“Patate”, mai simplu de-atat nu se poate!

Scris de Cristela  - 6 martie 2015

Painici aurii de cartofi – “Patate”.
Reteta e-n carte.
Mai Simplu de-atat, garantez:
Nu se poate!

Patate
Patate

Iata, dragii mei, asa cum am promis, cateva variante de meniu Simplu pe care le puteti face cu painicile de cartofi, Patate. Nu, nu sunt prea saracacioase. Voi scoate foarte multe dintre retetele vechi de pe blog, inclusiv de la Meniul de Diversificare, pentru ca – desi se prepara simplu in sensul ca nu iau mult timp – nu sunt simple pentru corp. Mi se par acum complicate si complexe pentru organismul uman cladit pentru simplitate.

Multe retete le numeam “bombe de nutrienti”, “concentrate proteice” – adevarul e ca da!, sunt bombe pentru sistemul digestiv, ne fura mai toata energia pentru digestie, asa incat, plusul de energie obtinut prin consumul lor e rapid anihilat de consumul urias de energie necesara digestiei, absorbtiei si eliminarii. Organismul uman a fost proiectat sa reziste lipsurilor (pe vremuri oamenii nu stiau daca, unde si cat vor gasi de mancare. Unde mai pui ca toata mancarea era obtinuta doar ca urmare a efortului lor fizic). Abundenta bulverseaza organismul. Iar de la abundenta la lacomie e o linie foarte fina, pe care chiar si cei mai echilibrati dintre noi nu baga de seama cand o trec … si acest prea plin, prea concentrat, prea cu “de toate” este -in mod paradoxal – cauza multor lipsuri pe care le avem in planul sanatii holistice.

Am realizat ca la inceputul “carierei” de sotie si mama am sporit in mod artifical importanta hranei materiale in viata noastra. Pe vremea cand faceam “preparate cu de toate”, eram inca bantuita de “frica de lipsuri in alimentatie”: “sa avem de toate”, “sa aiba aport proteic”, “sa fie concentrat, cand ia copilul o gura sa fiu sigura ca a fost o masa completa”, “sa nu lipseasca vreunul dintre nutrientii importanti din meniu” etc. O frica neautentica. Singura frica autentica e atunci cand esti in pericol sa iti pierzi viata. Restul sunt frici induse. De diverse si diversi. Si asta doar pentru ca noi permitem sa se intample asa: noi suntem cheia prin care mediul exterior ne patrunde in minte, in suflet si in corp. Si tot noi suntem cheia pentru ca ceea ce e nociv in interior sa iasa si sa traim in liniste si sanatate.

Deci toata frica de lipsuri care ne pot provoca prejudicii de sanatate, carente – este indusa de modul in care am fost crescuti si (de)formati de sistemul de dresaj numit “invatamant”, de sistemul social, profesional si nu in ultimul rand, de sistemul medical.

Nu e grav in faptul ca ne schimbam opiniile si stilul. Ca si intreaga Viata si Natura, si noi suntem Dinamica. Vindecarea nu poate avea loc daca nu esti deschis catre noi orizonturi de cunoastere si experimentare personala. Cunoasterea inseamna nu doar invatare teoretica, ci si experementare directa si observatie practica.

In privinta hranei am observat ca ma simt si “performez” mai bine atat eu, cat si Calin si cei 2P atunci cand mancam simplu si “putin” (pentru noi nu e putin, dar dupa standardele sociale anormale si care intre timp au devenit normalitate, e considerat “foarte putin” sau “mai nimic”).

Insa fiecare persoana are momentul si ritmul ei unic in care ajunge sa afle, sa experimenteze, sa digere si sa absoarba rezultatele propriilor descoperiri teoretice si practice, asa incat va rog sa considerati impartasirile mele exact ceea ce sunt: impartasiri din timpul calatoriei numita Vindecare.

***

Variante cu Patate

Puteti inlocui painea, de cate ori aveti ocazia sau inspiratia, cu alte “suporturi tartinabile”. Bineinteles ca ideale sunt cele crude, din fructe si legume proaspete. Dar pentru anotimpuri reci si zile cand simtim neaparat nevoia de ceva gatit, iata cateva variante pe care le prepar si eu baietilor mei, folosindu-ma de “Patate”:

1.   Varianta “Azi chiar n-am timp” sau “Mama nu e azi acasa”: Patate insotite de legume proaspete de sezon (nici macar nu le taiati, muscati direct din ele).

Baietii mei iubesc iarna meniul asta alaturi de Salata Masata (de varza rosie sau alba, sau de conopida) – reteta o gasiti tot in Simplu 1, mai multe variante de salata simpla de varza, impreuna cu detalii despre proprietatile terapeutice ale verzei si ale altor surori din familia crucifere: broccoli, ridichi, gulii etc.

“De ce mi-e draga varza mie? Pentru ca-i si farmacie. M-a scapat de anemie, dar si de melancolie.”

2. Varianta “Simt nevoia de ceva sarat”: ung patatele cu pasta de masline si presar desupra ceapa verde sau patrunjel. Merge cu rosii dulci, culese coapte sau cu salata de verdeturi. Aveti in Simplu 1 mai multe idei de “gatit” cu verdeturi, la poezia cu pitici: “De patru ori verde, ghici? Leurda, mangold, spanac, urzici.”

“M-am uitat la pitici cum gatesc frenetic mancare simpla, in stil ascetic. Am invatat de la ei patru retete rapide, bogate in verde, din care niciun nutrient nu se pierde.”

3. Varianta “De iarna”: ung Patatele cu pasta de avocado bine copt, zdrobit cu furculita (nu la blender!) si amestecat cu cateva fire de sare si usturoi zdrobit (daca vreti si patrunjel verde, ceapa verde, leurda). Alaturi salata de morcovi, preparati exact ca in reteta Bruschette cu morcovi (reteta pe blog, pagina Retete) sau alaturi de salata de ceapa (tot pe blog, pagina Retete)

4. Varianta “De vara/toamna”: ung Patatele cu piure de rosii carnoase coapte si dulci (doar rosii dulci, fooooarte bine coapte), peste care astern in valuri ierburi mediteraneene proaspete si restul ingeredientelor de la reteta Complimente Bucatarului, din Simplu 1. Stiu ca va plac lactatele, dar macar pe alea pasteurizate daca le-ati lasa… Am avut niste musafiri pentru care am amestecat pasta de rosii de mai sus cu branza nepasteurizata de capra, zdrobita cu furculita si cu ierburile de rigoare. A fost asa cum scrie in carte:

“Striga lumea sub albastrul cerului: <Complimente bucatarului!>. Si cum mancau cu pofta toti adunand faramele, am zis: <Asa sa-i ramana numele!”

5. Varianta “Preferata celor 2P”: Patate cu Bunarel, un pateu de susan delicios. Daca il faceti din susan integral, va iesi usor amarui, nu va speriati. Noi nu mai suntem obisnuiti decat cu dulce, sarat, acru, orice alt gust ne displace. Daca nu vreti sa fie deloc amarui, folositi susan alb.

“Bunărel poate fi sos, dar si pateu, mananci si-ti lingi degetele Teleleu! (n.a.- zmeu indragostit de lactate procesate). Pune-l peste rondele de cruditati sau peste Patate si mananci o bunatate. Fie-va spre sanatate!”

Ilustratiile din acest articol fac parte dintr-o editie veche a cartii Simplu1, ilustrata de Livia Plamadeala. Cartea nu se mai gaseste in aceast varianta, ci cu texte noi, rescrise, detaliate si noi ilustratii realizate de Cristiana Radu. NOUL Simplu 1, se poate comanda online.

Va multumesc, fiecare carte achizionata reprezinta si o donatie catre proiectele sociale pentru copiii defavorizaţi şi către proiecte educative, fundaţii şi asociaţii medicale care promoveaza şi folosesc medicina naturală şi integrativă.

Articole interesante 

>