Supa Schiorului

Scris de Cristela  - 1 februarie 2018

Ei bine, astă iarnă m-am înfuriat! Dacă niște ”băieți deștepți” de la marile corporații au reușit – folosind chimia și marketingul (citiți Noua carte neagră a firmelor de marcă de Klaus Werner și Hans Weiss, jurnaliști de investigație, despre intrigile concernelor internaționale) – să convingă lumea că o apă roșie care se numește ”Apa Skiorului” (Schiwasser) face bine și merită să dai bani pe ea, eu de ce n-as reuși – folosind Natura, Adevărul și Vitamina L – să vă dau o idee și să vă faceți instant pe pârtia de ski sau la săniuș ”Supa Skiorului”, ca să aveți o bază de comparație a ceea ce ”face bine” la sănătate și la buzunar?

Aveți nevoie de ingredientele de la O cană de supă clară din cartea Simplu 2.

Rețeta de supă clară este cea care a primit cele mai multe aprecieri dintre toate rețetele din Simplu2. Asta pentru că a fost subestimată și i-a surprins pe cei care s-au încumetat să probeze și mai ales să respecte rețeta întocmai. Mi-a scris o mamă că abia după ce a pus pătrunjelul verde la infuzat, detaliu pe care nu îl considerase asa de important, supa a devenit ALTCEVA. O altă doamnă mi-a povestit cât de mult i-a plăcut copilașului aflat în convalescență. Apoi am avut reacții pline de entuziasm de la mame care alăptează. Și de la doi domni: unul care a traversat o colică biliară cu post cu supă clară și altul care participă la competiții sportive tip Iron Man și nu se desparte de ea, a scăpat de crampe musculare (ceea ce numim popular cârcei).

Este ”băutura” preferată a celor 2P, Pavel și Petru și întotdeauna după antrenamente beau o supă clară călduță. Când era bebic, Pavel obișnuia să bea peste 1 litru de supă pe zi. Cu supa asta am trecut prin ”boala” rotavirală (rotavirus) la 6 luni: am facut-o extrem de concentrată și n-am avut nevoie de săruri la pliculeț sau perfuzii.

Iată o idee despre cum să aveți mereu cu voi și varianta instant.

Spălați toate zarzavaturile și taiați-le rondele subțiri, cât mai subțiri (ca să se usuce mai repede). Nu faceți foarte multă, pentru că nu folosim conservanți și, dacă stă prea mult timp, e posibil să le mai placă și altor vietăți. 🙂 Asta e oricum de bine, să trăiască și ele! V-ați întrebat vreodată cum de făina din magazine stă la raft și-un an și nu face viermișori sau molii?

Cereți ajutor! 🙂

N-aveți nevoie de deshidrator, puteți folosi cuptorul la temperatura cea mai mică, exact cum procedați și pentru Pielica de fructe din Simplu 2.

Alinierea în tăvi!

Nu uitați de turmeric, am scris în Simplu 2 despre acțiunea lui farmacologică în contextul acestei supe cu valențe terapeutice.

Lăsați-le la cuptor (tempertura minimă, cu ușa cuptorului putin deschisă) sau la deshidrator. Verificați din când în când, până s-au uscat complet. Să fie tari, crocante și să arate așa:

Astea-s producția lui Petru:

Și astea-s producția lui Pavel:

Până la urmă am căzut la pace toți trei și le-am pus la grămadă, înainte să le măcinăm. Iaca bogăție:

Se toacă apoi cum vă place, mai grob (ca un mălai), mai fin (ca făina). Puteți face asta la blender, pe uscat, firește, sau la mașina de tocat carne (cine are) sau într-o râșniță de cafea bine curățată, să nu prindă miros. Nu e nevoie să aveți aparatură scumpă, pentru a mânca sănătos. Despre asta am explicat detaliat ce și cum, mai ales pentru mamele care se pregătesc de Diversificare (cartea va apărea în aprilie, înscrieri pentru precomenzi AICI).

Noi am pregătit provizii mai mari, pentru că urmează tabăra de ski în vacanță! La ski punem dimineața în termosul de 1 litru, 4 linguri de supă instant, puțină sare neiodată, apa clocotită și până la prânz se infuzează bine. La prânz poposim într-una dintre cabanele de pe pistă, ne așezăm lângă sobă și savurăm o cană de Supa Skiorului! Când Pavel și Petru sunt cu colegii lor la ski si nu vor să care termosul, le pun doar niște ”praf” într-un minuscul borcănaș și își pregătesc singuri supa la prânz, ca pe un ceai.

Acasă o folosesc la orice mâncare am chef, în loc de ”vegeta”: la risotto, quinoa, mei, linte sau cartofi la cuptor. Folosiți-vă creativitatea, puteți crea propria rețetă, ideea contează! Pentru Diversificare este minunată, imaginați-vă: dacă o măcinați foarte fin, făină, puteți pune un vârf de cuțit în orice sos, piure de legume sau mămăliguță. Sănătate curată!

Vacanță plăcută și dacă ajungeti pe la vreo cabană unde se vinde și Apa Schiorului … contăm pe voi: nu deschideți portofelul! 🙂

Zbor deasupra unui cuib de frici

Articole interesante 

>