Retete cu quinoa, desert surpriza si din nou zapada

Număr afişări : 95.206

In weekend am primit intrebari si telefoane referitoare la retete si m-am bucurat sa aud ca dragele de mame isi doresc sa incerce ceva nou si pentru ele. De fiecare data cand cineva e interesat, ma sensibilizeaza si nu rezist sa nu raspund. Asa ca sambata am scris repede cateva retete pentru mari si mici, adica pentru intreaga familie. E drept ca am avut noroc si cu vremea care l-a tinut pe Pavel afara din casa mai toata ziua. Pavel iubeste zapada si ninsoarea (mai ales cand ii cad fulgii pe fata :)), prin urmare in timp ce eu scriam si la cuptor se facea tarta rapida si minunata cu mei si roscove,

el s-a bucurat de ninsoare si l-a urmarit pe tati cum curata zapada din fata casei, asteaptand rabdator sa fie apoi plimbat cu sania …

Despre quinoa – „cereala-mama”, cum o numeau incasii. In zilele noastre a devenit foarte apreciata datorita continutului mare de proteine (12-18%), de aminoacizi esentiali („caramizile organismului”), ceea ce o face sa fie o sursa vegetala de proteina completa.

Quinoa arata similar cu amarantul si  se gateste ca orezul, doar ca are timp de fierbere mult mai scurt, 15-20 minute si trebuie spalata foarte bine inainte de a o gati, pentru ca altfel are un gust amarui. Quinoa se poate folosi in diferite variante, va recomand sa o lasati la rehidratat cateva ore si apoi la germinat (are timp scurt de germinare, aprox. 4 ore). O puteti gati in varianta dulce sau sarata. La mic dejun de exemplu se poate amesteca migdale, miere si fructe de padure (cel mai mult imi place cu afine, zmeura si mure – am pus la congelator). Ca mancare eu am gatit-o sub forma de pilaf, salata, Gustărei sau am adaugat-o in supe.

Pe Maria Sa – quinoa, am cunoscut-o odata cu Pavel :). Mi-a recomanadat-o o prietena cu suflet bun, dr. Anda Avramescu, specialist in nutritie, cand a vazut ce stravezie am iesit din maternitate. De atunci e in meniul familiei cel putin o data pe saptamana. O sa vedeti de ce. Inainte insa, trebuie sa marturisesc ca ma tulbura pozitiv desavarsirea cu care Dumnezeu a pus in fiecare lucru din natura echilibrul si perfectiunea – ca si in cazul acestei cereale. Si in egala masura ma tulbura negativ modul in care omul a decis sa intervina de multe ori si sa strice aceasta armonie, complicand lucrurile.

Am sintetizat cele mai importante informatii despre valoarea ei alimentara, asa cum sunt descrise in cartea „Hrana vie pentru sanatate” a dr. Gillian McKeith: conţine proteine mai bune, mai usor de digerat decat cele din carne. Este o sursă extraordinară de calciu, asimilat mai uşor decît cel din lapte. „Quinoa conţine mai mult calciu decît laptele, ajutand astfel la întărirea scheletului, a oaselor şi cartilajelor. Astfel, quinoa poate fi un bun factor de protecţie împotriva artritei, degradării oaselor, malabsorbţiei calciului şi a altor dereglări similare”. Datorita continutului sau de vitamine (A, C, D, E, K, complexul B) si minerale (fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc) are rol pozitiv in stimularea sistemului imunitar…”.

SALATA DE QUINOA

Am promis reteta inca de sambata. Puteti inlocui quinoa cu fasole, orez sau linte. Retetele mele nu sunt stricte, adica nu contin cantitati exacte pentru acele alimente cu care va las placerea sa jonglati dupa gust, preferinta si imaginatie.

Ingrediente: 2 cani de apa/ zeama de supa Mineral Imparat; 1 cana quinoa rehidratata, preferabil germinata; legume proaspete taiate cubulete – dupa preferinta si dupa gust, fie le puneti pe toate cele ce urmeaza, fie cateva: castravete, rosii, ceapa (cu ceapa verde iese cea mai buna), ardei gras, ardei capia sau gogosari (amble dau un gust excelent, nu as renunta la ele); 1 legatura patrunjel proaspat; suc de lamaie proaspat stors (dupa gust); ulei de masline presat la rece; sare neiodata. Optional: seminte de canepa si fulgi de drojdie.

Cand fierbe apa se adauga quinoa si se lasa la foc mic 15 – 20 minute. Se opreste focul si se mai lasa sa stea in vasul acoperit inca 5 minute, dupa care se strecoara (daca a ramas apa) si se lasa sa se racoreasca. Dupa ce s-a racit se adauga restul ingredientelor si se amesteca usor, sa nu se sfarame quinoa.

SUPA DE ROSII CU QUINOA

O alta idee care mi-a venit a fost supa de rosii cu quinoa (de obicei o faceam cu orez integral). Pentru supa folosesc rosii crude, pe care le-am avut la congelator pastrate intregi sau jumatati si pe care le-am pus la blender cu putina apa. Sau, mai folosesc piure de rosii crude: rosii la blender, portionate in pungulite sau cutiute si pastrate la congelator, impreuna cu frunze de busuioc. Pentru un litru de supa care sa iasa “deasa” pun la fiert o cana (200ml) de  quinoa germinata in 2 cani de apa. O las sa fiarba 15 min, apoi o iau de pe foc si o las acoperita cu capacul. Cand s-a racorit, adaug ulei de masline presat la rece, o mana de busuioc proaspat tocat marunt (sau patrunjel, daca nu aveti busuioc) si sucul de rosii. Amestec usor .

Fac si varianta proaspata, atunci cand e sezon de rosii. Le dau la blender impreuna cu un ardei capia sau un gogosar, adaug putin busuioc, cimbru si quinoa (sau mei) deja fierte, sare si ulei de masline.

IDEI DE MANCARURI CU QUINOA

Puteti sa incercati si alte mancaruri, dupa fantezie, curaj si pofta. Daca nu aveti inspiratie, incercati mancarurile in care de obiceai foloseati orez: pilaf, orez cu lapte, ardei umpluti sau sarmalute in foi de vita. Eu le-am facut pe toate si cu orez, si cu quinoa, dar bineinteles variantele de post.

BOMBE CU QUINOA (GUSTAREL)

Pentru Pavel folosesc quinoa la diverse piure-uri de legume, cel mai bine mi s-a parut ca merge cu: dovlecel si marar sau brocoli cu patrunjel. De asemenea i-am facut niste ‚bombitze’ cu quinoa (merg si cu orez integral in loc de quinoa): am amestecat quinoa/orez (fierte in prealabil, preferabil in zeama de la supa de radacinoase) cu putin piure crud de rosii si cateva fire de sare neiodata, marar, patrunjel, leustean si putina “faina” din seminte de in macinate. Am pus si putini fulgi de ovaz, Am modelat compozitia sub forma bilute mici si le-am bagat la cuptor 15 minute. Pavel e incantat, mai ales ca le mananca singur, cu mana sau cu furculita (nu e prea prieten cu tacamurile pentru copii).

Actualizare 2015: Prefer sa folosesc rosiile sub forma de sos crud (pasez o rosie bine coapta in gradina, la blender cu oregano si usturoi sau, daca nu e sezonul, am la congelator) si, de asemenea nu mai amestec mai multe tipuri de cereale (quinoa cu ovaz), ci sa las un singur tip, preferabil fara gluten. De aici a aparut reteta noua, simplificata si mult mai gustoasa a noilor bombite de quinoa, pe numele lor Gustarel.

Am terminat retetele cu quinoa si intre timp s-au intors baietii de la plimbare. Nu cred ca v-am povestit, insa pe Pavel, de cand s-a nascut l-am scos afara zilnic, chiar si la minus 26 de grade si s-a obisnuit sa doarma somnul de zi in aer liber, in carucior. Indiferent de anotimp si vreme (si nu, nu a racit din cauza asta niciodata, ba din contra! ;)). Cand a dat prima zapada si caruciorul nu a mai mers, a trebuit sa ne mobilizam rapid si sa gasim o sanie buna de dormit in ea :). Ne-a ajutat si Mos Craciun, iar acum beneficiem din plin, dupa cum se vede.

Si tot intre timp s-au copt tartele, surpriza mea pentru baieti si cina familiei, alaturi de un compot de casa din piersici de Nazarcea si multa veselie.

Actualizare 2015: Intre timp prefer sa concelez piersicile si sa le fac “sos” sau “nectar crud” in miez de iarna, cu blenderul vertical sau cu Vitamixul.




Număr afişări : 95.206

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Esti formidabila! Mi-e drag de voi de nu mai pot. Pavel este atat de dragut nins…
    Am retinut bine, Pavel e nascut de Craciun? In primul mail cu tortul de Craciun…..cu o lumanare…ca Antares al meu e nascut pe 25 decembrie….
    Azi am facut un desert cu mei, fiert in primul meu lapte de soia, cu bete de vanilie, de scortisoara, un mar, si coaja de portocale bio, indulcit cu 2 curmale si o sa mai pun miere cand se raceste. Deja l-am gustat de vreo 6 ori, nu mai am rabdare sa astept pana se raceste….si pana vine restul familiei….ca suntem toti niste gurmanzi…
    Si am facut spanacul la aburi si l-am amestecat asa cu frunza intreaga cu hrisca fiarta tot in lapte de soia, cu ulei de masline presat la rece, adaugat la urma. E delicios.
    Ce ma bucur ca ne scrii !!! Eu ma uit pe mail zilnic, doar ca sa ma mai incant cu aricolele tale. Multumim!

    1. Heeei, Ditta, m-ai intrecut! Sa stii ca nu m-am gandit sa fierb hrisca in lapte de soia si nici sa o amestec cu spanac, insa asta va fi masa de maine seara, pentru toti. M-ar tenta doar sa ii pun putina ceapa verde. Cand ies urzicile incerc sigur si in combinatia asta si le bag si putin la cuptor;). Sunt fericita pentru tot ce mi-ai scris ca ai facut. Sa ai grija la coaja de portocala doar, sa nu foarba mult, pt ca da gust amar. In rest, totul ma inspira! 🙂

      Sa fiti sanatosi, fericiti s fiecare masa sa fie un prilej de incantare, bucurie, armonie si sanatate pentru trup si suflet!

      cristela

  2. Ce faci cu spuma de pe laptele de soia? O iei sau o lasi?
    Si ziceai ca folosesti laptele de soia ca baza ptr supe. Adica in loc de apa? La ce supe il pui?
    Aparatul de facut iaurt pe care mi l-am comandat e si ptr lapte de soia. Doar ca as vrea sa inlocuiesc fermentii pe care mi i-au trimis la plic cu ceva mai natural (sunt fermentii care fac din lapte iaurt – si sunt un praf intr-un plic – si banuiesc ca nu sunt foarte BIO…..). Ce sa incerc?

    1. Spuma – O iau. Dar daca nu o iei, dispare singura cand se raceste laptele:) Mi sa intamplat. De obicei, mai ales pentru Pavel, strecor laptele printr-o sita, mai ramane uneori un strat mic de pulpa.
      Supe – da, in loc de apa sau pun jumate-jumate apa si lapte de soia. Doar pentru imbogatire proteica. Folosesc la supa de linte, la ciorba de stevie si loboda sau chiar la mancaruri (de exemplu la mazare cu cartofi fac jumate – jumate apa si lapte de soia).
      La iaurt chiar nu ma pricep, pana acum singurii fermenti pe care i-am folosit sunt cei de la rejuvelac, dar cu cred ca merg aici. Ma interesez si iti raspund.
      Va imbratisez

  3. Draga Cristela vreau sa te intreb ce ii dai lui Pavel pentru cresterea imunitatii – mai ales pe timp de iarna. Asa cum spuneai si noi l-am scos pe Razvan dinprima zi la aer si il plimbam in aer liber chiar si cand ninge – Radu zice ca trebuie sa fie “spartan”……..cu toate astea anul asta a racit foarte des, sigur e primul an cand merge la gradinita dar as vrea sa fie mai rezistent. aplic si ceea ce am citit despre importanta calirii organismului …..dar e cam friguros. Si o alta intrebare: tu ce vase folosesti la gatit, din inox? Te pup si citesc zilnic!

    1. Diana draga, multumim pentru lectura consecventa si speram utila.

      Nu folosesc nimic in mod special in afara de mancare si “calire”, de asemenea nu l-am vaccinat si cred ca si asta a contribuit. E drept insa, apopos de raceala, ca nu a intrat in colectivitati ca Razvanel. Si tot la fel de drept este ca a racit o singura data, cand a intrat in contact apropiat cu un baiat foarte foarte racit. Atunci i-am dat: IMUNOREZISTAN de la Plantextract (e echinaceea cu ginseng) – picaturi, EXTRACT DE MUGURI DE MACES de la Plantextract (sau farmacia homeopata din Aviatiei) – picaturi si EXTRACT DE CEAPA granule homeopate. Am facut si inhalatiii de 2 ori pe zi cu sare, musetel, ulei esential de eucalipt (sau mena) si ceapa si in 2 zile a fost ‘rezolvat’.

      Cand il mai apuca nasul sau tusea usoara de la schimbari bruste de vreme si temperatura (e normal sa reactioneze), ceai de maces, extract de maces si avem 2 siropuri minune de la farmacia manastirii nera: unul de patlagina cu ceapa si unul de brad – si gata!:)

      Totusi, fiecare organism are particularitatile lui iar eu nu ma dau doctor si nici vraci, asa ca cel mai bine ar fi sa vorbesti despre imunizare a la long cu un dr specialist, iti recomand insa sa fie homeopat sau naturist. Si mi-ai dat o idee, am sa fac un interviu pe tema asta cu dl. prof. dr. Pavel Chirila:)

      Am citit si eu (nu imi mai amintesc cartea insa….cred ca Dr. Spock?) despre treaba cu infofolitul. Cu cat e invatat imbracat mai gros de mic, cu atat organismul isi atrofiaza in timp capacitatea de auto-termoreglare si racceste repede. Chiar spunea acolo ca in general, vom vedea copii mai degraba supra-imbracati, decat neimbracati. Si fularul, ai grija, sa nu ii pui la gura, e un mit, folclor, chiar si dr. ne-a spus ca mai rau face fularul.

      Vase: folosesc inox si yena. Mai nou mi-a scris o colega, cea care mi-a daruit si cartea “Copilul vegetarian” despre vase si cutii de ceramica. Sincer, nu m-am documentat mult in privinta asta si nici nu am vrut sa exagerez (ca si cu chestia cu bio), mai ales ca stiam de la Breaza ca yena si inoxul sunt ok.

      Cu mult drag

  4. Da, in Dr Spock scrie asta. Si noi iesim afara zilnic(2-3-4 ore) de cand am parasit maternitatea (26 august 2010). Toti cunoscutii sunt ingroziti si plini de sfaturi dar fetita mea spre deosebire de alti copilasi nu a racit deloc. Da a stranutat, da a avut niste mucisori (nu curgatori) dar atat.
    Cristela primul pas l-am facut am cuparat quinoa(pentru prima data!!!) acum iau notite despre cum sa o folosesc.
    Revin cu pareri dupa ce o testam.

    1. SUNT FERICITA sa citesc ceea ce imi scrii. TE FELICIT pentru curaj, incredere si perseverenta! Am sa scriu in curand despre importanta aerului si a timpului petrecut in aer liber pentru sanatate.

      Pentru stranut, mucisori usori, ochi lacrimosi noi am folosit cu succes extract din muguri de maces, 10 pic pe zi.

      Cand am avut nas curgator si putina tuse seaca, de la schimbari bruste de temp am facut si niste bai fierbinti cu sare la picioruse, inhalatie la oala:), frictie cu ulei de levantica diluat in ulei de maslne si am baut ceai de cimbrisor + patlagina. Totul foarte bine primit 🙂

      Sanatate

  5. Ioi cat ma bucur ca existi! Asa prieten gasesti mai rar!

  6. Mai vrem retete cu quinoa. Sau macar niste indrumari simple, cu ce se poate combina quinoa.
    Si da, as vrea sa stiu daca se poate include zilnic in meniul bebelusilor?

    te pup, si multumesc Domnului ca am gasit blogul tau si iti multumesc tie ptr informatiile care incet incet imi schimba obiceiurile culinare

    1. Amma draga mea, in postarea de mai sus sunt mai toate retetele posibile la care m-am gandit, cu quinoa. Ideea de baza e urmatoarea: o poti folosi la orice mancare foloseai inainte orezul. O poti adauga in supe, ciorbe, poti face pilaf jumate-jumate (orez-quinoa), quinoa cu lapte, gen orez cu lapte. O poti face faina (la masina de rasnit cafea sau la blender care macina, daca ai) si o pui in droburi (am pe blog o reteta de drob de cartofi sau de drob de legume sau hamburgeri de legume) si poti adauga quinoa fiarta in drob sau in hamburgeri, cateva linguri, nu strica, ba din contra. In principu, merge cu ORICE. PEntru fetita, o poti combina cu cartof, cu dovlecel, cu fructe, o poti pune si in tartele cu fructe pe care ti le-am dat ca idee pe mail …

      Da, ii poti da micutei, insa te rog prima oara, dupa principiul cunoscut la orice aliment nou la bebelusi: testam, introducand alimentul progresiv si urmarim starea generala si posibile reactii (in general aparitii pe piele a unor semne/semnale). Daca nu se intampla nimic, crestem cantitatea progresiv, pana ajungem la cantitatea dorita. Concert: poti incepe cu o lingurita timp de 3 zile, daca merge bine cresti la o lingura tot 3 zile. Daca merge bine, gata! Mai poti creste cantitatea in functie de cat mananca ea:). O poti amesteca si cu migdale rasnite (facute gen faina), curmale pasate la blender (sau putina miere) si mar copt 🙂

      Si noi va pupam pe voi doua

  7. Am descoperit acest blog, si imi place mult stilul de viata pe care l-ati ales.
    Apreciez din tot sufletul ceea ce te-ai decis sa faci si pt alte mamici.

    Eu am avut o problema (inca nu stim daca doar digestiva, cu multiple intolerante alimentare, printre care laptele de vaca cea mai severa) cu bebelusul meu, care s-a ameliorat cu varsta, si inca sper sa-i treaca sa putem si noi dormi, si sa avem puterea sa ne vedem si de activitati relaxante. Oricum ideea e ca aproape fiecare masa pe care a avut-o a fost un chin atat in timpul ei cat si dupa. Iar partea cu somnul la fel.
    Asta a fost doar o mica introducere, desi as mai avea multe de zis referitor la vaccinuri si la dieta vegana, din experiente proprii, dar treuie sa incep dezbaterea undeva.

    Deci voi incepe cu ceva relativ minor, dar important pt dieta copiilor nostri.

    1) Quinoa, este o sursa buna de calciu, dar nu se compara cu lactatele:
    http://www.nytimes.com/1998/12/29/science/q-a-623997.html
    (e doar un link, dar as putea sa ilustrez cu oricare altul)
    contine de 3 ori mai putin decat laptele

    2)Migdalele sunt o sursa buna de calciu, dar calciul din laptele de migdale este mult mai putin decat din lapte:
    http://www.originalorganic.net/2010/12/how-much-calcium-is-in-almond-milk/
    (link-ul e doar un exemplu)
    deci contine 2 mg fata de 300 mg!
    (0are sa fie ceva gresit?)

    3) Soia fermentata este un aliment minune, dar , nu Soia nefermentata, care este relativ periculoasa pentru sanate:
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/09/18/soy-can-damage-your-health.aspx
    Stiu ca s-a mai discutat acest subiect de f multe ori, si am vazut cateva din comentariile tale, dar insist pt ca mi se pare foarte important. Nu articolul in sine, care poti sa zici ca e aberant, ci link-urile pe care se bazeaza, si cercetarile stiintifice care s-au facut, incluzand diverse rezulte chiar si la copii. Acestea de multe ori se vad intr-un timp mai lung.
    Mi-as dori foarte mult sa nu fie asa, pt ca ar fi o alternativa buna pt copilasul meu, care e intolerant printre altele si la lapte de vaca.

    Ar mai fi si altele, dar trebuie sa inchei pt azi.

    Va doresc noapte buna!

    1. Draga Miha, bine ai venit – multa sanatate doresc din inima, bebelusului tau! Acum ca ai venit, sa facem cunostinta :):
      1. Eu nu polemizez pe absolut nici o tema legata de nutritie, vaccinare sau educatie a copiilor. Marturisesc doar adevarul pe care l-am cunoscut personal in momentul in care am fost salvata din ghearele mortii si pe care il impartasesc zilnic uitandu-ma la copiii mei.
      2. Sunt impacata cu gandul ca nu toata lumea impartaseste parerile mele, nu fortez si nu dispretuiesc pe nimeni care alege sa procedeze altfel.
      3. Dar nu tac in fata manipularii si a sttirbirii dreptului parintilor la optiuni informate.

      In privinta a ceea ce mi-ai scris, nu e nevoie sa citesc acele linkuri, am sa iti spun doar in cateva cuvinte observatiile mele:
      1. Pana acum 7 ani am fost o DEVORATOARE de lactate. Cu toate astea una dintre problemele grave de sanatate era lipsa substantiala de calciu. Situatia era atat de grava incat umblam cu filoe da calciu in buzunar si, cand faceam cate o “cadere e calciu”, ma opream pe drum pe unde apucam la vreo clinica, sa mi-l administreze intravenos. De cand am trecut la noul stil de viata care include si dieta vegana, analizele mele sunt perfecte, calciul (seric si total) ca la carte. La fel si al copiilor mei. Am trecut 2 sarcini si 2 perioade de alaptare fara nici un fel de deficienta de calciu, din contra. Nu am avut nici crampe musculare, nici nu mi-au cazut dintii, cum se zice.
      2. Calciul si fierul din alimentele de origine vegetala este absorbit in proportie MULT MAI MARE decat cel din lactate. Am dat chiar exemplul cu soia: calciul din soia seabsoarbe in proportie de 24%, cel din lapte de vaca 2%.
      3. Impreuna cu calciul din lactate, organismul primeste o cantitate semnificativa de grasimi saturate (nesanatoase, am explicat in multe locuri de ce) si cauza a multor boli.
      4. Dieta vegana nu este UNILATERALA, adica nu mananci doar soia, doar quinoa, doar migdale. Combinarea eficienta a alimentelor de origine vegetala poate asigura prin insumare necesarul zilnic de nutrienti de toate felurile, fara nici un fel de probleme. Trebuie insa sa fii informat si sa aloci timp pentru planificare meniului.
      5. Nu consum si nu recomand nici un fel de alimente FERMENTATE. Nici nu combin alimentele in feluri care sa provoace fermentatia in stomac. PH-ul acid este un mediu propice de dezvoltare a multor boli, printre care si cancerul. Exista insa un singur ingredient obtinut prin fermentatie la care am primit acordul doctorului, rejuvelac: http://corneliamarin.ro/?p=1912. Il folosesc pentru branza de migdale.

      Cu drag, cristela

  8. Recunosc ca, doar de cand s-a nascut fetita mea,ma intereseaza in mod special alimentatia sanatoasa. Pana atunci,mi s-a parut normal sa mananc ce vine la rand.
    Nici prin gand nu mi-a trecut ca stomacul meu seamana cu o masina care intai trebuie sa incalzeasca lichidul ( apa pe care o beam cu atata savoare imediat dupa masa) ca mai apoi sa se poata apuca de digerat…sau ca ar trebui sa mananc cerealele si fructele dimineata.
    Amintirile mele din copilarie sunt legate si de “bunatatile” servite de mama la masa de duminica…parca si acum simt mirosul snitelelor sau chiftelelor…
    Dar imi aduc aminte prea bine si lungile perioade in care am fost bolnava.Urticarie? alergie? limbrici?…la 9 medici am fost intr-o zi si niciunul nu a stiut sa puna un diagnostic corect. Pana s-au hotarat ca trebuie sa ma opereze.Ca e ceva la stomac.Nu m-au operat. M-au tratat cu medicamente.Insa au gasit si la tiroida…la 14 ani.
    Nu stiu ce s-a gresit in alimentatia mea de copil, nu stiu daca s-a gresit. Nu vreau sa judec. Au fost vremuri marcate de tot felul de lipsuri: de alimente importante,inclusiv informatii. Ma refer la vremea Ceausista.

    Depun eforturi serioase de a citi, de a invata, de a ma documenta, de a intelege cum functioneaza natura, organismul uman…Pentru ca nu vreau sub nicio culoare sa o alimentez pe fetita mea la intamplare si cu ce vine la rand.
    Dumnezeu a dat liberul arbitru fiecarui om. Asa ca fetita mea va fi libera sa aleaga ce si cum vrea sa manance si cum va dori sa traiasca. Nu stiu cum va decide, dar cat este mica, vreau sa invat ca sa o pot invata sa traiasca sanatos. Vreau s-o educ sa aiba un stil de viata sanatos si vreau sa guste si altceva in afara de lapte de vaca de magazin si carne de pui congelat.
    Iubesc quinoa, pe care am descoperit-o datorita Cristelei, si ii dau fetitei mele zilnic.
    Iubesc migdalele. Imi place sa ma trezesc dimineata si sa ma apuc sa curat migdalele puse la rehidratat peste noapte si sa le pun in blender si ma cuprinde o stare de fericire ca Eu prepar laptele pentru pitica mea. Si imi place sa-i vad mustata alba de la lapte…de MIGDALE.
    Ce culoare are zapada? – Alba.
    Ce culoare are hartia? – Alba
    Ce bea vaca? – …Lapte.
    Este o mica farsa din copilarie dar cam pe asa ceva se bazeaza si reclamele alea multe gen Fulga, Dorna.
    Devenim mediul in care traim. Suntem ceea ce citim, auzim, vedem. Si companiile alea mari producatoare de lapte stiu asta prea bine.
    Pana in maduva oaselor ni s-a impregnat ca laptele de vaca este laptele de care are nevoie omul ca altfel duce lipsa de calciu.Multi nici nu stiu ce este calciul. Dar stiu ca trebuie sa bea lapte. De vaca. Ca vaca are timp sa pasca si face lapte bun. In ce forma ajunge pe rafturile magazinelor, nu mai conteaza. E important sa fie pas-te-u-ri-zat!! Ca de unde vine denumirea “pasteurizat”, prea putini isi pun intrebarea.
    Laptele de mei – habar nu am avut ce e meiul si “de unde se culege” dar cand ma grabesc si nu am alta varianta, fac lapte de mei si stomacului meu ii place.
    Soia…saraca si atata criticata soia dar cu atat mai bogata in elemente nutritive.
    Ce sa zic? 🙂 Ma pregatesc sa cumpar un aparat de facut lapte de soia.

    Nu prea am multi sustinatori in ceea ce am inceput sa fac, pentru ca nu mananca mancare normala”.
    Ma intreb ce ar fi normal? Paine cu margarina si cu salam si cu ketchup? Si lapte la cutie? No way!
    Decat sa manance asa ceva, mai bine stau noptile si imi storc creierii sa planific un meniu sanatos pe urmatoarele zile.

    Am incredere in Dumnezeu, ca ma iubeste si imi iubeste fetita si daca nu fac ceva bine va gasi El o cale sa ma duca pe alt drum.
    Deocamdata mi-a pus in fata acest blog, si mi-a facut cunostinta cu o femeie de la care, prin fiecare postare a ei, invat iubire, caldura, smerenie…

  9. Buna Cristela,

    Imi place f tare blogul tau, are f multe informatii despre cresterea si alimentatia copiilor pe care le gasesc f pretioase! Multumesc din suflet pentru aceste informatii generoase si pentru timpul pe care ti-l dedici sa ni le impartasesti!

    Am si eu un baietel de 1 an si 3 luni care a fost alaptat exclusiv pana la 5 luni, partial pana la 8 luni, si apoi a mai baut lapte praf 2 luni (pana la 10). De atunci nici nu vrea sa auda de lapte: praf, de vaca, de nici unul. Ca sa suplinesc i-am cumparat gris sau cereale cu lapte incorporat pe care le-a tolerat.

    De acum as vrea sa ma opresc sa-i mai dau aceste amestecuri si incerc, urmaring blogul tau si alte inf de pe net/carti sa-i construiesc un meniu cat mai variat. Ieri i-am dat mamaliguta de mei care i-a placut tare.

    De dimineata am vrut sa-i dau lapte de migdale – din pacate mi l-a refuzat. I-am amestecat o parte in brei-ul de dimineata si l-a acceptat.

    Voi cum v-ati convins copiii sa accepte laptele de migdale? Il beau simplu sau ca un shake cu banana cum ai scris undeva pe site? Poate fi laptele de migdale fiert: de ex sa fac lapte de migdale cu orez, sau cu quinoa?

    Mai am o intrebare: in retetele postate: quinoa cu dovlecel si marar si quinoa cu brocoli si patrunjel, legumele sunt fierte si ele impreuna cu quinoa sau le adaugi crude?

    Multumesc mult,
    Teodora

    1. Teodora, sunt foarte fericita cand citesc ca acest blog este de ajutor. E singura si cea mai mare rasplata, impreuna cu vestile bune despre sanatatea copiilor vostri – principalul ingredient pentru fericirea unei mame, nu? 🙂

      Am raspuns cu majuscule dupa fiecare intrebare de-a ta. Mult succes si te mai astept cu vesti bune, de invingatori!

      “Am si eu un baietel de 1 an si 3 luni care a fost alaptat exclusiv pana la 5 luni, partial pana la 8 luni, si apoi a mai baut lapte praf 2 luni (pana la 10). De atunci nici nu vrea sa auda de lapte: praf, de vaca, de nici unul. Ca sa suplinesc i-am cumparat gris sau cereale cu lapte incorporat pe care le-a tolerat.”

      COPILASUL TAU E “NEVIRUSAT” SI SE COMPORTA NORMAL REFUZAND LAPTELE PRAF (VEZI ARTICOLUL MEU DESPRE ALAPTARE, CEL DESPRE ALUMINIU, PRECUM SI INFORMATIILE DIN ARTICOLUL “IN LOC DE PE CURAND”) SI LAPTELE DE VACA (VEZI http://corneliamarin.ro/?p=1100). ASA CA, TE ROG, TE ROG MULT, ASCULTA-I ORGANSIMUL SI NU IL MAI PACALI, DANDU-I LAPTE PRAF SAU LAPTE DE VACA AMESTECAT. UITA DE ELE. CALCIUL DIN SURSE VEGETALE ESTE ABSORBIT IN PROPORTIE INZECIT MAI MARE DECAT CEL DIN LACTATE. IN PLUS, ANIMALELE SUNT TRATATE CU TOT FELUL DE ANTIBIOTICE, VACCINURI SI HORMONI, CARE INTRA SI ELE IN ORGANISMUL BEBEULUI TAU. AM SCRIS IN MULTE COMENTARII DESPRE ASTA, DACA AI RABDARE SA ACAUTI SI SA CITESTI, MAI ALES LA COMENTARIILE ARTICOLELOR DESPRE SOIA, VEI GASI INFORMATII CARE SA ITI DEA CONFORT, CURAJ SI INCREDERE.

      De acum as vrea sa ma opresc sa-i mai dau aceste amestecuri si incerc, urmaring blogul tau si alte inf de pe net/carti sa-i construiesc un meniu cat mai variat. Ieri i-am dat mamaliguta de mei care i-a placut tare.

      AI MULTE RETETE, LA JURNAL DE BUCAATRIE. TOT CE E ACOLO MERGE DE LA 1 AN, ATAT AVEA PRIMUL NOSTRU BAIETEL CAND AM INCEPUT BLOGUL.

      De dimineata am vrut sa-i dau lapte de migdale – din pacate mi l-a refuzat. I-am amestecat o parte in brei-ul de dimineata si l-a acceptat.
      TE ROG SPUNE-MI CUM IL FACI, APOI TE INVAT NISTE TRUCURI:)

      Voi cum v-ati convins copiii sa accepte laptele de migdale? Il beau simplu sau ca un shake cu banana cum ai scris undeva pe site? Poate fi laptele de migdale fiert: de ex sa fac lapte de migdale cu orez, sau cu quinoa?

      NU, NU IL FIERBE, E PACAT, SE PIERD MULTI NUTRIENTI VALOROSI. LAPTELE DE NUCI (MIGDALE, NUCI, CAJU, ETC) SI DE SEMINTE (DE CANEPA, DE FLOAREA SOARELUI, DE SUSAN) NU SE FIERBE, FACE PARTE CU SUCCES DIN DIETA VEGANA SI RAW VEGANA. POTI INCERCA SI LAPTELE DE MEI, L-AM POSTAT DE CURAND, ULTIMUL ARTICOL. IN MOD SIMILAR POTI PREPARA LAPTE DE QUINOA SI DE OREZ. LAPTELE DIN CEREALE INTEGRALE (CA CELE ENUMERATE) NU ESTE RAW, CI FIERT.

      Mai am o intrebare: in retetele postate: quinoa cu dovlecel si marar si quinoa cu brocoli si patrunjel, legumele sunt fierte si ele impreuna cu quinoa sau le adaugi crude?

      NU, NU SUNT CRUDE, SUNT FIERTE. LA RETETA CU BROCOLLI, AM FIERT INSA BROCOLLI LA ABUR, CATEVA MINUTE. INSA AM SI O RETETA DE SALATA DE QUINOA (INCREDIBIL DE GUSTOASA, PENTRU TOATA FAMILIA) IN CARE ZARZAVATURILE SI LEGUMELE SUNT CRUDE. O GASESTI PE SITE. SINGURA PROBLEMA E CA PAVEL INCA NU POATE MESTECA COAJA ARDEIULUI CAPIA SI TREBUIE SA IL ALEG IN CONSECINTA. SI EU MA STRADUIESC SA AM CAT MAI MULT RAW IN MENIU, DAR DUPA CE BAIETII VOR TRECE DE 2-3 ANI, SPER SA NE AJUTE DUMNEZEU SA DEVENIM 100% RAW.

  10. Buna Cristela,

    Multumesc mult pentru raspuns!

    Laptele de migdale l-am pregatit dupa reteta gasita aici pe site-ul tau: 20 migdale + 200 ml apa + miere salcam. Cum l-as putea imbunatati?

    Ref la quinoa, voi incerca diseara reteta cu dovlecel.E ok daca le fierb impreuna sau quinoa trebuie fiarta separat?
    Scuze pentru intrebarile ca de clasa a2a insa nu am mai folosit-o pana in prezent :-).

    Toate bune,
    Teodora

    1. Cu drag, printre picaturi, apuc sa raspund.

      Lapte de migdale upgradat :): 2o migdale rehidratate (cam 6-8 ore) + 2oo ml apa calduta + un varf de cutit de praf de vanilie naturala bourbon + 2-3 curmale. Blenduiesti totul 2-3 minute si apoi strecori prin strecuratoarea fina. Pasta care iti ramane o poti amesteca cu putin magiun de prune far azahar (cel de topoloveni, de exemplu) si o pui pe biscuiti din faina integrala sau pe paine integrala si papa puiul.

      Daca vrei sa il faci si mai consistent, dar prima oara incearca varianta asta, poti pune in laptele strecurat si 1/2 banana si foarte, foarte, foarte putina scortisoara, si dai iar la blender, dar nu mai strecori la final.

      I-l dai la biberon sau la cana?

      Orice intrebare e binevenita, se poate? Asta e scopul blogului, eu NU JUDEC PE NIMENI care scrie aici. Si eu am invatat la randul meu, tot din astfel de intrebari.

      Quinoa deci; o poti fierbe impreuna cu dovleceii, bineinteles. Are timp de fierbere 15 minute (dupa ce incepe sa clocoteasca) si o mai lasi sa stea 5 minute dupa ce a clocotit si ai oprit focul. Eu am fiert-o separat pentru ca voiam sa aiba sufucuent lichid in care sa fiarba si imi era teama s anu iasa mancarica prea apoasa. Poti incerca insa. Asa invatam:))

    2. Buna Cristela, iti scriu pentru prima data,desi iti urmaresc articolele de pe blog constant.Sunt nemaipomenite. As vrea sa te intreb un lucru in legatura cu migdalele:am cumparat o cantitate mai mare din acestea de la un producator roman din zona Buzaului pentru a evita pe cele din SUA,sunt bune, dar am gasit si cate un miez care miroase puternic a esenta de migdale. Din ce am citit am inteles ca migdalele parfumate si amare produc moartea si strica gustul laptelui din blender.
      Am gustat una si nu este amara, ci doar puternic parfumata, dar am simtit un soi de ameteala.Am auzit ca ele contin cianura. Eu ma pregatisem sa fac lapte pt un bebelus de 4 luni.Acum nu stiu ce sa mai fac.Am vrut migdale romanesti pt a scoate laptele praf.Daca ai veni cu o sugestie ti -as multumi din suflet.

    3. Draga Mirela, despre cianurile din migdale am mai fost intrebata … Am raspuns aici:https://www.cristelageorgescu.ro/de-ce-fac-copiii-mofturi-la-masa-si-noi-ispravi-cu-pavel-adica-despre-oprelisti-si-noi-retete-ii/02/2011/comment-page-2/#comment-7343

      Pe langa ce am scris in comentariul precedent ma gandesc si la reprezentatii firmei Danone, care, prinsi acum cativa ani cu mata in sac ca folosesccianuri in iaurturi si dati pe toate posturile de televiziune din Romania, au reusit dupa vreo 2-3 zile de scandal sa vina cu declaratia ca “sunt in dozele admise”.

      Eu te-as incuraja sa faci relactatie mai degraba, dar pana atunci nu uita ca migdalele, mai ales cele dulci sunt sanatoase si sunt cele mai putin acide dintre nuci. Si, daca totusi nu te incumeti sa alaptezi din nou, desi ar fi lucrurl pentru care probabil ca ii vei multumi copilasului tau o viata, poti, pe langa lapte de migdale sa introduci suc de fructe proaspat stors. TOtul dupa metoda alimentului nou intordus.

      Numic nu e la fel de bun (din toate punctele de vedere) ca laptele matern si nimic nu e la fel de rau pentru un bebelus ca laptele praf si chimicalele care se introduc in el prin manipularea si intimidarea parintilor.

      Cu mult drag.

  11. Multumesc mult de tot pentru raspunsuri! Sunt bine-venite si nu-ti face griji nu ma simt judecata. Atata timp cat mi s-au deschis ochii e bine 🙂 sunt pe drumul cel bun.

    Eu am hidratat migdalele toata noaptea 🙂 – maine incerc si varianta imbunatatita. Cred ca varianta cu banana va avea succes mai ales ca-i place mult si pt ca de cand au aparut fructele de sezon romanesti nu i-am mai dat banana (avem fructe din plin).

    Cat timp poate fi pastrat laptele de migdale la frigider?

    Toate bune,
    Teodora

    1. Teodora, laptele rezista si 2 zile, dar nu te sfatuiesc pentru bebe. Cred ca stii ca ideal este sa consumam cat mai aproape de momentul “productiei” orice aliment. Pavel mananca doar ce gatesc in ziua respectiva. De fapt, gatesc in asa fel incat sa nu risipesc si sa ne ajunga pentru ziua respectiva, cel mult a doua zi pentru noi. Caut sa diversific cat mai mult si sa mancam cat mai proaspat. Nu te speria, ca nu stau toata ziu ala bucatarie:). Nici daca as vrea (oh, da, si sunt zile in care vreau sa creez in bucatarie) nu am cum! Cu drag

    2. Teodoa, inca ceva: poti “parfuma” laptele de migdale si cu putina piersica in loc de banana, nucile si fructele merg impreuna. Cat despre rehidratare, cu cat mai mult timp, cu atat mai bine. Si eu le pun seara in apa la frigider si le scot dimineta.

  12. Buna Cristela,

    I-am dat lui Luca (baietelul meu) ieri seara quinoa cu dovlevel, marar si morcov crud ras. A mancat cu placere :-)… Multumim pentru reteta / retete :-)!

    Cam de cate ori pe saptamana e ok sa-i dau quinoa?

    Multumesc,
    Teodora

    1. Ma bucur, multumesc ca mi-ai spus! Ii poti da alternativ, o zi da, una nu. Nu are restrictie, din contra:). Dar in general e bine pentru organsim sa nu manacam zilnic acelasi lucru, ci sa diversificam. Va pupam

  13. Asemeni…nu am cuvinte suficiente pentru ce faci tu,Cristela draga,prin intermediul acestui blog.Iti multumesc sincer.Am cateva intrebari si recunosc ca nu am reusit inca sa parcurg tot continutul dar revin pe parcurs cu ele.
    Ori oboseala de vina ori …nu-i chip sa gasesc reteta “Pudding de quinoa cu banane”.Apropo pana sa achizitionez quinoa in stare “naturala”am gasit la Plafar,quinoa expandata pe care i-am oferit-o Maiei(de varsta cu Pavel al tau;) cu iaurt,nuci pisate si seminte de in + miere. Combinatia asta cat de sanatoasa e?
    Multumesc,
    Madalina

    1. Madalina, cu multa bucurie iti dorim Bine ai Venit!.

      Pe pagina de cuprins/retete, capitolul I, ai linkul. Este la comentariile paginii respective. In curand vom avea o versiune mult mai usoara de urmarit blogul si cuprinsul, etc, se lucreaza de zor. Surpriza!

      Maia scumpica sa traiasca! Buna si expandata, dar mai sigura daca e pregatita de mami acasa 🙂 cu putina dragoste din sufletul ei :). Combinatia este foarte buna, felicitari, doar iaurtul iti recomand sa nu fie de vaca (scriu chiar acum un articol). Fugi de lactatele de vaca, te rog. Capra e mai ok.

      Cu drag

    2. Multumesc Cristela pt.intampinare.Papa puiul meu deja o parte din ce ne impartasesti tu aici.Cum zice ea cand ii place ceva”o bunatate”.Pana si tati a fost implicat la “super mancarea de linte” cu quinoa care la dorinta lui a luat forma de musaca.
      Referitor la lactate,incercam sa folosim numai de capra in ultima vreme.Blogul tau l-am descoperit in aceeasi perioada cand am hotarat sa schimbam formula(Topfer Bio) cu laptele de capra(am alaptat-o pana la 1an si 3luni).La inceputul saptamanii i-am oferit lapte de migdale pe care initial l-a refuzat,m-am gandit eu ca nu era strecurat f.bine.Intre timp s-a racit,l-am incalzit un pic si nu s-a oprit pana la ultima picatura;).
      Ce tin sa te intreb,de fapt sa-mi clarific este in legatura cu cerealele;pentru ca nu folosesc,inca,lapte vegetal,fructele i le dau la 2h dupa.Singura combinatie de cereale cu fructe a fost ?budinca de mei cu mar ras,pt care am folosit apa.
      Revin la intrebare,exceptand fulgii de ovaz fin, facuti faina, pe care e suficient sa-i fierb 2 min(pana sa gasesc info.asta i-am fiert 20min!!!offf) ,restul cerealelor (si eu tot integrale folosesc ,pe care Maia le mananca impresionant de bine de cand le fac faina si) le fierb cele 20 min?
      Sper sa nu te zapacesc cu atatea paranteze.
      Multumesc,Madalina.

    3. Mada, da le fierbi foarte bine. Cerealele si leguminoasele fac parte din alimentele care isi sporesc valoarea nutritiva prin fierbere. De asemenea, fierberea faciliteaza digestia, prin actiune asupra amidonului din cereale. Orezul, graul fierb mai mult de 20 min, in general 40-50-60 min… Te pup

  14. In sfarsit am facut bombitzele ca de cand ma chinui. Mi-ai dat o idee cu bilutele de mamaliga pt Pavel:) Nici Ana nu prea mananca unele chestii care au consistenta de mamaliga, doar terciul de cereale cu fructe daca nu e prea vartos. Asa ca ieri am facut in acelasi fel cu bombitzele, bilute cu mei fiert, roscove, miere, fulgi de ovaz macinati si nuca de cocos. I-au placut pana la urma si a mancat cateva.Chiar si sotului i-au placut. Se pot face si cu migdale in interior si tavalite prin nuca de cocos. Oricum, eu am schimbat foarte putin din ceva ce am vazut la tine:) Si bombitzele cu quinoa ii plac, si sunt sigura ca din cauza ideii de prezentare:P

    1. Excelent! Ce veste mai minunata decat ca avem un copil multumit? Pupam Anuca si felicitam mamuca 🙂

  15. Buna ,draga Cristela. Am si eu o intrebare. Dupa cum ti-am mai zis ,am si eu o gaza de 4 luni si as vrea sa incerc sa-i dau lapte de migdale, la recomandarea Dr. Laza. Deja am pus migdalele la hidratat ,dar nu stiu cum sa procedez dupa ce-l voi termina, adica ma refer cum sa-i dau. Cum sa-l diluez ca dl dr a spus ceva de diluat cu ceai de fenicul. Ai putea sa ma ajuti ? Iti multumesc mult si astept raspuns cat mai curand ca sa pot incepe.
    Cu drag, Laura P.

    1. Am uitat sa te intreb daca e bine daca nu indulcesc laptele cu miere ,pt ca ma tem sa-i dau miere inainte de 1 an, stiu ca e risc de botulism. Tu ce ma sfatuiesti,e buna sa neindulcit sau il pot indulci cu altceva?

    2. Dac mierea e bio, nu e nici un risc. Restul raspunsurilor la pagina Cuprins, ultimul capitol.

    3. Scrie la reteta de lapte de soia sau la diversificare, regula noului aliment. Daca nu gasesti, zi-mi. CU drag

  16. Am gasit la laptele de soia intr-adevar. Multumesc. Dar acum vreau sa te mai intreb ceva – sa folosesc ceai de fenicul in loc de apa pentru diluarea laptelui? Si pot folosi si eu curmale pt indulcirea laptelui la 4 luni? Daca da ,cum pot face exact-adica cum se face hidratarea si apoi cum le folosesc si cate la cat lapte? Trebuie sa le decojesc,sa le mixez?

    1. Si cum se pastreaza laptele de migdale- la rece sau e bine si la temperatura camerei?

    2. Eu il fac pe loc, proaspat, de fiecrae data. Daca vrei sa il pastrezi, merge la temp camerei 2-3 ore, altfel sa nu riscam sa fermenteze. La frigider si incalzit usor, pana la 37 grade.

    3. CEai de fenicul in loc de apa. 1 curmala la 250 ml lapte. Curmala pusa in apa cateva ore, nu neapart decojita, ca intra la blender impreuna cu migadlele si apoi strecori oricum laptele de pulpa.

    1. George, multumim pentru sursa, chiar imi doream si alte culori, dar nu stiam unde sa gasesc :). Nu e nici o diferenta, decat de culoare. Cam ca si cu lintea, cu soia, etc …:)

  17. Super mami, super retete,ma bucur ca te-am gasit! Am o intrebare legata de stigmatizarea copiilor nevaccinati! Cum te descurci cu puhoiul de mamici isterice? Cu toti oameni astia nedocumentati care te pun la colt fara sa- ti dea dreptul la replica?mie imi e tare greu!Daca ai sfaturi te rog sa le impartasesti si cu noi! Multumesc!

    1. Ralu (dulce :)),

      Dar crezi ca dau cuiva ocazia sa ma puna la colt? In primul rand nu comentez o astfel de decizie personala si evidenta in conditiile unei minime informari de pe prospectul oricarui vaccin. In al doilea rand, nu caut sa conving pe nimeni. Daca nimeresc in conversatii de acest gen, spun doar ce stiu – DACA MI SE CERE PAREREA, nu intru in polemici, nu cer drept la replica, nu caut adepti, nu vreau sa linistesc mamici isterice. Nici macar nu le caut compania. Noi ne-am simplificat foarte mult viata si asta se vede in sanatatea noastra fizica si psihica:). Ai incredere in tine si nu cauta sa “convertesti” persoane care nu au o minima intentie sa se informeze. Nu de pe internet si din carti, ci macar de pe prospect. Si eu ma bucur ca ati ingorsat randurile! 🙂

  18. Draga Cristela, La Multi Ani! Sa aveti un an nou minunat cu sanatate si multa, multa fericire.. Citesc de cateva luni bune blog-ul tau, care a devenit o sursa imensa de inspiratie (muza 😉 atat pt mancare bebe cat si pt prim ajutor in caz de raceli sau alte mici probleme ale copiilor (si nu numai)… Eu am un bebe (copilas deja, are 12 luni.. nu stiu cand a trecut acest prim an) si locuim in Africa deocamdata.
    Acum as dori sa stiu daca in caz de diaree le-ai dat copiilor lapte de migdale. Soia inca nu am facut, ma apuc acum de preparare… Multumesc frumos si numai bine.

    1. Irina, whaaaaaaaa … Africa? Cine ar fi zis ca blogusorul nostru va fi citit in asa colturi indepartate? Mai avem si o Noua Zeelanda :). Felicitari pentru bebe micutz.

      Nu am intels sensul intrebarii. Daca ma intrebi daca e voie lapte de migdale cand au diaree, da, e ok. Supa concentratat de zarzavat (predominant morcovi, ceapa, cartofi, patrunjel verde la final) e cea mai indicata (pt hidratare si remineralizare) si laptele de orez integral cu roscove (se face ca cel de mei). Lapte de soia nu in diaree.

      Daca ma intrebi daca laptele de migdale combate diareea, nu, nu are acest efect.

      Cu drag

    2. Multumesc frumos pt raspuns. Intrebam daca este ok laptele de migdale cand are diaree. Lapte de soia ne-a recomandat o pediatra din Belgia, dar nu i-a facut bine deloc, chiar mai rau cred…
      Excelenta ideea cu laptele ce orez, pt ca orezul este intr-adevar foarte bun din ce stiu si eu din experienta proprie.

      cu drag si caldura (la propriu si figurat, sunt 30 grade pe-aici), Irina

  19. Un articol excelent, multumesc mult. Am incercat si eu quinoa astazi in versiunea risotto cu zucchini si somon, SUPER!

  20. Draga Cristela, in primul rand felicitari pentru Blog! l-am descoperit cu ajutorul nasei mele si tot citesc de vreo luna. La inceput am fost destul de sceptica, toate aceste retete mi se pareau foarte complicate-nu sunt as in ale gatitului……incet, incet mi-am cumparat de la Naturalia o parte din produse-in special cereale-atat fulgi cat si normale, sare neiodata, merisoare, migdale, bulgur etc. Am inceput timid cu cerealele, apoi cu lintea, urmeaza si nautul….azi ii pregatesc mazare-dar fara quinoa ptr ca nu am luat……de dimineata i-am pregatit lapte de migdale pe care nu l-a baut din biberon ci cu lingurita, indulcit cu putina miere. Doream sa te intreb daca ce ramane dupa strecurarea laptelui se arunca sau se foloseste la ceva? DE asemenea, de cate ori pe saptamana poate consuma seminte-avem de floarea soarelui, de in, susan,dovleac.II mai dau si nuci macinate. O lingurita pe zi din fiecare e bine? Am in casa praz din gradina si sfecla rosie. Ai postat ceva retete in care sa le utilizezi?Baietelul meu are 1 an si 1 luna si doresc, atat cat pot, sa-i ofer o alimentatie cat mai corecta si cat mai sanatoasa. Daca la inceput mi s-a parut greu, acum mi se pare frumos, totul tine de organizare…..am devenit un adevarat manager al propriei bucatarii:) acolo este biroul meu, dupa cum spune sotul…..asa ca mi-l organizez din ce in ce mai eficient. Cu multumiri,Alina

    1. Alina, bine ai venit. te rog citeste Mesaj Organizatoric si te astept pe Forum cu intrebarile structurate pe rand, sa pot raspunde usor. Te felicit ca ti-ai invins scepticismul si ai dat o sansa sanatatii pe termen lung. Cu mult drag, te pup

  21. Spune-mi, te rog, daca le-ai dat la baieti fasole uscata (boabe), iar daca da, cum ai preparat-o pentru a nu balona.

    1. Bineinteles, scrie si in Meniul Zilei. Vezi la pag Cuprins – cum preparam leguminoasele (ultimul capitol). Cu drag

  22. IDEE SIMPLA DE MANCARE DE QUINOA (la minut)

    Cristela, a facut sotul meu azi o mancare de quinoa foarte foarte buna, nu stiu exact cantitati dar va spun din ce-am vazut ca-si culege de prin ghivece. Deci peste quinoa fiarta a pus un amestec facut la blender din: menta proaspata, busuioc proaspat, cred ca niste usturoi verde si zeama de la jumate de lamaie. A iesit excelenta.

    1. Luisa, suna foarte imbietor si simplu de realizat. Multumim si sa va fie de bine :). Am sa o pun la Cuprins.

  23. am aflat toate ingredientele din blender: menta proaspata, busuic proaspat, patrunjel, usturoi verde, ceapa verde, zeama de la juma’ de lamaie.

  24. Buna Laura P.,
    ma intreb de ce ti s a recomandat lapte de migdale la 4 luni?adica e bine sa l dam bebelusului inainte de diversificare?
    MUltumesc

  25. Cristela,dpdv nutritiv exista vreo diferenta intre quinoa alba si cea rosie? Multumesc.

    1. Nu, deloc :). Pentru aspect estetic imi place sa le amestec in salate – duo quinoa 🙂

  26. Buna,

    Fetita mea e alergica la orice fel de produse lactate de origine animala, asa ca am incercat sa ii pregatesc in casa lapte de migdale dupa urmatoarea reteta (o cana de migdale hidratate peste noapte + 20 curmale + 1l apa). Iese cantitate maricica si il pastrez in frigider, dar deja dupa prima zi mi se pare ca isi schimba gustul. Am sa incerc sa ii pregatesc cantitati mai mici.

    Am vazut insa mai sus, intr-un raspuns al tau, ca nu recomanzi fierberea laptelui de migdale. In acest caz cum as putea sa ii fac orez cu lapte sau gris cu lapte?

    1. Cristina, 20 curmale la 1 l apa este ENORM de mult zahar pentru pancreasul unui copilas! Eu am reteta mea pe blog. Poti fierbe separat si amesteci ulterior.

  27. Buna,

    Am scris gresit, era vorba de 10 curmale. Probabil ca orezul l-as putea firbe in apa si apoi sa il amestec cu laptele, dar la gris nu cred ca se preteaza la fel de bine strategia.

    1. Tot e mult. Eu pun 1 fruct la 400ml lapte. Atentie nu numai la sanatate, dar si la educarea papilelor gustative,preferinta pentru dulce ii va fi un dusman pe viata din TOATE punctele de vedere. La mine strategia a functionat si chiar perfect, si in cazul grisului cu lapte.

  28. Buna seara!
    De ceva timp citesc blogul tau, cate putin in fiecare zi. In urma unor seminarii de nutritie la care a participat tatal meu, am hotarat sa devenim vegetarieni, sa mancam cat mai sanatos. Felicitari pentru ceea ce ai invatat si ceea ce faci, si multumim ca imparti informatiile cu noi. Am multe de invatat de la tine. Insa, citind articolul acesta, am o mica nelamurire: am inteles ca in timpul mesei nu trebuie sa consumam lichide. Ce fel de lichide? Ziceai undeva ca nici macar ceai. Acum am vazut ca ai asociat la o masa turtele cu compotul. Astept un raspuns de la tine, daca se poate.
    Multumesc frumos si iti doresc o seara minunata!

    1. Aniela,

      Va doresc multa sanatate si sunt aici in cazul in care pot fi utila.

      Ma refer la apa in timpul mesei. Multa lume, in loc sa mestece mancarea, musca, mesteca odata si apoi practic aproape inghite mancarea cu apa. Daca sunt lichide, gen supa, compot, acestea de fapt sunt mancaruri, nu apa care dilueaza sucurile gastrice si se digera in consecinta. Cantitatea lor e recomandat sa reprezinte 25% din cantitatea totala de mancare solida ingerata la masa respectiva. Lichidele de acest gen se mesteca, pentru ca si ele trebuie amestecate cu saliva, pentru a permite digestia si absorbtia nutrientilor.

      Cu drag

  29. Buna Cristela,
    Am inteles despre quinoa ca trebuie fiarta 20 de minute. Asta e valabil pentru semintele pe care le descrii. Nu imi este clar cum prepar/folosesc fulgii de quinoa. Ii pot pune pur si simplu in apa/lapte de soia? (pentru bebelus de 9 luni). Multumesc frumos.

    1. Cristinamaria, fierbe-i 2-3 minute pana la 1 an jumate, se digera mai repede. CU drag

Care este opinia ta?