Dileme despre soia

Număr afişări : 551

Am ales acest subiect din doua motive:
1. Frecvente cereri pentru retete pe baza de soia
si
2. Temeri in legatura cu consumul de soia, mai ales la copii.

Ca si in cazul altor dezbateri pe teme “Da sau Ba?”, nu imi propun sa va conving ca am dreptate sau sa faceti ca mine, ci sa va aduc informatii, alaturi de indemnul la propria experienta si rationalitate.

Actualizare iulie 2015:
De peste un an de zile am simplificat stilul de gatit si de mancat, ca parte a strategiei de vindecare continua a familiei (vindecarea e un proces care dureaza toata viata, nu are durata limitata si vindecarea impreuna e mai eficienta decat cea de unul singur.) Atentia mea a mers de data asta spre cresterea energiei, imbunatirea digestiei, a capacitatii de absorbtie si utilizare a nutrientilor (degeaba mancam corect, curat, sanatos, daca nu putem absorbi si utiliza nutrientii din mancare. Cei mai multi dintre noi NU putem, intestinele noastre sunt inflamate de mucus si de lipici = sulf, sulfiti, grasimi, gluten), spre corectiunea eliminarilor organismului (atat noi, adultii moderni, cat si copiii moderni sunt niste constipati, inclusiv mental si emotional. Cine are mai putin de un scaun pe zi e constipat fizic. Cine e bantuit de frici e constipat emotional. Cine e captiv in propriile convingeri e constipat mental), spre implementarea unui stil de viata alcalin. Am realizat ca pana acum – desi cu tratamente naturiste – am facut doar tratament. Pentru vindecare e nevoie de mai mult. Si-am pornit in calatorie cu totii, intreaga familie. Nu exista copii bolnavi in familii sanatoase! In plus, asa cum am scris si in cartea Simplu, familiile care fac lucrurile impreuna, ramana impreuna…

Ei bine, de cand cu schimbarile astea, am observat ca nu ne mai e pofta de soia. Nici de lapte, nici de pateu, nici de tofu, nici de alune de soia. Singurul aliment pe care copiii il cer iarna este un iaurt natural bio, cu totul si cu totul special, pregatit exact asa cum ar trebui si usor de digerat, Sojade – din Franta (se gaseste foarte rar si este identic la gust cu iaurtul din lapte. Asta tocmai pentru ca soia bio e pregatita si pre-pregatita corect si probioticele pe care le folosesc sunt cu totul speciale).

Am observat ca mintea si corpul au inceput sa respinga treptat tot ce gateam din soia. MAi intai pateul, apoi tofu, apoi laptele. De ce? Percepem soia – in contextul nou, de simplificare – ca fiind un aliment prea concentrat proteic, prea “greu” digerabil si chiar prea gras! Ne-am invatat ca dupa masa sa ne ridicam usori, plini de energie si de vitalitate, cu mintea limpede.

Am observat in ultimul an cum meniurile bogate in proteine – chiar si vegetale – ne furau energia (ne apuca somnul dupa masa) si o foloseau prea mult in digestie. In plus, digestia lor lasa un reziduu acid si asta punea o presiune extraordinara pe rinichi si pe caile urinare (nu de putine ori, dupa o masa de leguminoase am avut pentru cateva ore simptome de “cistita” sau dureri de genunchi). Am inteles acum de ce si Dr. Colin Campbell recomanda ca proteinele sa nu depaseasca 10% in alimentatia zilnica. Acesta este unicul motiv pentru care am renuntat la soia si produsele facute de mine din soia: prea concentrata pentru noile noastre gusturi.

Mancam mai simplu, gatim mai simplu, gandim mai simplu, traim mai simplu, ne vindecam mai simplu si …. ne bucuram sa observam zilnic ca mai putin inseamna de fapt mai mult! Ce bine ar fi fost sa stim astea de mici! Noi am fost doar invatati ca avem nevoie sa manacam, ca sa fim sanatosi si ca avem nevoie de proteine! Proteinele nu se gasesc doar in alimentele de origine animala sau doar in leguminoase (soia, naut, fasole, linte, mazare) si cereale integrale. Corpul nostru nu are nevoie de proteine, ci de aminoacizi. Iar aminoacizii se gasesc in orice are structura pe acest pamant: in orice fruct, frunza, fir de iarba, petala, leguma etc…

Voi sa nu faceti exact ca mine si nici cum va indeamna altii. Documentez experientele mele pentru cei care vor sa afle sau sa compare anumite etape din calatoria lor spre Vindecare. Faceti propriile experiente si observati cum reactioneaza corpul. Din cauza poluarii mentale si emotionale in care traim, am ajuns sa consideram ca “daca a spus cineva” sau “daca a spus la televizor” e suficient pentru a fi adevarat. Fiti curiosi sa verificati pe propria piele ce este adevarat si ce nu. Mancati in loc de soia, fructe – de exemplu si vedeti diferenta. Mancati atent si observati ce se intampla dupa. Notati. Faceti comparatia asta cu cateva zile de soia si cateva zile de fructe. Sau de legume crude. Sau de salate. Cum va e mai bine, asa sa continuati. Corpul e autoritatea suprema. Iar experienta personala e singurul argument imbatabil.

Va doresc csucces si va transmit toata dragostea mea.

Actualizare august 2014: Primesc multe mesaje care fac referire la articolul de pe siteul Ligiei Pop, referitor la pericolele din soia. Intuiesc ca Ligia Pop a fost bine intentionata si a vrut sa atraga atentia mai ales asupra pericolelor reprezentate de soia modificata genetic sau a produselor fabricate industrial din soia. Punctul slab al articolului este ca “specialistii” adusi in discutie sunt citati in afara unei analizei de ansamblu. Mai exact doamna Sally Fallon, pe care am avut ocazia sa o intalnesc si sa o ascult in cadrul unui stagiu de formare profesionala, este promotoarea a ceea ce numeste “alimentatie traditionala”, adica o alimentatie din care nu trebuie sa lipseasca (mai ales pentru copii): organele de animale, zeama de oase ca baza a oricarui fel de mancare si “nicio masa sa nu fie fara o bucata zdrava de unt”.

Cand ma uit la un mare specialist, ma uit la tot ce spune, ma uit la cum arata (doamna respectiva este buhaita si supraponderala) dar mai ales la cum reactioneaza (cat de acida sau alcalina e in comportament si gandire) si apoi o aleg ca baza de referinta, ca sursa credibila. Rupta din context, afirmatia n-are nicio valoare, pentru ca doamna respectiva nu blameaza soia neconditionat, ci pentru a indrepta oamenii catre consum de carne, unt, lapte si organe – firesc, acesta e crezul domniei sale.

Concluzie: Nu va mai zbuciumati, daca nu doriti soia pentru voi sau pentru copii, nu folositi si gata. Daca doriti, faceti asa cum am scris: doar nemodificata genetic, doar preparata si pre-preparata corect, doar in dilutiile corespunzatoare, doar facuta in casa si cu moderatie, nu zilnic – e foarte concentrata proteic. Nu exista nutrienti pe care soia sa ii contina si alte produse integrale de origine vegetala sa nu ii contina. Deci se poate renunta la ea, decat sa va stresati.

***

Martie 2011:  orice referire fac pe blog la soia si retete pe baza de soia este strict despre boabe de soia (cel mult faina de soia), NEMODIFICATA GENETIC. Nu folosesc si nu recomand soia texturata, celebrele cubulete adica, nici laptele de soia sau tofu din supermarket. Nu stiu daca soia folosita este modificata genetic sau nu, nu stiu daca e corect pregataita inainte de preparare si, in plus, toate aceste produse au aditivi, indulcitori si arome artificiale.

Am avut surpriza sa cumpar soia ecologica, e drept ca din import, dar era singura ecologica. Nu stiam cum arata, pentru ca am comandat-o pe internet. Imi pare rau ca nu i-am facut o fotografie, sa stiti ce sa evitati. Boabele aratau PERFECT, ca niste perle de cultura, perfect egale, perfect rotunde, fara nici o pata sau oscilatie de culoare. Atentie deci, la soia cultivata si crescuta ecologic, dar modificata genetic! Apoi, am cumparat soia romaneasca, de la raionul de produse naturale (deci nu ecologice). Pe ea scria in mod expres ca e nemodificata genetic si am crezut, privind boabele: mici, inegale, unele usor deteriorate, cu variatii de culoare, etc. Sfatul meu: orice preparati din soia, porniti doar de la boabe sau cel mult faina si asigurati-va ca este expres indicat pe pachet ca e nemodificata genetic. Da, stiu la ce va ganditi, am mai discutat cu unii dintre voi: chiar si asa, in vremurile pe care le traim, in care cu bani poti cumpara orice, ce siguranta avem ca e si adevarat ce e inscris pe pachet? De acord … insa este un minim confort psihic, intatrit oarecum de modul in care arata produsul … si de rugaciunile noastre din timpul mesei.

Despre soia si cum am ajuns sa consum soia am scris in Carnea pamantului.

TEMERI si AVERTISMENTE MEDICALE

1. E interzis consumul de lapte de soia la copii (cel preparat in casa). Oarecum bizar, avand in vedere ca singura formula de lapte pentru copii alergici sau intoleranti (la proteina din laptele de vaca sau de capra) este cea pe baza de soia. De fapt, nu e chiar singura, mai exista o formula de lapte si pentru copiii alergici si la soia, este extrem de scumpa si are proteine din plamani de porc, chiar si pediatrul mi-a zis: “Nu cred ca vreti sa ii dati asa ceva …?!”. Modul in care azi alimentatia pe baza de lapte praf este accelerata si incurajata, in detrimentul celei naturale, bazata pe lapte matern sau pe alternative naturale, imi sta de mult pe suflet. Subiectul va fi abordat, cel mai probabil dupa ce se naste Petru. Cu siguranta atunci voi fi intr-o stare ideala pentru o astfel de tema. Actualizare 2015: Ca mama am facut parte pe rand din ambele tabere: am suplimentat, respectiv am alaptat exclusiv. Am trecut prin iadul deznadejdii si prin Raiul biruintei. Am primit lectii exceptionale pentru viata si pentru profesia mea. Am acceptat sa le povestesc intr-un documentar despre alaptare si lapte praf, in semn de multumire si iubire pentru copiii acestei lumi – profesorii nostri.

Completare 2015: in acest video filmat in timpul uneia dintre conferintele mele am abordat doar problema zaharurilor din laptele praf, pe ce a proteinelor si grasimilor prelucrate industrial si care incarca inutil rinichii, contibuind la acidoza limfatica si “imbolnavirile” ulterioare am ales sa o las pentru o alta ocazie.

In ceea ce priveste familia noastra, am introdus soia in alimentatie dupa ce am discutat cu domnul doctor Doru Laza, medic naturopat cu experienta clinica si rezultate demonstrate. Si nu in ultimul rand, de la cel mai mare medic, Dumnezeu, care ne-a lasat indicatii precise despre ceea ce putem consuma in siguranta, chiar in prima carte si primul capitol al Sfintei Scripturi: “…toata iarba  ce face samanta de pe toata fata pamantului si tot pomul ce are rod cu samanta in el. Acestea vor fi hrana voastra.” (Facerea, 1:29)

2. Are prea multi hormoni si le face pe fete pufoase. “Mai bine dati copiilor anticonceptionale, ca e totuna!” Dar steroizii si hormonii din carne, lapte si preparate lactate si din carne? Hormonii de crestere utilizati in productia de carne si lactate sunt asociati cu descresterea semnificativa a varstei primei menstruatii la fete. Dar efectul pe care produsele lactate si industrializate il are asupra sistemului endocrin?

2. Provoaca steriliate. Dar toate E-urile inevitabile din produsele industriei alimentare?

3. Nu are calciu suficient, precum laptele de vaca (desi constituie o sursa semnificativa de calciu, produsele lactate contin si o serie de lucruri de care copiii nu au nevoie si care sunt daunatoare pentru ei: grasimi saturate, colesterol, antibiotice, pesticide si hormoni. In plus, calciul din produse de origine vegetala este asimilat de organism in proportie mai mare decat cel din produse animale.)

4. Provoaca hipotiroidism. Dar sarea iodata, introdusa fortat si abuziv in alimentatia noastra din Romania, pe toate caile?

Cunosc zeci de copii (unii dintre ei adulti acum) care au crescut exclusiv cu lapte de soia si nu prezinta nici unul dintre simptomele de mai sus, ba din contra: au o sanatate robusta, nu au avut niciodata probleme cu calciul, sunt bine dezvoltati si inteligenti (cea mai buna sursa de lecitina este laptele de soia, se cunoaste de multa vreme rolul lecitinei in activitatea nervoasa. Precizez inca o data ca ma refer la lapte de soia facut in casa, nu cel cumparat din supermarket). Iar modul in care creste puiul nostru de om, Pavel, este pentru mine cel mai reconfortant argument, pentru care port vesnica recunostinta lui Dumnezeu si mijlocitorilor Sai.

Excesele sau abordarile unilaterale in orice dieta nu conduc la o dezvoltare sanatoasa, echilibrata. Soia poate sa faca parte dintr-o alimentatie variata, cu multe zarzavaturi si fructe, cu nuci, leguminoase si cereale integrale.

Pavel bea lapte de soia facut de mine, de 2 ori pe zi, in total 500ml. Din cand in cand alternez cu lapte de migdale. Nu uit de sucul de mar proaspat stors, e uneori pe post de lapte. Si cam de 2 ori pe saptamana ii dau tofu, o lingurita. Deci nu e vorba de nici un exces de consum de soia. Cam ce cantitate de lapte ar fi necesara ca sa ii provoace un dezechilbru hormonal? Pe cand, daca ar manca alimente iodate, preparate din carne si lapte din comert, alimente rafinate, oua, toate pline de hormoni, antibiotice si chimicale, sunt sigura ca aportul ar fi mult mai mare si in nici un caz natural. Culmea e ca toata lumea se zburleste cand aude de lapte de soia la copii, dar nu are nici macar cea mai mica tresarire atunci aude de lapte praf. Pentru ca nu i-a citit eticheta. Laptele praf e PLIN de “soia” (lecitina de soia, mai rau decat alimentul integral, ca e un izolat) si de alte substante chimice care distrug pancreasul si incarca organismul de deseuri, afectand insasi imunitatea).

Retete (le reamintesc si pe cele de pana acum, pentru cei care nu le-au gasit):

***

Am aflat ca 25 martie, ziua Bunei Vestiri, cea mai veche sarbatoare inchinata Maicii Domnului, este considerata si ziua mamei crestine. In dar, pentru toate mamele, un indemn si o remarca plina de sensibilitate pe care le-am ascultat in timpul unei predici de la sarbatoarea Bunei Vestiri: “Maica Domnului … exemplu de ascultare si de mama (Luca 1:38). Ea ne transmite modelul si sentimentul jertfelnic de iubire materna. Ca femei, sa fim urmase demne … Nu este la voia intamplarii cum cuvantul MAMA este acelasi in toate limbile …”.




Număr afişări : 551

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Multumim, draga Cristela, pt intreaga pledoarie pro soia. Recunosc ca am avut si eu indoieli initial, cunoscand partea mai putin veridica sustinuta de multi, dar mitul s-a spulberat odata ce m-am informat mai in profunzime, odata ce am vazut pareri atat de relevante si sustinute de rezultatele in urma consumarii acesteia ( de parca mai avem nevoie de dovezi, putem sa ne uitam la popoarele asiatice, cum bine ai mentionat si tu ).

    Este bine ca faci lumina la acest capitol, sunt multi care inca denigreaza soia, e un fel de dezgust la scara nationala, alimentat de ce stiam din era ceausista.

    Multumim si pt retete, comand si eu astazi cea naturala de pe site-ul indicat de tine. Ma intreb oare nu e ironic sa fie denumita bio cand ea in fapt este MG ???!!!

    O seara buna ! Pup intregul trio ( si pe Praslea mic care este inca in cuptoras ).

    1. Pe mine “vaca Soiana”, verisoara cu Joiana 🙂 m-a salvat si personal, si in cazul lui Pavel, asa ca ii port un respect deosebit. Referitor la chestiunea cu modifcarea genetica, ce ma revolta cel mai tare la etichete este ca de multe ori iti dai seama care e bai-ul cu un produs, atunci cand citesti pe eticheta informatii despre ce NU contine produsul respectiv. Si iti dai seama ca acelasi produs, consumat in trecut de la altii, din monent ce nu avea asa ceva indicat, inseamna ca il continea. Adica tu, biet consumator, de unde sa stii ca nu stii? La fel si cu soia asta. M-am necajit foarte tare. Dar nu ma mira ce se intampla si cu produsele astea bio, avand in vedere ca am citit chiar in Biblia Alimentara a prof. Mencinicopschi cum unele E-uri sunt admise in produsele ecologice. Stiu ca legea in Romania permite ca intr-un produs ecologic, ingredientele bio sa NU fie in proportie de 100%. Parca 90% sau 80%? Astept niste confirmari, raspunsuri de la Asociatia Bio Romania si revin. Cu drag

  2. Draga Cristela, multumesc pentru ca ai revenit la subiectul soia, e bine cand primesc incurajari de la tine, si pentru ca mai am boabe de soia, maine vreau sa fac reteta de pate, abia astept. Pupici.

    1. 🙂 sa imi spui cum ti-a reusit si cum ti-a placut. La noi consuma toata echipa, chiar si Pavel, dar i-am dat abia dupa 1 an, din motive de digestie, bineinteles, nu de hormoni 🙂 Cel mai tare ma temeam de reactia lui la usturoi, dar vad ca ii place si il tolereaza f bine. Evident ca nu am exagerat. Pupici si de la noi

    2. Cristela draga, usturoiul se da dupa 1 an? Eu i-am dat lui Tudor de la 9 luni. Se mai stramba el cand scap mai mult dar nu exagerat de tare :). Si parca de cand mananca usturoi nu mai face atatia mucisori. Intre timp, sarbatori fericite pentru toata familia voastra si la multi ani pentru Pavel, sa va traiasca puiul de om si sa fie sanatos, ca restul vin de la sine 🙂

    3. Draga Alina, dupa cum tolereaza puiul. Lui Petru i-am introdus foarte putin crud (se vede in pagina Meniul Zilei), cat un bob de orez, inca de la 7 luni. Fiert am pus normal, ca pentru noi si a tolerat fara probleme. Daca stomacelul tolereaza, se poate da si inainte de 1 an cu incredere. Sarbatori Fericite!

    4. De unde pot cumpara soia nemodificata genetic

  3. Buna Cristela,

    ce ma bucur ca ai revenit la soia :)) ca tocmai ce ne-am imprietenit si noi cu Soiana, pe care o utilizam cu mare spor zilnic. Doar ca am cateva intrebari practice la care am gasit mai multe opinii (sau nici una), si vroiam sa te intreb cum faci tu.

    1. Soia o lasi la inmuiat la temperatura camerei sau in frigider? Presupun ca ar fi o problema mai ales vara cand e foarte cald.
    2. Cat poate fi pastrat laptele la frigider pt bebelus (8 luni)? Eu fac laptele seara ca sa-i pot da lui Mihai dimineata cand se trezeste. Il fierb si il pun in borcanele de sticla in frigider. Pentru moment el mananca cam 10-20 ml, asa ca dintr-o productie de lapte imi ramane mie cam mult si ma gandeam daca ar fi o problema sa-l tin 2 zile in frigider.
    3. Laptele il pastrezi indulcit cu curmale, sau simplu si il indulcesti atunci cand il mananca? Pana acum eu am folosit var 2.
    4. Parca ziceai ca lui Pavel i-ai dat tofu de la 10 luni. E vreun motiv pt care trebuie dat mai tarziu?

    Te intreb pt ca desi pediatrul nostru e foarte ok, nu are o experienta prea vasta cu copilasi alergici la lapte de vaca si care au fost hraniti cu lapte de soia.
    Oricum Mihai nu este nici pe departe un fan al laptelui (cu exceptia laptelui meu bineinteles) si e destul de greu sa-l conving sa bea chiar si 10 ml. Dar ma gandesc ca poate se invata ca in curand trebuie sa ma duc la serviciu si nu prea vreau sa-i dau lapte cu stres 🙁
    Multumim,
    A&M

    1. A&M :),

      1. Asa e. Acum o las afara, peste noapte, dar vara o pun la frigider. Important e sa nu fermenteze. Uneori, pun mai multa (pentru 2-3 serii de lapte) intr-o oala cu apa si o las la frigider si 2-3 zile. Imi iau de fiecare data de acolo. E ok.

      2. Dupa ce faci laptele (daca ai masina il mai fierbi 10 minute), daca nu, il fierbi bine cam 30 min. laptele tine 3-4 zile, insa e recomandat ca pentru bebici sa dam cat mai proaspat, deci din laptele facut azi ii poti da azi si maine, sa te incadrezi in 24 hr de la ‘fabricatie’:). Pana la 1 an i-am dat lui Pavel din laptele facut dimineata, in ziua respectiva si maxim a doua zi dimineata. E drept ca se si consuma repede 1.5 l, pentru ca bem si noi.

      3. Il indulcesc pe loc.

      4. Am scris despre asta, imi amintesc ca m-ai intrebat tu sau alta mami :). Asa mi-a recomandat dr. Laza, pentru a evita fenomene de meteorism (balonari, gaze). Desi in strainatate mi-au zis sa ii dau de la 6 luni tofu, tinand cont ca el nu consuma carne. Am inceput cu o linguritat si acum consuma o lingura cu varf la o masa.

      Va pupam

    2. Multumim Cristela!

  4. Buna ziua,
    Ca sa fac putina lumina, sau poate si mai mult intuneric ;-(, referitor la soia bio si modificata genetic, fac urmatoarele precizari:
    – soia modificata genetic a fost inventata pentru a fi rezistenta la ierbicide totale gen Round Up. Asta inseamna ca in culturile de soia modificata genetic se da cu ierbicid si toate buruienile mor, iar soia ramane in picioare perfect neafectata.
    – in culturile bio, ierbicide precum Round Up sunt interzise.
    – concluzia este ca in mod normal, producatorii nu ar avea de ce sa cultive in regim bio soia modificata genetic, caci scopul pentru care aceasta din urma este cultivata este sa fie rezistenta la ierbicidele care sunt interzise in culturile bio.
    – vestea proasta este ca daca intr-adevar soia este modificata genetic si inscriptionata bio, atunci sunt mari sanse sa nu fie de nicio culoare bio…
    Eu, ca metoda de precautie, evit tari de provenienta (inclusiv pentru produse bio) precum: Brazilia, Argentina, Spania, Olanda, Turcia, China, tari in care agricultura nu mai are de-a face cu alimentatia, ci cu productia industriala ultra-intensiva, foarte daunatoare pentru om si mediu (apa, aer, pamant).
    Mergand mai departe pe firul soiei modificate genetic, spun ca aceasta este foarte larg utilizata in alimentatia animalelor care ajung in consumul uman. Moleculele de ierbicid la care soia modificata genetic este rezistenta raman active in planta, sunt ingerate de animale (pui, vite) si se regasesc ulterior in farfuriile noastre, provocand probleme hormonale si nu numai.

    Va doresc o saptamana buna,
    Letitia

  5. Dragele mele,
    am gasit in sfarsit soia NMG productie romaneasca de la Turda – Cluj. Acelasi lucru mi l-a precizat si domnul Robert Pasztor (www.kingstore.ro ) cu care am vorbit pe tema de soia ierbicizata. El imi povestea ca soia nemodificata genetic este o planta sensibila, ca si fasolea de altfel, care nu suporta ierbicide si de aceea americanii au modificat-o genetic tocmai ptr a permite ierbicizarea. Imi spunea ca soia NMG de la Turda este un lot conventional si ca ar fii ok. Eu mi-am comandat 10kg care trebuie sa-mi soseasca prin posta probabil zilele astea (kg costa 5 Ron). Domnul Pasztor era foarte incantat de un anume Dr. Calin Marginean care scrie si tine foarte multe conferinte despre uleiuri presate la rece, cum ar fii uleiul de in. N-am apucat sa-i dau un search pe google, dar ma voi uita.
    Despre dl. Pasztor: mie mi s-a parut ca oricum stie despre ce vorbeste, era fan Elena Pridie, si pe site-ul lui vinde si aparate de facut lapte de soia si mori de piatra de bucatarie, seminte de in si de soia la preturi ok. Imi pare rau acum ca am luat aparatul de facut lapte de la Hapax, ca au aceleasi preturi, diferenta era consultanta si o carte cu retete foarte muuuuulte vegetariene cu soia in toate ipostazele…
    Am mai descoperit la un magazin naturist din Brasov produse NMG, inclusiv soia boabe, dar si BIO. Firma producatoare este BIORGANIK din Ungaria. Acum nu stiu ce sa zic cu NMG si BIO in acelasi timp?!!
    Dar parerea mea este sa mai avem incredere si in Destin….ptr ca de la ceva tot trebuie sa murim odata si odata, nu?

    1. Kingstore.ro si Hapax sunt aceeasi firma din cate mi-am dat eu seama.
      Eu am luat aparatul de lapte de la Kingstore iar pe colet la expeditor scria Hapax, si aparatul are tot marca hapax scrisa pe el.
      In colet mai era si un kg de soia, care era foarte curata si perfecta si fara nici un inscris pe ea (NMG, data de expirare etc) pe care am aruncat-o ca mi-a fost frica sa o folosesc.
      Eu am luat soia de la solaris bio si e cam murdara 🙂 adica trebuie curatata ca fasolea pe care o aveam eu la bunica, bob cu bob si spalata bine de tot.
      Nu ca asta ar fi o garantie a calitatii…

  6. si inca ceva, de fapt o nedumerire:
    eu folosesc laptele de soia crud ptr noi oamenii “mari”, adica nu-l mai fierb.
    Se recomanda cumva fierberea lui?
    Il folosesc nefiert la shake-uri sau pur si simplu il bem asa in amestec cu lapte de diverse seminte si nuci.

    1. De fapt el nu e crud, e deja fiert de masina :). E ok si fiert doar de masina. M-a sfatuit dr. Laza sa il mai fierb 10 minute, chiar si pt noi, de aceea fac asa :).

      Ce mica e lumea! CAutam zilele trecute o sursa de aparate de soia car esa poatalivra si in strainanatate, unor prieteni. Si asa am ajuns si eu la Robert Pasztor, dar nu am vorbit de soia :).

    2. Ditta,

      Laptele este fiert deja cu ajutorul aparatului. Si eu l-am baut asa initial…

      In legatura cu soia comandata de pe kingstore.ro, nu stiu ce sa zic, tb sa ai incredere in cuvantul omului. Si eu am comandat soia odata cu aparatul de lapte de la persoana mentionata de tine, dar mi s-a parut suspect faptul ca pungile de soia nu aveau nici o eticheta, absolut nimc pe care sa se mentioneze faptul ca e NMG, doar pe site gasesti specificat acest lucru.

  7. buna Cristela,
    ma bucur ca ai scris din nou despre soia, pentru ca aseara am facut lapte de soia si am vrut sa fac si tofu, pentru prima oara, dar nu mi-a reusit. Am facut laptele dupa reteta ta (cea manuala, ca nu am aparat) si in jumatate din el am adaugat 2 linguri zeama de lamaie, dar nu s-a inchegat; mai trebuie fiert dupa ce se pune lamaie, sau unde am gresit?

    si eu am cumparat tot soia ecologica cu boabe perfecte cum spui tu, de la magazinul Naturalia din P-ta. Alba Iulia, de la firma Petras (parca asa se numeste), pentru ca nu am gasit romaneasca si am fost convinsa ca daca este ecologica nu poate fi modificata genetic. Acum probabil o voi arunca.

    referitor la ce te-am intrebat saptamana trecuta despre pulpa ramasa de la laptele de migdale, am facut tarte raw, am adaugat si migdale intregi hidratate peste nopte si curmale si le-am blenduit bine pe toate. Le-am umplut cu crema de ciocolata facuta din avocado, curmale proaspete si cacao. Sunt delicioase!!!!!!!
    te pup

    1. Gabi, esti extraordinara, apropos de tarte raw! Felicitari. Deoarece vad ca esti f avansata in gatitul sanatos, imi permit o recomandare, pentru a adauga la desavarsirea ta 🙂 : inlocuieste cacaoa cu pudra de roscove! Cacaoa si cafeaua sunt de evitat, in ciuda a ceea ce se scrie despre antioxidanti, etc. Au ele antioxidanti, dar au si o multitudine de efecte negative. Iar pudra de roscove (de carob), pe care probabil ca o cunosti, e plina de vit C si proteine, pe langa ca are un gust asemanator.

      Referitor la branza tofu: mi s-a intamplat si mie de cateva ori! Poate fi din cauza lamailor (daca sucul provine din lamaie care a fost taiata mai de demult, nu atunci, pe loc), dupa ce pui lamaia, mai trebuie fiert inca vreo 3-5 minute, pana se taie si se alege zerul. La 1 litru de lapte pun sucul de la o jumatate de lamaie, la 1.5 litri pun chiar o lamaie intreaga (zerul il folosesc pe post de bors, la ciorbita).

      Ce mai poti incerca atunci cand faci laptele, mi-a dat aceasta sugestio o cititoare careia i s-a parut prea ‘diluat’ laptele metoda manuala. L-a facut exact dupa cum am scris, insa, dupa ce l-a scos din blender, in loc sa il strecoare, l-a fiert impreuna cu pulpa. L-a strecurat dupa ce a fiert. Cred ca e prin comentariile de la unul dintre articolele cu soia, parca la Antiprimavara. E si asta o varianta. Sa ai grija cand bagi boabele si apa la blender sa le pasezi bine, bine, bine, sa iasa concentrat laptele.

      Cu mult drag

  8. multumesc Cristela pentru raspunsul atat de prompt si pentru sugestia cu pudra de roscove, am aflat despre ea de la Cornelia Marin si am si folosit-o, dar numai la briose, o sa incerc si la tarta.

    Referitor la seminte in general, ai scris ca nu este bine sa fie preparate termic, asta inseamna ca nu pot fi folosite nici in prajituri? Eu fac paine in casa din faina integrala (grau, secara, ovaz, canepa si soia), dar adaug si seminte (in, nuci, dovleac, floarea soarelui). Pana sa descopar blogul tau puneam si miere in loc de zahar, dar am renuntat, renunt si la seminte?

    multumesc, o zi buna!

    1. Cu toata dragostea. Nu vreau sa par un zbir care impune constrangeri. Asa cum am citat din surse de specialitate, mierea preparata termic este cancerigena (nici nu mai spun canu are vreo valoare nutritiva), deci te felicit.

      In ceea ce priveste semintele, am explicat si aici logica si de ce nu este bine: uleiul din ele, incalzit la peste 40 de grade devine grasime hidrogenata, nesanatoasa. Acum, sincer, la cate seminte intraintr-o painica, nu cred ca e mare problema, insa in general e de evitat. In plus, valoarea nutritiva e cam zero daca se incalzesc la peste 40 de grade, deci doar de gust le folosim. Si nu recomand in exces. Si eu mai pun uneori nuci in droburi sau mititei, pentru gust. Dar rar.

      Cu drag

  9. Buna,

    tocmai am gasit un lapte de soia neindulcit si bio (scrie clar ca” e bio si deci nemodificat genetic” ) care insa este in amestec cu orez.
    Se numeste Sole e Natura si l-am cumparat de la Mega Image.
    Recunosc ca e foarte bun la gust 🙂
    Poate e o informatie utila pentru cei lenesi (ca mine), care nu au de gand sa-si ia masina de facut lapte de soia 🙂
    Pupici

    1. are sirop de agave, ceea ce din ce citesc pe net e mai periculos decat zaharul..

    2. Draga Dana,

      Pe net citim (si nu pe orice site, ci pe cele cu pretentii) si ca vaccinurile sunt bune, ca lactatele nu fac rau, ca E-urile sunt prietenii oamenilor si ne-au salvat de la foamete, etc, etc….

      Deci ce cititm pe net trebuie analizat in context.

      Si eu am scris despre siropul de agave ca nu il mai folosesc. Prefer sa indulcesc cu fructe uscate si miere. Semnele de intrebare pe care le am despre siropul de agave sunt: 1 – in Romania se comercializeaza tot felul de falsuri sau rebuturi, pentru ca nu mai e niciun fel de disciplina din cauza coruptiei si 2 – procedeul prin care s eobtine sirop din frunze e important pentru valoare anutritiva a produsului, cae oricum nu e un aliment integral.

      Nu ne omoara ce facem o data, ci ce facem in fiecare zi. Deci daca gasiti sirop de agave RAW, din sursa sigura, poate fi ocazional folosit (2-3 ori pe an), mai ales pentru diabetici care nu pot manca miere.

      Cat despre zahar … Multe ar fi de spus. Cu drag

  10. O cititoare gasit ceva ce nici macar nu stiam ca exista. Niste inregistrari de la clinica Eden din Breaza, pe vremea Dr. Laza, inregistrari care cuprind seminarii de nutritie si educatie medicala. Va dau linkul.

    1. Buna Cristela,

      multumim mereu pentru sfaturile si informatiile pe care le impartasesti cu noi.

      Ai dat un link cu seminarul de soia, cu demonstratie culinara despre laptele de soia si pateu, dar la pagina respectiva esti redirectionat catre alt site unde nu am gasit seminarul despre care spui.
      Am gasit insa multe alte articole despre Eden si alte filmulete foarte utile.

      Daca cumva ai timp sa mai cauti inregistrarea respectiva, mi-ar fi de mare folos.

      Sa fiti sanatosi toti, iar tu sa ai mare putere de munca in continuare!

      Cu drag,
      Monica

    2. Draga Monica, multumesc pentru mesaj si urari. Am sa scot linkul, pentru ca nu mai este valabil. Mazilit Dr. Laza din Eden, mazilite si prelegerile domniei sale. Ne pricem bine noi, romanii la tradare.

      Cu drag,

      cristela

  11. Stii, asiaticii pun sos de soia sau pasta de soia aproape in orice mancare, in loc de sare. Noi mancam prea multa carne, ei mananca prea multa soia. Orice abuz are efecte secundare, cred.

    1. Ana, de acord refritor la abuzuri. Daca ai sa citesti articolele si comentariile mele, vei vedea ca pledez si aplic o dieta E-CHI-LI-BRA-TA (cu tot ce presupune acest concept). Ceea ce exclude toate temerile tale din ambele comentarii. Sanatate.

  12. Draga mea Cristela,vreau sa te intreb daca pot sa iau lecitina de soia pentru memorie,putere de concentrare,de care: pudra,capsule,sau imi recomanzi altceva?
    Si inca o intrebare te rog: am 2 pui tare nazdravani, care parca nu pot sta locului mai mult de 5 minute (doar daca e masinuta noua 🙂 ) si uneori simt ca nu mai pot si imi cam pierd rabdarea.Ce imi recomanzi sa iau pentru ca uneori ridic vocea fara sa vreau si ma trezesc tipand la ei tocmai eu care sunt adepta discutiilor calme. Nu vreau sa para ca ma plang de ai mei copii ,vreau doar sa reusesc eu sa ma controlez mai bine. Daca ai mai recomandat ceva pe tema asta si mi-a scapat scuze si te rog indruma-ma unde sa citesc. Numai bine.

    1. 🙂 oooo, bata-te norocul! 🙂 Lasa lecitina, draga mea. Adica lecita + obiceiuri gresite nu este egal cu sanatate :). Mai bine mananca la greu alimente integrale, elimina cafea, mananca zilnic fructe si legume proaspete, bea suc de catina si prinde macar 1 ora de somn inainte de12 noaptea.

      Referitor la copii, parca ii descrii pe cei 2P :). te rog citeste articolul meu Intens. Colorat. Ritmat si apoi ia vitamina PTH (Pot Totul intru Hristos) :). Pe mine cel mai mult ma ajuta Rugaciunea Inimii, de cate ori sunt in situatii similare :). Cand ai timp, citeste cartea Pelerinul Rus. Spune-mi cum merge 🙂

      Imi esti tare draga pentru ce mi-ai scris 🙂

  13. Multumesc Cristela,tu imi esti si mai draga sa stii.Intrebam de lecitina pentru ca uneori sunt atat de zapacita ca parca uit ce am facut cu o zi inainte 🙂 .In mare parte conditiile sunt indeplinite,iti citesc cu mare drag articolele (cand imi dau voie piticii 🙂 ) si chiar m-ai facut curioasa cu “pelerinul rus”. Pe curand si numai bine.

  14. La cata soia am mancat ar fi trebuit sa ma umplu de puf ca papadiile 🙂

  15. Cam cat timp ar trebui fierte boabele de soia? Eu am fiert-o vreo 3 ore, da nu-mi dau seama daca e gata, ca n-am mai facut pana acum. E nevoie sa fie schimbata apa ca la fasole? E vreo problema daca mai raman cojite prin oala?
    Multumesc.

    1. Alina – Nicoleta,

      La ce vrei sa o folosesti boabe?

      Cojile le poti arunca linistita.

  16. Vreau sa o folosesc la pate, ca nu am cu ce sa rasnesc boabele. Dar l-am facut deja si a iesit f bun. Sunt curioasa daca si musafirii il vor aprecia… Data viitoare imi voi cumpara faina. Daca l-am facut azi, se poate pastra pana duminica, sau e prea mult? Multumesc pt raspuns.

    1. O poti da prin masina de tocat carne (daca ai). In mod normal asa fierbe, cam 2 ore, trebuie gustata si iti dai seama imediat daca e fiarta sau nu, ca la fasole. Daca nu ai pus usturoi, poti incerca sa il pastrezi, desigur.

  17. L-am facut la tocatorul meu, si a iesit fin, mi-a placut. Si am pus doar usturoi praf. Mie mi se parea ca nu e gata nici dupa 3 ore, pt ca boabele au ramas intregi, nu se facaluiesc ca la fasole. Dar am gustat si am vazut ca e moale, desi nu parea. 😉
    Am intrebat daca il pot pastra ca am vazut ca tu consumi mancarea imediat. Eu obisnuiam sa gatesc mai mult odata, ca nu am mereu timp sa gatesc proaspat. Cam cat timp e permis sa fie pastrata mancarea gatita in frigider?

    1. Asa e, pare ca nu e fiert, dar e. PAstrez si eu la congelator naut fiert. Altfel ne-am invatat sa manacam mancare proaspata. Daca fac mai mult, mancam din ea 2 zile. Dar ce gatesc eu se prepara ffff repede si atunci nu am avu niciodata problema cu timpul din acest punct de vedere. Cu drag

  18. De data aceasta am facut pate-ul din faina de soia, dar are gust fainos, nu se compara cu cel facut din boabe. Cam cat ar trebui fiert, poate nu l-am fiert suficient. Sau asa trebuie sa fie gustul la cel facut cu faina?

    1. Alina, nu prea sunt sigura ca inteleg exact cum ar fi gustul fainos … 🙂 ? Eu cand fac din faina fierb identic cu mamaliga. Identic. Te pup Sa nu fie vreo hiba cu faina …?

    2. Sa fiu ma exacta, ca si cum ar fi crud, asta e gustul. Eu am pus si o bucatica de ardei gras rosu, maruntit bine, dar as zice ca nu are legatura, dar mai stii?…
      Poate totusi l-am facut prea tare, si nu a avut cum sa mai fiarba, ca l-am tinut mai putin decat tin eu mamaliga de obicei, dar mi se parea ca-l tin degeaba pe foc, ca nu mai poate fierbe… Cred ca pana la urma chiar l-am facut crud…

    3. Nu, nu are legatura cu ardeiul gras, rosu. E clar ca e fiert prea putin. Dar are gustul asta dupa ce il dregi sau inainte?

  19. Hristos a Inviat!
    Sunt o viitoare mamaica de 20 de ani si am aflat de curand de blog-ul tau. Impreuna cu sotul meu am renuntat de ceva timp la carne, dar de multe alte lucruri nu stiam, gen de lactate. Ne-am tot zbatut sa ajungem la un meniu sanatos, dar pana la tine nu am prea avut informatii suficiente. Sa trec la subiect. Am auzit ca soia este interzisa in sarcina. E adevarat? Si spune-mi daca intre retetele si ingredientele tale sunt unele nerecomandate in sarcina. De asemenea ma feresc de ceaiuri ca nu stiu ce efect au si am inteles ca sunt multe plante cu efecte negative asupra sarcinii. Spune-mi, te rog, ce ceaiuri pot sa beau? Multumesc mult si o seara binecuvantata!

    1. Draga Claudia, sarcina si alaptarea nu reprezinta doua perioade in care suntem cuminti, iar in rest ne facem de cap. Adica, in momentul in care ai ales o dieta sanatoasa si o urmezi, nu mai ai stresul ca in sarcina si alaptare trebuie sa tii vreun regim. In consecinta, regimul meu de dieta si viata este unul valabil si pentru gravide, lauze, perioade de alaptare. Iti recomand ca in special in perioada alaptarii sa renunti la lactate (ai surse de calciu suficiente in produsele vegetale) deoarece, pe langa multe alte neajunsuri, dau colici.

      Daca citesti blogul, in ordine cronologica, sau macar capitolele de educatie alimentara si alaptare, precum si sectiunile de pe blog dedicate alimentatiei in sarcinia si alaptare, vei putea fi o mamica educata, care face alegeri corecte, informate, cu care vei fi impacata toata viata:)

      Soia este sigura, doar daca este nemodificata genetic. Restul parerilor sunt fumigene.

      Cristela

  20. Am facut pateu de soia!!
    Nu am putut sa-mi imaginez ca ceva atat de simplu de facut poate sa fie asa de gustos. Abia astept sa fac din nou.
    Vream sa te intreb daca nu s-ar putea face si din pulpa de soia care ramane de la lapte.

    1. Alina, sunt mandra de cate ori cititorii au disponibilitatea de a incerca si a decide, nu de a se lasa convinsi :). Felicitari.

      Nu, nu merge din pulpa de la lapte, am incercat si eu. Adica are alta consistenta, nu de mamaliga si atunci pateul iese de fapt un piure zemos. Pulpa o poti folosi in orice blat de prajitura, droburi, chiftelute, chiar si in sosuri de mancare. Sa fie soia NEMODIFICATA GENETIC<da?

      Va pup

  21. pulpa de soia se foloseste la deserturi/mancare in aceeasi zi…intrebare:dc.nu,e ok s-o congelam si s-o folosim ulterior?

    1. da, zi pe zi sau cel mult a doua zi. cred ca merge si congelata. eu insa fac des lapte si atunci am mereu, nu a fost nev sa o congelez.

  22. cam cat timp trebuie fiarta mamaliga?
    Multumesc!

    1. Ofelia, ca la mamaliga, sa simti ca e fiarta. Poate fi si 20 min de clocot.

  23. buna ziua,
    am cumparat recent soia ecologica Bio Petras.pe eticheta scrie ca e nemodificata genetic.totusi, am o indoiala.boabele arata cam toate la fel, inmuiata nu face coji,si laptele parca e mai galben.pana acum luam de la sanovita.dupa rehidratare si firberea de 2 minute intotdeauna se desprindeau coji.sa renunt la prima varianta?
    p.s. fetita mea a inceput sa faca gusa. poate fi de la lapte?

    1. Aveti in Articolele mele foto cu soia nmg. Desprinderea cojilor nu e un criteriu, Insa aspectul identic si perfect regulat, da.

      Ce inseamna gusa? Mai toti bebicii au “gusa”….

    2. Am raspuns DIN nou, a facut Softul autocorectie, imi cer scuze.

    3. Aveti incredere in produsele de la Petras Bio. Domnii de acolo sunt mai mult decat promotori ai unei agriculturi curate.
      Produsele lor sunt certificate bio, iar pastele, cel putin cele din grau spelta, sunt fenomenale. Pustoiaicele mele, in numar de 4, le manca si doar cu putin ulei de masline.
      Domnul Gabor, cel care are firma, este un antropozof simoatic, vegetarian de multi ani, mai nou chiar vegan, lector pe teme de anteopozofie si nutritie. Nu ar face rabat de la calitate si de la conceptia lui de viata sanatoasa. Daca scrie bio, sunt bio.

    4. Multumim, Adriana! Cand eram in Romania, imi placeau enorm pastele lor si pentru faptul ca erau uscate la 40 de grade. Din pacate, le-am gasit de prea multe ori (pe cele cu seminte de canepa de ex) rancede, din cauza conditiilor improprii de depozitare in magazinele ce le distribuiau. Pacat de ele. Intr-adevar sunt produse exceptionale! Si am mai gasit de la ei niste muesli raw din cereale germinate – la fel, de exceptie.

  24. multumesc de raspuns.abia acum reusesc sa va scriu.e ca o umflatura sub barbie.probabil pana acum nu a avut pentru ca ra mai slabuta.dar,de ceva vreme mananca mai mult si a inceput sa se mai ingras.poate de aceea e evidenta si gusa.
    as mai avea o intrebare.dupa ce isi bea laptele de soia in burtica ei se aude o “bolboroseala”.si da si multe gaze in timpul noptii. e ceva normal sa fie asa?laptele il prepar in casa asa cum ne-ai invatat.la rehidratat sta in jur de 20 ore.
    la fier folosesc de cele mai multe ori mar.
    LA MULTI ANI! pentru maine.Esti o MAMA minunata.

    1. Draga Alina,

      Multumesc pentru tot.

      Hm, daca soia ii provoaca gaze, eu zic sa renuntam la ea un timp. Inlocuieste (dupa metoda nouluialiment introdus, daca nu l-a mai avut pana atunci) cu lapte de migdale, nuci romanesti, lapte de cereale, toate retetele de pe blog.

      Cu mult drag

  25. Iată un doctor care a fost vegetarian si care are o parere negativa despre soia, destul de documentata stiintific. Nu mai stiu incotro sa o iau. Aici aveti linkul http://www.westonaprice.org/soy-alert

    1. Scortisoara, te inteleg intr-un fel. Insa doar intr-un fel. Am mai scris despre soia. Am studiat studiat formal pentru certificarea mea in sanatate si nutritie holistica, peste 100 de tipuri de diete si teorii alimentare contemporane (in mod intentionat, pentru ca am vrut sa stiu toate ideile care se vehiculeaza), inclusiv pe cea a celor de la Weston A. Price. Ocazie cu care am ascultat-o si pe Sally Faloon vorbind despre Alimentatia (asa zis) Traditionala. Pentru mine, cineva care spune ca orice mancare trebuie sa aiba ca baza supa de oase, la fiecare masa trebuie sa consumam “o bucata zdravana de unt”, ca trebuie sa le dam copiilor cat mai multe organe, ca vegetarienii sunt deformati la fata si la dinti, ca doar copiii care mananca grasimi animale sunt sanatosi si ca e bun colesterolul, etc – chiar nu mai are nici o credibilitate in ceea ce spune despre soia. Nu mai spun ca atunci cand vorbesti despre sanatate si nutritie trebuie – in opinia mea – sa ai bunul simt si sa fii o reclama ambulanta a ceea ce propovaduiesti. Pe cand doamna respectiva isi prezinta cu nonsalanata suncile si colaceii.

      Repet ceea ce am tot spus despre soia: ca in cazul fiecarui aliment natural, moderatia e cheia. Soia nemodificata genetic, pregatita corect, consumata cu moderatie, este un aliment valoros.

      In ultima instanta, daca ai dubii, poti renunta la ea, pur si simplu. Absenta ei din alimentatie nu produce carente, tot ce are ea se regaseste in restul alimentelor de origine vegetala. Viata e simpla chiar si cand vine vorba despre nutritie :).

      Cu drag,

  26. Buna Cristela!

    Am in continuare o mare problema cu “increderea” in comerciantii nostrii. 🙂
    Pur si simplu nu reusesc sa gasesc un furnizor de boabe de soia despre care sa pot fi 100%sigur ca sunt nemodificate genetic.
    Ne poti spune, te rog, sursa ta de boabe de soia?
    Multumesc!

    1. RIca draga, am pus pe blog fotografii cu soia modificata si nemodificata genetic si am explicat cum se deosebesc, e vizibil cu ochiul liber. Eu nu mai locuiesc in Romania si nu mai cumpar de acolo. Daca nu esti sigura si ti se pare ca e perfecta, mai bine nu folosi.

      Cu drag,

      cristela

  27. Draga Cristela, te citesc de curand si sunt fascinata, felicitari pentru articolele extrem de documentate!
    Am un bebe de trei luni caruia i-a fost recomandata o formula de lapte pe baza de soia (humana sl) dupa ce a fost tratat o buna perioada pentru reflux. La analize au iesit anumite alergii, in special la drojdie, asa ca am ajuns la aceasta formula (din pacate nu am putut sa alaptez). Nu stiu daca ai mai scris despre asta, insa m-ar ajuta si opinia ta cu privire la administrarea de lapte praf de soia in special pentru bebelusii baieti. Multumesc anticipat!

    1. Draga Oana,

      Imi pare rau ca nu mai alaptezi, dar daca cu adevart iti doresti de fapt sa alaptezi, se poate, se face relactatie.

      Nu sunt pentru niciun fel de aliment prelucrat industrial, la nicio varsta, mai ales la sugari, mi se pare un act criminal sa fie legalizate pe piata alimente care imbolnavesc pe termen lung. Laptele praf (de orice origine) e un …. praf in ochi.

      Alergiile sunt un simptom, au surse profunde, medicina moderna trateaza doar simptomele, nu prea mai are timp (nici disponibilitate sau interes) sa investigheze si sa adreseze cauzele. Doar un medic cu abordare holistica poate sa te puna pe fagasul drept. Altfel vei traumatiza bebelusul cu analize si rezultate care vor duce la solutii carpitoare, nu vindecatoare.

      Cu drag

  28. Draga Cristela, iti multumesc mult pentru raspuns. Nu stiam de relactatie, stii cumva unde ma pot documenta temeinic in acest sens? De asemenea, vroiam sa te intreb daca ai cunoscut si poti recomanda in Bucuresti un astfel de medic cu abordare holistica, eu pana acum (desi am fost la multi:)) nu am reusit. Multumesc anticipat! Oana

Care este opinia ta?