Prin acest interviu ma bucur ca am reusit sa onorez promisiunea facuta cititorilor acestui blog. Interviul este modul prin care imi exprim recunostinta si iubirea fata de domnul doctor Doru Laza (îl găsiți cu click AICI) si tot ceea ce inseamna ca fiinta si ca medic. Dumnezeu randuieste de multe ori sa datoram salvarea noastra unor “ghizi”, prin care El isi manifesta iubirea neconditionata, dovada perpetua a faptului ca suntem iubiti asa cum suntem. Pentru mine, Dr. Doru Laza este unul dintre acesti “ghizi”. Cititi o sinteza despre domnia sa in articolul precedent, “Dr. Doru Laza revine!”.
***
Domnule doctor, a sosit primavara! 🙂
Dr. Laza (zambind): Da, ea este, doamna Primăvara. Biruitoare, işi face cunoscută misia: să readucă la viaţă natura îngheţată şi să încălzească sufletul înrobit de disperare si nevenire al omului … Ultimele zvârcoliri din zilele babelor şi ale negurii din suflet, fac loc primăverii, cu frumosul miilor de plante şi flori, de fluturi, mămăruţe şi alte insecte, de păsări şi animale, de oameni, toate orânduite de Creator într-o veritabilă simfonie a bucuriei vieţii.
Pentru anotimpul care tocmai s-a incheiat, cele mai multe intrebari din partea cititorilor au fost legate de remediile naturale si curele pentru imunitate, in special la copii. Se stie ca primavara este unul dintre momentele cele mai potrivite pentru demersuri legate de consolidarea imunizarii. Ce ne recomandati in acest sens?
Omul iese din iarnă cu un capital vitaminic şi mineral depreciat de frigul şi sărăcia culinară în care se zbate, cu produse naturale, ecologice din ce în ce mai puține și cu produse, având marca ”modificat genetic”, din ce în ce mai multe.
Primăvara transformă ad-hoc natura într-o veritabilă secţie de terapie intensivă, unde sunt nelipsite transfuziile de sânge verde – un concentrat clorofilic cu un potenţial redutabil atât în procesul de detoxifiere, cât şi în refacerea capitalului mineral şi vitaminic.
Planta este cea mai performantă unitate de producție a apei distilate home-made, îmbogățită cu vitamine și săruri minerale, după o formulă setată în computerul celulei chiar de Dumnezeu. Sucul obținut din frunzele proaspete ale plantelor, prin diverse metode, reprezintă un excelent produs natural, bogat în vitamine, săruri minerale și clorofilă, cu proprietăți depurative, antioxidante și remineralizante de excepție. De aceea, fiți „ochi și urechi” la mesajul medical al Măriei Sale – Clorofila, transmis din Secția de Terapie Intensivă, str. Primăverii, Planeta Terra!
Care este procedeul prin aceste aceste simple remedii naturiste produc un efect atat de semnificativ asupra organismului uman?
Acest mesaj – profund medical – din lumea plantelor emană din structura și proprietățile intrinseci ale plantei. Planta este un minunat și activ agregat biochimic, alcătuit din mii de laboratoare vii, numite cloroplaste: minuscule laboratoare prezente în celulele vegetale, unde se desfășoară reacții complexe în cadrul procesului de fotosinteză.
Prin acest proces, din apa și sărurile minerale absorbite din sol prin radăcină, în combinație cu dioxidul de carbon din atmosferă și în prezența luminii, cu ajutorul pigmentului verde – clorofila, se sintetizează substanțele nutritive care întrețin viața pe pământ – glucide, proteine și lipide, precum și vitaminele și sărurile minerale. Alături de aceste substanțe, planta eliberează în atmosferă oxigenul, fără de care nu ar fi posibilă viața. Combustibilul care urnește și întreține acest agregat viu este energia solară, captată de plantă și stocată în cloroplaști.
Dar pe Maria Sa – Clorofila, ce anume o face atat de valoroasa pentru sanatate?
Măria Sa – Clorofila, nu numai că ne asigură, prin procesul de fotosinteză, oxigenul şi, în mod direct sau indirect, hrana cea de toate zilele, ci prezintă şi efecte directe asupra organismului uman. Clorofila naturală (nu componenta clorofilinică extrasă selectiv şi adăugată suplimentelor) exercită efecte atât extern, cât și intern.
Extern acționează ca: dezinfectant și tonic cutanat, deodorizant și stimulent asupra respiraţiei. Frunzele plantelor au fost comparate încă din vechime cu plămânii, atât prin asemănare ca formă, cât şi datorită faptului că efectiv “respiră”. De aici medicina populară a intuit efectele tonice ale clorofilei asupra respiraţiei, aspect dovedit ulterior de ştiinţă.
Intern, exercită efecte: depurative, adsorbante (proprietatea de a reţine la suprafaţa sa toxine, jucând un rol detoxifiant major), tensioactive (asemănătoare detergenţilor, dar fără nicio toxicitate), drenor de radicali liberi, mineralizante, antianemice.
Clorofila este alcătuită din clorofilină și fitol. Combinațiile chimice ale clorofilei cu substanțele amintite mai sus se drenează din organism, prin scaun, sau prin expectorație, acest proces fiind posibil datorită fitolului.
Clorofilina sub acțiunea acidului clorhidric din stomac, are capacitatea de a traversa membranele celulare, pătrunzând în circulație, unde funcționează ca mineralizant (prin magneziu), depurativ și antianemic. Din acest punct de vedere, clorofila, prin cantitate şi accesibiltate, reprezintă cea mai importantă sursă naturală de magneziu.
O parte din clorofila ingerată nu se scindează în fitol și clorofilină, nu se absoarbe, nu pătrunde în circulația sanguină, ci se comportă ca un detergent lipsit de toxicitate, facilitând curățirea cavității bucale (înlătură halena – mirosul neplăcut al gurii) și a tractului digestiv.
Ne-ati atras atentia asupra diferentei dintre clorofila naturala si suplimentele alimentare. Explicati-ne, va rog mai in detaliu la ce sa fim atenti.
Clorofila nu este echivalentă cu clorofilina din suplimente. In acest caz, clorofilina este un amestec semisintetic de săruri de sodiu și cupru, cu substanțe extrase din clorofilă, după eliminarea pe cale chimică a fitolului (folosit pentru fabricarea vitaminelor liposolubile E și K). Spre deosebire de clorofila naturală, care este liposolubilă, clorofilina este hidrosolubilă, fiind lipsită de proprietățile adsorbante și detergente, caracteristice clorofilei naturale.
Cum putem beneficia de proprietatile clorofilei naturale pentru sanatatea si imunitatea intregii familii?
Clorofila se găseşte din abundenţă în organele verzi ale plantelor. Prin prelucrare termică sau prin uscare, se pierde mai mult de 80% din acest principiu. De aceea, singurele surse bogate în clorofilă şi comestibile, sunt frunzele sau lăstarii, dar numai în stare proaspătă, consumate sub formă de salate sau extracte apoase (sucuri). Zarzavaturile de culoare verde închis (frunzele de măcriş, spanacul, pătrunjelul, untișorul, mărarul, ceapa verde, guliile, năsturelul, păpădia, urzica etc), conţin mai multă clorofilă decât cele de culoare mai deschisă (salată verde, varză, andive etc).
Consumul regulat de verdeţuri furnizeaza organismului pe lângă clorofilă si o mare cantitate de vitamină C, de enzime, de minerale (în special magneziu şi potasiu) și de fibre lipsite de duritatea celor prezente în cereale.
Cu bunavointa care va caracterizeaza, va rog sa furnizati cititorilor blogului cateva indrumari concrete pentru terapie si profilaxie cu clorofila.
1. Consumaţi suc proaspăt de păpădie, de 2 – 3 ori pe zi câte 150 – 200 ml. La 200 ml apă proaspătă, pusă în blender, se adaugă 8 – 10 frunze tinere de păpădie. Se blenduiesc 1 minut. Se strecoară şi se bea ca atare, înainte de masă, sau între mese. Se pregăteşte întotdeauna proaspăt, înainte de a fi băut.
Se recomandă frunzele şi tijele tinere florale (5-8 tije) de păpădie şi sub formă de salate proaspete, consumate singure, sau în combinaţie cu alte plante – frunzele de cicoare, frunzele tinere de tătăneasă, untişorul, urzica, etc. Acţionează eficient ca reglator coleretic şi colagog al bilei, reechilibrant al glicemiei şi metabolismului grăsimilor, creşte pofta de mâncare, îmbunătăţind în general activitatea tractului digestiv.
Să nu uităm să recoltăm şi rădăcina de păpădie, care în amestec cu rădăcina de cicoare, ştevie şi genţiană (de ex. în proporţia 2/2/1/¼) reprezintă un excelent tonic digestiv, stimulent hepatic şi pancreatic, reglator al tranzitului digestiv şi remineralizant. Amestecul de rădăcini se prepară ca decoct. 1 linguriţă din amestec se fierbe 3 minute în 250 ml. apă. Se beau 2 – 3 căni/zi, 15 – 20 zile/lună, 2 –3 luni.
2. Urzica reprezintă unul din cele mai populare remedii ale etnoiatriei. Se recomandă în boli reumatice, artritism, afecţiuni renale şi ale căilor urinare, boli hepato-biliare, tuberculoză, cancer, boala hemoroidală, remineralizant, în cosmetică etc. Se foloseşte sub formă de macerat la rece, 6 – 8 vârfuri tulpinale se pun în 200 ml. apă rece şi se lasă la macerat în timpul nopţii. Dimineaţa se strecoară şi se bea ca atare. Se face o cură de 15 – 20 zile/lună, timp de 1 – 2 luni. Se poate pregăti şi sub formă de infuzie, 1 lingură de plantă uscată şi mărunţită, infuzată 3 minute în 250 ml. apă clocotită. Se beau 3 – 4 căni/zi, 15 – 20 zile/lună, 2 – 3 luni.
De asemenea se recomandă salata crudă de urzică, având efect antianemic, depurativ, remineralizant şi vitaminizant. Proaspătă, se foloseşte în boli reumatice sub formă de urzicare, practicată pe suprafeţe limitate, sau sub formă de băi generale.
(Nota autorului: mie imi place sa amestec la blender cateva frunze proaspete de urzica si menta cu suc de catina sau cu suc proaspat de portocale.)
3. Pătlagina este o excelentă plantă vulnerară, cu efect antiseptic şi cicatrizant în diverse plăgi externe, dar şi în cazul gastritei hipoacide, sau a ulcerului gastric.
Se utilizează sub formă de infuzie preparată din frunze, 2 – 3 căni/zi, 15 – 20 zile/lună, 1 – 2 luni, sau sub formă de suc proaspăt, de 3 ori pe zi câte 1 lingură de suc diluat în ¼ cană apă, sau suc de morcov, 15 – 20 zile/lună, 1 –2 luni.
Pentru plăgi externe, se aplică pe zona respectivă frunze ca atare, spălate, sau se face spălătura plăgii cu infuzia preparată. Se utilizează de asemenea ca remediu expectorant în afecţiuni ale căilor respiratorii superioare. Se administrează ca infuzie, 2 – 3 căni/zi.
4. Seva de mesteacăn se recoltează în vase de sticlă, lut, sau vase emailate, primăvara devreme, înainte de deschiderea mugurilor. Se administrează 200 – 400 ml. pe zi, de 2 – 3 ori pe zi, 15 -20 zile . Este un drenor natural foarte eficient în afecţiuni renale, alergii, gută, reumatism, convalescenţă, remineralizant.

5. Rostopasca este un remediu digestiv valoros, având efect spasmolitic, antiinflamator, colagog, cicatrizant, antitumoral. Este un remediu de excepţie pentru bolile hepatobiliare. Se administrează intern sub formă de infuzie, 1 – 2 căni/zi, 10 – 15 zile/lună.
Extern se utilizează sub formă de decoct (fiertură) pentru băi în afecţiuni dermatologice, sau sub formă de spălături vaginale în leziuni ale colului uterin.
De asemenea, sucul proaspăt obţinut din partea aeriană se utilizează sub formă de microclisme (8 picături la 100 ml. apă călduţă), pentru terapia afecţiunilor rectale.
6. Alături de remediile naturale din plante oferite din abundenţă, natura binecuvântată ne invită la excursii în zone montane, pentru a beneficia de soare, de ozonul şi ionii negativi, atât de importanţi în păstrarea integrităţii morfofuncţionale a maşinăriei vii.
Pe langa exercitiul fizic, componenta spirituala face parte din nutrientii vitali pentru sanatate. Ce mesaj spiritual ne ofera primavara?
Primăvara, anotimpul exploziei florale, este un manifest pentru excelenţă, pentru excelenţa Creaţiei, a Vieţii în toată plenitudinea ei. Covorul pajiştilor cu iarbă înrourată şi bogat colorată de Autorul Creaţiei te îmbie să alegi Viaţa naturală, autentică, aşa cum a fost hărăzită de Preabunul Tată Ceresc. Primăvara, ne invită in fiecare an să participăm în mod practic la un curs autentic. Este cursul Artei de a Trăi Sănătos. Cititorule, eşti dispus să-i onorezi invitaţia?
Imi asum un raspuns colectiv: “Cu bucurie!”
Primăvara îşi prezintă doctrina fundamentală de viaţă, definitorie pentru Mântuitorul nostru, care ne spune că trăim şi existăm vremelnic prin ceea ce luăm şi asimilăm din mediul înconjurător, dar vom trăi veşnic doar prin ceea ce dăruim şi investim pentru viaţa celor din jur. Primăvara este o prelungire în timp a genezei biblice. E o competiţie decentă a vieţii, o excelentă întrecere în trecere, sau eterna tinereţe a Evangheliei.
E o provocare spre a valorifica celebra strategie divină, profilactică şi terapeutică: „Dumnezeul păcii să vă sfinţească El însuşi pe deplin; şi: duhul vostru, sufletul vostru şi trupul vostru, să fie păzite întregi, fără prihană la venirea Domnului nostru Isus Hristos.” (1 Tesaloniceni 5: 23). Nu ratati ocazia.
Spectaculoasa darnicie a mesajului naturii. Va multumim, domnule doctor pentru generozitatea cu l-ati interpretat pentru noi!
Reamintesc cititorilor dornici să sprijine proiectul construirii Centrului de Sanatate si Medicina Preventiva “Back to Eden”, ca pot face donatii sau sponsorizari in lei, in contul Asociaţiei nonprofit “Dr. Doru Laza” la Banca Transilvania Cluj, IBAN: RO50 BTRL 0660 1205 5531 50XX. Constructia unor astfel de lacasuri, beneficiaza de ajutor doar prin insumarea bunavointei, darniciei si putinului omului de rand …
Si Pavel a insistat sa isi aduca – dupa puterile lui – contributia la noua clinica: vara trecuta, la auzul vestii, a inmanat personal domnului doctor pietrele de temelie! 🙂