Este ușor și benefic pentru sănătate să îți faci propriile lumânări din ceară de albine, cu fitil de lemn și să le aprinzi înainte de culcare! Află cum și de ce. Ai mai jos un video și fotografii cu explicații pentru procesul de manufacturare.
Am cumpărat ceară naturală de albine și fitiluri din lemn produse în România de pe siteul e-lumanari.ro, AICI sunt fitilele și AICI este ceara. Ceara este sub formă de perle, așa:
În foto de mai jos vedeți cera calup, pentru că doar așa exista când am comandat prima oară. Ceara de la ”domnu’ Levi” este din Europa, este de grad farmaceutic (poate fi folosită și la produse cosmetice) și este 100% pură. Mai găsiți pe alte siteuri și mai ieftină, dar de proveniență China și cu parafină adăugată.
Am spart ceara în bucăți mai mici…
…și am pus-o la topit la bain-marie (adică nu direct pe foc, ci oala în care e ceara am pus-o într-o altă oală în care este apă), uite:
Cât s-a topit complet ceara, am pregătit fitilurile. Ele au marimi diferite și pe ambalaj găsiți indicații legate de diametrul recipientului la care se folosesc. Pentru că eu am folosit un borcan mic, cu diametrul de 3,5cm și înălțimea de 4 cm, a fost nevoie să ajustez dimensiunile fitilului.
Am tăiat pe jumătate un fitil de 1 cm, de-a lungul și de-a latul, așa cum vedeți mai sus. Apoi l-am prins în suporții de metal. Pentru o lumânare se folosesc două fitiluri.
Ca să stea lipite până când se răcește ceara, le prindeți cu încă un suport în partea de sus.
Și dacă tot nu stau perfect lipite, le prindeți și lateral în partea de sus. După ce s-a răcit ceara turnată în recipient, le scoateți.
Turnați puțină ceară, montați fitilul pe centru și susțineți cu mâna, până când ceara se răcește.
Turnați apoi încet, puțin câte puțin restul de ceară, până când borcanul se umple și lăsați să se răcească la temperatura camerei.
Dacă recipientul este mic și vă miscați repede, puteți proceda și altfel. Turnați ceara.
Introduceți apoi fitilul.
Susțineți puțin fitilul până simțiți că s-a fixat.
Lăsați să se răcească la temperatura camerei. La final tăiați fitilul dacă este prea lung.
Gata!
PARFUMARE. Nu puteți parfuma lumânările cu ulei eteric picurând direct în ceara topită, pentru că se volatilizează imediat. Dar iată o soluție dacă le doriți parfumate, însă nu cu parfum de lumânări. Rețeta am primit-o de la Laura Stoicheci: ”Eu am combinat ceara de albine cu ulei de cocos (două părți ceară și o parte cocos). În uleiul de cocos am adăugat ulei esențial și astfel au devenit parfumate. Puteți la fel de bine sa folosiți ulei fracționat de cocos în care puneți uleiul esențial și apoi îl lăsați pentru ceva timp la sinergizat, după care îl puteți adaugă în ceara de albine. Nu turnați uleiul parfumat în ceara luată imediat de pe foc, ci lasați-o să ajungă la o consistența asemănătoare cu cea a iaurtului. Ca să ajungeți la aceasta consistență, trebuie să amestecați încontinuu. După care puteți adauga uleiul. Eu mi-am făcut din ceara și acele pastiluțe parfumate, care se pun într-un recipient și dedesubt se pune o lumânare pentru a se încălzi. Sunt tot la fel de simplu de realizat.”