Mai sunt doar câteva zile până se termină sezonul de merișoare (afine roșii, Vaccinium vitis idaea în latină, cranberries în engleză, Preiselbeere în germană). Fie că vă hotărâți să faceți am o cură pentru tonifierea richichilor, fie că faceți provizii pentru iarnă la congelator, e posibil să mai găsiți încă: perioada de cules fructele e acum, a doua jumătate a lunii august. Frunzele se culeg abia în septembrie – octombrie, când au cea mai mare concentrație în principii active.
Rețeta de azi o prepar și o folosim de când Pavel avea 6 luni. Să-i dea Dumnezeu sănătate dr. Doru Laza, că de la el am învățat-o, pe vremea când nicio licoare și niciun medicament alopat nu mă puteau lecui de infecțiile urinare recurente.
E mare jalea că medicina modernă înțelege prea puțin rinichii și îi tratează ca pe două părți separte de organismul uman. Căci aceia dintre noi care știu cum rinichii influențează echilibrul hormonal, sistemul nervos, limfatic și în consecință sistemul imunitar, mare nădejde vor avea pentru întreaga viață! (Citește și studiul 2018 despre cea mai potrivită dietă pentru pacienții cu afecțiuni renale cronice AICI)
Am scris acest articol acum 7 ani, pe prispa casei noastre din România. Pavel era bebeluș, abia pornisem diversificarea, dormea pe pajistea din fața casei și eu dădeam zor să termin de scris până se trezește el. Petru abia se înfiripa în pântec, iar Natura parcă simțea că scriu în semn de admirație pentru bogatia, simplitatea și blândețea remediilor inofensive pe care ni le pune la dispoziție, pentru că mi-a trimis mesaje care mi-au tăiat răsuflarea (nu, nu este nici urmă de Photoshop, că dacă ar fi fost mi-aș fi scos pământul de sub unghii cu el întâi de toate! 🙂 ).
Despre miraculoasele merișoare
Sunt eficiente în tratamentul și în profilaxia infecțiilor urinare, a litiazei renale (”pietre” la rinichi), în tonifierea și în consolidarea pe cale naturală a sistemului imunitar.
Fructele de merișor conțin o cantitate uriașa de antioxidanti (de ex. vitamină C și flavonoide), magneziu, potasiu și calciu. Deja știe și un copil că antioxidanții sunt considerați aparatori ai organismului în fața radicalilor liberi cauzatori de cancer și de alte boli degenerative. Flavonoidele sunt considerate “sistemul imunitar al plantelor”, pentru că determină culoarea acestora și le protejează de radiațiile ultraviolete și de paraziti. Dacă sunt atât de utile pentru plante, sunt utile și pentru om. Viața cu viață se susține.
Se cunosc până acum peste 5000 de feluri de flavonoide, dintre care cele mai multe sunt flavonoidele roșii, extrase din plantele (fructele) roșii. Există și unele extrase din citrice, dar efectul acestora este de șapte ori mai redus decat al flavonoidelor din struguri roșii, afine, merișoare, mure negre, cireșe negre, coacaze negre, soc, porumbe sau prune.
Cura cu apă imunizantă de merișor
Rețeta originală și detalii despre valoarea terapeutică, acțiunea farmacologică și modul de preparare și de administrare a preparatelor din frunze si fructe se află în Manualul de medicină naturistă de dr. Doru Laza.
Iată rețeta usor modificată, cea folosită de noi chiar din primele zile de diversificare.
- Se ia un borcan de 10 l se împarte în 5 parti. (Puteți folosi desigur un borcan mai mic, păstrați doar proporțiile)
- Se pun 3 părti merisoare, 1 parte afine și restul apă pură, filtrată
- Se acopera cu un tifon prin care sa poata trece aerul, dar nu musculițele 🙂
- Se lasă la macerat 10 zile, timp în care se mestecă din când în când cu o lingură de lemn
- Fiecare dintre noi bea cate 1 cană de lichid strecurat pe zi (deci fără fructe). De fiecare dată când se scoate o cantitate de lichid, se pune înapoi aceeași cantitate de apă.
- Se bea zilnic, până cand merisoarele devin albe – atat durează cura.
- Nu necesita refrigerare, dar eu le țin la loc răcoros afară sau în pivniță

Precizare importanta despre gust și miros: nu vă așteptați la vreo băutură à la supermarket, că n-aveți de ce. Produsul final e puțin ”șifonat”, pișcă ușor, ca o socată și are damf de bors. 🙂 Gustul e acrișor, datorită concentrației de vitamină C. Prima oară m-am speriat, am crezut ca am stricat bunătate de merișoare…
Cum se pot conserva merișoarele? Idem afine , congelate sau deshidratate (devin ca stafidele).
În fiecare an, până când e gata de consumat apa de merișor, tragem tare cu fructe de sezon, sursă de apă, antioxidanți, vitamine și minerale. Meniul verii e compus din pepene și fructe de pădure.

Renunțați la ideea că ”fructele nu sunt mâncare”. Ce înseamnă de fapt ”mâncare”? Ieșiți din modul de gândire impus de sistem și gândiți după cum vă îndrumă corpul. Fructele culese coapte și cultivate pe un sol curat și bogat (România are ÎNCĂ soluri unice în Europa!) sunt hrană de calitate superioară, mai ales pentru sistemul nervos. Cine are deschiderea și bunăvoința să probeze fructele, va înțelege de ce ele nu distrug nici pancreasul, nici ficatul, nici creierul, nici silueta, nici apetitul, nici claritatea mentală, nici dispoziția. Nici somnul. 🙂
Fructele ”nu fac mușchi”. Da, e adevărat, dar ”fac creier”. Depinde ce vă doriți.
“Oricine ar trebui să fie în stare să realizeze enormitatea crimei comise de părinții care spun copilulului să nu-și strice pofta de mâncare consumând un fruct înaintea mesei.” Ashavir Ter-Hovanessian (Aterhov), Profetul Uitat
Sperăm să vă facem poftă și s-auzim de sănătate! Hai paharu’ sus, că se poate 🙂