Imunitate în realitate. Pe practicate, la intrarea în colectivitate.

Scris de Cristela  - 6 noiembrie 2012

Odata cu toamna …

Toamna cu miros de România, ©2012 Cristela GEORGESCU
Toamna cu miros de România, ©2012 Cristela GEORGESCU

… si cu intrarea in colectivitate …

… a venit si pentru mine randul la imunitate pe practicate, iar pentru cei fratiile lor, cei 2P, a venit randul sa aduca acasa tot felul de “balauri”, care mai de care mai caposi, ca doar de aia sunt si povestile despre balauri cu sase, sapte sau zece capete …

Este si o parte amuzanta in toata povestea noastra. Da, ne arde si de ras, pentru ca ne straduim – mai ales cand suntem bolnavi – sa facem haz de necaz si sa nu ne pierdem simtul umorului, pentru a accelera vindecarea. Am explicat in acest scurt video de ce rasul e cel mai bun imunostimulator.

Partea amuzanta, ziceam, e ca ei se ”imbolnavesc” lunea, se fac bine in doua-trei zile, iar eu inchid plutonul abia dupa o saptamana. 🙂 Si lunea urmatoarea, cand se intorc la gradinita, incepe o runda noua: alt balaur, alta tranta dreapta. Ei inving imediat, eu vin mai agale din urma … ca de asta a si durat articolul asta o luna in loc de o zi. 🙂 De cand au intrat la scoala, saptamana si balaurul. Suntem insa binecuvantati cu gradinita din sat, din cel putin doua motive:

1. Educatoarele si directoarea care ne incurajeaza sa nu ne temem de boala, pentru ca “asa e bine, de fapt pentru sistemul imun, se fortifica in lupta in felul asta”.
2. Au aceeasi abordare ca si noi in ceea ce priveste timpul zilnic petrecut in aer liber, o binefacere pentru sistemul imun: indiferent de vreme (cu exceptia vantului rece, puternic) de la primele zile de viata, copilul trebuie scos zilnic afara, in medie 3 ore. Noi ne-am straduit sa fie 3 ore, chiar si insumate (fireste ca regula asta nu s-a aplicat in primele saptamani de viata, cand am aplicat metoda pasilor marunti, mai ales ca Pavel s-a nascut intr-o iarna cand media temperaturilor a fost de minus 15 grade!). Cand sunt activitati educative in padure, suntem sfatuiti cum sa ii echipam pentru ziua respectiva si avertizati: “Ora se va tine indiferent de vreme”.

De fiecare data cand se joaca in natura copiii au time of their life, dovedind inca o data ca televizorul si calculatorul fac parte din bruiaje cultivate, nu din placeri innascute.

Stiam ca cei 2P se pot imbolnavi atunci cand sunt expusi. M-am pregatit (mai ales sufleteste) :), pentru ca expunerea este o chestiune inevitabila. Majoritatea parintilor inteleg asta si nu se tem sau chiar daca se tem, stiu ca ”bolile” banale ale copilariei sunt de fapt un aliat, nu un dusman. (Daca inca mai considerati ca nu sunteti suficient de auto-educati in fata bolilor copilariei, recomand din nou cartea pentru parinti a dr. Mendelsohn si cartea pentru parinti si medici a dr. Todea – Gross.)

Am auzit, nu de putine ori: “Ia uite!? Pai si voi, care traiti asa sanatos va imbolnaviti?” sau: “Am inceput si eu sa mananc corect, sa am un stil de viata sanatos, fac totul ca la carte de cativa ani buni de zile si tot ma imbolnavesc. Unde gresesc?”. Mai e si extrema cinica: “Si ce, daca traiesc sanatos n-o sa mai mor?”.

Genul asta de intrebari vine din mitul ca a avea un stil de viata sanatos, un sistem imun puternic nu inseamna ca nu trebuie sa te imbolnavesti. Ba bine ca nu! Inseamna ca te poti imbolnavi, insa mult mai rar si atunci cand se intampla te vindeci mult mai repede, prin metode blande, naturale. Mai suferim noi de un bai, oamenii moderni, obisnuiti sa ne traim viata cu 260 km/h, ca si cand ne alearga de la spate un bolid: nu avem rabdare. Pur si simplu nu avem. In nici un domeniu, in nici o actiune. Cu atat mai putin cand vine vorba de vindecare. Vrem rezultate imediate (ceea ce remediile naturale sau homeopate nu fac) si de cele mai multe ori uitam ca bolile apar in ani de zile si pur si simplu nu pot fi rezolvate intr-o zi, in cateva ore sau minute. Adica se poate si asa, dar asta nu inseamna vindecare, ci tratament sau extirpare; nu inseamna imunizare, ci chimizare.

“Medicamentele alopate pot contribui la mentinerea unui stil de viata functional, dar nu vor oferi niciodata imbunatatiri substantiale.” (Dr. Colin T. Campbell, State of Health, Certificate in Plant Based Nutrition, Cornell University 2012).

Se intampla din ce in ce mai des sa primim medicamente cu prea mare usurinta, generalizat, ca o expresie a comoditatii. Abordarea asta, in care exceptia devine regula, mai ales in privinta copiilor, este daunatoare sanatatii pe termen lung. Nu intelegem ca astfel nu facem decat un deserviciu organismului, sistemului imun care se leneveste si/sau slabeste. La fiecare puseu de febra, antitermice. La fiecare durere usoara, anti-inflamatoare. La fiecare rosu in gat sau chinta de tuse, antibiotice. Plus vaccinurile de rigoare in trupul fragil. Plus laptele praf in locul laptelui matern. In timp ce pe partea cealalta cautam suplimente de toate felurile si din ce in ce mai exotice pentru cresterea imunitatii si, in plus, ne suparam daca nu dau rezultat imediat.

Experienta mea cu produsele de sinteza in general a fost ca trateaza, dar nu vindeca. Boala nu dispare datorita medicamentelor, ci datorita revigorarii sistemului imun, prin actiunea in toate cele trei planuri: mental, fizic si emotional.

Va invit sa considerati ca o sanatate precara reprezinta o carenta de alimente vii (fructe, legume), de odihna, de miscare in aer liber (nu la sala!), de iubire, de relatii armonioase, de iesire ocazionala din rutina cotidiana stresanta si nu neaparat o carenta de suplimente pentru imunitate. Ceea ce e in varful furculitei si in pahar, in sufletul, mintea si inima noastra are o influenta mai puternica si durabila asupra sanatatii, decat ceea ce se afla pe fundul cutiei de medicamente/remedii/suplimente.

***

5 sfaturi simple pentru imunitate
de la medicul John Douillard, tatal a 6 copii de varsta scolara

Multi parinti sunt inspaimantati de sezonul rece din cauza racelilor si a gripei. Din ce in ce mai multi se intreaba “Cum pot preveni asa ceva si cum as putea sa cresc imunitatea copiilor, ca sa fie sanatosi anul asta?”. Multi dintre voi m-ati auzit deja spunand ca mai importanta decat cresterea imunitatii este mentinerea ei si eliminarea factorilor care duc la scaderea ei. Cand vine vorba de imunitate ne gandim in mod automat aproape la ceva suplimente naturale, artificiale, exotice sau locale. Si uitam cateva dintre lucrurile aparent banale pentru imunitatea copiilor nostri si a noastra ca parinti.

L-am ales pentru articolul de azi pe medicul John Douillard, unul dintre elevii si partenerii celebrului medic Deepak Chopra, autorul cartii “Perfect Health for Kids”.  El arata care sunt lucrurile simple pe care parintii ar fi indicat sa le urmeze odata cu inceperea scolii, pentru a mentine imunitatea copiilor. Sfaturile dr. Douillard legate de sanatatea copiilor vin dintr-o experienta practica ce nu poate fi contestata. Pe unii dintre autorii pe care vi-i recomand doar i-am citit. Pe altii insa am avut sansa extraordinara si onoarea sa ii intalnesc si sa invat direct de la ei. Este si cazul lui John Douillard, pe care l-am avut profesor pentru cateva luni. Articolul sursa original in limba engleza, publicat in vara asta, se afla chiar pe site-ul lui.

“Copiii de varsta scolara din America racesc in medie de opt pana la zece ori pe an, conform publicatiei The Children’s Hospital Guide to Your Child’s Health and Development. Cu sase copii in familia noastra, nu ne ramane nici o sansa decat sa ii tinem departe de raceli si gripe. Daca fiecare dintre copiii mei ar ar fi racit doar de sase ori pe an, deci semnificativ sub media nationala americana, si fiecare raceala ar fi durat zece zile, asta insemna 360 zile pe an cu cel putin un copil bolnav in casa. Presupunand ca mama si tata nu se imbolnavesc niciodata, ne-am putea bucura deci de 5 zile de sanatate buna in familie pe an.”

Ce ii face pe copiii susceptibili la o infectie?

“Sunt intotdeauna doi factori:

  1. Expunerea la bacterii sau virusi. Nu putem face nimic cu adevarat pentru a preveni expunerea copiilor nostri. Intr-o sala de scoala/gradinita fiecare copil e expus la fiecare bacterie, virus, parazit, dar numai un procent mic se va imbolnavi in mod obisnuit. De ce?  Asta are legatura cu al doilea factor.
  2. Susceptibilitatea. Obiectivul trebuie sa fie sa mentineti imunitatea copilului suficient de puternica, incat sa nu cedeze imediat la chestiile infectioase prezente pretutindeni si intotdeauna. Aici de fapt isi pot tine parintii copiii sanatosi, la scoala si in afara cabinetul medical.”

“De-a lungul anilor am ajuns la cinci sfaturi de baza pentru stilul de viata (pe care le gasiti detaliate in cartea Perfect Health for Kids), toate provenind dintr-un sistem medical testat in timp si vechi de 5000 de ani, care se numeste Ayurveda. Aceste sfaturi sunt menite sa ii ajute pe copii sa se mentina sanatosi. Daca se vor imbolnavi, va fi doar pentru una doua zile, nu pentru una – doua saptamani. Solutia pentru a evita raceala si gripa este in fapt foarte simpla si incepe cu saptamani, luni si chiar un anotimp sau doua inainte sa loveasca prea temutul sezon al racelilor. “

Sfatul 1: Lubrifierea sinusurilor

“In timpul primelor saptamani de colectivitate, expunerea la microbi care produc raceli si gripe e cu certitudine mai mare. In acelasi timp, odata cu toamna zilele devin mai scurte, noptile mai reci. Noptile de toamna aduc adieri de iarna cu aer rece, dar mai ales uscat.”

E binecunoscut ca sursele de caldura, radiatoare, sobe, aeroterme, caloriferele pot usca aerul si mai mult, si mai repede. Apropos, nu faceti prea cald in casa, maxim 24 de grade!. Atunci membranele mucoase din sinusuri se usuca si ele si, din cauza acestei uscaciuni, organismul produce cantitati insemnate de mucus reactiv. “In anotimpurile cu polen si poluanti (dezinsectii, anti-daunatori – n.tr.), acestea pot actiona ca iritanti ai sinusurilor si pot de asemenea cauza productie excesiva de mucus. Excesul de mucus este un teren perfect si fertil pentru o infectie virala sau bacteriana. Cele mai multe remedii pentru raceala sau alergii (celebrele antihistaminice) incearca sa usuce mucusul reactiv din sinusuri si prin asta nu fac decat sa agraveze cauza originala a infectiei.”

“Mentineti sinusurile hidratate in timpul noptii cu ajutorul umidificatoarelor cu aburi reci, de cand incepe scoala si de-a lungul iernii. Sinusurile incep sa se raceasca in general la mijlocul lui august, asa incat sfarsitul verii nu e deloc devreme pentru a incepe cu umidificatoarele.”

Un alt exercitiu salvator in prevenirea racelilor, originar tot din medicina Ayurvedica,  este ungerea peretilor nazali cu ulei de susan presat la rece (alimentar), prin picurare si apoi masare usoara, sau prin aplicare si masare usoara cu degetul inmuiat in prealabil in ulei, sau prin badijonare. Noi l-am testat si il practicam cu mic, cu mare ca metoda profilactica si functioneaza miraculos.

“Uleiul de urechi este un alt remediu pentru raceala care pareaza uscaciunea de sfarsit de vara si inceput de toamna. In casa noastra este un lucru absolut indispensabil. Preventiv, din septembrie pana in martie, picur ulei caldut de urechi in urechile copiilor mei in timp ce dorm, de doua ori pe luna. Daca prind vreo raceala folosesc ulei de urechi pe baza de usturoi de doua ori pe zi pana se fac bine, de obicei o zi doua. Acest ulei lubrifiaza trompele lui Eustachio si ajuta circulatia limfei in zona cervicala, care guverneaza imunitatea sistemului respirator superior.”

Pentru cei care doresc sa isi prepare propriul ulei de urechi, iata aici reteta Dr. Douillard.

Sfatul nr. 2:  Cat mai devreme la culcare

Unul dintre cele mai dificile lucruri pentru parinti este sa culce copiii devreme. “Cand unul dintre copiii mei se imbolnaveste, pot sa asociez boala cu multe zile in care s-a culcat sau s-a trezit tarziu, cu stresul de la scoala si activitati “after-school” in exces. Pana ajung la liceu, copiii ar trebui sa fie in pat pana la ora 8PM. Pentru cei de liceu, ar trebui stinsa lumina pana la 10PM. Poate suna dificil, dar daca un copil sta treaz in mod regulat peste aceste ore, o sa se trezeasca obosit si in scurt timp, atunci cand stresul se va acumula, imunitatea lui va avea de suferit.”

Si pentru parinti este important sa valorifice somnul intre 10PM si 2AM, sa nu piarda in mod constant orele astea esentiale pentru refacerea globulelor rosii si a celor hepatice. Am mai invatat de la dr. Laza ca pentru cei care in mod constant pierd respectivul interval de somn, apare oboseala celulara si se pot valida clinic gene de diabet sau cancer …

Sfatul nr. 3: Hidratare

“Continutul in apa al organismului uman este: sangele 83%, muschii 75%, creierul 75%, inima 75%, oasele 22%, plamanii 86%, rinichii 83%, ochii 95%.” (Steven Meyerowitz, Water, the Ultimate Cure). A mentine acest nivel de apa in organism presupune ca zilnic sa aducem aport de apa pura, ușor alcalina. Nu intru acum in detalii despre apa, insa dupa tot ce am studiat despre subiect, inclusiv cu Masaru Emoto la Institut, pot spune ca informatiile furnizate de Olivia Steer in seria ei de articole despre apa si ce fel de apa sa bem sunt riguroase, de calitate si un ghid pentru oricine doreste sa stie incotro sa o apuce. In rest, toate criticile aduse filtrarii apei prin osmoza inversa (ca principiu, pentru ca aparatele difera calitativ substantial) sunt pentru mine povesti nemuritoare, superficiale si mai ales comerciale.

“In 1850, americanul de rand obisnuia sa bea o doza de suc pe an. Astazi, copiii beau doua sau trei doze de bauturi carbogazoase pe zi. Bauturile carbogazoase dulci si cele cofeinizate cresc riscul de obezitate cu 60% si deshidrateaza corpul.”

Ca sa evite deshidratarea, un copil ar trebui sa bea cate un pahar de apa, pentru fiecare pahar de suc cofeinizat. Despre Coca Cola, Pepsi, Diet Coke si Sprite, dr Douillard vorbeste pe larg in cartea sa la pagina 110. Eu am selectat doar informatia referitoare la acidul fosforic continut de toate aceste bauturi venerate de copii. El afecteaza sanatatea oaselor, prin faptul ca interfereaza cu capacitatea organismului de a absorbi si metaboliza calciul. In plus, excesul de fosfor in organism creeaza un mediu extrem de acid si solicita organismul sa traga calciu din oase, pentru a neutraliza aceasta aciditate. (Parenteza. Exact acelasi principiu are loc si atunci cand proteina animala e baza meniurilor noastre. Alimentatia pe baza de carne si lactate produce aciditate, dar organismul se echilibreaza singur si, in lipsa de suficient calciu din alimentatie pentru a neutraliza, il ia pe cel din oase. Si mai forteaza si rinichii sa il elimine. Voilà osteoporoza, hipocalcemie si litiaza renala!)

“Deshidratarea poate produce la copii dureri de stomac, decalcifiere, probleme hormonale, obezitate, oboseala, schimbari de dispozitie, incapacitate de concentrare, probleme dermatologice si multe, multe alte neajunsuri. Puneti in pachetul copiilor sticla cu apa, nu cutii de suc. Convingeti-i sa bea cel putin un pahar de 250-350 ml de apa dimineata, dupa scoala, seara si in plus puneti-le doar apa la pachet.” Suntem bucurosi ca si la acest capitol gradinita ne ajuta. Copiii nu au voie sa vina cu nici un fel de bauturi decat apa (in mod expres e mentionat pe instructiunile pentru parinti “Nu, Actimel” :)).

Cata apa ar trebui sa bem ca sa nu ne deshidratam?

“Impartiti la doi greutatea pe care o aveti (in pounds). Acest numar reprezinta cate ounces de apa pura ar trebui sa beti zilnic pentru a fi hidratati. Iar asta in plus fata de alte lichide, fructe sau sucuri.”

De exemplu cineva care are 58 kg, transformate in pounds rezulta 128. Deci ar trebui sa bea jumatate din acest numar, adica 64 de ounces de apa. Transformate in litri inseamna 1.9 l apa.

Sfatul patru: Racelile incep in sistemul digestiv

“Deseori imi intreb micii pacienti cat de des au scaun. De obicei nu obtin raspuns. Nu au habar nici ei, nici parintii lor. Cand le spun ca ar fi normal sa elimine cel putin o data pe zi, dimineata, imi raspund ca au scaun o data sau de doua ori pe saptamana. Parintii trebuie sa-si invete copiii sa fie atenti la scaune si sa stie care este frecventa normala. Daca detin aceste informatii, copiii pot fi invatati sa-si anunte parintii in cazul in care sunt constipati.”

Un om sanatos ar trebui sa aiba scaun in decurs de o ora de la trezire, fara metode de ajutor (dr. Douillard) si de asemenea ideal este sa avem cate mese atatea scaune (am invatat de la dr. Doru Laza).

De ce este atat de important tranzitul intestinal? “Tranzitul lent determina inflamarea vilozitatilor intestinale”. Prin inflamare vilozitatile pot fi distruse si astfel e afectata performanta sistemului imunitar. Cum? Vilozitatile sunt niste prelungiri sub forma de degete (digitiforme) ale mucoasei intestinale, prin care care aceasta isi mareste de sute de ori suprafata si puterea de absorbtie a alimentelor, respectiv a nutrientilor. “Vilozitatile pompeaza in si din sistemul limfatic nutrienti, respectiv toxine. Avand in vedere ca in sistemul limfatic se gaseste 80% din sistemul imunitar, devine evident de ce tranzitul intestinal regulat este esential pentru imunitate si sanatate optima.”

Ce e de facut? Fibre! Un cuvant des folosit, dar putin inteles, dupa parea mea. De teama sa nu le lipseasca proteine, calciu si fier, meniurile multor copii contin carnita, lactate si oua, adica proteine, grasimi si prea putina sau chiar deloc fibra. Fibrele au rol principal de detoxifiere si se gasesc doar in fructe, legume, cereale integrale (nu la cutie, am explicat in cele doua articole despre cereale!). De ex. brocolli si toate legumele din familia cruciferelor (conopida, varza, etc) fac parte dintre marii binefacatori ai sistemului imunitar, noi consumam aproape zilnic. “Legumele sunt de importanta critica pentru un tranzit intestinal optim. Celuloza din legume se ataseaza pur si simplu de toxine si le escorteaza spre toaleta. Copiii au innascut sa isi imite parintii, deci daca pustii va vad cum devorati cantitati impresionante de legume la fiecare masa, se vor indopa la randul lor cu legumele astea, dezgustatoare pe vremuri. E principiul . Si evitati mesele copioase, servite seara tarziu. Sunt greu de digerat si pot cauza constipatie.” Mi se pare lipsit de consideratie fata de sistemul nostru digestiv sa ii spunem tarziu in noapte: “Somn usor! Eu ma duc la culcare, tu lucreaza toata noaptea!”.

Sfatul cinci: controlul dispozitiei si al concentrarii cu ajutorul hranei

“Medicina Ayurvedica sustine ca mijlocul zilei reprezinta perioada ideala pentru a lua masa cea mai semnificativa a zilei, deoarece este perioada in care corpul poate digera cel mai eficient alimentele. Insa acesta poate fi un lucru dificil de realizat pentru copiii care merg la scoala.” E evident ca si pentru multi dintre parintii care merg la serviciu lucrul asta e la fel de greu.

“Dupa-amiaza, cand lumea pofteste ciocolata si cafea, creierul isi cere de fapt partea leului din portia de zahar din sange. Daca tot ce au avut la masa copiii a fost o prajiturica sau un snack (o masa de pranz obisnuita pentru multi dintre ei), atunci glicemia se prabusteste dupa-amiaza si de asta ajung acasa de la scoala hamesiti dupa “ceva bun” (n.tr). Daca este posibil, aveti sau lasati la indemana pentru ei hrana sanatoasa pentru cand se intorc. Incercati sa nu le dati ceva dulce in acest interval orar. Daca insista sa primeasca dulciuri, este din cauza glicemiei scazute. Insa “ceva dulce” acum nu ar face decat sa porneasca un carusel cu oscilatii ample de glicemie si de dispozitie.”

Zaharul (glucoza) este combustibilul muschilor, le da energia necesara. “Daca dupa-amiaza insa se intampla caderi de glicemie, atunci corpul si mintea se zbat sa faca fata activitatilor din aceasta perioada a zilei. Moleseala de dupa-amiaza poate duce la schimbari bruste de dispozitiei, la lipsa puterii de concentrare si in ultima instanta la ingrasare. Cand unui copil care are o cadere de glicemie i se cere sa faca teme, parintii trebuie sa stie ca este de fapt o misiune imposibila.

Faceti in asa fel incat sa le dati copiilor sa manance cat mai repede dupa ce au venit de la scoala. Si fara ceva dulce la aceasta masa! De asemenea, pe cat posibil, pregatiti in pachetelul de pranz o gustare mare, sanatoasa, care sa-i asigure copilului energia necesara pentru activitatile de dupa-amiaza.” Personal am grija ca aportul de “dulce” sa fie indestulator pentru nevoile fiecaruia si asigurat la micul dejun si eventuala gustare de dimineata.

***

Dintre toate sfaturile pentru imunitate, dragostea imi e cel mai drag. Il recomand si folosesc din plin, pentru ca (deja stiti vorba mea): sunt doar o mama care iubeste copiii si isi iubeste copiii. Nu sunt perfecta si nu am toate raspunsurile. Dar sunt zilnic riguros informata, practic experimentata, responsabil implicata si vesnic indatorata cu iubire fata de semeni.

Un interviu cu si despre Cristela Georgescu

Articole interesante 

>