Vinerea trecută, dimineața devreme, când Bucureștiul era în plină forfotă, iar eu în trecere, m-am retras pentru două ore la adăpost și am ascultat … “cuvinte bune de mâncat”, direct de la sursă, de la doctorul Pavel Chirilă. Hrană pentru suflet, hrană proaspată, mustind de Vitamina L și adevar, căci “Adevărul – spune domnul doctor – nu poate fi apărat decât dacă este rostit în iubire !“. Ne-am făcut amândoi două pahare de suc proaspat de măr și-am început să povestim … despre cum e să fii cu ochii în patru la tot felul de capcane întinse de inerția fizică și mentală, de presiunea din media, de societatea de consum, de negativitate, de sistem, de valori pecuniare, de muncă și de carieră ajunse doar un mijloc de a strânge bani și titluri, în niciun caz un mijloc de devenire spirituală, de bunurile materiale care ne posedă, în loc să le posedam noi pe ele, de capcanele menite să erodeze trainicia familiei moderne și treptele creșterii duhovnicești …
“Cristela, sa fii tare in fiecare clipa, ca in fiecare clipa poti cadea! L-am vizitat pe Parintele Arsenie Papacioc cu putin timp inainte de trecerea la cele vesnice. Doar cateva minute, caci era bolnav, cu un trup neputincios, dar cu un spirit viu. L-am rugat: <<Parinte, spuneti-mi un cuvant de folos.>> Si asta mi-a spus … <<Da, fii atent: trebuie sa priveghezi si sa fii tare in fiecare clipa, caci in fiecare clipa poti cadea!>>”
Cand ne-am despartit, mi-a scris o dedicatie pe ultima lui carte, Întâmplări din Biserică si Spital (Ed. Christiana, 2014, Bucuresti). E o carte dialog, mica, subtire, de buzunar, de suflet. Mai intai te face dependent de fiecare cuvant si de dat pagina. Apoi iti face dus, drenaj si detox sufletesc. Bland, dar profund. “Am cumpanit mult pana sa scriu si sa difuzez aceasta carte. Am revenit de multe ori asupra textului, pentru a ma convinge si a-i convinge si pe cititori ca fraza este beningna, slujeste numai acele adevaruri care au semnificatie precisa, care nu sunt insotite de malitiozitate si care pot zidi.”
“Uite Cristela, sa citesti pe avion! Dar sa stii, intamplarile din biserica si spital nu sunt intotdeauna placute la prima vedere!”
***
Cateva ore mai tarziu zburam inapoi spre baietii mei, spre nesecatul izvor de Vitamina L de acasa.
Mangaiam scrisul de mana de pe prima pagina a cartii devorate in aproape doua ore si ma ardeau degetele la gandul sa va povestesc despre ea. Am aterizat. Lumea a dat zor sa-si deschida telefoanele. Binganeli si zumzaieli din toate partile. Am asteptat un moment de liniste pe culoarele aeroportului si l-am sunat inapoi:
– Ai ajuns, Cristela?
– Domne ajuta, am ajuns!
– Ai citit-o?
– Am inhalat-o! E o carte …. cum sa-i zic?… Nu, nu curajoasa, ca nu ne temem de Adevar ….
– Îndrazneaţă, Cristela. O carte îndrăzneată, ha, ha, ha, ha!
Programa scolii de medicina
Aflam cum si de ce, desi medic, domnul doctor nu mai practica medicina pe care a invatat-o in facultate si face o evaluare a programei facultatilor de medicina. “Este o programa atee, din care Dumnezeu Creatorul a fost alungat. (…) alcatuirea minunata a fiintei umane, cresterea, procesee fiziologice sunt studiate steril, foarte tehnic, ca si cand fiinta umana ar fi doar efectul impreunarii biologice si o suma de organe functionale. (…) in anii clinici, m-as astepta sa se studieze si cauzele spirituale ale bolilor, nu numai cauzele biologice, climatice, alimentare, microbiene, chimice, fizice etc.”
Sunt clarificate aspecte legate de sfarsitul vietii din prisma medicinei contemporane si a celei crestine, aspecte de bioetica: moartea biologica, moartea cerebrala, prelevarea de organe, eutanasierea, organismele modificate genetic, clonarea, etc.
Conflictele cu oficialii Ministerului Sanatatii
Cele mai dureroase si revoltatoare marturisiri sunt legate de conflictele cu oficialii Ministerului Sanatatii. Povesteste despre razboiul dur si nedrept pe tema Spitalului crestin CHRISTIANA, despre sarea iodata (amenintarile primite in urma publicarii Memoriului prin care avertiza oficialii si populatia asupra pericolelor cauzate de consumul de sare iodata si imoralitatea obligativitatii iodarii sarii. Detalii in articolul meu Sarea iodata, dusmanul celor sanatosi), despre criticarea vaccinurilor (cum au vrut sa ii ridice dreptul la libera practica pentru ca a criticat in timpul campaniei de vaccinare contra cancerului de col uterin). “Am fost chemat la Colegiul Medicilor spre a fi judecat pentru un delict de opinie, lucru total interzis de Codurile deontologice ale tuturor colegiilor din lumea civilizata. Lupta dintre provaccinalisti si antivaccinalisti continua. Regretabil este ca populatia nu este suficient de bine informata si nu poate lua decizii in deplina cunostinta de cauza.”
O poveste cu parinti si vaccinuri
“Am avut un pacient care nu si-a vaccinat copii. Medicul de familie – o doctorita foarte ravnitoare si devotata cauzei vaccinaliste, i-a agresat verbal (va suna cunoscut? n.a.) pe parinti punand o mare presiune psihologica asupra lor:
<< Sunteti iresponsabili, trebuie sa-i vaccinati, o sa anunt autoritatile, puteti provoca epidemii in scolile unde vor fi copiii vostri etc.>>.
Dupa cativa ani, satui de aceste amenintari, tatal s-a adresat doctoritei:
– D-na doctor, am decis sa vaccinam copiii. Chiar si din urma.
– Ei, bravo bine ca ati inteles importanta vaccinarii! Aduceti copiii incoace!
– Da, dar prima data ne veti da o hartie iscalita de d-voastra prin care ne asigurati ca vaccinurile nu au reactii adverse si copiii nu vor pati nimic!
– Atunci mai bine lasati-i asa, ca daca n-au patit nimic pana acum, n-o sa pateasca nici de aici inainte!”
Despre cancer
– De ce ati scris o carte despre alimentatia in cancer, cu toate ca nu sunteti oncolog? (cartea “Nu hrani cancerul!”, proiect caritabil pentru constructia clinicii Nera, prima clinica de recuperare oncologica din Romania – n.a.).
– Eu am scris aceasta carte pentru ca nu au scris-o oncologii. Eu practic terapii alternative (homeopatie, fitoterapie, dietoterapie) si bolnavii de cancer – in disperare de cauza – solicita si ajutorul acestor metode. Asa am constatat ca oncologii nu au niciun sfat dietetic pentru bolnavii lor, ba chiar ii sfatuiesc sa manance “orice vor” si, in special, fripturi in sange.
– Unii oncologi nu au auzit, chipurile, de acest termen (recuperare oncologica – n.a.).
– Notiunea de recuperare oncologica se refera la metodele clasice de recuperare aplicate bolnavilor oncologici: psihoterapie, dietoterapie, kinetoterapie, invatarea unui stil de viata corect.
Despre compatibilitatea homeopatiei cu conceptul de medicina crestina
“Homeopatia este o disciplina terapeutica care face parte din marea familie a terapiilor naturiste. Este practicata de secole de medici crestini, calugari, ierarhi. Eu insumi am tratat teologi, duhovnici, ierarhi.
Este contestata de oameni care nu au nicio instructie in domeniu; am observat ca, de multe ori, nici nu cunosc definitia homeopatiei. Nu au studii medicale, uneori nu au nici studii medii, dar au indrazneala (tupeul) sa-si dea cu parerea. Am cunoscut personal cativa contestatari ai homeopatiei. Par oameni care nu se pot afirma prin nimic ziditor in viata lor si atunci incearca sa se afirme daramand ceva. Cred ca nu merita sa vorbim mai mult.”
Am un interviu clarificator cu domnul doctor despre homeopatie ca prejudecata, ca “vrajitorie” interzisa de biserica: “Homeopatia intre prejudecata si realitate”.
Despre si pentru contestatarii medicului crestin
Gestul de a se implica in domeniul oncologiei, desi nu este oncolog, a parut indraznet si au fost multi care au carcotit, defaimat, barfit, ridicat din sprancene. Unii mai ortorexici intr-ale alimentatiei sanatoase au ridicat degetul acuzator si au gasit potrivit sa ma provoace si pe mine cu tot felul de intrebari legate de domnul doctor Chirila, care mai de care mai ispititoare: “Dom’le, ştii ce?”, le zic.”Tot n-ai înţeles că degeaba nu mănânci carne de animal, dacă muşti din aproapele tău şi-l ucizi cu gândul şi vorba otravită? N-ai înţeles că degeaba ai dat peste un medic care îţi recomandă să mănânci un camion de broccoli şi să bei o cisternă de suc verde, dacă nu ştie ce să îţi prescrie pentru vindecarea sufletului? N-ai înţeles că sistemul nervos şi sistemul imun sunt cam una şi aceeaşi? Înainte să osândeşti, păşeşte măcar o dată în Spitalul Sfânta Irina. Acolo unde Petre Ţuţea s-a stins în braţele domnului doctor. Acolo unde bolnavii aflaţi în ultimul stadiu de boală şi pe care spitalele îi alungă că nu au bani de şpăgi şi sanse la viată, sunt ajutaţi cu iubire să se stingă demn. Ştii ce înseamnă medicina creştină şi cu ce preţ se ajunge să o practici? Dacă nu, atunci citeşte articolul de fata, mai citeste-l si pe asta, citeste si cartea despre care va scriu azi şi plângi cu mine. Smereşte-te, că ai de ce.”
Mi-a explicat domnul doctor, asa: “Medicul crestin consulta bolnavul cu constiinta si convingerea ca trupul este templu al Duhului Sfant; cand atinge bolnavul, el atinge templul, iar cand vorbeste cu bolnavul intra in relatie cu sufletul, adica cu vesnicia. (…) Medicul crestin este smerit si milostiv si se roaga pentru vindecarea bolnavilor. El este capabil sa intre in contradictie cu sistemul medical oficial si sistemul politic, daca acestea permit sau promoveaza lezarea trupului sau integritatea persoanei umane.”
De cate ori vine momentul sa imi iau la revedere de domnul doctor, m-as comporta ca ai nostri Pavel si Petru cand trebuie sa incheie ceva ce le face placere (daca ati rezistat sa cititi tot articolul, precis ca-ntelegeti si de ce): “Oh, nuuu !… Inca putin! Te rooog …”.