Rationalitate

Număr afişări : 35.405

Acest articol face parte din Abecedarul de Vaccinare, pe care il puteti citi integral AICI.

Am promis ca voi reveni asupra subiectului „Vaccinuri – Vaccinare” in urma intrebarilor si a povestilor reale pe care le-ati impartasit cu mine in aceste ultime zile. Am vrut in primul rand sa gasesc o exprimarea succinta, dar si de impact, care sa reflecte intelegerea mea pentru dificultatea prin care trece orice parinte informat complet si care este pus in fata deciziei de a alege pro sau contra vaccinarii: rationalitate.  

Nu voi inceta sa comunic acele adevaruri incontestabile, multe simtite pe propria piele, altele restrictionate de la comunicare in mod evident deliberat. Sustin insa ca in tot ce facem trebuie sa existe o abordare echilibrata, rationala, aplicata cu discernamant. Mai ales in privinta unor proceduri medicale asupra carora exista inca numeroase semne de intrebare.

Referitor la vaccinurile copilariei, lumea medicala si parintii deopotriva se confrunta cu multe necunoscute. Ca parinti, existenta acestor necunoscute sau dispute nu ne-a fost si nu ne este fluturata prin fata ochilor inainte de a fi convocati la vaccinare. Tocmai din cauza existentei acestor intrebari fara raspuns, lucrurile nu pot fi privite strict alb sau negru, vaccinam sa nu vaccinam si am incheiat subiectul, ne-am facut datoria de parinti la acest capitol.

Despre abordarea deciziei legate de vaccinare voi scrie azi, pentru ca acest act a nascut cele mai multe dintre intrebarile pe care le-am primit recent.

Am revenit asupra subiectului si pentru ca am observat cum dragostea nemarginita pentru copiii nostri, dorinta de a le darui tot ce este mai bun si de a-i feri de cat mai multe pericole si suferinte, starneste in noi pasiuni. Acest mod pasional de a citi sau de a discuta despre anumite subiecte, printre care si vaccinarea, face sa treaca uneori neobservate exact mesajele cheie, cum a fost si in cazul articolelor precedente: primul, al doilea, al treilea si al patrulea. Unul dintre mesajele cheie fiind ca pe acest blog autorul, adica subsemnata, nu impune nimanui ce are de facut. Nici nu sugereaza. Nici nu face pe detinatorul intelepciunii supreme, nici pe sperietoarea (am citit printre comentarii o afirmatie, cum ca abilitatea  cititorilor blogului de a lua o decizie este data de fapt de cine reuseste sa ii sperie mai tare: tabara pro sau tabara contra vaccinarii).

Unul dintre obiectivele declarate ale eforturilor facute pe acest blog este stradania pentru a constientiza dreptul fiecarui individ la optiuni informate. In orice decizie insa, fie ea pro sau contra, esentiala este asumarea responsabilitatii consecintelor, mai ales cand rezultatele nu coincid cu asteptarileAceasta “asumare” presupune renuntarea la dreptul de a blama pe oricine altcineva, inclusiv pe sine insusi, pentru consecintele alegerii facute, dar si un grad sporit de vigilenta si auto-educare pentru a preveni consecinte nedorite.

***

1. In mod firesc si chiar conform legii in anumite situatii, inaintea unor manevre sau proceduri medicale ni se solicita sa citim un document ce detaliaza procedeul, riscurile si posibilele efecte adverse ce pot rezulta si sa ne dam acordul in scris, prin semnatura. In engleza se numeste “informed consent”, consimtamant informat.

Intrebare: Care ar fi rezultatul daca asa ceva s-ar intampla si cu procedura vaccinarii? Adica inainte de a administra un vaccin, sa fie pusa la dispozitia parintilor documentatia cu toate riscurile si efectelor secundare (“full disclosure”)  si pe care acestia sa si le asume in scris pentru copil?

***

2. Chiar daca nu avem de-a face cu o procedura de “acord informat in scris”, ne revine minima datorie de a citi prospectul. Ar trebui sa facem asta intotdeauna, cu orice medicament, indiferent ca e pe baza de prescriptie medicala sau nu.  E un semn de respect si de civilizatie sa ne informam.

Intrebare: Cati parinti au aflat direct din prospect (nu din surse asociate cu Teoria Conspiratiei) ca “este posibil să nu se obţină un răspuns imun protector la toţi copiii vaccinaţi”?

Asa cum am mai scris, inainte sa nasc am studiat mai multe teme, gen alimentatie, alaptare, vaccinare. In ceea ce priveste vaccinarea, cand ajungeam la acest aspect, al  riscurilor sau efectelor secundare, intrebarile mele erau percepute ca o ofensa la adresa credibilatii cadrului medical care facea recomandarea vaccinarii si eram trimisa cu indignare sa imbrac usa pe dianafara si sa citesc prospectul.

Am ales sa scriu pentru ca am urmat sfatul celor care au refuzat sa imi dea detalii complete. M-am dus la prospect si va sfatuiesc sa faceti acelasi lucru. Veti descoperi ca declaratiile producatorilor coincid cu ale celor catalogati drept “conspirationisti” cel putin in doua – trei aspecte critice: ingrediente, lipsa garantiei de protectie 100%  in fata bolii pentru care esti vaccinat si efectele secundare.

Mai mult decat atat, prospectul din cutia vaccinului este doar un rezumat al prospectului depus de producator la Comisiile care aproba vaccinul respectiv.

Iata doua exemple concrete.

 1. Romania: Vaccinul ROR decontat de CNAS este MMR VAXPRO, produs de Merck. Prospectul din cutie are 2 pagini. Prospectul depus la Comisia Europeana are 59 de pagini: http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/000604/WC500030170.pdf
 2. SUA: Prospectul vaccinului DTP depus la FDA are 13 pagini si mentionare a autismului – printre alte nenorociri – ca efect advers: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=384199311651195&set=a.306788672725593.72284.100001833871445&type=3&theater
  vaccine -autism

***

3. Exista de asemenea perceptia eronata ca cei care fac cercetari, dezvaluiri si informari depre dilemele legate de vaccinuri o fac pentru a dezinforma. Sa presupunem ca este adevarat.

Intrebare: Care ar putea fi substratul si mobilul acestei dezinformari, ce avantaje ar putea avea cei care cauta sa elucideze?

***

4. Nici una dintre alegeri (pro sau contra vaccinarii) nu ofera protectie 100% in fata bolilor. De aceea eforturile parintilor nu se incheie odata cu luarea deciziei, dimpotriva.

Am clarificat ca o decizie pro le ofera parintilor un oarecare grad de confort psihic in fata afectiunii pentru care s-a facut vaccinul (dar nu total, stiind de acum ca vaccinul – conform chiar prospectului – nu garanteaza ca subiectul vaccinat nu va face boala).

O decizie contra te priveaza de acest “confort”, iti ofera insa in schimb confortul ca nu dai boli ale copilariei pe probabilitatea unor boli complexe, permanente, unele fatale. Sau, cum am citit de curand in marturia unor parinti: “nu schimbam tusea convulsiva pe cancer si varsatul de vant pe autism”.

Parintii care opteaza pentru a nu vaccina copilul, aleg sa isi asume o raspundere mai mare decat cei care vaccineaza (Later edit 2013: M-am referit la responsabilitate asumata ca un echivalent al muncii depuse si nu ca pericol la care ne supunem copiii, vezi mai jos, la comentarii)

Parintii care nu vaccineaza renunta la ideea confortabila (si neadevarata) ca odata cu vaccinul au facut 90% din necesarul pentru sanatatea si imunitatea copilului si lor le mai ramane vreo 10% cu care sa isi bata capul. Ei se simt datori sa studieze si sa se ocupe cu rigoare de toate variabilele ecuatiei imunitatii: alimentatie, odihna, aer curat, medicina integrativa, sanatatea compartimentului sufletesc si emotional etc. Aleg sa depună eforturi pentru a mentine un sistem imunitar robust, printr-un stil de viaţă corect. Adica alimentaţie cu proteine de calitate fără aditivi, cure de aer curat, somn bun eficient, evitarea marilor aglomeraţii, a aerului poluat, a încăperilor igrasioase, a antibioticelor şi altor medicamente immunosupresive. Stiu ca e greu, dar nu imposibil. De aceea am si scris ca decizia de a refuza un vaccin nu inseamna : “Gata, am scapat de pericolele X si Y”, ci reprezinta una dintre actiunile sustinute de vigilenta in domeniile enumerate mai sus.

***

5. Exista situatii in care parintii se blameaza sau ii blameaza pe altii pentru faptul ca nu au administrat un anumit vaccin si copilul s-a imbolnavit.

Pe langa faptul ca blamarea e in contradictie cu un spirit constructiv pe timp de boala, dar si cu spiritul asumarii responsabilitatii, nu trebuie uitat nici ca fiecare organism este UNIC, reactioneaza deci in mod diferit si nu in ultimul rand mosteneste un bagaj genetic care isi pune la randul sau amprenta modul de a reactiona la stimuli externi. Mai exact, chiar si vaccinat, organismul respectiv putea sa nu reactioneze si sa nu produca anticorpii necesari din multiple motive.

Intrebare: Este boala rezultatul exclusiv al ne-vaccinarii sau acest lucru s-a intamplat in contextul nerespectarii celorlalte variabile despre care am amintit: alimentatie, igiena, alglomerari, aer, poluare, somn, imnunitate, etc …

***

6. Pana la 3 ani sistemul imunitar si restul sistemelor din organismul unui nou nascut se formeaza si nu sunt complet maturizate. Aceasta este totusi perioada in care sunt introdusi in organism cei mai multi virusi, prin vaccinuri (in Romania, 26 incluzand si rapelurile, conform schemei de vaccinare propusa de Ministerul Sanatatii).  Se spune ca cele mai periculoase sunt polivaccinurile, adica cele care contin multiple tulpini, pentru ca organismul bebelusului primeste o “doza soc de virusi multipli” dintr-o singura intepatura.

Intrebare: La cate vaccinari poate face fata organismul fragil si in formare al unui copil, care este limita suportabilitatii peste care organismul cedeaza si se imbolnaveste?

Dr Howard B. Urnovitz, specialist in Microbilogie si Imunologie si directorul stiintific al Fundatiei pentru Cercetare in Domeniul Bolilor Cronice si-a prezentat concluziile cercertarilor in fata Comisiei Guvernamentale pentru Supraveghere si Reforma (SUA).

1. Organismul uman are memorie genetica a substantelor straine la care a fost expus, inclusiv vaccinuri virale si bacteriene.

2. Fiecare persoana raspunde diferit la substante straine, in functie de mostenirea genetica unica.

3. Se pare ca exista o limita in ceea ce priveste cantitatea de substante straine la care organismul uman poate fi expus pana cand incep sa aiba loc distrugeri genetice sau sa se initieze boli cronice.

***

6. Cei care incearca sa afle raspunsuri la intrebarile ce framanta in legatura cu efectele secundare ale vaccinarii sunt doar o mana de oameni stiinta, cercetatori independenti. De ce atat de putini? Pentru ca ei nu sunt finantati nici din bani publici, nici de catre companii farmaceutice sau mari corporatii. Ei opereaza „cu cureaua stransa”, pe baza unor bugete modeste si sunt ridiculizati si marginalizati in egala masura cu parintii care vor sa afle mai mult inainte de a actiona.

***

7. De cele mai ori efectele secundare ale unor abuzuri asupra organismului nu apar imediat, nici macar pe termen scurt. Uitam de aceea ca socurile la care organismul a fost expus in timpul copilariei (indeosebi prin vaccinare repetata si intensiva) si mai apoi in adolescentei (prin rebeliune) ajung sa fie platite mai devreme sau mai tarziu.

***

8. Lecturarea materialelor de pe acest blog este exclusiv pentru cei ce doresc sa faca acest lucru. Este dreptul la informatie pe care il avem cu toti si pe care nu il poate lua nici un alt cititor, indiferent de convingerile personale.

Duminica, 13 martie, a fost publicat in SUA un interviu in care un grup de cercetatori de la Ohio State University declara ca au descoperit cauza pentru care vaccinul pentru pojar nu are efect la copii pana la varsta de 12-15 luni. “Aceste descoperiri” spun ei, “ar putea duce la o noua abordare a vaccinarii … Anticorpii transferati de mame sugarilor prin prin laptele matern, impiedica vaccinurile sa functioneze … acesti anticorpi sunt transferati in primele 24 de ore dupa nastere si au rolul de a proteja nou nascutii impotriva virusilor, pe perioada cat  se dezvoltat sistemul lor imunitar. Dar anticorpii materni dispar in timp si lasa nou nascutii vulnerabili in fata pojarului dupa doua – trei luni. Desi anticorpii materni nu sunt suficienti de puternici ca sa opreasca virusul, ei pot totusi opri un vaccin sa actioneze eficient. De aceea doctorii trebuie sa astepte 12-15 luni ca sa administreze vaccinul pentru pojar. Copiii hraniti cu lapte praf insa, pot fi vaccinati mai devreme.” Puteti citi intreg articolul aici.

Intrebare: Se insinueaza, deci ca  devenit si alaptarea un pericol in calea sanatatii copiilor? Care este “noua abordare” ce va fi propusa pentru vaccinare?

*** 

La inceputul lunii martie a acestui an, agentiile de presa preluau un comunicat al Ministerului Sanatatii din Japonia, prin care autoritatile japoneze anuntau ca au suspendat utilizarea a doua vaccinuri (impotriva pneumoniei si a meningitei bacteriene), pentru a investiga o posibila legatura a acestora cu moartea a patru copii. Dintre cei patru copii cu varsta mai mica de doi ani si care au murit intre 2 si 4 martie, trei au murit la trei zile dupa administrarea ambelor vaccinuri acum interzise. Cititi intreg articolul aici. O saptamana mai tarziu, unul dintre producatori a anuntat retragerea vaccinului in Japonia, urmare a identificarii unei “substante necunoscute” in doua seringi. Cititi intreg articolul aici.

***

Capacitatea de analiza si decizie a cititorilor blogului, in mod logic si evident nu este mai scazuta (asa cum acuza unii comentatori) in cazul lecturarii unor informatii diferite decat ceea ce se promoveaza oricum pe scara larga in legatura cu subiectul in cauza. Pentru voi toti, am scris azi acest articol ce indeamna la rationalitate.
Număr afişări : 35.405

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Buna ziua!
  Am si eu nevoie de un sfat. Am nascut acum o luna in Danemarca unde m-am stabilit si sunt in dubiu in legatura cu vaccinurile. Tatal copilului este indian. Daca initial eram hotarata sa nu il vaccinez pe cel mic, acum imi ridic semne de intrebare pentru ca vom calatori spre finalul anului in India. Doctorita mea mi-a spus sa reconsider decizia, mai ales daca vom merge in India, pentru ca acolo copilul va fi expus la numeroase boli care in Europa nu mai sunt prezente. Mi-a spus ca decizia este oricum a mea, ea imi va prezenta doar cateva dintre cele mai importante vaccinuri. Acum nu stiu ce sa fac…copilul este micut si India este o tara…exotica. Din experienta dumneavoastra si din ce v-ati documentat pana acum, ce sugerati?
  Multumesc,
  Ramona

  1. Draga Ramona,

   Multumesc de intrebare. Germenii (bacterii, virusi, fungi, paraziti) nu sunt niste DUSMANI, ci niste GUNIERI care apar si se inmultesc doar daca ESTE GUNOI si daca sistemul imun nu isi face treaba. Nu am reusit nici sa vad imunitate stimulata cu chimicale si proteine straine, nici sa imi explic logic cum s-ar putea produce acest lucru: https://www.youtube.com/watch?v=od5tT0ZDHsU

   Strategia mea consta in pastrarea imunitatii, nu neaparat stimularea ei. In hatisul informational prezent este dificil sa iei o decizie. Dar nu imposibil. Am scris aici: https://www.cristelageorgescu.ro/rationalitate/03/2011/

   Abecedarul meu de Vaccinare iti sta la dispozitie: https://www.cristelageorgescu.ro/retete/00-abecedar-de-vaccinare/

   Cu drag,

   cristela

 2. Cristela, te rog, spune-mi cum sa-i administrez extractul de lemn dulce baietelului meu de 2 ani? si mai voiam sa te intreb de unde sa iau uleiul de susan si uleiul de cimbru ca nu cred ca sunt foarte bune cele care se gasesc prin plafare.Multumesc!

  1. Draga Ramona, nu stiu care sunt cele mai sigure surse, dar uleiul de susan este cel alimentar, presat la rece, cumpara sticlute foarte mici si de culoare inchisa. Cand locuiam in Romania cumparam uleiuri esentiale de la Naturalia, pe cele cu eticheta propriei lor farmacii. Acum cumpar de pe http://www.feeling.at.

   Cu drag

 3. Draga mea prietena (permite-mi sa ma adresez asa, deoarece asa te simt, un prieten adevarat, prezent in nevoile noastre), de cateva luni de cand te-am descoperit, ai fost mana cereasca pt noi. Datorita tie am avut curajul sa imi diversific copilul in absenta aproape totala a proteinei animala si totala 100% fara lactate. Este nevaccinata, urmare studiilor atente facute in cele 9 luni de sarcina.
  Desi m-am lovit de multi sceptici, la varsta de 1 an am facut analizele de sange, si multumim bunului Dzeu, totul a fost perfect in grafic, Desi multi, preconizau carente urmare alimentatie preponderent veg.
  Cu timpul sper sa adun suficienta informatie pt a putea elimina total din viata noastra si acea putina proteina animala (cca 1/saptamana). Retetele tale sunt delicioase 🙂
  De doua zile ingerasha mea e racita (1,4 luni), mucutzi, afebril. Am facut inhalatiile, iar homeopatul ei mi-a dat oscillo… Dupa 2 seri de inhalatii, starea ei a fost mult m buna, insa de azi noapte tuseste…acum stau langa ea, si caut, chiauna de somn, dar nu gasesc, info priv remediile in tuse:-( Stiu ca e un subiect deja clarificat pe undeva, si stiu ca nu ai timp sa revii, dar te rog da-mi doar un indiciu ceva pe unde sa mai cotrobai.
  A, cei doi P sunt fantastici! dar cu asa mama, nu e de mirare 🙂
  bunul Dzeu sa iti dea tot ce stie El ca ai trebuinta pentru desavarsire!
  Cu toata dragostea si consideratia,
  S

  1. Draga Simona, multumesc pentru intrebare si cuvintele frumoase. Ai fie functia SEARCH (cautare), fie pagina Cuprins unde gasesti capitolul DIverse Sfaturi Naturiste. E normal ca dupa nas infundat sa urmese tuse, pentru ca totul coboara. Tusea si mucii sunt mecanisme de aparare, de eliminare, deci nu trebuie oprite, ci SPRIJINIT corpul cu metode blande, gen inhalatii sau ceea ce am mai folosit si eu si am scris la Sfaturi Naturiste: continua cu ele – ajuti corpul sa elimine prin piele si mai atenuezi inflamatia mucoaselor, dar nu te baza exclusiv pe ele. Sunt doar metode blande de sprijinire a corpului, vindecare a va veni intotdeauna din eliminarea cauzelor. Atentie al alimentatia si stresul tau (odihneste-te) – in cazul in care o alpatezi si inlocuieste laptele praf – in cazul in care e pe formula. Cu drag

 4. Draga Cristela, te urmaresc de aproape un an si mi-esti tare draga. Citind informatiile de pe acest site simt ca mi-am schimbat mult viata ( in bine).
  Am un baietel de 15 luni pe care l-am vaccinat ultima data la 6 luni, insa as vrea sa renunt la vaccinuri. Desi doctorul de familie ma sfatuieste sa accept vaccinurile, deoarece copilasul ar putea avea probleme( de sanatate, de integrare in colectivitate), simt ca e mai bine sa le refuz.
  Am, insa, cateva nelamuriri si m-as bucura sa aud si parerea ta:
  1. Copiii vaccinati sunt contagiosi o perioada? In acest caz, ar trebuie sa imi feresc copilul de contactul cu ei?
  2. Exista situatii, persoane, lucuri pe care ar trebui sa le evit, in conditiile in care nu mai este vaccinat?

  Cu stima,
  Alexandra

  1. Draga Alexandra, iti multumesc pentru sinceritate, caldura mesajului si intrebari.

   1. Din experienta personala, da, sunt. Nu, nu trebuie sa feresti copilul de ei, ci de stres si de alimentele muco-formatoare – cele doua chestiuni care erodeaza sistemul imun. Iata aici 2 minute in care explic asta: https://www.youtube.com/watch?v=cjZAEQn0TRQ
   2. Cele doua enumerate mai sus, gasesti modalitati concrete despre cum sa faci acest lucru, citind articolele de la Educatie Alimentara si de la Intrebari frecvente si urmarind acest interviu: https://www.youtube.com/watch?v=um02vcs86w4

   Te astept si la urmatorul seminar de dezbateri cu parintii, in noiembrie 2016 la Bucuresti. Voi anunta in curand pe site.

   Cu iubire,

   cristela

  2. Iti multumesc pt raspuns! Indraznesc sa te mai intreb un lucru:sunt mamici care au postat pe acest site date de contact ale unor pediatri buni din Bucuresti? Am folosit functia de cautare in site, dar nu am gasit nimic.
   Spor in toate!

  3. Draga Alexandra, nu am date de contact, dar daca o gasesti pe Mihaela PADURARU, ti-o recomand fara preget. Ca element de identificare iti spun ca este tanara, delicata si vrea sa ii spui pe nume.

   Cu drag,
   cristela

 5. Buna Cristela,
  Baietelul meu, de aproape 3 luni, are reflux vezico-ureteral, descoperit in trimestrul 3 de sarcina, din pacate medicii i-au prescris ca terapie antibiotic seara, chiar daca nu a facut infectii… Nu stiu cui sa ii cer parerea ca sa pot inlocui tratamentul acesta cu altceva… Imi fac multe probleme, mai ales ca fiind asa mic, stomacul lui si nu numai acest efect, are de suferit. Am nevoie de parerea ta, te rog. Multumesc mult.

  1. Draga mea, multumesc. Nu mai este nevoie de parole de mult timp. Siteul se numea feeling.at, dar nu stiu daca e si in engleza. Eu intre timp am inceput sa cumpar de la young living, sunt mai scumpe, dar ireprosabile mai ales pt uz intern. Cu drag

Care este opinia ta?