Vaccinarea nu este obligatorie in Romania, iar intentionata lege a obligativitatii este ilegala, imorala si neconstitutionala. Afla de ce.

Scris de Cristela  - octombrie 30, 2015

30 Septembrie 2011: Urmare a recentelor demersuri legislative legate de Carnetul de Vaccinari, Registrul Electronic National de Vaccinari si Hotararea de Guvern privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale din domeniul sănătăţii publice, am primit intrebari si sesizari despre Carnetul de Vaccinari ca “pasaport” pentru inscrierea la scoala si la gradinita.

Multi parinti care nu au vaccinat, au vacinat partial sau nu intentioneaza sa vaccineze copiii sunt ingrijorati de conditionarea inscrierii la gradinita sau la scoala de prezentarea Carnetului de Vaccinari. Cum se incadreaza o astfel de solicitare in contextul legislativ romanesc si european? Cum procedam in astfel de situatii?

Am lucrat cu o casa de avocatura din Romania pentru a putea pune la dispozitie raspunsurile de mai jos:

1. In Romania nu exista la ora actuala nici o lege privind obligativitatea vaccinarii si abuzurile pot fi sanctionate. Legea 649/2001 – invocata de cele mai multe ori ca baza legala pentru refuzul inscrierii in unitati de invatamant – nu se refera la obligativitatea de a fi vaccinat, ci la obligatia ca medicul sa vaccineze la cererea pacientului, dupa ce l-a informat corect cu privire la actul medical in sine. In lege se vorbeste si despre schema de vaccinare recomandata de Ministerul Sanatatii, nicidecum de schema obligatorie. Insusirea in mod automat si impamantenirea termenului “obligatoriu” tne de folclor si se datoreaza lipsei de instruire sau orbirii civice despre care am mai amintit. Orbire care ne face sa luam in mod automat drept bun si adevarat tot ce spune o autoritate. (Pana la urma e firesc, doar pe asta se bazeaza si sistemul de invatamant obligatoriu, pe domesticirea, dresajul si supunerea individului in fata autoritatii, nu pe stimularea creativitatii si personalitatii lui).

Actualizare 13 noiembrie 2013: Ce spune Ministerul Educatiei?

Actualizare 4 noiembrie 2014 (imagine preluata de la Olivia Steer):

NU VACCIN

Registrul Electronic National de Vaccinari este si el utilizat de medicii de familie, pe post de sperietoare de parinti. A fost publicat in MO, Ordinul nr. 1234 din 3 august 2011 privind instituirea metodologiei de raportare on-line in Registrul Unic de Vaccinari. Textul Ordinului a nascut nevoia de clarificari. Esential este un singur lucru: este vorba despre schimbarea metodologiei de raportare, mai exact de la hartii la online. In rest nu apar nici un fel de noutati cu privire la obligativitatea vaccinarii. Si acest Ordin este in conformitate cu Legea 649/2001 despre care am vorbit la inceput. Toate referirile la copii sunt legate de copiii vaccinati deja sau care intentioneaza, voluntar, sa urmeze aceasta procedura medicala.

2. Vaccinarea fortata (direct sau indirect, explicit sau implicit) este o ilegalitate – vezi si finalul articolului cu actualizari 2015. Cadrul legislativ romanesc este si trebuie sa fie si din acest punct de vedere in armonie cu cel comunitar, privind drepturile pacientului. Legea nr. 46/2003 (a pacientului) vorbeste la art. 1, alin. b) si la art. 3 despre discriminare in actul medical, respectiv ca pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana, fara nicio discriminare. Mai departe, la art. 13 citim: Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa. 

3. Si atunci, de unde atata confuzie si abuz? O posibila si cea mai probabila cauza este tot legiuitorul. Recent, mai exact miercuri, 24 august 2011, Guvernul a aprobat HG privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice (ea inlocuieste vechea lege 98/1994, abrogata in 2011). In mod distinct sunt definite la cap XII contravenţiile si sanctiunile la normele privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor pentru protecţia, educarea, instruirea, recreerea şi odihna copiilor şi tinerilor. Specific la art 50, alin. b se stabileste: “Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei: primirea în unităţile pentru  protecţia, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor fără dovada efectuării imunizărilor profilactice obligatorii şi fără documentele medicale eliberate de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copiilor şi tinerilor”. Multe persoane si organizatii au intrat intr-un soi de alerta in momentul publicarii proiectului de HG pe site-ul Ministerului Sanatatii, deoarece in mod evident, printr-o astfel de masura vaccinarea devine indirect sau poate fi in mod abuziv invocata drept conditie pentru accesul la educatie. Asta cu toate ca, asa cum am aratat la punctul 1, vaccinarea nu este obligatorie. Clarific insa ca cerinta controversanta nu a fost introdusa cu titlu de noutate in recent adoptata HG, ci ea exista inca din vechea lege 98/1994.

Avem de-a face cu un legiuitor confuz, confuzant si contradictoriu. Pe de op parte ne spune ca obligativitatea legala privind vaccinarea nu exista, ca abuzurile pot fi sanctionate, pe de alta parte insa instituite obligatia institutiilor de invatamant de a solicita Carnetul cu Vaccinuri si prevede sanctiuni in caz de abatere!

Sub pretextul grijii fata de sanatatea copiilor vaccinati, insa in fapt tematori de amenda si ignoranti prin modul de cunoastere a subiectului, conducatori ai multor institutii de invatamant refuza sa inscrie copiii nevaccinati, anihiland un drept garantat de Constitutie si comitand astfel un abuz.

Teama lor e hilara. In cadrul reportajului ancheta din 9 iunie 2013, de la ProTV,  “Vaccinarea in masa, binefacere sau risc?”, Dr. Adrian Cacovean, pediatru si homeopat, formuleaza desavarsit esentialul: “Abuzul acesta este exagerat si nu are nicio justificare. Daca nu a fost vaccinat, atunci de la cine ia, de la cei vaccinati? Sau cui i-o da, celor vaccinati? Deci vedeti ca nu are nicio logica.”

4. Ce e de facut? O solutie ar fi prezentarea unei Declaratii pe proprie raspundere a parintelui, din care rezulta ca nu este de acord ca acesta sa fie vaccinat, impreuna cu un Aviz al medicului de familie sau pediatrului, din care sa reiasa ca este clinic sanatos. In acest moment, decizia de respingere din partea autoritatii gradinitei, scolii, taberei, bazinului de inot, etc constituie un abuz discriminatoriu, ilegal, neconstitutional si totodata imoral ce poate fi atacat in instanta, cu sanse reale de succes.

Nu uitati ca indiferent cine va suna, va cheama, va constrange, va ameninta, va sperie ca trebuie sa va vaccinati copilul, aceasta decizie si consecintele ei sunt EXCLUSIV personale, iar pretinderile, amenintarile si constrangerile de orice fel, din partea oricui, chiar si a unei autoritati, nu au temei legal.

Pe 21 octombrie 2015, Dr. Adrian Cacovean spune:

“Pe toti cei care cred ca vaccinarea trebuie sa fie obligatorie ii trimit alaturi de Hitler, doctorii mortii din lagarele de cercetare medicala si exterminare nazista, sunt de aceeasi teapa cu Iliescu si cu mineriadele lui, de aceeasi natura cu tortionarul Visinescu si criminali impotriva umanitatii. Actul medical cand nu mai este liber consimtit, devine recoltare de organe pe intemnitati ilegal si pe viu fara anestezie si crima impotriva umanitatii cum este antisemitismul, nazismul, nerespectarea drepturilor omului si a demnitatii umane.

Cei care persecuta copii nevaccinati vor suporta rigorile legii internationale, inclusiv parlamentarii care vor da o lege antiumana, angajatii ministerului sanatatii si toti tortionarii implicati in aceasta incalcare flagranta a drepturilor omului in Romania. Doctorii care santajeaza parintii sa-si vaccineze copii nu respecta juramantul Hipocratic si nu sunt demni de practica profesiei medicale.

Legea care obliga la vaccinare este un santaj al guvernului si Parlamentului Romaniei asupra propriilor cetateni si trebuie abrogata impreuna cu pedepsirea tortionarilor din domeniul medical.” (sursa)

Actualizare octombrie 2015. Referitor la proiectul de lege privind introducerea obligativitatii vaccinarii in Romania. Extras din Scrisoarea Deschisa adresata Ministrului Sanatatii de Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita, prin vicepreşedintele Dr. Christa Todea-Gross.

Vaccinarea obligatorie este ilegala, deoarece:

1. Încalcă principiul inviolabilităţii libertăţii persoanei, reglementat de art. 23 alin. 1 din Constituţia României prin faptul că simplul act al vaccinării constituie o contrângere a voinţei persoanei copilului, cu atât mai mult cu cât proiectul de lege reglementează posibilitatea efectuării vaccinului fără acordul prealabil al părinţilor.

2. Încalcă dreptul fundamental la educație, prevăzut în Constituţia României, la art. 32, alin 1: „Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.“

3. Încalcă dreptul constituţional la viaţă şi dreptul la integritate fizică şi psihică a persoanei, prevăzute de art. 22 alin. 1 din Constituţia României. Actul vaccinării reprezintă un act medical preventiv, facultativ, fără să existe o garanţie suficientă şi rezonabilă împotriva riscurilor sau reacţiilor adverse ale acestuia, existând posibilitatea reală pentru persoana căreia i se administrează să i se pună în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea fizică sau psihică. Din toate cazurile dramatice apărute în presă urmare aplicarii unor vaccinuri si chiar din cuprinsul oricărui prospect de vaccin, rezultă că nu există nici o garanţie împotriva riscurilor sau reacţiilor adverse ale unui vaccin.

4. Încalcă principiului constituţional al dreptului persoanei umane de a dispune de ea însăşi, principiu prevăzut de art. 26 alin. 2 din Constituţia României deoarece actul vaccinării constituie o ingerinţă nelegală în viaţa intimă şi privată a copilului şi în familia acestuia, ÎN MĂSURA ÎN CARE NU EXISTĂ UN ACORD PREALABIL EFECTUĂRII ACESTUIA .

5. Încalcă dreptul la libertatea conştiinţei, consacrat de art. 29 din Constituţia României. În conţinutul oricărui proiect legislativ este obligatoriu să se reglementeze dreptul părinţilor de a refuza administrarea vaccinului din motive religioase sau de conştiinţă (dreptul la obiecţiune de conştiinţă).

6. Încalcă dreptul la ocrotirea sănătăţii şi a dreptului special de protecţie a copiilor şi tinerilor, drepturi consacrate de art. 34 şi art. 49 din Constituţia României, prin faptul că nu se prezintă o garanţie suficientă şi rezonabilă de statul român că prin administrarea unui anumit tip de vaccin unui subiect uman nu i se pune în pericol acestuia viaţa sau integritatea fizică sau psihică.

7. Încalcă convenţiile internaţionale. Obligativitatea unui act medical (vaccin) prevăzut într-o lege este în contradicţie cu reglementările internaţionale privind atât etica şi cercetarea medicală, cât şi profesia de medic în general, reglementări legate de drepturile pacienţilor, consimţământul informat şi obligaţiile autorităţilor medicale. S-ar încălca astfel Declaraţia de la Helsinki (Art. 3-10, 16-18, 25-32 ), Codul Nuremberg (Punctele 1, 2, 4, 5, 6, 7, 9, 10), Raportul Belmont (Cap. 2, 3, 4, 6), Declaraţia de la Geneva.

8. Încalcă deontologia medicală. Existenţa efectelor adverse grave ale vaccinurilor (întregi clase noi de patologie certificate de studii publicate în literatura de specialitate sau chiar de producătorii de vaccinuri, în prospectul oficial) împiedică posibilitatea stipulării într-o lege a obligativităţii acestora. Deontologia medicală şi jurisprudenţa internaţională nu admit ca rezonabilă nici măcar recomandarea unor acte medicale ale căror beneficii sunt inferioare riscurilor, cu atât mai puţin obligativitatea unor proceduri dovedite drept potenţial periculoase şi controversate în ce priveşte eficienţa. Astfel, în literatura ştiinţifică medicală se menţionează faptul că vaccinurile pot provoca: boli autoimune [9][10] [11], boli neurologice[12], autism[13] , encefalită [14], diabet (tip I) [15], sindromul morţii subite a sugarului [16] şi alte afecţiuni grave[17]. Aceste afecţiuni postvaccinale au fost certificate şi de instanţe judecătoreşti sau medicale, iar producătorii responsabili puşi să plătească despăgubiri victimelor[18], aproximativ un milion de dolari pe caz [19].

9. Încalcă Legea drepturilor pacientului 46/2003 care prevede, la cap. 3, art. 13, că „pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa.”

Bat clopotele pentru Romania!

Articole interesante 

>