Coaja cartofului

Numar afisari: 15.275

Renuntati la a mai curata coaja cartofului, contine semnificative doze de fier, insa putini beneficiaza de acest lucru, prin faptul ca nu stiu sa il intrebuinteze si arunca ce e mai pretios la gunoi.

Cartoful trebuie fiert sau copt in coaja, apoi aceasta se indeparteaza. Se consuma cald, preparat proaspat si nu trebuie lasat de pe o zi pe alta.

Este un izvor de vitamina C. In zonele sau familiile unde din diferite motive sucul de citrice sau alte fructe nu poate figura ca aliment de baza constant, se recomanda sucul de cartof in diferite doze si dilutii, in functie de varsta.

CARTOFI COPTI

Cea mai apreciata (mai ales in zilele reci) si rapid de preparat reteta (maxim 5 minute, cat ii taiati si asezati in tava) pentru baietii mei este la cuptor, in coaja, spalati bine cu o perie, taiati jumatati, pe lungime. Sunt deliciosi calzi, cu ulei de masline presat la rece si ierburi aromate (cimbru, rozmarin, busuioc, oregano), putina sare NEIODATA si intotdeauna cu ceva “hrana vie” alaturi, de regula o salata de varza sau de conopida (cruda) cu marar, ulei de masline si suc de lamaie proaspat stors (NU OTET!).

Numar afisari: 15.275

Distribuie:
  1. mai vreau….!
    Sper sa reusesti sa postezi cat mai multe in cat mai scurt timp. Este atat de importanta nutritia….si sunt atat de multe de aplicat… Ma bucur ca sunt scrise de cineva care chiar aplica aceasta, sa zicem – dieta – pe care si eu o imbratisez de cativa zeci de ani – ma refer la dieta lacto-ovo-vegetariana. Sunt un pic nestiutoare la hrana ptr bebei, dar o sa invat de la tine. Ce ma bucur!
    Spor la scris. Pupici de la o mamica fericita.

  2. Vreau si eu sare neiodata, dar de unde sa o procuram??? Din cate stiu e ilegala vanzarea de sare neiodata. Tu ai pe cineva care ti-o aduce in stare bruta de la o salina sau cum faci?

    1. Roxana,

      Daca esti din Bucuresti, poti gasi la magazinele Naturalia (ale dr. Pavel Chirila). Eu de acolo o iau.

      De asemena cumpar si de la Biomarkt, vezi ca cititorii mei au un discount de 10% si este bannerul si linkul chiar pe prima pagina. Cumpar sare de Himalaya, deosebita.

      Asa e, vanzarea este ilegala, Romania este singura tara in care suntem obligati prin lege sa consumam doar sare iodata, un atentat la sanatatea noastra! Mi-ai dat o idee despre ce sa scriu cat mai repede. Cu toate astea, legea permite vanzarea ei in magazinele naturiste, mai ales in perioadele de muraturi. Pentru ca nu merg muraturile cu sare iodata.

      Sper sa iti fie de folos. Ma bucur ca ne citesti!

    2. Mi-a povestit de blogul tau o prietena comuna (Nicoleta R.) si am intrat din curiozitate.
      Acum, ce sa zic…, deja ma gandesc ce sa le pregatesc alor mei din minunatiile astea…
      (Eu am 2 “handralai” de 21 si 17 ani.)

    3. Roxana, daca te inspira ceva, nu pot decat sa fiu fericita. Sa iti traiasca baietii, nu e niciodata prea tarziu sa incepi mici modificari in ceea ce le pregatesti, asa incat sa fie sanatos. Eliminarea sarii iodate este o necesitate! Felicitari.

    4. Eu am gasit la piatza. Alta data am cuparat din statiunea Cheia de la o alimentara. Se gaseste varsata.
      Cu bine

  3. Felicitari pentru blog!

    Azi am descoperit blogul tau si mi se pare extraordinar. Abia astept sa iti devorez articolele! Sunt binecuvantata mamica a unei fetite de un an si doua luni si mare fan al dietei vegane, deci cu siguranta o sa imi foloseasca postarile tale!
    Multumesc!

    1. Mihaela, bine ai venit! 🙂 Iti doresc sanatate multa pentru fetita ta, dar si pentru voi, sa o cresteti. daca ai nevoie de ajutor sa te orientezi, vezi pagina de cuprins sau intreaba-ma :). Cu drag, multumesc pentru mesajul entuziast si daruire.

  4. cristela, de cateva zile ma documentez pe fuga si pe nerasuflate din blogul tau, intre reprizele de somn ale bebicei mele de 8luni jumate. de o luna de zile am trecut-o exclusiv pe alimentatie fara carne dar totusi ovo-lacto, ou o data la 2zile, lapte din cel matern 🙂 si branzica de casa cand imi mai aduc aminte si asta de cand am cumparat si citit mult mediatizata carte a lui ruth yaron – alimentatia copilului de la 0 la 3 ani si intamplator (nimic nu e intamplator, totusi) descoperita carte a elenei pridie – copilul vegetarian. eu de asemeni nu sunt fan carnuri de cand ma stiu si cu ocazia asta m-am alaturat fetei mele in dieta nou descoperita si n-am liniste cand vad cate sunt de descoperit si de aplicat si stau noptile cate o ora dupa ce adoarme sa mai invat cate ceva. evident trebuie sa ma lupt cu sotul si rudele de ambele parti, foarte ingrijorati ca nu procedez bine dar sunt convinsa ca procedez bine si am responsabilitatea grea a cresterii cat mai bine a fetei mele si asta e motivatia cea mai puternica. mai am multe de spus, e o mare usurare sa vad ca mai exista, putini ce-i drept, oameni dispusi sa cerceteze mai mult decat ceea ce li se vinde pe piata si sa faca o schimbare pentru ei macar. acum o intrebare/rugaminte: un doctor pediatru care sa inteleaga acest demers si sa nu mai recomande, cum am patit la inceputul diversificarii: carne dupa 3sapt si fara cereale!! drept urmare fata s-a constipat de-am ajuns la spital cu ea. locuiesc in bucuresti. mersi frumos si continui sa citesc 🙂

    1. Laura, data viitoare, pentru constipatie reteta dr. Laza postat ala Cuprins si urmata intocmai, a dat rezultate in majoritatea cazurilor. Daraga mea, din pacate nu am nici o recomandare de facut, dr. pediatru cu care noi obisniam sa colaboram ocazional, s-a retras temporar… :(. Dar precis ne aud “fetele” cititoare si ne recomanda :).

      Ma bucur ca investesti timp si energie pentru studiu, asa am procedat si eu. Cu mult drag, oricand, cu tot ce stiu.

  5. Poate s-a mai mentionat pe undeva, dar repet si eu, poate va fi de folos cuiva: sare neiodata fina am gasit intotdeauna la Plafar.

  6. Noi suntem cinci: eu, sotul si trei copii frumosi (intre 2 si aproape 6 ani :)). Din pacate ne incadram intrei cei pentru care citricele nu pot fi de baza, poate, eventual, merele. As vrea sa incerc sucul de cartofi (pe asta ni-l permitem, parintii nostri ne dau de la tara), macar eu, daca ceilalti membri ai familiei mele vor fi mai reticenti :). M-ati putea indruma unde sa gasesc ceva despre concentratii?
    Si as mai vrea sa stiu ceva despre cartof: gasesc peste tot ca, odata incoltit, devine toxic. La tara le curata coltii si-i consuma in continuare, asa fac si eu pentru ca asta este (chiar si-n beci la tara incoltesc, daramite la mine-n balcon). Cat de grav poate fi? Pentru ca nu vreau sa-ntind coarda prea mult, dar de foarte multe ori gasesc ca e prea scump pentru noi sa mancam sanatos. Asa ca incerc sa ma descurc cum pot, cu ce am la dispozitie:).

    1. Adina draga, ma voi interesa si revin cu raspunsuri exacte. Pana atunci, te rog nu iti face probleme de absenta citricelor. Cel mai bine e sa consumam fructele si legumele tarii in care traim si ale anotimpului respectiv. Marul ionatan, marul romanesc in general este o alegere mai buna decat citricele din supermarket. Da-i bataie, cu incredere :)! Sanatate tuturor!

    2. Am revnit, conform promisunii. Cartofii curatati si chiar scobit bine locul unde au aparut tuberculii, se pot consuma in contunuare.

      Sucul de cartof doar in patologie, atunci cand exista afectiuni ce impun acest lucru. Altfel, NU.

    3. Saru’mana! Pentru toate! 🙂 Chiar ma bucur ca mai exista o alternativa. Asta cu fructele de sezon am aflat-o mai demult. Si mere ne-au dat tot parintii, cumparate de la un vecin din sat, deci stiu sigur ca-s “autentice” :))
      Sa va dea Dumnezeu sanatate, ca s-o puteti impartasi si cu altii! 🙂

  7. Draga, Cristela,
    si eu fierb cartofii in coaja atunci cand vreau sa fac pireu de cartofi, un lucru doar nu mi-e clar, ii pun la fiert in apa clocotinda sau rece? fierb cam 25 min, nu mai mult, nu-i asa?
    Pupici pentru cei mici…

    1. Draga Nata,

      Nu are importanta. In medie, da, 25 min de clocot. Dar depinde. Unii fierb mai repede, altii mai greu. Verifici cu furculita. Si de la noi pupici

  8. draga cristela, imi poti spune mai multe despre sarea iodata?…de ce nu e buna?…dar sarea mare care se vinde in magazine ca sare de muraturi?….
    si poate imi spui un truc cum sa-l fac pe bebe al meu sa bea sucul de fructe si sa pape fructele (am vazut ca multe retete de papa bun pentru bebe contin mar, iar sergiu nu il agreeaza deloc, am incercat si copt si in diferite combinatii si suc si nu vrea deloc:(…….

    1. Kmn, vezi articolul “Reluare”, te rog.

      Poate nu ii place. Nu-i bai. Lasa-l o periaoda si testeaza alte fructe. Fara panica, cu blandete. Mai incearca dupa 2 luni. Ce fel de mar ii dai? Romanesc 100%?

      Ai pe pagina Cuprins primul capitrol de Educatie Alimentara si al capitol de Intrebari frecevente. Am mai postat acolo informatii despre mofturi la masa. Si pe Forum :).

      Cu drag

  9. Draga Cristela,
    coaja cartofului contine semnificative cantitati de fier dpa cum spui (si alte substante benefice, am mai citit pe ici pe colo)… Ok, e mai bine sa nu o curatam. Insa daca o decojim dupa ce ii fierbem in coaja sau coacem in coaja nu e tot aia?…adica coaja, cu tot fierul din ea se duce la gunoi.
    Nu mai vad beneficiul de a o pastra, cand tot o dam la o parte ulterior. Am incercat sa gasesc un raspuns surfand, nu a reusit, poate ma poti ajuta cu o explicatie:-)
    Ce parere ai despre mancatul ei?. Adica cartofii copti de exemplu sa ii mancam cu tot cu coaja (daca cartofii sunt organici..eu asa ii mancam cand era, mica si imi placeau mult, dar intre timp am citit si de solanina,care e toxica)
    Multumesc!

    1. Draga Cri,

      Nu e tot aia, pentru ca trece in cartof. Si eu mananc cartofii noi bio cu coaja.

      Cu drag

  10. Poate s-a mai explicat undeva, dar ai putea sa-mi explici pe scurt de ce nu e indicata cosumarea otetului, de ce nu e bun?
    Foarte utile sfaturi, te citesc aproape zilnic:)
    Multa sanatate!

    1. Draga Daniela,

      Pe foarte scurt, din cauza aciditatii pe care o provoaca. Aciditate = drum spre imbolnavire, alcalinitate = drum spre sanatate, vindecare.

      Cu drag

  11. Buna! Pui cartofii in cuptor incins, la o anume temperatura? Cam cat dureaza? sa stiu daca ii programez la pranz sau seara 🙂

    1. Mirela, nu preincalzesc cuptorul. Cand ii pun, dau drumul. MAi nou ii fac 1 ora la 170 de grade. Am o reteta imbunatatita (ca mai mult nu se poate simplifica:)) care va aparea in curand. Pan’ la Craciun, speram :))

      Cu drag

Care este opinia ta