Iata proprietatile nutritive ale ingredientelor de baza. Puteti gasi informatii detaliate pe web, eu am facut doar un rezumat, pentru cine nu are prea mult timp la dispozitie.
Susanul – pentru ca este o sursa exceptionala de calciu, fier, magneziu, vitamina B, de acizi grasi esentiali, vitamina E, fitoestrogeni cu rol antioxidant si proprietati anticancer (la fel ca soia). Nutrientii din aceste seminte sunt cel mai bine absorbiti daca sunt consumate rasnite (altfel organismul nu le digera, le elimina asa cum au fost ingerate) si crude (prin incalzire se distrug grasimile sanatoase nesaturate).
Nautul – pentru continutul ridicat de proteine, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc.
Migdalele – pentru ca sunt una dintre cele mai bogate surse de calciu, contin grasimi monosaturate, benefice pentru organism, vit E, minerale şi acizi graşi omega 3, substanţele probiotice, fibre (care au rol in reglarea tranzitului intestinal, precum si in detoxifierea organismului). Ca si in cazul susanului si a altor oleaginoase, este recomandat a fi consumate CRUDE, nu prajite (toate contin grasimi, grasimi sanatoase. Am explicat insa ca orice grasime incalzita devine nesatoasa, chiar cancerigena).
Halvita de susan
Am suferit ani de zile de lipsa de calciu, umblam cu fiolele de calciu dupa mine si cand aveam cate o cadere intram in prima clinica si imi faceam la urgenta intravenos. Am rezolvat problema in cel mai simplu si de necrezut (pentru mine) mod cu putinta, cu ajutorul domnului Dr. Doru Laza, pe vremea cand inca lucra la Breaza: in fiecare dimineata 1 lingura de susan rasnit, amestecat cu miere si cateva picaturi de suc de lamaie, 20 de zile pe luna. 3 luni de zile. Cure repetate. De atunci nu am mai avut probleme de nici un fel cu calciul, nici macar in timpul sau dupa sarcina, cand am fost avertizata ca o sa-mi cada toti dintii daca nu mananc lactate. Insa am folosit curent susan in alimentatie, sub forma de lapte, halva sau pasta. Gasiti reteta frumos ilustrata si in primul volum din colectia de sanatate pentru familii, SIMPLU.
Eu nu mai consum lactate, in primul rand datorita continutului lor mare de grasimi saturate (daunatoare pentru organism, se numesc si grasimi “rele”). Nu numai ca am rezolvat multiple probleme de sanatate dupa ce am renuntat la tot felul de cascavaluri, branzeturi care mai de care mai nobile si iaurturi cu fructe, dar am si eliminat surplusul inconfortabil de grasime. Si nu in ultimul rand lactatele din ziua de azi, de pe rafturi, la fel ca si carnea, doar lactate nu se mai pot numi, avand in vedere ce se intampa in timpul procesarii … :(.
Hummus
Ingrediente: 1 cana de naut germinat si fiert, 1 cana de susan neprajit, 1 cana apa filtrata, sucul proaspat stors de la o lamaie mare sau doua lamai medii, sare neiodata dupa gust.
Nautul se lasa la inmuiat peste noapte sau peste zi, se strecoara apoi si se lasa in sita la incoltit. Merge si fara sa fie germinat. Daca e proaspat incolteste imediat.
Se scurge, se spala bine si se fierbe la foc mic, dupa ce a dat in clocot, timp de 3 ore. Se scurge apoi si se spala din nou. Fierb de obicei o cantitate mai mare de naut (1 kg), folosesc cat am nevoie si restul pastrez la congelator. Se rasneste susanul (la blender sau la rasnita de cafea) pana se face faina, se adauga peste naut impreuna cu restul ingredienteleor si se paseaza cu blenderul tip „bata”, prezentat aici. Optional, se adauga la final patrunjel si se amesteca. Noua ne place pe paine prajita sau cu ‘grisine’ de morcovi si/sau telina.
Lapte de migdale
Ingrediente: 20 migdale crude, 200 ml apa plata, cateva picaturi de miere de salcam. Aveti nevoie de blender cu cupa, un tifon dublu si dureaza fix 3 minute.
Se lasa migdalele cateva ore la rehidratat. Pentru copilasi pana la 2 ani decojiti-le dupa ce s-au inmuiat. Pentru adulti sau pentru copii peste 2 ani nu mai este nevoie. Se pun in blender migdalele si 50 ml de apa si se mixeaza pana cand devin o pasta fina, apoi se completeaza cu apa si mierea. Se strecoara prin tifon si gata! Pulpa ramasa dupa strecurare se poate consuma ca atare, cu miere, sau in biscuiti (vezi Biscuitii pentru Mos Craciun din Simplu 1).
Pornind de la acest lapte puteti face diverse combinatii, mie imi place cel mai mult un ‘milk-shake’: adaug in blender, pe langa migdale si apa, o banana, putina vanilie si/sau putina scortisoara. Este deosebit de gustos, consistent si nutritiv.
Eu gatesc bunatatile astea, timp in care Pavel face o verificare tehnica la masina de spalat vase (astea-s jucariile preferate!)
Iar la final, dupa masa a inceput sa tipe ca vrea afara. Uite-asa a facut primul lui kilometru, impingand sania din proprie intiativa. Da ce te faci, ca a descoperit si ca pentru echilibru nu mai are nevoie decat de un deget de la mama sau de la tata si acum vrea sa mearga non stop. L-am lasat si noi, sa vedem, cand o sa se sature? 🙂 Dupa 1200 de metri in care a refuzat sa se dea batut, s-a asezat in mijlocul drumului si in secunda urmatoare a adormit cu barbia in piept si a ajuns acasa pe brate. 🙂 Somn usor si noapte buna!
Bibliografie: “Copilul vegetarian”, “Sfaturi pentru o educatie ortodoxa a copiiilor de azi”, cu traducerea romaneasca a cuvantului Sf. Ioan Gura de Aur despre educatia copiilor; autor Maica Magdalena, editura Deisis, 2006 si „Copilul, familia si gradinita”, autor Magdalena Dumitrana, editura Compania, 2000.