Ce scriu azi se potriveste si pentru adulti, fie ei parinti sau nu (fac precizarea asta pentru ca dintre cei care mi-au scris, multi m-au rugat sa nu uit si de cei mari 🙂 ). Ca parinti insa purtam o responsabilitate in plus in a ne insusi si practica cu consecventa principiile si lucrurile pe care vrem sa le vedem la copiii nostri. Cum sa manace legume (asta e una dintre cele mai frecvente plangeri pe care le-am auzit, vazut si citit recent), daca pe noi nu ne vad rontaind un morcov ?… sau o bucata de conopida (multa lume nu stie ca poate fi consumata cruda si e delicioasa, se rontaie si are gust de varza, mie imi aminteste de copilarie cand abia asteptam ca mama sa curete varza si sa ne dea noua cotorul:), un castravete sau un fir de ceapa verde? … Cel putin o data pe zi, mai ales atunci cand mancam cu ei si fara sa ii cicalim. Doar suntem exemplu si mancam cu consecventa, fara ostentatie, ceea ce ne dorim sa ii vedem pe ei mancand. Va veni clipa cand veti auzi: “Vreau si eu!”. In capitolul de educatie alimentara de la pagina cuprins am publicat un serial cu 5 episoade scurte si la obiect: Nutritie pentru copii. Precis veti gasiti acolo macar o solutie pentru aceasta “problema”.
As fi vrut sa scriu azi despre cu totul altceva si, in plus, sa incep „Meniul Zilei”, un jurnalul culinar pentru copii (uh, daca ati sti cate imi doresc sa va spun si cat de greu imi e sa astept sa le vina randul fiecarora), insa ma apasa o chestiune despre care am auzit si citit tot mai des in mailurile primite, inclusiv in planurile de “Diversificare” recomandate de pediatri: celebrul suc de morcov cu mar. Am o sora cu 10 ani mai mica, la a carei crestere am ajutat-o pe mama dupa puterile mele de atunci, insa imi amintesc perfect ca si in dieta ei exista acest suc, deci cunosc ca obiceiul e bine inradacinat, nu e unul recent.
Un principiu de baza in alimentatia pe care am adoptat-o este combinarea si gruparea eficienta a alimentelor. Nu combin niciodata masa de legume cu masa de fructe si in general nu combin legume sau zarzavaturi cu fructe. Nici macar sub forma de suc. In astfel de combinatii zaharurile din fructe tind sa produc fermentatie care tulbura sistemul digestiv, mai ales cel atat de fragil si in curs de maturizare al copiilor. Si nu in ultimul rand, nu e un lucru deloc lipsit de importanta pentru sanatatea durabila sa educam de mici copiii sa nu astepte “ceva dulce” la masa cu meniu “sarat”.
Folosesc sucul de mere simplu, ca gustare, la min 1.5 ore dupa masa de dimineata si minim 2 ore inainte de masa de pranz (de obicei ora 10-10.30 ca a doua masa pentru bebelusii pana in 9 luni si ca gustare pentru pentru cei trecuti de 9 luni). Imi place marul Ionatan, Ionatanul nostru de Voinesti, pentru ca este cel mai putin acid dintre toate soiurile si pentru ca vreau sa incurajez micul producator roman, nu supermarketurile si importul. Ce rusine ca peste 80% dintre alimentele din Romania sa fie de import! …
Folosesc sucul de morcov simplu, fie dupa amiaza (ca a patra masa pentru bebelusii pana in 8-9 luni sau ca gustare pentru cei trecuti de 9 luni), fie ca fel principal la pranz (inlocuind supa fiarta), respectand aceleasi intervale de timp pentru distanta dintre mese si gustari.
Cand vreau sa combin sucul de morcovi, folosesc sfecla rosie si suc proaspat de lamaie; pentru Pavel inca nu am incercat, mi se pare destul de greu pentru varsta lui, insa ii combin sucul de morcov cu suc de patrunjel radacina sau cu o lingurita de suc de telina si este foarte incantat. Zarzavaturile (radacinoasele) se combina excelent cu verdeturile, leguminoasele, cerealele sau alte zarzavaturi.
Sucurile se prepara fie cu un aparat de facut suc (eu am folosit ani buni de zile Power Juicer Express, mi s-a parut cel mai eficient dintre toate storcatoarele prin centrifugare, pentru ca nu lasa deloc suc in pulpa si se curata foarte usor. De un an de zile am investit intr-un storcator Omega, prin presare, cu ax melcat. Diferenta de gust si calitate este substantiala. Trebuie sa specificati insa ca va intereseaza sa stoarca si fructe sau radacinoase, mai putin zemoase. (Am gasit cele mai bune preturi si profesionalism la www.eujuicers.ro, claudiu@eujuicers.ro). Pentru copii sau pentru cine nu dispune de resursele financiare semnificative pentru un astfel de aparat, exista metoda manuala. Fiind vorba de o cantitate mica, nu e greu: se da fructul pe razatoare de plastic si se stoarce prin tifon. Mare atentie, sucurile trebuie consumate imediat cum au fost stoarse si nu se dau pe gat, ci se plimba prin gura, amestecandu-le bine cu saliva. Este o conditie esentiala pentru a fi diferate si asimilate. In plus ele sunt alimente concentrate si trebuie consumate ca atare, adica se beau cu inghitituri mici (si ele se digera la fel ca orice aliment, chiar daca sunt lichide), se consuma cu moderatie si mai ales de catre persoane si in perioade cand necesarul de vitamine si minerale este mare. De obicei mananci 1-2 mere sau morcovi odata, pe cand la un pahar de suc pot intra si 4 mere, respectiv 6 morcovi.
Este important sa folosim beneficiile rezultate din fructele, legumele si zarzavaturile de sezon, de preferat romanesti, daca este posibil in starea lor naturala (eu insa am cumparat pentru iarna si o lada frigorifica in care am pus fructe romanesti din fiecare luna. Se pot congela sau se pot pastra la temperatura constanta de +1 grad. De fapt aceasta din urma este cea mai nutritiva metoda de conservare. Le dezghet si fac diferite compoturi, sucuri, paste si piureuri de fructe cu cereale pentru Pavel, dar si pentru noi).
O alta „minunatie” pe care am auzit-o este combinarea diferitelor fructe in suc. In primul rand pentru bebelusii pana in 9 luni, fiecare aliment trebuie introdus SEPARAT SI TREPTAT, testand toleranta. In al doilea rand, chiar si intre fructe si legume nu sunt intodeauna compatibilitati de combinare.
Iata cateva combinatii permise intre fructe (invatate prin generozitatea si nobletea sufleteasca a doctorului Doru Laza, unul dintre ingerii gardieni ai sanatatii familiei noastre, despre care am sa va povestesc in viitor, intr-un context cu totul aparte, pe care il astept cu nerabdare):
- Acide doar cu acide sau cu semiacide (pere, mere, ananas, mandarine, portocale, zmeura, lamaie, prune, gutui, cirese, mango, piersici, struguri, capsuni)
- Dulci doar cu dulci (banane, smochine, curmale, stafide, papaya)
- Uscate doar cu uscate
- Necombinate cu nici un alt aliment: pepene galben si verde
O alta eroare este combinarea lactatelor cu fructe. Nu sugerez aici sa se renunte la lactate, desi nu poate aduce decat beneficii eliminarea lor. Mai ales ca ce gasim azi de cumparat doar “lactate” nu se poate numi, iar laptele praf nu are nicio legatura cu alimentul natural, ci cu chimia. Sugerez deci sa nu faceti abuz, sa va documentati despre ele (inclusiv citind eticheta si afland protocolul d efabricatie) si sa respectati combinarea alimentelor (pentru cei in cautare de scurtaturi, un articol educativ despre lapte gasiti si pe blogul nutritionistului Cornelia Marin, aici). In general fructele sunt recomandate ca masa de sine statatoare. Exista si multe scoli de gandire care permit combinarea lor cu cerealele integrale. Si eu procedez asa, adica testat si am combinat pentru mine si pentru familie fructele cu cereale si nu au fost probleme. Pentru argumente, explicatii detaliate si recomandari legate de combinarea fructelor cu cereale, cititi subcapitolul respectiv de aici.
Pavel nu tolereaza lactate si cunosc multi copii in aceasta situatie, ai caror parinti sunt preocupati de aportul de calciu. Sincer, ideea ca lactatele (mai ales cele care se gasesc in ziua de azi pe rafturi si consumate in cantitati semnificative diminetaa, la pranz si seara) contin cel mai mult calciu este un mit, pe care il vom desfiinta intr-o postare viitoare (poate nu m-ati crezut cand v-am spus ca am enorm de multe sa va impartasesc si mai ales ca aproape nu imi vine sa dorm de dorinta de a scrie intruna). Renuntati intre timp sa combinati branzica de vaci cu suc de portocala, mar sau alte fructe. Renuntati si la combinatia iaurt cu fructe, atat pentru copii, cat si pentru voi, combinatia este o bomba pentru sistemul digestiv.
Eu ii fac lui Pavelas branza tofu, pornind de la soia boabe (maine vom vorbi despre Excelenta Sa – soia, iar daca temeri legate de soia, am explicat aici. Nu in ultimul rand, daca nu va simtiti confortabili cu soia indiferent de ce ati citit sau experimentat, renuntati la ea si gata. Nu are nutrienti pe care sa nu ii putem prelua din alte plante). Mai cumparam sau facem in casa dupa reteta Corneliei Marin, branza de migdale. Ambele cu potop de calciu, pe deasupra si usor asimilabil. Avand in vedere ca e o branza vegetala, fara gust, merge combinata si condimentata fara probleme, fie cu ceva dulce, fie cu ceva sarat. Stiu, stiu, am auzit si de povestile de groaza conform carora in Romania nu mai exista decat soia modificata genetic, chiar daca pe ea scrie ca nu e, sau ca e bio. Acum, sincer, ce sa spun??? Nu ne ramane decat sa ne facem datoria, sa nu cumparam sau sa cumparam cu buna credinta ceea ce e sanatos si sa ne rugam inainte de masa ca Bunul Dumnezeu sa curete, sfinteasca si binecuvanteze “painea noastra, cea de toate zilele”.
Si o ultima incurajare pentru mame, nu fiti ingrijorate sau triste daca copiii vostri refuza carne (stiu cateva mamici care varsa lacrimi amare pentru asta si nu am reusit sa le linistesc), ei sunt vegetarieni din nastere, cum a fost si omul la inceput. Prin ei obtinem probe elocvente ca acest lucru este adevarat si exista un exemplu celebru in acest sens: daca punem intr-un patut un copil mic, un mar si un iepure, cu siguranta copilul nu va manca iepurele si se va juca cu marul, ci invers. Nici Ion Creanga nu a sarit gardul la tusa Marioara sa fure o bucata de ficat sau un copan, ci cirese! Copii vor intinde mereu mana printre zabralele unui gard in spatele caruia se vad struguri, mere, fructe de orice fel … Nu se (mai) observa aceste preferinte alimentare la adulti, pentru ca putini reusesc sa vada clar ca de zeci de ani alimentatia este directionata de propaganda, de gust pervertit si de aparenta, pe cand pentru cei mici natura are rezervata o protectie a mostenirii. Nu o distrugeti, nu va vindeti copiii industriei alimentare sau a restaurentelor fast food, ingrijirea sanatatii in primii ani de viata este principalul mijloc de a te bucura intotdeauna de bunastare.