Retete din vacanta (II): super mancare de linte si musaca

Scris de Cristela  - 26 iulie 2011

In topul preferintelor culinare din vacanta, felul asta de mancare a fost preferatul lui Pavel, pe locul I (mancarea se poate da si copiilor sub 1 an, pasata, leguminoasele se introduc de la 8-9 luni).

Actualizare 2015: Mancarea asta isi pastreaza pozitia in clasamentul preferintelor celor 2P, doar ca tinem cont de cateva detalii.

UPDATE 2013: combinarea feculelor (cartof) sau a cerealelor cu leguminoase uscate (nu proaspete, pastaie) este considerata incompatibila si de aceea se recomanda sa fie evitata sau mancata cat mai rar. Alte teorii spun ca, din contra, leguminoasele se combina cel mai bine cu cereale integrale: orez brun, quinoa, etc. Noua nu ne ramane decat sa incercam, sa vedem ce ne prieste si ce nu. Orice fel de disconfort la nivelul tractului digestiv inseamna oca nu ne prieste ori alimentul, ori combinatia (balonari, crampe, constipatie, diaree etc).

Pavel mananca bine oricum, dar de data asta, dupa fiecare imbucatura ma tragea insistent de mana si ma atentiona “Una, una” (in traducere: inca una! :)), nerabdator sa isi asigure urmatorul “transport”. Acuuuuum … sincera sa fiu … nu stiu daca o fi fost de la bunatate de linte sau de la efort si foame :). Doar v-am povestit ca in vacanta asta a fost in Regatul Liber al Activitatilor Fizice si nu s-a lasat invitat de doua ori sa profite.

Pavel face de regula multa miscare.  Duminica asta de exemplu, a alergat fix 1800m fara oprire si a continuat apoi cu mers pana la 3000m. Stim exact pentru ca am masurat distanta de la noi pana la biserica din sat. Nu conteneste sa ne uimeasca cu atata forta si energie. Daca mai era nevoie sa am o dovada in plus a efectelor dietei vegetariene … De regula merge in fiecare zi minim 2km, floare la ureche, doar stiti ca a facut primii lui 1250m la 1 an… :). Ah, si de ceva timp, parte din acesti 2km sut facuti la “carma” landoului lui Petru. Daca incerc sa il ghidonez, ma apostrofeaza imediat: “Mami, maaaami, maaaami, lasa, lasa!”.

La munte, unde nu exista “Pavel, stai ca vine masina! Pavel, atentie la masini! Pavel, da mana, ca vine masina!”, a alergat, colindat si escaladat fara frica.

Uz si abuz de risc, dar si de vigilenta si reflexele noastre :). E evident pentru toata lumea ca suntem in epoca “cocotatului”, nu exista inaltime care sa nu fi fost amprentata de talpitzele lui grasunele. Stanca din imagine era cat el de inalta si jocul era sa o urce si sa o coboare cu perseverenta si pofta de cate 6-7 ori.  Sarcina mea era sa gandesc si sa pregatesc un meniu nutritiv pe masura efortului depus. Ca vegetarieni mancam minim de 5 ori pe saptamana leguminoase, prin rotatie. In ziua respectiva am ales lintea pentru continutul ridicat de proteine si mai ales fier.

Paranteza: Iata ca am gasit inca o sursa vegetala de fier. Fierul, componenta de baza a hemoglobinei, este ravnit in alimentatie. Din pacate se serveste copiilor regulat, in mod eronat sub forma de ficatel, unul dintre cele mai toxice alimente. Ca argument al acestei afirmatii aduc exclusiv logica: ficatul este principala statie de epurare a  organismului. In consecinta, pe langa fier, intra in corpul fragil al copilasului si toate toxinele acumulate in acest organ. Stiu ca era, este si va fi o adevarata manie cu ficatul la gratar impotriva anemiei. Pana cand am devenit vegetariana, nivelul hemoglobinei era o problema permanenta. Imi vin mai multe exemple in minte, pe care le-am dezbatut si intr-o postare mai veche, Revolta.

Din nefericire, in tara noastra este cunoscuta ori ca “hrana saracului” (dealtfel ca mai toate leguminoasele), ori ca un aliment “exotic”.Ca orice leguminoasa, se tine la inmuiat minim 12 ore. Am sa scriu despre leguminoase pe larg intr-un viitor articol (partea a IV-a la serialul despre Diversificare). Atunci voi explica si de ce le tinem la inmuiat – contrar parerii majoritatii, motivul e altul decat pentru a fierbe usor.

SUPER MANCARE DE LINTE

Ingrediente si mod de preparare: 300 gr linte (inmuiata 12-24 de ore si spalata bine apoi), 1 capatana de usturoi tocat marunt (am pus atat de mult pentru ca am folosit din cel nou, care are o aroma mai slaba si putin evidenta in mancare. Daca folositi vechi, uscat, puneti dupa gust, mai putin), 1 lingurita cimbru macinat se pun impreuna la fiert timp de 30 minute. Dupa ce s-a scurs acest timp se adauga peste, la fiert inca 15 minute (de clocot) impreuna cu lintea , 4 cartofi mari taiati cubulete, mai completati cu apa daca e cazul, sa acopere cartofii, sa poata fierbe, 1 lingurita sare (sare NEIODATA!), 5 linguri piure de rosii si optional 6 linguri de quinoa. Poate o sa credeti ca am o obsesie cu quinoa :). Nu stiu ?… Poate am … Un adevar incontestabil este ca leguminoasele isi sporesc valoarea nutritiva si se combina cel mai bine cu cerealele. Iar eu sunt indragostita iremediabil de quinoa, mi se pare zana buna si delicata a cerealelor (am scris despre ea aici). Si, deloc de neglijat, este o sursa de proteina completa, desfiintand astfel si criticile aduse de oponentilor dietei vegetariene, si anume ca aceasta alimentatie, spre deosebire de cea bazata pe proteina animala, nu asigura decat aport de proteine incomplete. Cand se raceste (sub 40 de grade), se adauga ulei de masline presat la rece dupa gust, se amesteca si se serveste cu cateva picaturi de lamaie (fierul se absoarbe cel mai bine in prezenta vitaminei C).

Cat de apreciata a fost mancarica mea? Cam atat cat se vede: este felul lui Pavel de a spune deocamdata “Sarut mana pentru masa!” :).

P S: O alta varianta a acestei mancari este

MUSACA DE LINTE

Aceeasi reteta, doar ca in aceasta varianta cartofii se fierb separat (in coaja, stim de ce), se lasa sa se raceasca, se curata e coaja si se dau pe razatoarea mare sau se zdrobesc cu furculita si se amesteca cu o legatura de marar tocat si putina sare. Intr-o tava tapetata cu malai sau pesmet se pune un strat de cartofi, apoi compozitia cu linte si quinoa si deasupra alt strat de cartofi. Se da la cuptor 15-20 min. Dupa ce se scoate, se lasa sa se raceasca si se adauga deasupra ulei de masline.

Retete din vacanta (III): pudding de caise si lapte de mei

Articole interesante 

>