Incep prin a va recomanda o carte care mie, la inceputurile carierei de mama mi-a fost de folos, “Copilul Vegetarian”, de Elena Pridie. Cartea are peste 200 de retete delicioase si rapid de pregatit, la care puteti adauga oricand produse de origine animala, daca nu doriti sa renuntati la ele.
Mic dejun: 1 lingura fulgi ovaz (rasniti faina) + 1 lingura fulgi orz (rasniti faina) fierte timp de 2 minute in lapte de soia. Iese o mamaliguta pe care am amestecat-o cand s-a mai racorit cu 1 mar ionatan ras si 2 curmale rehidratate + 5 migdale decojite facute impreuna piure (sau puteti pune miere).
Pentru copii mai mari e suficient sa folositi fulgii multicereal in forma lor normala, pentru bebelusi inca fierbem cerealele din cauza amidonului. Folositi insa fulgi simpli, nu cei cu zahar, cacao etc. Migdalele pot ramane in coaja sau puteti adauga cativa mieji de seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac (cruzi, bineinteles), cateva stafide, fructe uscate taiate cubulete (smochine, prune, caise), miere, asa incat sa fie atractiv pentru cei mari.
Pranz: reteta merge pentru intreaga familie. Mazare cu cartofi (pentru Pavel o folosesc inca sub forma pasata, cu furculita insa, nu la blender) si pe post de supa: suc proaspat stors din 1 morcov + 1 patrunjel + 1 pastarnac. Optional 1/4 ceapa proaspata. Eu l-am invatat pe Pavel cu gustul de la inceput si nu numai ca accepta ceapa si usturoiul, dar nu am avut probleme cu raceli, viroze, gripa, etc…
MAZARE NOUA CU CARTOFI
2-3 cartofi spalati si fierti in coaja (am vazut de ce). Dupa ce au fiert (cam 25 min), se curata, se taie cubulete. Separat inabus in putina apa (nu in ulei sau in apa cu ulei!) 1 ceapa tocata marunt.
Despre uleiul incalzit. Uleiul incalzit are cam acelasi comportament/efect ca si mierea incalzita – isi schimba structura moleculara si devine puternic cancerigen – va dati seama acum cam ce inseamna prajelile? Si cand ma gandesc ca sunt cazuri in care acelasi ulei se foloseste de mai multe ori la prajit…. Eu gatesc fara ulei si il adaug doar la finalul mancarii, cand ea e calduta, sub 40 de grade. Exact asa cum am “invatat” si despre miere.
Se pun cartofii taiati cubulete peste ceapa inabusita, se adauga si mazarea congelata (eu am pus mazare noua la congelator, insa gasiti mazare fina congelata – NU CONSERVATA!- si in comert. Se completeaza cu putina apa (nu multa, sa nu iasa ciorba in loc de mancare sacazuta:), putina sare NEIODATA si se fierbe 25-30 minute. Dupa ce a fiert, se lasa la racit si cand e gata, se adauga uleiul, o legatura de marar tocat si multa iubire (Vitamina L). Se amesteca bine si se serveste cu placere si cu recunostinta 🙂
V-am povestit saptamana trecuta despre prietena mea draga, care are o fetita de 3 ani si care nu mai are voie carne. I-am dat, printre altele, aceasta reteta si era destul de sceptica, avand in vedere ca fetita nu a mancat mazare niciodata pana acum. M-a sunat ieri fericita si am impartasit impreuna bucuria vestii ca cea mica a gasit mazarea delicioasa. Iar mama mi-a marturisit entuziasmata: “Maaai, si ai avut dreptate: nu se face greu si nici nu dureaza mult! O sa mai incerc si altele!”.
Cina: BUDINCA DE MEI cu mar copt si gem de gutui.
Am fiert (20 min) 2 linguri de mei in lapte de soia, cu putina vanilie naturala (NU ESENTA!). Am amestecat cu un mar ras pe razatoarea mare si am lasat 15 min la cuptor. Se poate adauga si cu 1/2 lingurita de cocos razuit si inmuiat bine in prelabil. La final, cand s-a racit, am adaugat gemul de gutui. La fel de bine poate fi servita si cu alte gemuri sau dulceturi, nu uitati ca mancarea, pe langa nutritiva, trebuie sa fie variata, atractiva, frumos colorata si aranjata, pentru a contribui la apetit. Ca si aspect mie mi-ar fi placut sa fie cu pasta de afine, insa Pavel a fost nemilos cu cele 4 borcanele pretioase.
Sper cu tot sufletul sa nu vi se para o povara sa cresti copii in acest stil si sa aveti puterea de a incerca macar cate ceva ceea ce va propun. Inchei cu o situatie descrisa de Elena Pridie in introducerea cartii si asupra careia va invit sa reflectati: “Imaginati-va ca intr-o zi v-ati descoperi copilul de 5 sau 7 ani fumand. Care ar fi reactia dumneavoastra ca parinte? Desigur ca situatia v-ar starni oroare, ati fi ingrozit de ceea ce vedeti. De ce acest lucru? Pentru ca stiti ca fumatul este un obicei daunator pentru sanatate, care conduce in majoritatea cazurilor la cancer de plamani. Insa cati dintre parinti stiu ca cea mai mare parte a cancerelor este cauzata de alimentatia oamenilor, de acele obiceiuri alimentare adoptate incepand chiar din frageda pruncie? Cati dintre ei stiu ca majoritatea bolilor au punctul de plecare in alimentatie? La aflarea acestei vesti sunt ei la fel de tulburati ca in situatia mai sus amintita? De ce alimentatia este atat de mult neglijata? De ce nu intervenim si pe acest plan cu aceeasi promptitudine?”.