Aceste rețete fac parte din rubrica Meniu Școlari 2P – Toamna (Săptămâna 1). Vizitați rubrica, veți găsi idei utile și interesante, dacă nu pentru copii, atunci pentru voi.
***
Să ai succes înseamnă să realizezi ceea ce ți-ai propus și să te simți împlinit. Orice succes care nu te face să te simți împlinit pe toate planurile vieții, este de fapt un eșec.
Ca să ai succes cu copiii tăi la masă e eficient să renunți la următoarele idei preconcepute:
1. Că a găti înseamnă doar ce ai văzut tu la mama acasă. Să stai cu orele în fața aragazului și să îți miroasă părul a ceapă prăjită sau a mâncare. Schimbă paradigma!
2. Că nu ai talent.
3. Că ai făcut totul și degeaba.
4. Că ai nevoie de cursuri de nutriție și de cărți de bucate.
5. Că relația dintre tine și copilul tău presupune să îi faci mâncare. A fi mamă transcede burta și bucătăria. Copilul tău vrea (dacă ai grijă și nu îi pervertești percepția) INFORMAȚIA din mâncare, nu mâncarea în sine. Cu ce tip de informație impregnezi mâncarea cînd o pregătești?
Adoptă următoarele strategii:
1. Gătește simplu, simplu, simplu. Nu te complica, copiii preferă lucruri foarte simplu gătite.
2. Nu găti când ești supărată, tristă, nervoasă, în termenii fizicii, când vibrația ta e joasă. Nu uita că impregnezi mâncarea cu energia (vibrația) ta, cu gândurile tale. La ce te gândești când gătești?
3. Gătește pentru Dumnezeu, gătește cu El în gând și invită-l la masă, oaspete de onoare.
4. Citește și recitește de cîte ori te apucă deznădejdea, capitolul ”Când simplu devine complicat” din cartea de împuterniciri și educație alimentară pentru toate vârstele Diversificarea, pur si simplu.
***
CEVA DE IMPREGNAT MÂNCAREA
Cei 2P👬 merg la o școală Waldorf. Am scris câteva articole despre asta, dacă vă interesează citiți AICI. Obiceiul e ca la fiecare început de zi de școală și la finalul ei, dar și înainte de gustarea din pauză sau înainte de masa de prânz, să se spună un fel de rugăciune. Liberă. Spun ”un fel de rugăciune” și ”liberă”, pentru că nu are legătură decât cu Dumnezeu, dar nu cu o anumită religie. În germană se spune ”Spruch”, adică o zicătoare.
Iată zicătoarea de la masă/gustare.
Das Brot vom Korn
Das Korn vom Licht
Das Licht aus Gottes Angesicht
Die Frucht der Erde
Aus Gottes Schein
Lass Licht auch werden
Im Herzen mein.
🙏
Danke für das Essen.
Pâine din bob
Bob din lumină
Lumină din Slava Divină
Rodul pământului
Din Slava Ta
Să fie lumină
Și-n inima mea!
🙏
Mulțumesc pentru mâncare.
Acasă copiilor le place să ne rugăm în limba română, asta e rugăciunea lor preferată.
AI NEVOIE DE 20 DE MINUTE
Am avut la dispozitie 5 minute să mă decid ce gătesc și să pregătesc. Și am avut 15 minute să finalizez. Cu totul 20 de minute am stat în bucătărie și am reușit în aceste condiții extreme 🙂 să satisfac doua preferințe diferite. Pavel adoră sosul curry, Petru îl detestă.
În cele 5 minute am hotărât să fac orez basmati (bio) la abur. Asta aveam în casă. Voi puteți folosi orice tip de orez integral. Doar integral. Nu alb! Am explicat în cartea Simplu 1 – ediția nouă de ce, cu lux de amănunte și pe înțelesul copiilor. Citiți din carte povestirea ”Orez parfumat”.
Deci ăsta e orezul folosit de mine.
Dacă aveți aparat de făcut orez la abur, îl folosiți conform instrucțiunilor. Dacă nu, pe aragaz, la foc, merge foarte bine fiert doar la foc mic, pe ochiul cel mai mic, așa: 1 parte orez (am folosit 350 gr orez pentru cei 2P), sare neiodată și 3 părți lichid (deci 1050 ml apă sau Supă Clară dacă aveți, rețeta în Simplu 2). Cât fierbe (30 min după ce a dat în clocot și apoi opriți focul și lăsați încă 30 min capacul pus, să tragă toată apa, să ”inflorească”), voi vă vedeți de restul treburilor, deci nu îl păziți. Respectați întocmai modul de preparare pe foc, altfel vă iese un terci, se zdrobește dacă dați focul mare.
Când a fost gata, l-am împărțit frățește cu ajutorul unei linguri de lemn. Juma-juma.
Pentru Petru l-am amestecat cu: roșii din grădina noastră, castraveți, ardei, praz, măsline Kalamata nepasteurizate, pătrunjel verde din grădina prietenilor, puțină sare neiodată, sucul de la o lămâie mică și ulei de măsline. Dacă aveți un avocado copt, tăiați-l cubulețe și adăugați-l și pe el la petrecere, în bolul cu salată.
Gata. A durat 5 minute să tai legumele. Deci până acum m-am ”surmenat” 10 minute în total.
Pentru Pavel am pregătit orez curry (încă 5 minute de ”surmenaj”) și legumele le-am lăsat alături, întregi, netăiate, îi place să muște din ele. Sosul curry este asemător (dar nu identic) cu rețeta delicioasă de maioneză de la povestirea rețetă ”Conopidă răsfățată” din cartea Simplu 1. Să o încercați și pe aceasta.
Sos curry la blender (ajustați cantitățile după gustul propriu, dar nu fiți prea generoși la caju): o mână caju rehidratat (merge si nehidratat dacă ați uitat) și strecurat bine, 100 ml apă, suc de lămâie după gust, sare după gust, 1 lingurită pudră curry (găsiți și la crudsisanatos.bio, AICI), 1/2 linguriță pudră turmeric (sau dacă aveți proaspăt, 1cm rădăcină), 1 cățel de usturoi. Gata, ia uite ce frumos!
Îl pun într-un bol și îl las pe Pavel să își pună singur, cât vrea. Și-l pune pe tot, să știm o treabă.
Am rezolvat, țac-pac! Deci se poate. Cu totul 15 minute, cu o rugăciune și o recunoștință, hai 20 de minute de atenție și de energie. Zău că se poate și ce bine știe sufletul vostru lucrul ăsta!… Nu aveți nevoie să învățați nimic nou, ci doar să vă dezvățați de toate gândurile și de toate obiceiurile care vă fură puterea, încrederea în sine și creativitatea feminină. Fiți libere și fericite, pentru că meritați!