Efectele secundare ale antrenamentului timpuriu la olita

Număr afişări : 141.491

Competitia e prin excelenta distructiva, oricum o privesti, exceptand situatia in care te afli in competie cu propria persoana. Mi-a luat ceva timp sa activez paradigma asta noua, dupa zeci de ani in care familia, scoala, serviciul, societatea, intreg sistemul m-au educat exact pe dos.

Una dintre cele mai acerbe si stupide forme ale competitiei este cea dintre parinti sau dintre bunici, prin intermediul “realizarilor” copiilor/nepotilor si are intotdeauna un singur slogan, la fel de irelevant, ca si competitia in sine: “Al meu e și mai și!”.

Cand am devenit mama, m-a furat valul si pe mine. Vreme de un an mi-am risipit energia vitala prin competitii bazate pe lăudăroșenii despre “performanțele” mele de mama sau ale copilului. A fost cea mai la indemana forma de supravietuire, atunci cand ma loveam la tot pasul de:
“Cat are? Dar Dvstra? Si cate kg? Dar Dvstra?”
“Cat ati luat in sarcina?”, “Cat a avut la nastere?”,
“Sta deja in fundulet?”, “Gangureste?”, “Merge?”, “Vorbeste? Cate cuvinte spune?”,
“Bea din canita?” , “Il alaptati?”, “Aveti lapte?”,
“Plange noaptea?”, “Are colici?”,
“I s-a inchis fontanela?”, “I-au iesit dintii?”, “Face scufundari sub apa?”,
“Face singur la olita?”, “Mai folositi pampers?”,
“Ati inceput diversificarea?”, “I-ati introdus carnita?”, “Cum, nu ii dati lactate? Nici ousor?!”

Apoi, intr-o zi, am realizat violenta acestor intreceri si comparatii si-am zis “Gata! Cum sa cresti copii liberi, daca tu insati nu esti libera? Cat timp traiesti pentru a te incadra in asteptarile altora privind locul si rolul tau in scenariul lor, nu traiesti liber”. Asa ca am renuntat: intrecerile de orice fel ma lasa indiferenta, la fel si ucigasul obicei de a le face altora pe plac, doar pentru a castiga aprobarea sau simpatia lor. (Nu, nici vorba, asta nu inseamna ca sunt vreun maestru Zen. Noi sa fim sanatosi, ca temele personale ne dau de lucru toata viata. Doar ca am priceput odata pentru totdeauna ca nu putem decide nimic din ceea ce ni se intampla, cu exceptia unui singur lucru: cum folosim timpul care ne-a fost daruit.)

Competitia “Al meu a invatat deja sa ceara singur la olita!”

 

Foto: savymama.com

Foto: savymama.com

In 2012 am citit versiunea in limba engleza a articolului Nu-ţi antrena copilul să ceară singur la oliţă, de Dr. Steve Hodges, medic specialist urologie pediatrica. Articolul a aparut in versiunea online a ziarului Huffington Post din Marea Britanie, la sectiunea dedicata parintilor. Am fost recunoscatoare sa pot folosi o traducere deja existenta a articolului, facuta de Raluca Basuc si pusa la dispozitie de Dr. Sorina Soescu. Am pornit de la aceasta traducere si am facut propriile revizuiri, sublinieri si editari, pentru a va putea prezenta invataturile cele mai importante pentru mine.

Insotesc teoria de observatiile practice, pentru ca doar practica personala a notiunilor teoretice acumulate inseamna cunoastere. Din pacate, cunoasterea la acest capitol a venit pentru mine cam tarziu. Am fost una dintre mamele laudaroase ca la 1 an si jumatate ambii copiii au fost invatati sa renunte la “pampersi”. In 2012, cand am citit articolul, copiii mei cereau singuri la toaleta si – mai rău! – stiau si stiu si in prezent atat de bine sa se țină! (o problema, o sa vedeti de ce, cititi cu rabdare in continuare). Pentru ei nu am mai putut face nimic la capitolul “nu grăbi olița”, dar pentru multi copii si parinti poate va pica la țanc – asa cum mi-ati scris ca au fost articolele despre probleme de ortopedie pediatrica si despre fimoza si decalotare.

Copiii mei nu au facut infectii urinare datorita abtinerii, asa cum avertizeaza Dr. Hodges, asta pentru ca imunitatea lor a fost mentinuta si sustinuta (nu stimulata!), mai ales printr-o eliminare si curatare corespunzatoare a organismului. In rest, am intampinat toate efectele secundare asupra carora Dr. Hodges atrage atentia. Imi da de furca in continuare faptul ca se țin si nu suntem cei mai populari parinti, atunci cand ii intrerupem din joaca pentru a face pipi sau cand ne asiguram ca in fiecare dimineata si in fiecare seara au scaun. Odată ce copiii învaţă să se abţină, aceasta fiind in esență definiția antrenamentului la toaletă/oliță, au tendinţa să facă acest lucru cât pot de des şi de mult.

Scopul articolului este sa furnizeze cunoastere si imputernicire, asa incat sa NU va ambitionati sa dezvatati cat mai devreme copilul de scutec. De asemenea, scopul articolului nu este promovarea scutecelelor de vreun fel, cum au inteles niste minti ceva mai complicate.

Oricum, la capitolul scutece de unica folosinta si articole de igiena intima feminina nu va recomand altceva – oricat de extravaganta vi se pare ideea – decat produse 100% bio! Celebrele scutece mega – absorbante care apar prin reclamele TV (si din care am folosit si eu in ignoranta mea), precum si celebrele articole de igiena intima feminina, care mai de care mai parfumate si mai absorbante, contin lucruri ale caror efecte asupra sanatatii pe termen lung sunt dincolo de imaginatie. Cercetarea si experienta personala cu aceasta tema este subiectul unui articol separat. Ani de zile am avut ganglionii inghinali mariti. Abia dupa ce am renuntat la absorbantele ”normale” si le-am inlocuit cu cele bio, am reusit sa echilibrez situatia.

1. Pentru o dezvoltare corectă a vezicii urinare, copiii trebuie să aiba scaun si şi să faca pipi fără nicio restricţie.

Dr. Steve Hodges prezinta un punct de vedere sustinut de experienta sa clinica cu copiii.  Autorul porneste de la cazul unei fetite din Marea Britanie, Izabella Oniciuc si de la interviul acordat de parintii acesteia, mandri ca la doar 6 luni, fetita nu face decat daca e pusa pe olita. “… ştiu că sunteţi entuziasmaţi de cât de precoce este la oliţă micuţa voastră, dar supravegheaţi fetiţa îndeaproape, deoarece poate avea probleme. Daca este adevărat, înseamnă că Izabella se abţine, dacă părinţii nu sunt gata să o pună la toaletă. Familia Oniciuc poate să fie încântată şi mândră că fetiţa lor ştie cum să se abţină, dar din perspectiva mea, ei ar trebui să fie îngrijoraţi. Pentru o dezvoltare corectă a vezicii urinare, copiii trebuie să aiba scaun si şi să faca pipi fără nicio restricţie. Pentru cei mai mulţi dintre copiii, purtatul scutecelor facilitează eliminarea fără nicio restricţie. (Aş vrea să consemnez că nu primesc niciun ban din industria scutecelor, dar părerea mea este că scutecele din comerţ sunt nemaipomenite).”

2. Abtinerea este un obicei dezastruos

“Pentru copiii antrenați să facă la toaletă, abţinerea cronică este virtual radăcina tuturor problemelor legate de mersul la toaletă, incluzând facutul in pantaloni accidental pe timpul zilei, făcutul în pat, urinarea frecventă şi infecţiile tractului urinar.

Abţinerea cronică este un obicei dezastruos şi – din experienţa mea – copiii invăţaţi devreme, mai ales înainte de vârsta de 2 ani, sunt mult mai predispuşi să dezvolte acest obicei, comparativ cu copiii învăţaţi în jurul vârstei de 3 ani, cu toate că nici cei învăţaţi mai târziu nu sunt cu siguranţă imuni la abţinere (…)

Studii publicate, incluzând Studiul despre Urologie al clinicii noastre din 2012, demonstrează că atunci când prevenim abţinerea, accidentele, infecţiile tractului urinar şi episoadele făcutului în pat încetează aproape mereu. (…)

Din aceste motive explic în amănunt aici, că abţinerea este deja epidemie în cultura vestică contemporană şi este în creştere. Clinica mea are programări nenumărate pentru copiii ale căror obiceiuri de a se abţine au dus la tot felul de probleme. Un mare procentaj al acestor copiii, ca şi în cazul Izabellei Oniciuc, au fost dezvăţaţi de scutece înainte de varsta de 2 ani.”

3. A invata mersul la toaletă nu are nimic de-a face cu inteligenţa copiilor

“In primul rând hai sa ne descotorosim de problema inteligenţei. Mama Izabellei, Raluca, a spus ziarului Daily Expres <Copiii mici nu sunt proşti … cred că ea răspunde bine la orice pentru ca eu am ascultat-o încă de la naştere>.

În realitate, să înveţi mersul la toaletă nu are nimic de-a face cu inteligenţa. Părinţii care aşteaptă un pic mai mult să îşi înveţe copiii la toaletă nu-i tratează ca şi cum ar fi proşti şi nici nu sunt leneşi; ei, într-o manieră înţeleaptă, oferă vezicii urinare a copiilor şansa să se dezvolte sănătos.

Vedeţi, cu toate că pisoii nu sunt mai deştepţi decât copiii, pot fi uşor învăţaţi să meargă la cutiuţa lor la timp, deoarece niciodată nu le-ar trece prin minte să se abţină. Îţi trebuie o minte evoluată ca să înţelegi că abţinându-te de la olita te poţi juca de-a Rapunzel câteva minute sau ore în plus.”

4. Faptul că ştii când să faci la oliţă nu este acelaşi lucru cu a răspunde nevoilor corpului în mod corect

“Copiii şi nou născuţii pur şi simplu nu înţeleg importanţa eliminării atunci când natura o cere. Odată ce copiii învaţă să se abţină de la a face pipi sau caca, aceasta fiind in esenta definitia antrenamentului la toaletă/olita, au tendinţa să o facă cât pot de des şi de mult. Copiilor, şi mă refer aici la toţi copiii, nu le place să îşi întrerupă activitatea pentru a merge la toaletă. Aceasta este o problemă deoarece de fiecare dată când îţi încordezi sfincterul, creezi rezistenţă în vezica urinară.

Ce se intamplă cand forţezi musculatura? Exact ceea ce se intamplă cand îţi forţezi mușchii la sală: se fac din ce în ce mai mari şi mai puternici. Dar, spre deosebire de mușchi, o vezică urinară îngroșată nu este un lucru bun. Va avea o capacitate mai mică iar mecanismul senzorial va fi dat peste cap. Când un copil întârzie (se abtine) sa faca pipi şi asta devine deja un obicei, peste luni şi ani pereţii vezicii urinare vor deveni foarte musculoşi. În cele din urmă vezica devine atât de puternică şi iritabilă încât se va goli singură fără nici o acţiune din partea copilului.

Abţinerea cronică de la scaun, o problemă exacerbată de dietele cu conţinut mic de fibre, complică şi mai tare problema. Scaunul se acumulează în rect, chiar în spatele vezicii urinare şi poate modifica diametrul rectului de la 2 până la 10 cm sau mai mult. In pelvis nu este prea mult spaţiu, iar vezica urinară va fi presată peste masura şi nu va reusi sa tina prea multă urină. Şi mai mult, nervii care controlează vezica, poziţionaţi între vezică şi intestine, pot fi iritaţi când intestinele işi măresc volumul cauzând contracţii neaşteptate şi nedorite ale vezicii, cu alte cuvinte o fugă urgentă către toaletă şi posibile accidente (facut in pantaloni – n.ed.).”

5. Abtinerea cauzeaza infectii ale tractului urinar

“Iată încă ceva ce părinţii Izabellei Oniciuc ar trebui să ştie: abţinerea cronică de la a face caca sau pipi cauzează infecţii ale tractului urinar. Cu cât mai rar face pipi, cu atât mai des apare ocazia ca bacterii cauzatoare de infecţii urinare să se strecoare pana la vezică. Iar dacă acest copil a mai si acumulat o cantitate mare de fecale, are de milioane de ori mai multe bacterii dacât dacă rectul era gol. Cum vezica urinara este la câţiva centimetri distanţă de rect, bacteriile au de facut doar o scurtă excursie, târându-se pe peretele perineului şi in vagin, iar apoi pe zona din jurul uretrei.

Ştiţi cât de des văd copiii care poartă încă scutece şi au infecţii recurente ale tractului urinar? Niciodată. Da, este adevărat, niciodată. Ştiţi cât de des tratez copii recent învăţaţi la oliţă pentru infecţii ale tractului urinar? În fiecare zi. Aceşti copiii umplu un sfert din clinica mea. Aceasta nu este o coincidenţă şi demonstrează foarte clar că învăţatul mersului la toaletă la vârste foarte fragede poate fi dăunător. Copiii cu scutece nu se ţin, dar multi copii învăţaţi cu mersul la toaletă o fac.”

6. Pe vremuri copiii nu purtau scutece

“Cum ramane cu disputa conform careia nici în China, Africa şi India si nici de-a de-a lungul istoriei umanităţii copiii nu au purtat scutece? Pe scurt, este o prostie să aduci argumente bazate pe alte culturi şi alte perioade din istorie. În primul rând, cea mai primitivă formă de a merge la toaletă este de a te duce oriunde şi oricând ai nevoie (gândiţi-vă la orice animal sălbatic), ceea ce de fapt scutecele promovează. Nu este nimic natural atunci cand foloseşti o toaletă. În al doilea rând, eu tratez copiii care trăiesc aici şi acum. Şi nu, nu includ în acest grup copii care ţin o dietă neprocesată, care sunt educaţi acasă şi nu pleacă niciodată de lângă părinţi. Dacă Izabella Oniciuc este unul dintre acei copiii ar putea să fie bine mersi.

Ei bine, în ţările în curs de dezvoltare, copiii nu mănâncă la micul dejun Froot Loops (asa-zise cereale integrale, la cutie, am inclus fotografii pentru a intelege exact despre ce produse vorbeste Dr. Hodges, ele exista si in Romania, au doar alte denumiri – n.ed.),


nici la gustare nu primesc Fritos (chipsuri de porumb sau de cartofi – n.ed.),

nici nu au la prânz cu chicken nuggets (crockete de pui – n.ed.) şi lapte cu cacao

şi nici la cina macaroane cu brânză.

Dietele sărace în fibre fac scaunul tare, dureros. Pentru a evita durerea, mulţi copiii se ţin.

Mai mult decat atat, în ţările în curs de dezvoltare toaletele nu sunt ceva la ordinea zilei, în schimb oamenii fac de pe vine, o poziţie care, cercetările o demonstrează, facilitează eliminarea. Şi atunci când nu trebuie să îţi faci griji cu privire la găsirea unei toalete (în spatele unui tufiş e numai bine) ai cu atât mai puţine motive să te ţii. Totul ţine de acces.”

6. Cresa, gradinita si scoala contribuie la agravarea abtinerii, pentru copiii invatati timpuriu cu olita

“În majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare, copiii în vârstă de 2 ani nu merg la creşe sau la grădiniţe. Poate Izabella Oniciuc va sta acasă cu mama, dar copiii învăţaţi timpuriu cu olita şi care frecventează o grădiniţă prezintă riscul de a dezvolta probleme cu facutul la toaleta, în mod special dacă aceste şcoli solicita “învăţare la oliţă” până la vârsta de 3 ani.  Toaletele din şcoli şi regulile care limitează mersul la toaletă contribuie la problema epidemiei create de invatatul timpuriu la oliţă. (Vizitati proiectul nostru CLEAN.us pentru a vă face o idee despre cât de gravă e această problemă.)

Gândiţi-vă: puneţi copilasul într-un mediu nefamiliar unde, posibil pentru prima dată în viaţa lui, nu are niciun membru al familiei în jur pe parcursul a jumătate de zi, şi vă aşteptaţi ca el să întrerupă educatorul în timpul unei povestiri şi să anunţe că are nevoie să meargă la toaletă, sau să se caţere afară din fortul pe care de abia l-a construit cu prietenii şi să îşi croiască drum spre oliţă. Cine s-a gândit că asta ar fi o idee bună cu siguranţă nu a pus niciodată piciorul într-o clinică pediatrică de urologie. Mai rau decat atat, mulţi copiii învăţaţi timpuriu sa renunte la scutec, sunt incapabili să se descurce cu toaletele şi politicile restrictive care îi aşteaptă în şcoala primară şi mai departe.

Am pacienţi fără număr care şi-au dezvoltat capacitatea de a se abtine de la pipi sau caca de la ora 7:30 dimineaţa până la 4:30 după amiaza şi din această cauză au dezvoltat probleme serioase ale vezicii si infecţii recurente ale tractului urinar.”

7. Sfaturile Dr. Steve Hodges pentru a preveni problemele cauzate de invatatul la olita

“1. Inainte de a incepe antrenamentul la olita, fiţi siguri că scaunul copilului este ca un terci, vreau sa spun precum piureul de cartofi dulci sau hummusul. Cea mai sigură cale de a sabota învăţarea este de a încerca asta cu un copil constipat. Dacă in timpul procesului de invatare, scaunele copilului devin formate (ca bustenii sau ca pietricelele de rau), inseamna ca cel mic este constipat şi ar trebui să îi daţi budincă laxativă pe o perioadă de câteva luni înainte de a încerca învăţatul. Si scaunele in cantitati foarte mari sunt un semnal de alarma.

2. Cum ati renuntat la scutece, urmăriţi-vă copilul mai ceva ca un agent din Serviciile Secrete (e valabil la toţi noii învăţăcei, nu contează varsta). Asigurati-va ca nu trec mai mult de 2 ore fără ca el să faca pipi. Puneti-l pe olita si asigura-va ca are scaun după micul dejun şi cină. Nu îl întrebaţi niciodată, “Ai nevoie să mergi la oliţă?”. Toţi copiii vor spune “Nu”. Este sarcina ta de parinte să-l înveţi să se ducă. Nu pierdeti evidenţa ultimei dăţi când a avut scaun şi cum a arătat.

3. Fiţi atenţi la orice semne de probleme în dezvoltare. Bâțâitul de pe un picior pe altul (Dansul Oliței, un fel de stept. Era si un banc despre cine a inventat stepul? 🙂 Stepan Stepanovici, care avea 7 copii si o singura olita – n.ed.) nu este nici drăguţ, nici amuzant – înseamnă doar ca cel mic se ţine. La fel e si fugitul spre toaletă. E nevoie să iei problema în propriile mâini, indiferent de politica gradinitei/şcolii pe care o frecventează copilul.”

8. Părinţii copiilor care sunt “învăţaţi” mai târziu sunt frecvent subiect de ridiculizare (de aceea am inceput articolul de fata cu asertiunile despre competitie si competitia dintre parinti – n.ed.)

“…am fost bucuros să citesc un comentariu venit de la o mamă care a răspuns la povestea familiei Oniciuc: <Fiul meu nu a fost învăţat până la vârsta de 3 ani şi 5 luni şi atunci a fost ca un click. Fiica mea are 3 ani şi îmi dă bătăi de cap, dar am sentimentul ca va fi la fel. Staţi liniştiţi, nu vor merge la şcoală încă purtând scutece, aşa că nu îi presaţi. Sunt lucruri mult mai importante în viaţă pentru care să te stresezi>”.

Concluziile Dr. Steve Hodges, medic specialist urologie pediatrica

“Nu cred în copiii antrenati sa ceara la olita cu scopul de a îndeplini cererile pentru şcolarizare, sau pentru că mama şi tatăl au obosit să schimbe scutece, sau pentru ca asta e o chestiune cool. Cred în dezvatul de scutece si învăţul la oliţă atunci când copiii sunt pregătiţi – când exprimă interes şi pot spune când fac pipi sau caca – şi cred că puţini copiii sunt cu adevărat pregătiţi înainte de vârsta de 3 ani.

Cu toate acestea, sunt sigur că unii copiii sunt pregătiţi pentru “învăţat” la toaletă, aşa cum unii copiii sunt cu mult înainte faţă de dezvoltarea normală cu privire la alte faze semificative ale dezvoltării, fie că este vorba despre mers, vorbit ori mers pe bicicletă.”

Pentru cei care doresc sa citeasca mai multe detalii despre riscurile tinutului si abtinutului de a merge la toaleta cand iti vine, obicei amplificat de antrenamentul timpuriu la olita, Dr. Hodges a mai publicat un articol de specialitate (originalul aici), la fel de intersant si de educativ ca cel la care am facut referire azi.

Later Edit: Acest blog nu este un partid, nu traseaza directive care trebuie urmate si acceptate. Nu e nici religie, nu impune dogme. In plus, autorul, adica subsemnata, s-a vindecat de Sindromul Salvatorului. Este in regula pentru mine ca iubitii cititorii sa fie sau sa nu fie de acord cu ce se scrie si sa aleaga in deplina libertate si constienta calea pe care o considera potrivita pentru ei sau pentru familia lor, pentru ca asa e firesc. In semn de pretuire pentru sanatatea si armonia acestui spatiu virtual reamintesc ca public orice fel de opinii atat timp cat ele fac abstractie de atasementele egoului, sunt constructive, stimulatoare de energie creatoare si de invatare prin cooperare.  Elimin cu pretul popularitatii (care nu a fost niciodata scopul activitatii mele in acest domeniu) orice reactie tip “taci tu – ca esti prost, sa spun eu – ca sunt destept” si orice expectoratie verbala à la talk-show televizat de Institutele de Barfa din Romania.

Cu recunostinta pentru fiecare experienta de la Scoala Parintilor si de la Scoala Vietii,

Număr afişări : 141.491

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. La fix a picat articolul asta! Olivia are 1a5l si am pus-o la olita de 3 ori pana acum, dar nu i-a placut nici ei (nu a facut nimic, era doar incantata de muzica din olita- olita muzicala) dar nici mie nu mi-a placut. Am simtit ca totul e prea fortat. In ultima vreme am tot auzit parinti ai caror copii sunt de varsta Oliviei sau mai mici care fac deja la olita si ma simteam oarecum “lenesa” ca la “noi” nu s-a intamplat inca minunea :). Acum clar nu mai am nici un dubiu. Mereu am spus ca instinctul matern stie cel mai bine!! O seara binecuvantata, draga Cristela! :*

 2. Si cum ramane cu elimination comunication care se poate face inca de la nastere ?? Parca asta era metoda folosita de populatiile din tarile subdezvoltate care nu folosesc scutece.
  Lucrurile se bat cap in cap, poate ma puteti lamuri. Multumesc !

  1. Buna seara, Raluca. Va multumesc pentru intrebare. Din fericire in acest caz nu se bate nimic cap in cap. In articol este vorba despre efectul secundar – in principal abtinerea si neajunsurile sale – la copiii invatati de la nastere cu scutece si pe care parintii se grabesc sa ii educe sa ceara sau sa faca la olita.

   In cazul Elimination Communication (EC) este vorba de altceva, iar senzatia de “bataie cap in cap” cum o numiti, apare datorita faptului ca intre antrenamentul la olita-renuntarea la scutec (subiectul articolului de fata) si EC se pune semnul egalitatii. EC are un alt scop decat antrenamentul la olita si renuntarea la scutec, si anume acela de a cultiva si adanci atasamentul si comunicarea intre parinte si copil. Similar cu alaptarea, o alta conversatie confidentiala intre mama si copil. Asa cum scopul alaptarii nu este intarcarea, la fel nici scopul EC nu este renuntarea la scutec. Obisnuinta cu toaleta (in pozitia corecta, cea pe vine) este o consecinta fireasca a EC (nu un scop). Mai mult decat atat, in cadrul EC se recomanda utilizarea de scutece atunci cand parintele nu “se prinde” de semnalele copilului, tocmai pentru a permite eliminarea fara restrictii. Cu totul altfel stau lucrurile in cazul antrenamentului la olita.

   Va multumesc si eu,

   Cristela GEORGESCU

  2. Ideea e ca noi am creat o conditionare. Acelasi loc, aceleasi cuvinte si bebe intelege ce are de facut in momentul ala. Eu il pun cand cred eu ca trebuie sa faca, cand ii inteleg semnalele sau atunci cand a trecut destul de mult timp. De abtinut nu se abtine ca e prea mic (3l), dar am observat ca se straduie sa faca ceva atunci cand ‘i se cere’.
   O sa mai studiez subiectul EC ca sa ma asigur ca facem bine ce facem. Multumesc !

  3. Draga Raluca, multumesc pentru revenire. Eu cred in EC si as aplica-o cu incredere daca as mai avea ocazia. Prietena mea, Ditta Depner, a scris despre acest subiect si a aplicat pe copiii ei, cu succes. Repet ca tema acestui articol nu are nimic in contradictie cu EC, pentu ca sunt doua chestiuni diferite. E ca si cand as incerca sa vad deosebiri si asemanari intre pește si bicicletă. 🙂
   Cu drag,

   cristela

  4. Asa este, nu are legătura EC cu articolul. Cu Maia practic EC de la 2 luni, iar la 10 luni ea nu se abtine, dacă nu apuc eu sa o pun la timp.
   Foarte interesant si bine documentat articolul, ca întreg conținutul blogului de altfel, esti o adevarata WonderWoman, Cristela!

  5. Draga Wonder Diana, multumesc pentru mesaj si pentru ca atat de simplu si clar ai demonstrat succesul vostru cu EC: daca nu o pui, nu se abtine! Multumim WonderCopiilor nostri pentru tot ce invatam de la, prin si pentru ei!

   Cu iubire, tuturor,

   cristela

  6. Nu sunt intru totul de acord cu acest articol, desi are unele chestiuni ce trebuie luate in considerare. EU am inceput la primul Si al doilea copil antrenamentul la varsta de 6luni( la al doilea doar l-am inceput) Si la primul baietel am scapat de pampers pe timpul zilei la 1 an Si 9 luni Si noaptea la 2 ani Si 2 luni. Nu am avut problems cu constipatia decat primele luni pana am inceput cu diversificarea(a fost alaptat exclusiv pana la 6 luni Si restul pana la 1 an) Mananca foarte sanantos(o mass pe zi legume Si fructe crude) Dar primeste si ciocolata din cand in cand(nu sunt adepta a nici unei extreme ci doar a unui regim echilibrat). Am urmat un program care l-am gasit pe un site englez(ne-am documentat ffff mult inainte Mai ales sotul care nu e roman Si nici nu prea are incredere in site-urile, doctorii Romani). La 8 luni faces caca doar la olita sau wc…nu a fost stresat sau traumatizat ci din contra am facut totul ca o joaca Si antrenemtul cannd era mic era doar de 2ore /zi….de PE la 1 an jumate ii puneam pampers cand megeam afara sau undeva pt ca nu stia Sa vorbeasca Dar ne cerea atingand pachetul de servetlee umede-acesta era un semn pe care noi l-am comvenit. Nu a avut nicioadata pana acum infrctie urinara. Si acum se cere chiar daca se joaca sau suntem afara la plimbare. Are un metabolism normal Si se dezvolta normal.

  7. Alexandra, imi poti trimite in privat te rog siteul englezesc unde ai gasit programul pe care l-ati aplicat? Multumesc!

 3. Buna Cristela! Întotdeauna binevenite postarile tale.Noi avem o alta problema, nerezolvată inca as zice.Băiețelul meu a inceput sa meargă la toaleta pe la 2 ani.Insa ,nu reusim sa nu se mai scape pe el noaptea.Mult timp ,m-am invinovatit pentru ca l-am obisnuit cu scutecul de noapte.Acum are 8 ani.Am renuntat la scutec ,dar ca sa nu faca in pat trebuie sa-l trezesc “eu”noaptea.Nu stiu unde am gresit.Am fost si la medicul psihiatru,i-a prescris evident niste chimicale,pe care nu le-am luat.Daca are cineva vreo idee…,m-as bucura tare.E vorba de stima de sine a lui ,mai mult decat oboseala mea fizică si psihice.Multumesc!

  1. Draga Elena,

   Nu am raspunsul perfect, iti povestesc experienta noastra. Si copiii mei mai fac, accidental. Se intampla cand sunt foarte obositi sau cand consuma fructe zemoase seara. Majoritatea colegilor lui Pavel (6 ani) dorm inca noaptea cu scutec sau sunt dusi de parinti la toaleta.

   In mod normal, noaptea nu ar trebui sa ne trezim sa mergem la toaleta (mai ales daca nu consumam lichide dupa ora 19:00), insa rinichii si suprarenalele noastre slabite nu rezista altfel. Mersul la toaleta noaptea arata semnul slabiciunii rinichilor mai ales. Experienta mea a fost asa: cand am incetat sa facem un caz din faptul ca au facut pipi noaptea in pat si cand ne-am axat pe regenerarea rinichilor, a suprarenalelor si a sistemului digestiv, aceste episoade au devenit din frecvente, accidentale.

   Cat despre stima de sine, el o simte erodata doar daca v-a simtit pe voi ca e o mare “rusine” sau “ceva cu semnificatie negativa despre persoana lui” faptul ca se intampla astfel de lucruri.

   Cu mult drag,

   cristela

  2. Buna , Elena! Noua ni se intampla cu baiatul, insa doar cand e foarte obosit si nu se mai poate trezi. mentionez ca primul pas a fost sa ii reducem lichidele seara – si s-a dovedit a fi o solutie optima… succes!

  3. Buna Elena,eu personal ma tin minte eram mare si tot faceam pe mine noaptea,parintii au incercat cu tot felul sa ma ajute sa nu mai fac pe mine ,pana ce a venit o prietena buna de-a mamei si a zis sa incerce seara pentru cateva zile sezuturi cu apa fierbinte si matasea de la porumb .Credeti-ma pe cuvant din prima seara cand am incercat nu am mai facut in pat si nici de atunci .Mult succes si multa sanatate

  4. Buna, noi am avut problema asta in neam…adica vreo 3 generatii au facut pisu in pat pana la varste destul de maricele ( 12 ani fratele meu). Am inteles de la o colega care are si ea fetita in acceasi situatie ca ar fi o problema de sanatate…succes si multa sanatate!

 4. Și eu îmi propusesem să îmi învăț fetița de doar un an și o lună la oliță. După ce am citit articolul cu siguranță voi aștepta până la momentul în care va ști să ceară când are nevoie. Nu pot ghici când vrea la oliță și nici să o pun degeaba. Mulțumesc 🙂

 5. Buna seara….eu cred ca este inteleasa gresit ideea de a invata copilul sa faca la olita…..cand se renunta la scutece nu ti inveti copilul sa faca doar cand il pui tu si de aici sa se abtina pana il pui tu……nu asta este scopul…sau cel putin eu nu cred ca asta este…..scopul este sa invete unde se face pipi, sa ceara at cand nu stie unde este baia..etc…refuz sa cred ca un doctor…cu o scoala a facut afirmatii de genul ca nu e bine sa ti inveti copilul sa faca la olita…? si daca a facut…acela nu e doctor!!

  1. Buna seara, Cristina. In general mestecam informatia la fel de bine cum mestecam si hrana materiala. Nutresc speranta ca veti gasi clipe de odihna in care sa permiteti informatiei din acest articol sa aterizeze intr-un mediu alcalin si sa fie digerata ca atare. In aciditate nu puteti depasi stadiul superficial de intelegere = ceata mentala.

   Altfel, necesara si aroganta = aciditatea la randul ei, cum alfel sa hranim ego-ul infometat si sa ne degradam in continuare corpul fizic si emotional?

   Cristela GEORGESCU

  2. Eu doar mi am spus parerea……am lucrat cu copii si nu vad nimik rau in a invata un copil sa fie independent……si am si eu o intrebare…este mai sanatos pt un copil mai mare de 2 ani sa stea cu scutecul ud, plin, decat sa stie cand sa spuna ca vrea la baie????

  3. Cristina, in continuare nu reusiti sa depasiti ceata din care va incrancenati sa discutati tema propusa. Este in regula cu mine sa procedati cum doriti. In articol nu se discuta despre cele mentionate de Dvstra. Ceea ce luati in viata din informatiile cu care va intalniti, este o alegere personala. Va multumesc pentru ca respectati timpul Dvstra si pe al meu, comentand dupa o lecturare atenta, libera de prejudecati.

   Cristela GEORGESCU

  4. Te aprob. Baietelul meu are 1 an si 3 luni si de la varsta de un an am inceput sa ne jucam cu olita, de aproape o luna facem treaba mare numai la olita si il cunosc când vrea sa faca, nu pot tine seama de pipi aici nu stiu când face, in rest e tot timpul cu pampers pe el. Mie personal mi se pare normal sa-l punem de acum la olita. Sunt pareri si pareri. 🙂

 6. Ce bine ca am citit, deci e bine ca nu il fortez, desi ma forteaza pe mine altcineva sa il invat, dar mi se pare inca mic pentru olita (2ani) si ii cade funduletul in olita si nu sta comod si nu isi poate face treaba, si imi e si mila de el,ca. sta cand il pun, cu chiu cu vai, nu foarte des,dar face rareori si se bucura si el ca a facut. Foarte bun articolul. O seara buna.

 7. Buna seara. Si noi am incercat sa ne dezvatam de pampers la varsta de 1 an jumate dar nu am reusit decat sa terorizam copilul. De fiecare data cand ii spuneam sa fac pisu sau caca la olita incepea sa se zbata iar in cele din urma s-a constipat. Problema cu care ne-am luptat pana in vara anului 2015 la varsta de 3 ani jumate. la varsta de 2ani si 8 luni,chiar inainte de gradinita, s-a cerut singur la olita ca sa faca pisu. Nu i-am mai pus pampers din ziua aceea pt ca nu mai accepta, ceea ce era o problema pt ca nu facea caca la olita. Asa ca pt aproape inca 1an facea pe el,in chiloti, tot constipat,ca pietricelele. Acuma avem 4 ani si nu mai avem nici o problema. Facem de toate la olita, nu ne mai este frica. Am detailat intamplarea noastra pentru a sustin acest articol. Din experienta proprie pot spune ca, copilul stie si simte cel mai bine cand e momentul sa treaca la nivelul urmator. O seara placuta

 8. Buna seara.
  Articolul a venit pentru a ma linisti. Multumesc.
  Am un baietel de 3 ani si o luna care mai are inca pampers. Refuza ideea de olita/Wc. Inca nu mi am dat seama de ce. Nu am insistat cu olita si nici nu l-am obligat. I-am explicat de cate ori am avut ocazia dar nu l-am obligat. Stie ca la toaleta se face pipi si poate avea si scaun dar nu o face in mod regulat. Are momente (rare) cand isi da pampersul singur jos si face pipi ( fara sa-l trimita cineva) dar nu o face in mod regulat. Voi continua sa-l las sa accepte idee in modul lui natural. Multumesc de articol. O seara frumoasa

 9. Buna Cristela…imi place sa iti citesc articolele…. Desi este greu pt unii dintre noi sa ne schimbam stilul de viata dobandit din mosi stramosi (din diverse motive independente de vointa noastra), referitor la acest articol am patit si noi o faza care m-a marcat: Albert in varsta de 1an si 4luni umbla fara pampers in casa in ideea ca el sa vada olita si sa se aseze pe ea…. la un moment dat il observ ca face pipi undeva in mijlocul casei …si ma ridic repede din fotoliu aproape tipand “Albert ce faci?”…in momentul acela el a intrerupt brusc urinarea si a inceput sa planga…. regret nespus de mult reactia mea din acel moment ..mai ales ca in acea seara de fiecare data cand ii venea sa faca pipi incepea sa planga si venea la mine spunandu-mi ..”mami pipi”….
  Iti doresc numai bine si ma bucur ca de mult, foarte de mult, te-am si cunoscut personal…eu eram o copila si tu studenta la Bucuresti:)

 10. Sunteți un Blogger, scopul acestui articol este acela de-a aduce o informatie oarecum senzationala si de-a crew o dezbatere pe o tema de interes într-o perioada din viata unor tineri părinți când totul se începe de la zero. Generalizarea unor probleme particulare din experienta pediatrica a acelui domn doctor este alarmant și înșelător în același timp. În Statele Unite, se practica senzaționalul pe orice tema pentru a crea acea masa critica de followers în aproape orice domeniu. Folosiți și părerile altor specialiști când abordați o tema. Opinia unui alt medic din domeniu. Ce relevanta are când un tip inteligent care vrea sa se facă cunoscut pe o tema spune o chestie wow ca peste 5/10 ani sa spună ca a interpretat greșit datele?
  Poate nu va este la îndemână informația ca în Statele Unite se fac cercetări de-a identifica tinerele familie care urmează sa aibă copii pentru ai targeta cu produse pentru copii. Un astfel de studiu chiar ar putea fi o reclama mascata pentru a încuraja folosirea scutecelor. Chiar dacă nu beneficiați de o sponsorizare poate fi doar un follow la un articol sponsorizat. Pe multi bani orice doctor îți face cercetare pe x domeniu.
  Mulțumesc, Ştefan

  1. Buna seara, domnule Talos si multumesc pentru interventie. Este in regula pentru mine sa aveti ce opinie doriti, atat timp cat fiecare dintre noi este constient ca aceasta este doar perceptia Dvstra asupra realitatii si nu realitatea in sine.

   Nu sunt blogger, ma numiti blogger. Cine sunt si ce scop are acest site si activitatea mea, este informatie publica. Avand in vedere premisele de la care porniti, disponibilitatea de a citi fara filtre si conditionari, precum si timpul petrecut cu digestia informatiei, este firesc sa ajungeti la concluziile pe care le-ati prezentat.

   Va multumesc ca ati avut amabilitatea sa va exprimati relativ respectuos.

   Cristela GEORGESCU

 11. Mulțumesc, Cristela! Foarte util si pt noi! Avem un an și 5 luni, dar nu ne grăbim cu olita.
  Toate la vremea lor…

 12. Eu nu m-am stresat pana pe la 2 ani si un pic deloc cu olita. Cred ca am pus-o de vreo 5-6 ori mai mult in joaca dar nu se poate spune ca am facut antrenament de facut la olita. In vara cand avea vreo 2 ani si vreo 3 luni i-am scos pampersul ziua si i-am zis ca trebuie sa anunte cand vrea pipi, oricand. Fie ca suntem acasa, pe drum (da, am oprit taxiul si a facut pe mijlocul strazii, langa trotuar, dar nu am avut alternativa). Am avut doar 2 accidente sau maxim 3 cand a fost cu mine si/sau tatal ei. Si inca vrei 2 la gradi. La somnul de pranz inca a avut pampers pana acum la 3 ani. L-am scos de vreo 2 sapt dar au mai fost accidente. La cel de noapte nu putem renunta, e foarte plin, de multe ori da pe afara. Nu stiu daca e bine sau okay ce am facut pana acum. Nu mi-am pus problema daca e vreo problema. DAR am si eu o problema(#1): odata cu renuntarea pampersului pe timp de zi, NU a vrut sa accepte si ideea ca poate face caca la olita sau la toaleta. Pana acum a facut o singura data la olita atunci la inceputul procesului si de atunci never since. Daca nu ii dau pampersul cand zice ca face caca, se abtine la greu. Asa ca de fiecare data am cedat. M-a vazut si frustrata pe tema asta de mai multe ori. Intr-un final am incetat sa o mai intreb daca vrea la olita si sa nu ii mai arat frustraea mea. Mi-e clar ca am gresit, doar ca mi-e frica sa nu fi gresit prea tare si nici nu stiu cum as putea sa procedez sa remediez situatia.

  O alta problema (#) este totusi cantitatea de pipi facuta noaptea si de cele 2-3 ori cand am lasat-o de proba fara scutec si evident, a facut pe ea, problema e ca nu o deranjeaza. Daca eu nu ma trezesc cand facea ea pipi, o gasesc uda sloi si doarme asa in continuare. De aici deriva problema #3: eu am fost un copil care am facut pipi pe mine noaptea pana spre adolescenta (acum stiu de ce, niste traume) dar totusi, daca asa ceva e ereditar? Daca si fiica mea o sa faca si ea la fel? Exista vreo solutie?

  Citind articolul imi dau seama ca trebuie sa adaug mai multe fibre decat o faceam pana acum in alimentatia ei. E clar ca e prea tare…. nu e ca un terci. Nu ii dau carne dar e clar ca trebuie sa mai umblu la dieta… la ce va referiti prin “budinca laxativa”?

  Imi cer scuze pt postul extrem de lung, as aprecia daca aveti un raspuns sau mai multe, la problemele enumerate.

  Va multumesc,
  Gabriela

  1. Legat de urinatul ei noapteaca tine in adolescenta, nu e ereditar. Se poate vindeca daca tu descoperi de ce faceai tu asa in adolescenta,care este cauza ta si dc o vei constientiza,impaca cu ea si vei trai prezentul, atunci si copilul va fi ok. Mai pe scurt ca sa intelegi ce am incercat eu sa concluzionez mai sus, studiaza noua medicina germanica a dr hamer. Pe noi ne a ajutat f mult.

 13. Iertati!
  Eu asa gandesc – scutecele de unica folosinta sunt o tragedie
  – scutecele organice, oricat de super-absorbante, neschimbate mentin umiditate in contact cu pielea iar in cazul cand copilul are scaun- este de inteles ce se intampla acolo.
  – daca exista posibilitatea ca un copil sa se “scape” cat mai repede de orice fel de scutece, personal mi se pare o izbanda. Nu vad ce avantaje ar avea un copil care poarta scutece la 2,3,4… ani?
  – intr-adevar antrenament pare un termen mai degraba competitiv decat benefic
  -OBISNUITA prin constientizarea copilului este o modalitate blanda si frumoasa. Olita poate fi prezenta si in camera in care copilul se joaca; fara sa-si intrerupa prea mult activitatea o poate folosi. Parintele il poate ajuta ca acest lucru sa ii fie placut, o joaca
  – Dumnezeu nu a facut oamenii ca sa ia exemplu de la animale ci ca sa le stapaneasca si sa se stapaneasca (desi animalele de apartament sunt obisnuite sa-si faca nevoile intr-un anumit loc)
  – fara a fii motiv de mandrie sau dorinta de exemplu personal, si mama s-a straduit sa ma invete cat mai rapid la olita pentru a scapa de iritatiile provocate de scutecele de bumbac si de efortul spalatului, uscatului, calcatului acestora in anii ’80. Si, multumesc lui Dumnezeu, nu am avut nici un fel de probleme de sanatate pana acum, nici un fel de infectii urinare; in nici un caz increderea in mine nu mi-a fost lezata sau alte asemenea.

  Ceea ce mi s-a parut ca trebuia sa spun vis-a-vis de ceea ce am citit ( ca altfel imi vedeam de ale mele si citeam in pace fara sa intervin) ESTE:
  – sa nu cadem in ispita de a lasa totul absolut totul dupa presupusul instinct al copiilor. (care poate fi bun sau rau. Pornirile lor pot fi si patimase)Totusi rolul nostru este de a EDUCA. Ca sa avem folos putem sa tragem invatatura si din ceea ce Sfantul Teofan Zavoratul spune foarte frumos in cartea Calea spre mantuire, legat de educarea miscarilor si a simturilor copiilor nostri. Asa cum suntem constienti ca ora de culcare trebuie sa fie la cel tarziu ora 22:00, si alte asemenea.
  Poate am hiperbolizat acest subiect, in definitiv intim pentru fiecare.
  dar din experienta mea – olita ii este foarte utila copilului meu de 8luni
  1. pozitita ii ajuta foarte mult eliminarea scaunului (desi toata hrana de pana acum a fost strict vegetala,bio, atent combinata, fara lapte praf…)
  2. prefer ca inainte de a-i da scutecul sa faca oricat de putin la olita ca sa reducem durata in care poarta scutec “ud” (evident face siin scutec si nu reusesc sa-l schimb din 20 in 20 de minute. daca face cineva asta sa-mi spuna si mie cum reuseste? )
  3.este bine sa se deprinda cu o RANDUIALA chiar daca mai avem mult mult pana vom renunta definitiv la scutec.

  Scopul OPINIEI mele nu a fost de a leza sau contrazice. Am sperat ca ii pot fii de folos cuiva “experientele ” mele.

  Dumnezeu sa ne ajute!

  Cristela draga multa putere,pace, post cu folos spre Lumina neiserata a Invierii!

 14. Buna seara! Multumesc lui Dumnezeu ca exista oameni ca tine dornici sa i informeze pe altii de lucruri si multumesc ca exista internetul ca altfel nush cum ma descurcam ca mamica.
  Copilul meu are 1a8l si ne confruntam cu pb abtinerii dar a scaunului nu a urinei. Face la 3 zile f tare primul scaun iar restul moi. Plangem amandoi cand face:(
  Pe la 1 an si ceva cand nu putea sa faca m am gandit sa l pun pe wc pe reductor sa stea pe vine poate il ajuta. De atunci face la wc cerand dar nu mereu. De o luna de cand a facut cu putin sange nu mai vrea deloc sa stea p wc cand face. Il tin in brate in pozitia pe vine ca sa faca.Poate e greseala mea ca l am invatat cu wc dar si a alimentatiei. Nu prea bea apa (e alaptat la cerere), am incercat cu pere ,prune,fulgi ovaz, portocala. Nimic:( in rest mancam cu totii cat mai sanatos natural fara chimicale.
  De la pb asta probabil vine si demineralizarea dintilor….
  Ma poti ajuta cu un sfat te rog? Sau cu o sugestie de retete bogate in fibre…
  Multumesc pt timpul acordat.
  Sanatate

 15. Cred ca in articolul tradus nu era vorba de majoritatea copiilor. Era vorba de cei care ajung la o abtinere cronica. Iar aceasta denumire are si un motiv, pt ca din prima zi de incercare ei se abtin ore in sir. Acesti copii sunt o exceptie si sunt de acord ca pot aparea probleme grave cu tractul urinar. Insa, cei mai multi dintre copii nu se obosesc sa se abtina, ci pur si simplu dau drumul la pipi pe ei. Fi-miu a-nceput lectiile de olita la varsta de 2 ani, din prima zi a facut la olita fara nicio problema, mai scapa si pe el ca nu avea chef sa se intrerupa de la jucariile lui. Era f mandru de el ca facea unde trebuie, ca mami, ca tati si ca miau miau-ul nostru. Au fost 2 saptamani aproape perfecte pana a dat de o raceaza si i-am pus iar pampers. Dupa raceala am revenit fara probleme la olita, tinea minte ce e cu ea, insa nu mai vroia. Am renuntat si o sa reuam curand procesul, astept sa se mai incalzeasca afara. Insa nu s-a abtinut cronic nicio secunda. Abtinerea cronica inseamna 4-5 ore si refuzul clar de a sta pe olita. In articol se vorbeste de o musculatura mult prea dezvoltata datorita acestei abtineri cronice. Insa nu se vorbeste despre lipsa definitiva a musculaturii pana la varsta de 3-4 ani(a celor care poarta pampersi). Sa nu uitam ca toti muschii ce nu sunt folositi se atrofiaza si e f greu sa-i revigoram dupa 3-4 ani in care n-au fost efectiv utilizati. Toti copiii aproape in jurul varstei de 3-4 luni au episoade mai mari sau mai mici cu constiparea – datorita faptului ca nu stiu sa-si foloseasca muschii din zona rectului. Ei habar n-au sa impinga. Cam pe atunci descopera ce trebuie sa faca. Deci muschii aia sunt corect lucrati de la 3-4 luni. In schimb noi ii lasam fara musculatura vezicii urinare pana pe la 3-4 ani. Chiar nu cred ca poate fi un lucru sanatos. Cum desigur, nu este sanatoasa nici abtinerea cronica, cand e practic exact opusul. Parerea mea, este ca invatatul la olita f f tarziu, duce la o subdezvoltare grava a musculaturii responsabile si ne putem trezi cu adolescenti care nu isi pot tine urina pana la o toaleta.

  1. Foarte bine punctat!!

 16. (…) Comentariu cenzurat de autorul blogului.

  1. Elena Ghita Sabadis,

   M-as bucura sa scapam de animalitatea din noi asa cum credeti, folosind doar toaleta. Insasi mesajul Dvstra e o dovada ca acest lucru nu se poate.

   Umanitatea ne deosebeste de animale. Noaptea emotionala si noaptea mintii ne indeparteaza insa de umanitate si ne apropie tocmai de animalitatea pe care doriti atat de mult sa o musamalizati. Din respect pentru armonia acestui blog nu public expectoratiile Dvstra verbale.

   Nu am primti bani pentru traducerea aceasta nici de la firma de scutece, nici de la cea de chipsuri, nici de la cea de cereale chimicalizate, asa cum afirmati. Reclamele care sustin financiar existenta acestui site au au un scop nobil si sunt in acord cu principiile de viata si alimentatie pe care le promovez.

   Cristela GEORGESCU

 17. Fetita mea face la olita de la 2 ani si un pic doar pipi. Caca face in chilotei cate putin de 4-5 ori pe zi, nu este constipata dar se tine sa nu faca si se scapa. Are aproape 4 ani, nu stiu ce sa mai fac si cum sa ii mai explic.

 18. Buna Cristela!!! Articolul a venit la momentul potrivit, am un băiețel de 2 ani si 7 luni si nu vrea sa auda de olita/ wc. L-am pus la olita de la 6 luni si facea cand era mai mic dar pe parcurs nu stiu ce s-a intamplat cu el ca nu vrea sa mai auda de olita. Multumesc mult pentru acest articol minunat si totodata interesant. Acum stiu ce am de facut!!!!

 19. Se ia un caz extrem si se dau in continuare exemple extreme. Nimeni nu spune sa incepi de la 6 luni. Dar daca copilul este pregatit, fara sa-l obligi sa renunte la scutec, de ce nu.
  Cand se trezeste, daca sta singur pe olita si face, de ce nu?

  Nu-mi place un articol care da impresia de certitudini, cu toate ca se bazeaza doar pe ce zice un singur doctor.Si stim toti, cum difera opiniile doctorilor.

  Si partea cu parinti care nu sunt lenesi. Da, asa cred ei ca nu sunt, dar stiu o gramada de parinti care prefera calea usoara. E mai usor sa pui un scutec, decat sa-ti petreci timpul sa te joci si sa explici frumos si persitent copilului ceva.

  Uitati-va doar la problema generalizata cu centurile in masina in Romania, e mai usor sa zici ca o sa conduci prudent sau copilul nu suporta si o sa-i creezi sechele copilului daca-l fortezi, in loc sa te ocupi de problema zilnic pana copilul o sa le accepte.

  1. Buna ziua, Vlad. Este in regula sa nu va placa, deoarece ati citit superficial si sunteti la fel de iute la evaluarea, judecarea, stampilarea altora, ca mai toti oamenii moderni. Ce bine ar fi sa fim la fel de critici si exigenti cu noi insine. Singura extrema este incapatanarea mintii de a citi pret de 15 minute dintr-o alta paradigma, intorcandu-se apoi la propriile fixatii pe care – Doamne! – ce le mai iubeste.

   Medicul nu spune sa NU folosim olitia, ci sa o facem cand e pregatit copilul. Spune excat ceea ce scrieti Dvstra de fapt, doar ca ati citit cu niste ochelari de cal, care va permit sa faceti afirmatiile si interpretarile de rigoare.

   Cat despre centurile de masina si alte reguli nerespectate in haosul din Romania, va spun ce a spus un cancelar german, intrebat fiind cum de poporul german este atat de civilizat: “Nu exista popor disciplinat, exista popor amendat.”

   Cu multumiri,

   Cristela GEORGESCU

  2. Buna,Am un baietel de 1 an,comunic cu el toata ziua,am inceput o data pe zi sa il pun pe olita,deja cunoaste cuvantul ,,pisu,,si ,,caca,,,insa nu ma astept ca acum sa faca doar pe olita,sper ca ceea ce il invat il va ajuta pe viitor,comunicarea intre noi as vrea sa dureze 1 an sau poate chiar mai mult,dar ma gandesc ca la varsta de 2 ani nu va fi prea repede,avem timp,insa consider ca nu strica daca ii mai pomenesc despre pisu,ca sa sti ca exista.Aceasta metoda poate dura 1 an sau mai mult,deoarece eu nu vreau ca el acum sa faca pe olita,ne multumim si la 2 ani,sau 2 jumate,ma gandesc ca depinde si cat comunici cu copilul,din punctul de vedere al infectiilor ma ingrijorez eu,as vrea sa stiu ca daca un copil de 2 ani stie despre aceste lucruri,si el se cere la olita,se poate abtine,chiar el sa zicem ca decide ca de acum incolo face doar la olita,el fiind mai dezghetat si deja hotarat tot asa de periculos este?adica ar insemna ca este pregatit ,nu?.

 20. Buna Cristela,

  Ma bucura tare acest articol. Fiul meu are 2a3l si folosim pampers pana cand va fi pregatit sa renunte la el. Momentan ne anunta uneori cand face treaba mare.
  In articol ai mentionat faptul ca si scaunele in cantitati mari sunt un semnal de alarma. Fiul meu are scaun moale, dar uneori are 4-5 scaune semnificative pe zi. Care ar putea fi cauza sau ce ar trebui sa fac? Multumesc in avans pentru raspuns!

  1. Draga Laura,

   Multumesc pentru comentariu si pentru ca ai avut deschiderea sa primesti acest articol asa cum a fost de fapt intentionat. 🙂

   Intr-adevar, dr. Hodges a prezentat o situatie noua, cu care nici eu nu eram pana sa il citesc familiara si anume aceea ca si scaunele voluminoase pot reprezenta un indiciu de constipatie. In articolul original vorbeste de cazul unei fetite de 3 ani, o alta pacienta, care a fost data afara de la gradinita in UK, pentru ca facea in mod repetat pe ea pipi. Pediatrul si urologul nu au sesizat nimic anormal. Dr. Hodges insa a cerut sa i se faca o radiografie si, desi fetita avea scaun zilnic, in colon avea materii fecale de marimea unei mingi de basketball! El sustine ca scaunele voluminoase (ocazionale), maia les la copiii care nu consuma prepoderent fibre, pot reprezenta blocaje de-a lungul colonului. Cu drag

 21. Inca un articol foarte pretios pentru noi, iti multumesc Cristela. Eu ma regasesc intru totul in ceea ce spui tu. Eu am fost o fetita “cuminte”, mama m-a “convins” de la 6 luni sa fac pe olita,probabil nici nu puteam sta bine in fund…Iar probleme am in continuu atat cu rinichii dar si cu vezica. Cu ce as putea incepe?Poate mai este totusi timp pentru vindecare. La fel, indrumata de părinti si presată de regulile primirii in gradinita a copiilor, in jurul vârstei de 2 ani i-am “convins” sa faca la olita. Observ mereu ca se abtin,sunt atât de absorbiti de activitătile desfăsurate incat fac orice sa nu mearga la baie. Problema cea mai mare o am cu fetita de 3 ani care face frecvente infectii urinare. Acum imi dau seama ca principala problema ar putea fi faptul ca mereu se abtine.

 22. Si noi ne jucam cu olita din motive de obligatie familiala. Cum as putea ss le explic unor persoane , care considera ca nu ma ‘ocup ‘ suficient de aspectul olita si care in momentul cand fata se pregateste sa faca, imi zic sa o intrerup si sa o asez fuga ca uite face? M-au capiat, pe romaneste? Treaba mare ca pipi face cand se trezeste pe olita si uneori seara la culcare

  1. Draga Corina, zi-le tot pe romaneste sa te lase in pace, punct. Daca nu iti stabilesti clar granitele, vei fi tot timpul sub asediul celor care vor sa te potrivesti telenovelei lor. Fii libera si clara cand spui STOP! Pe aici nu se trece, e spatiul meu, intimitatea mea, copilul meu, responsabilitatea mea. Nimeni nu ne poate capia, daca nu permitem.

   Cu mult drag, alaturi de voi.

   cristela

 23. Buna ziua foarte bun articolul mi-a dezvaluit multe lucruri . Am un baietel de 3ani si 4luni si inca mai scapa pipi, pentru ca tine mult si ajunge la baie in fuga, caca face o data pe zi si mult semn ca poate fi si un pic constipat (la varstra de 3 ani a trebuit sa il dau la gradinita unde e obligatoriu sa mearga fara pempars si atunci a fost cand a trebuit sa il dezvatam) .
  O sa iau aminte dieta si ce mai imi recomanzi ca sa nu se mai scape pe iel , si noaptea inca suntem cu pempars ce pot face?
  Multumesc mult

  1. Draga Maria, multumesc de intrebare. Citeste te rog comentariile anterioare, am mai discutat despre facutul noaptea in pat. Nu exista solutie tac-pac, dar cu rabdare si fara stres/dezechilbru emotional, multe lucruri se rezolva. Cu mult drag,

   cristela

 24. Buna ziua, multumesc pentru publicarea acestui articol despre aceasta etapa emblematica a copilului mic. Fetita mea mai mare are 1 an si 10 luni si nu sta pe olita decat cand are chef sa se joace de.a olita dar ii place sa umble fara pampers si evident sa mai ude diverse locuri. Nu am fost de acord cu statul pe olita fortat dar cred ca va face cand se va simti pregatita. Bea foarte multa apa, cam un litru si jumatate dar are problema cu constipatia pentru ca nu mananca suficiente alimente alcaline. E destul de mofturoasa dar am grija sa ii aduc in dieta suficiente fibre prin consumul de cereale integrale fara adaos de zaharuri rafinate. Cu toate acestea tot nu are scaune normale. Nu stiu cum sa procedez fara a apela la medicamente. Va multumesc!

  1. Draga Manuela,

   Multumesc pentru comentariu. Pe blog am scris despre constipatie, poti da o Cautare Rapida sau la Experiente Naturiste. E de preferat ca in cazul vostru aportul masiv de fibre sa vina din fructe si legume/verdeturi si mai putin din cereale, mai ales cele cu gluten. Lactatele de orice fel agraveaza problema constipatiei. Cu drag,

   cristela

  2. Buna ziua, va multumesc pentru raspuns. Eu nu sunt vegetariana si nici familia mea nu este pentru ca ne crestem animalele si mancam ” din ograda”. Fetitei mele mai mari dupa ce i.am scos laptele la varsta de 13 luni si l.am inlocuit cu ceai/apa nici ca n.a vrut sa mai auda de lapte. Si bea apa la greu, imi cere la 5 minute sa.i pun apa/ ceai. De cand am descoperit blogul dvs m.am hotarat sa ii dau un aport mai mare de alimente ” vii”. Are ce are cu fructele uscate si cu maslinele, ii plac la nebunie. Sa fie oare si asta o cauza? Ca mananca “uscaturi”? Oricum se apropie sezonul capsunilor, cireselor, visinelor si sunt convinsa ca numai constipata nu o sa fie. Dar cand nu sunt fructe de sezon in gradina mea sau a vecinilor atunci apar constipatiile. Ma scuzati daca am enumerat alte probleme. Fiti binecuvantata si Dumnezeu sa fie in tot ce faceti!!!

  3. Draga Manuela, multumesc pentru informatii. Desigur ca lichidele au rolul lor in organism, insa nu putem privi problema izolat, ci holistic. Alimentatia, masticatia, hidratarea, combinatiile alimentare, sanatatea mucoaselor intestinale, chimia organismului, partea emotionala, toate contribuie. Te rog, citeste si aceste doua scurte raspunsuri: https://cristelageorgescu.ro/nota/exista-constipatie-la-sugari/

   Cu mult drag,
   cristela

 25. Buna ziua Cristela
  Te “citesc”de ceva vreme deja, fara a scrie vreodata pana acum cand simt sa iti scriu 🙂
  Sunt fericita mama a unui baietel de 1an si 8 luni si am inceput sa citesc pretioasele informatii puse de dispozitie de tine inca de cand eram insarcinata, multumesc pentru dedicarea si respectul pe care simt ca mi le acorzi.
  Tot ceea ce citesc trec prin filtrul intuitiei, a ratiunii si a experientei si daca nu sunt in acord cu vreo informatie indiferent de sursa mai caut pana ma lamuresc, dar sunt recunoscatoare pentru persoanele ca si tine pentru ca, cautarea mea este mai usoara.
  Asadar, iti multumesc inca o data si-mi doresc sa te “citesc” in continuare mult timp de aici incolo.
  Numai bine 🙂

  1. Draga Anca, multumesc pentru raza de lumina adusa pe blog. Multumesc si pentru impartasirea plina de intelepciune. Procedez la fel la randul meu si, cu cat aflu mai multe, cu atat imi dau seama cat de putine stiu de fapt: abia am scrijelit la suprafata, desi percep toate experientele ca fiind atat de profunde!… Cu recunostinta si Vitamina L,

   cristela

 26. Am si eu o intrebare: daca in copil e obisnuit d la un an jumate la olita, din ce causa p la vreo 3 ani se mai scapa sa faca pipi p el?

  1. Draga Lidia, un posibil raspuns este chiar in articol. Multumesc ca citesti cu rabdare si atentie.
   Cu drag,
   cristela

 27. Buna ziua, Cristela! Multumim de articol. Il citisem si de la dna dr. Soescu, dar comentariile si experienta ta (si chiar a unora din cei ce au comentat la subiect) sunt foarte pretioase. Fetita mea are 1a 3l si nu je grabim cu olita. Insa e constipata tare. Iese la 4 zile cu scaunul si e mult si tare. Ii dau doar fructe si legume, rar peste sau pui de la tara, lactate nu i-am dat niciodata si nici cereale sau chestii din aluat. Eu sunt si eu in tranzitie spre veganism, asa ca incerc sa am in casa alimente neprocesate si cat mai sanatoase. La ea nu cred ca e neaparat o lipsa de fibre (e si alaptata in continuare la cerere), ci cred ca e o frica de durere pt ca de fiecare data are scaun dureros. Si nu stiu cum sa o ajut… ai vreo idee? Ii dau ceai de musetel zilnic de vreo 3 saptamani si para rasa pe razatoare de sticla si nu pare sa ajute cu ceva. Orice sfat e binevenit! Multumesc, toate cele bune! Andreea

  1. Draga mea, te rog citeste ce am scris desrr constipatie, da o cautare rapida pe blog dupa cuvantul “constipatie”. Multumesc si astept vesti bune. cu drag, cristela

 28. Huffington Post nu este un ziar, ci o platforma online. Cel din UK e extensia celui mare, din SUA. Sectiunea lor de parenting e buna, dar sa nu uitam ca multe articole apar pe blogurile de pe platforma, scrise de diverse persoane (nu jurnalisti), deci nu sunt tocmai materiale jurnalistice bine documentate si echilibrat scrise. As mai fi documentat si din alte surse acest articol. Adica nu l-as suspecta pe domnul ala care a scris cartea ca detine adevarul suprem 🙂

  1. Multumesc, Alin pentru precizari. Desigur ca nu detine, de fapt NIMENI nu detine Adevarul suprem, chiar daca realitatea asta nu maguleste ego-ul. Ca si in alte articole, am ales un medic + experienta lui clinica (zeci de ani sau mii de cazuri). Pentru mine, repet, doar pentru mine, aceste repere au fost suficiente, insotite fiind de experienta mea personala si profesionala. Nici eu nu detin Adevarul, prezint o perspectiva, care poate reprezenta un punct de pornire pentru oricine doreste sa afle mai mult.

   Cu drag,

   Cristela GEORGESCU

 29. Buna seara,
  Sunt de acord cu continutul articolului si precizez ca si eu am lasat fetele sa mearga la toaleta sau sa stea pe oliita de abia atunci cand au dorit ele. A fost hazliu! Una mai facea pe ea si se ascundea dupa perdea crezand ca va fi pedepsita – pana a inteles ca nu este asa – sau ma tragea de fusta sau rochie. Cealalta insa, odata ce a invatat ca trebuie sa mearga la toaleta singura sau sa ceara voie pentru a merge la toaleta – daca era la scoala – nu am mai avut probleme cu ea.
  Acum am distribuit acest material pe facebook pentru a fi citit de fiica mea si a fi aplicata ideea in cresterea nepoatei mele Elisa.

 30. Daca ar citi toate mămicile acest articol,cu siguranță nu s-ar mai chinui sa își forțeze copilașii obligându-i să facă la oliță prea devreme.Băietelul meu are 1an si 11 luni si cu aproximativ o luna in urma,a spus ca face caca si prin semne imi arata sa il duc la baie.Îi cumparasem si lui un suport de pus pe toaletă si era încântat.A stat ceva vreme pe wc si a facut pana la urma treaba mare,apoi cateva zile la rand tot asa,si s-a invatat sa se ceara singur.Dar la treaba mica nu se cere ?.Deci se poate si fara sa fie forțat.Sa specific ca nu l-am forțat deloc,l-am pus de 2,3 ori pe olita si nu i-a placut,asa ca nu l-am mai pus.Am avut de-aface si cu unele care stiu doar sa critice si sa comenteze dar pana la urma,nu îmi creste nimeni copilul,eu fac cum cred ca e mai bine pt el,asa că…mămicilor nu va descurajați în privința aceasta,și faceți cum credeți că e mai bine pentru puiul vostru!!! Multă sănătate va doresc!

  1. Buna Cristela. Scriu in numele ubei prietene care tocmai a aflat ca are cancer. Doreste sa contacteze un medic naturopat, aj putea sa-i sugerezi un nume care are experienta pe latura asta? Multumesc si astept raspunsul tau. Cu drag, Laura.

  2. Dr. Doru Laza, Dr. Pavel Chirila, Dr. Robert Morse ( usa). Cu urari de sanatate, nu exista boala nevindecabila, ci pacient nevindecabil sau insucient timp. Cu iubire, cristela

Care este opinia ta?