Episodul 11: Masticatia si paharul cu apa la masa

Numar afisari: 371

Paharul de apa la masa. Multe persoane stau la masa cu mancarea in fata si paharul de apa alaturi. Grav mi se pare ca si copiii fac la fel, inclusiv la gradinita, sub ochii educatoarelor sau – mai rau! – la initiativa lor.

In loc sa mestece mancarea si sa lase saliva sa isi faca partea ei de digestie, musca din ea si o inghit apoi cu apa. Nu va puteti imagina ce stres pune acest obicei nociv asupra sistemului digestiv.

Daca ar fi sa va trimit un mesaj pe zi, atunci ar fi: mestecati bine mancarea, amestecati-o cu saliva pana cand o puteti bea. Mancarea trebuie bauta, iar lichidele mestecate – asta este o lectie simpla (nu subestimati simplitatea unelor care va sunt daruite!) pentru sanatate. Degeaba mananci cea mai sanatoasa mancare, daca ea nu te hraneste, adica daca nu se digera, nu este absorbita si utilizata de celule. Cei mai multi dintre noi esuam lamentabil la aceste capitole, nu la aport.

In saliva este o enzima, numita ptialina. Ea e necesara pentru digerarea carbohidratilor si e prima care incepe sa descompuna amidonul in zaharuri simple si energie pentru corp. Organismul o produce si o elibereaza doar atunci cand mestecam.

Cu cat o diluam mai mult cu apa, cu atat mai mult ingreunam digestia si absorbtia nutrientilor din intestinul subtire, in sange. Si ne mai intrebam apoi de ce avem carente de Ca, de Fe sau alte minerale, desi mancam alimente bogate in aceste minerale … Daca infulecam, daca “inhalam” sau bem cu apa mancarea, in loc sa o mestecam, carentele vor fi doar inceputul unor probleme de degradare fizica si emotionala (asa cum mancam si asimilam mancarea materiala, la fel mancam si asimila, mancarea pentru suflet si minte, acea “Hrana de dincolo de hrana” despre care vorbesc mereu la conferintele mele …).

Numar afisari: 371

Distribuie:
Care este opinia ta?