Sunt bune produsele “de tara”? (1)

Scris de Cristela  - 16 octombrie 2023

26 iunie 2012

” Inteleg (sau sper ca inteleg) argumentatia pentru dieta vegetariana (in timpul posturilor simtim si noi beneficiile) dar nu pot sa nu ma intreb de ce ar trebui sa renuntam la produsele de mai sus tinand cont de faptul ca beneficiem de unele nehormonizate, nestandardizate samd.” (Mihaela N.)

 

Draga Mihaela,

In viata nu “trebuie” nimic. Singurul lucru care “trebuie” e sa murim, in rest, toate celelelate sunt optiuni :)…

1. Majoritatea oamenilor nu au acces la proteina animala de genul celei pe care o mentionezi tu: crescuta si preparata traditional.
2. Majoritatea oamenilor au o alimentatie in care proteina animala este predominanta in loc sa fie invers.
3. Majoritatea oamenilor mananca in exces si mananca in exces proteina animala, uitand ca (,) cantitatea este cea care strica in primul rand calitatea.
4. Majoritatea oamenilor sunt sedentari
5. Majoritatea oamenilor traiesc in zone poluate
6. Majoritatea oamenilor nu detin si nu ofera copiilor cunostinte elementare despre cum se obtine, creste, se prelucreaza si se face reclama produselor din carne. Crescatoriile de animale au aparut ca urmare a pantecelor noastre greu de stavilit de cand cu societatea de consum. In ce conditii traiesc, cresc si sunt sacrificate animalele, in ce conditii lucreaza cei care fac acest lucru, sunt lucruri pe care consumatorul nu le cunoaste.
7. Majoritatea oamenilor, aici bag mana in foc ca vreo 90% din populatia globului nu are cunostinta de impactatul devastator pe care il au optiunile alimentare asupra mediului si a supravieturii planetei. Stii de ex ca pescuitul industrial duce anual la defrisarea fundului oceanului intr-un ritm de 150 de mare decat a padurii tropicale? Nu mai suntem constienti ca respiram, dar nu respiram oxigen atat cat am avea nevoie. Oxigenul e alimentul nr 1.

Dincolo de sanatate, ma preocupa aspectele etice si sentimentele copiilor mei fata de animalele care le sunt prieteni. Nu stiu cum sa le explic ca ii invat sa iubeasca animalele, sa nu le faca vreun rau si apoi le omor personajele preferate din povesti sau poezii, ca sa le umplu farfuria.

Astea sunt exclusiv alegerile si rationamentul meu, fara a-i judeca pe cei care procedeaza altfel. Concluzie, alegerile mele nu au la baza doar sanatate (o dieta in care proteina animala depaseste 10-12% este favorabila bolilor cronice si degenerative: cancer, diabet, obezitate, boli auto-imune, boli cardio-vasculare), ci si moralitate, etica, protectia mediului.

Atat timp cat nu exista nutrient care sa se gaseasca in alimentele animale si sa lipseasca din plante, am ales hrana vegetala zero colesterol (prezent doar in produse animale) si intens nutritiva. Si Pavel mananca de cateva ori pe an branza de capra, si nu e o tragedie. Pana la urma fiecare organism are nevoile lui. Problema noastra e calitatea, moderatia si consideratia.

Am mai scris la Intrebari Frecvente si Educatie Alimentara despre peste, carne, lactate etc…

Cu drag

Sunt bune produsele "de tara"? (2)

Articole interesante 

>