Supă cremă cu ierburi de leac (2 variante)

Scris de Cristela  - 10 mai 2019

Am făcut supa din fotografie (supă cu buchețele) în premieră alaltăieri. Mare succes! După două zile mi-a venit o idee mai grozavă, deci a ieșit o supă și mai și, cu zucchini și fără buchețele.  Petru nu se dă în vânt după conopidă, nici Călin, eu și Pavel ne simțim bine cu ea. Avantajul însă la supa cu buchețele e că dacă cineva nu vrea conopidă, nu își pune și gata. E la fel de bună.

Cum am ajuns la ideea cu buchețele? M-am gîndit: cu ce-aș înlocui crutoanele? Și i-am pus pe cei 2P să rupă conopida în mici, mici, mitelele buchețele (nu uitați să implicați copiii la gătit!), am opărit-o fix 3 minute, cu capacul pus,  în apă cu sare neiodată (apă care clocotește cînd pun conopida), am strecurat-o și am trecut-o pe sub un jet rece de apă, să opresc procesul, altfel se fleoșcăiește, nu mai e crocantă. Când e gata supa cremă, cine vrea își pune buchețele în ea.

Vă scriu amble rețete și vă avertizez că cea mai apreciată a fost cea cu zucchini și fără buchețele, vezi bine că nici poză n-am mai apucat să fac, dar voi actualiza cu prima ocazie.

Cantitățile de mai jos sunt pentru 4 persoane (sau pentru 2P în creștere. 🙂 ) Dacă vreți mai puțin sau dacă vreți să fiți siguri că nu o dați în bară 🙂 , faceți pe jumătate sau pe sfert pentru prima oară.

Acum, că v-am scris cât mănâncă cei 2P, vă rog nu vă faceți gânduri, nu comparați copiii. Cei 2P fac antrenamente intensive aproape zilnic, efort fizic susținut pe săptămână, cât cei mai mulți dintre noi, adulții, nu facem într-un an. De mici au fost așa: de la 18 luni au refuzat (aproape violent) căruciorul și l-am înlocuit cu trotineta,

la 2 ani Pavel alerga fără oprire 2.5 km (și cu biberonul cu suc de măr în mână 🙂 ), iar Petru lovea mingea de fotbal (cu stângul!) într-un anume fel, de la 3 ani au schiat, au înotat fără aripioare și au mers pe bicicletă fără roți laterale de susținere, la 5 ani au participat de două ori la triatlon regional etc.

Pavel, 5 ani jumate

Una peste alta, au fost copii învățați cu multă mișcare și în natură. Unde mai pui că i-am învățat să simtă și să aprecieze senzația naturală de foame și nu prea i-am ciocănit la cap când, cât și ce să mănânce, poate și de asta apetitul n-a fost o temă la noi în casă.

Nu vă mai rețin. 🙂

Supă cremă cu buchețele și ierburi de leac:

40 grame ceapă – se toacă mărunt și NU se călește în ulei
900 grame cartofi fără coajă tăiați cubulețe
350 grame morcovi tăiați rondele
5 grame sare neiodată
1 cațel de usturoi tocat sau 1/2 linguriță praf de usturoi
1/2 linguriță busuioc uscat
1/2 linguriță oregano uscat
1l apă sau supă clară
Toate de mai sus se pun în oală și se fierb 25 min. la foc mic, din momentul în care începe să fiarbă apa. Oala rămâne acoperită cu capac. Dacă nu dați focul mic, nu iese nici bună și-o să se supere cartofii, vor da în foc sigur. 🙂

După ce au fiert, se oprește focul și se adaugă următoarele, apoi se pasează:
1/2 lingurită de boia dulce sau un ardei capia crud, curațat de semințe și taiat mărunt

ATENȚIE! Faceți exact atâta supă câtă mâncați, altfel capia crud va fermenta până a doua zi. Eu gătesc zilnic (nu mai mult de 30 de minute pe zi), mâncare proaspătă. Dacă vreți să reîncălziți supa și să țină de pe o zi pe alta, fierbeți și ardeiul capia.

20-30 grame ulei de măsline
Opțional și nu pentru bebeluși (că e prea greu de digerat, prea multă grăsime și prea multe ingrediente): puneți într-un blender 20 gr. pulpă de cocos (cel care se vinde răzuit și uscat) și 150 ml apă sau supă clară. Pasați bine, până iese un lapte bine omogenizat. Turnați împreună cu ardeiul capia și uleiul, peste cele care au fiert mai sus. Apoi pasați. Vezi mai jos în articol, secțiunea ”Cum și cu ce se pasează?”

Supă cremă cu zucchini și ierburi de leac:

40 grame ceapă – se toacă mărunt și NU se călește în ulei
450 grame cartofi fără coajă tăiați cubulețe
150 grame morcovi tăiați rondele
5 grame sare neiodată
1 cațel de usturoi tocat sau 1/2 linguriță praf de usturoi
1/4 linguriță busuioc uscat
1/4 linguriță oregano uscat
optional: 1 tija apio
600-800 ml apă sau supă clară (eu pun mai puțină și dacă e cazul, adaug la final, să mai ”subțiez” crema)
Toate de mai sus se pun în oală și se fierb 25 min. la foc mic, din momentul în care începe să fiarbă apa. Oala rămâne acoperită cu capac.

După ce au fiert, se oprește focul și se adaugă următoarele, apoi se pasează:
1/2 lingurită de boia dulce sau un ardei capia crud, curațat de semințe și taiat mărunt
200 grame zucchini crud tăiat cubulețe
20 grame ulei de măsline

ATENȚIE! Faceți exact atâta supă câtă mâncați, altfel capia crud și zucchini crud vor fermenta până a doua zi. Eu gătesc zilnic (nu mai mult de 30 de minute pe zi), mâncare proaspătă. Dacă vreți să reîncălziți supa și să țină de pe o zi pe alta, fierbeți ardeiul capia și zucchini.

Cum și cu ce se pasează?

a. Varianta cea mai economică. Cu un mixer vertical, cel cu cap de inox în formă de floare și pe care eu obisnuiesc să îl numesc ”bâtă”, pasați totul cremă, direct în oală. Dacă mixerul este de plastic, nu introduceți plasticul în lichide fierbinți, nu, nu.

b. Dacă aveți blender vertical cu cupă de sticlă, puteți pune totul acolo și pasați.

Atenție! Nu puneți compoziția fierbinte în blender cu cupă de plastic, nici chiar dacă este Vitamix sau alt mixer cu cupă din plastic pe care scrie (sau nu) BPA free -am explicat într-un alt articol de pe site, de ce nu.

c. Dacă aveți Thermomix, scăpați si mai ușor cu supa. Pregătesc un set de rețete sănătoase ”traduse” în limbaj Thermomix. Dacă vă interesează – în România – un consultant Thermomix, scrieți-mi. În acest fel susțineți și activitatea mea. Despre Thermomix povestim cu altă ocazie, pentru că a fost un proiect personal plin de învățăminte.

Impresie artistică și efect garantat pentru ambele supe: presărați busuioc proaspăt după ce ați pus supa în farfurie.

Dacă faceți supele și pentru bebeluși aflați la diversificare: eliminați sarea sau puneți doar un vârf de cuțit la cantitatea de mai sus (2 grame), mai ales dacă nu au mâncat cu sare până acum. Citiți și recitiți despre sare la bebeluși în cartea Diversificarea, pur și simplu cu prefață de Dr. Sorina SOESCU. Ca să nu gătiți de două ori, faceți totul la un loc, iar pentru adulți adăugați separat sare după gust (mai corect spus: după cât de epuizate sunt suprarenalele fiecaruia, că ele ne fac să poftim sare și altele).

Dacă ceva e neclar, nedetaliat suficient, dacă există sugestii, critici sau impresii după prima probă, vă aștept aici, rămâne stabilit. 🙂 Bune să ne fie inima și ușor stomacul! 🙂

De ce am cumpărat 8l de cola?

Articole interesante 

>