așa o ținem de-astă vară.

Aseară, în timpul ritualului de culcare (citește despre el AICI și mai jos, la comentarii), care e timpul lor cu adevărat special cu mine, vine mingea la fileu:

– Mama, cine are cea mai puternică și mai periculoasă forță? Baba Iaga sau diavolu’?
– Mama, sau poate Darth Vader? Sau Sauron? Sau vrăjitorii din Harry Potter? (astea-s auzite de la băieții mai mari de clasa a VII-a 🙂 )

M-apuc să le explic că forța cea mai puternică nu trebuie să aibă o putere așa cum e prezentată în filme, cărți sau reviste. Forța cu cea mai mare putere este cea care lucrează “fără să lase urme”, care e invizibilă, eficientă.
– Cum adică “eficientă”?
– Care te face să faci exact cum vrea ea, dar nu spre binele tău și culmea!, să crezi că de fapt chiar tu ai vrut să faci sau să spui lucrul ăla. Doar pentru că nu vezi nicio armă, poți să te păcălești și să crezi că ai ales “liber”. De câte ori vedeți oamenii că spun, cumpără, fac sau mănâncă ceva care le face rău, atunci să știți că la mijloc se află forța invizibilă cea mai puternică.
– Dar cum face forța asta și cine e?
– Banii – de exemplu, copii. Când e vorba de sănătate, banii au cea mai mare forță. Ei sunt o armă puternică, pentru că forța lor e invizibilă. Cred că e cea mai puternică forță acum. Cu forța banilor poți să îi faci pe oameni să facă ce vrei tu, fără că ei să își dea seama de asta.
– Dar cum?

Primul în minte mi-a venit exemplul “cornu’ și laptele” și laptele praf. Așa s-a nimerit. Nu că astea ar fi singurele mere stricate, coșu-i plin de putregaiuri:

– Uite copii, la școlile și grădinițele din unele țări, li se da copiilor în fiecare zi lapte pasteurizat și corn din făină alba și zahăr.
– În fiecare zi???!
– În fiecare zi. Pe gratis! Deși laptele pasteurizat, laptele praf, zaharul, făina albă nu ne fac sănătoși, educatorii sunt de acord, părinții sunt de acord, majoritatea doctorilor sunt de acord, iar copiii ascultă de ei și mănâncă. Cum se poate asta, că doar la ușa școlii, a grădiniței sau a spitalului nu stau oameni cu puști în mâna, care să îi oblige pe educatori, pe părinți, pe doctori sau pe copii să accepte să bea laptele în loc de apă (lichidul vieții) sau în loc de lapte din țâțică (alt lichid al vieții)? Oamenii care fac produsele astea nu au nevoie de puști și săbii cu care să ne amenințe, că să le cumpăram sau să le mâncăm. Eu au o forță și o putere mai mare, a banilor.
– Și cum fac?
– Cu banii lor plătesc la televizor, la radio sau în reviste reclame, în care se povestește, uneori chiar de doctori, despre cât de bine ne face laptele, laptele praf sau produsele din lapte. Oamenii se uită la televizor, citesc ziare și gata, cred că e adevărat și că laptele pasteurizat sau laptele praf e bun pentru oase și dinți. Și mai ales cred că asta e chiar ce cred ei cu capul lor, nu își dau seama că au fost făcuți să creadă așa. Apoi, oamenii cu bani, merg la conducătorii țării și îi conving să le dea ajutoare, așa încât produsele lor din lapte să pară mai ieftine în magazine, mai ieftine chiar decât un suc proaspăt de portocale sau niște fructe bune. Apoi îi conving pe conducătorii țării ca produsele astea să fie date gratuit în școli, spitale, închisori…
– Tot oamenii ăștia cu bani au plătit că să fie reclamă cu Moș Crăciun care bea cola?
– Nu ăștia cu laptele, dar unii la fel, da.
– Uau, despre asta vorbești tu la conferințele tale?
– Și despre asta…
– Mama, să pui astea nepărat în carte ta, bine?
– A pus mama…

NOUL Simplu 1

NOUL Simplu 1, rescris de mine și reilustrat de Cristiana RADU
Vizualizări: 3.716

Distribuie: