Cu cât o să evitați să gătiți acasă, din cauza unor lucruri pe care le-ați auzit sau vi le-ați ”implantat” singuri în minte în legătură cu talentele sau cu frumusețea de a găti, cu atât mai lipsită de rafinament, de încântare, de morală, de savoare, de sănătate și de eficiență financiară va fi experiența vieții.
Sunt fascinante principiile SHOJIN RYORI – ceea ce japonezii cuprind sub conceptul bucătăriei sacre pentru trup și suflet, pentru progres spiritual. A-ți prepara cu evlavie singur hrana, cu cât mai puțină risipă și a o mânca conștient, în tihnă este un antrenament prin care îți exprimi prețuirea vieții și strădania de a te pune în armonie cu tine însuți și cu restul lumii.
Pentru toate femeile care citesc acest material, indiferent ce vîrstă au, dacă sunt căsătorite sau nu, dacă sunt mame/bunici sau nu, recomand capitolul “Pași spre pur și simplu”, pag. 269 din cartea mea Diversificarea, pur și simplu cu prefață de dr. Sorina SOESCU. O să înțelegeți de ce.
Și pentru mine a găti simplu, foarte, foarte simplu, departe de tumultul creat de vocile care vociferează strident că trebuie să mâncăm și să ne hrănim copiii cu CANTITĂȚI PRECISE DE NUTRIENȚI, PE CARE SĂ ÎI COMBINĂM DUPĂ REGULI CREATE DE MINȚI ALAMBICATE (cu alte cuvinte cu ”de toate” și doar după sfatul medicului, deși toate școlile de medicină din lume tratează superficial nutriția și în niciun caz holistic, adică ținând cont de bio-individualitatea fiecărui organism) a devenit o practică spirituală, prin care am învățat să fac din ceva aparent banal, o experiență extraordinară și care să mă răsplătească la fel ca atunci când citesc o carte bună sau când fac un schimb de idei valoroase cu un maestru.
Vă asigur: a spăla un cartof (și a zâmbi lăuntric de recunoștință că ai privilegiul ca atunci când deschizi robinetul din casa ta să și curgă apă!), a culege rozmarin și busuioc plantat cu mâinile tale (și a zâmbi lăuntric de recunoștință că ai ambele mâini și că mai sunt și sănătoase pe deasupra!), a așeza pe un mic platou măsline crude, castraveți și roșioare (și a zâmbi plin de recunoștință că soarele le-a copt, pământul le-a hrănit și alte mâini truditoare le-au cules pentru tine) sunt – CONTRAR A CEEA CE SE CREDE – căi de acces la seninătate și la liniște, stări de care depinde cu adevărat sănătatea și longevitatea noastră.
Foto: Cartofi prăjiți neprăjiți cu ierburi mediteraneene din gădina noastră (vezi detalii în ”Mai simplu decât Simplu” de Călin Georgescu, supliment cadou la cartea NOUL Simplu 1 din Colecția de cărți ”Simplu” de Cristela Georgescu, ilustrații Cristiana Radu )
măsline Kalamata crude, nepasteurizate (le cumpăr de la un neamț, Mani Bläuel, care are livadă bio in Grecia, găsiți pe net; sunt mai scumpe, dar dacă citiți capitolul despre măsline din Diversificarea, pur și simplu înșelegeți de ce puțin și bun, înseamnă pe termen lung mai mult decât puțin și ieftin sau mult și ieftin, sau mult și bun)
și niște legume bio din Grecia (de la supermarket, facem tot ce putem mai bine în condițiile date și până încep ale noastre de la ghiveci).
Duminică cu pace tuturor, poftă bună împreună la trup, la minte și la suflet!