Ce nu stiam despre laptele praf (II)

Scris de Cristela  - 27 noiembrie 2011

(Continuare din articolul precedent …*)

Exista situatii exceptionale in care copiii nu pot fi hraniti natural. Nu la acele cazuri ma refer cand afirm cu convingere ca primul si principalul ingredient pentru o sanatate durabila este laptele matern si ca decizia de a oferi copiilor (mai ales nou nascuti) lapte artificial trebuie sa urmeze unor staruinte serioase in acest sens. Atat de provocator pentru oamenii de stiinta este alimentul minune, a carui formula completa nu a fost descoperita, incat – am mai scris despre asta in articolul Rationalitate – anul acesta, cercetatorii de la Ohio State University au spus ca “anticorpii transferati de mame sugarilor prin laptele matern, impiedica vaccinurile sa functioneze … De aceea doctorii trebuie sa astepte 12-15 luni ca sa administreze vaccinul pentru pojar. Copiii hraniti cu lapte praf insa, pot fi vaccinati mai devreme.” Mai departe, ce concluzii sunt de tras si cu ce insinuari avem de-a face, ramane un antrenament pentru vigilenta fiecaruia dintre noi.

***

Stiati ca formulele de lapte (laptele praf, lapte concentrat sau lapte gata preparat), nu sunt un produs steril, chiar daca se vand in ambalaje sigilate?

In general, parintii si ingrijitorii sugarilor stiu ca trebuie sa fiarba apa cu care pregatesc laptele si sa sterilizeze biberoanele si tetinele. Doar cativa dintre ei stiu insa ca laptele praf, chiar daca se vinde in cutii sau pachete sigilate, poate contine bacterii nocive din clasa Salmonella si Enterobacter. In laptele cald, aceste bacterii patogene (n.tr – provocatoare de infectii) prospera, se multiplica rapid si pot duce la boli grave, cum ar fi meningita, enterocolita necrozantă, septicemia şi chiar decesul. Acest risc este mai mare in zonele cu climat cald, lipsit de conditii de refrigerare sau de combustibil suficient pentru a pregăti produsul în condiţii de siguranţă.

Pentru ca la nastere sistemul imunitar al copilului este imatur şi încă în curs de dezvoltare, toţi bebelusii sunt vulnerabili in fata bolilor cauzate de bacteriile patogene, insa cei hraniti artificial sunt cu mult mai vulnerabili. Hrănirea artificială nu pune la dispozitie nici unul dintre anticorpii şi agentii antiinfecţiosi care sunt furnizati de laptele matern, in timp ce alaptatul conferă atat imunitate activa, cat si pasiva, care protejeaza împotriva infecţiei.

In majoritatea ţărilor dezvoltate, acolo unde exista metode de testare sofisticate care permit diagnosticarea cauzelor primare ale bolilor, au fost documentate focare de boli cauzate de Enterobacter sakazakii, bacterie prezenta în proportie de 14% in cutiile de lapte praf. Aceste focare au dus la cresterea  ratei mortalitatii la nou-nascutii vulnerabili (născuti prematur, cu greutate mică la naştere sau cu sistem imunitar compromis). Ingrijorator insa e ca – la nivel global – raspandirea infectiei cu Enterobacter sakazakii din lapte praf, în special în ţările cu populaţii sărace, poate avea valori semnificative, dar este în mare măsură necunoscuta. În astfel de ţări rata mortalităţii asociate cu laptele praf este estimata a fi intre 16 – 25%.

Obiectivul IBFAN este sa faciliteze accesul la un numar considerabil de dovezi referitoare la contaminarea formulelor de lapte cu bacterii dăunătoare. Spre exemplu, in 2002, US Food and Drug Administration (n.tr – agentie nationala a SUA in domeniul reglementarii sigurantei alimentelor, medicamentelor, aparaturii medicale, cosmeticelor, etc) a alertat furnizorii de servicii medicale despre riscurile generate de “contaminarea intrinsecă a laptelui praf formula” pentru copiii nascuti prematur. Formula sub formă de praf nu este un produs steril şi contaminarea bacteriană poate să apară deja in mai multe puncte de intrare, la nivel de fabrică. Părinţii şi ingrijitorii copiilor au nevoie prin urmare, de instrucţiuni clare cu privire la modul de preparare si pastrare a laptelui praf, pentru a reduce la minim acest risc inevitabil. IBFAN a oferit informaţii faptice (de la OMS, FAO, etc) cu privire la riscurile cauzate de contaminarea intrinsecă a laptelui praf, subliniind totodata importanţa critică a alaptarii in evitarea riscului de boli grave şi disabilitati, in ceea ce priveste sugarii vulnerabili.

IBFAN a si documentat si retragerea de pe piata a loturi intregi de cutii si pachete de lapte praf contaminat cu bacterii din speciile Salmonella si Enterobacter sakazakii. După detectarea acestora, guvernele tarilor respective au cerut producatorilor sa isi retraga produsele de pe piata. Insa retragerile au avut loc în principal în ţările dezvoltate (în prezent datele cu privire la contaminarea laptelui praf utililizat în ţările în curs de dezvoltare sunt minime si adeseori produsele expirate sau cutiile cu defecte sunt reambalate şi trimise către aceste ţări).

Ca raspuns la reactia de ingrijorare profunda din partea părinţilor şi utilizatorilor, IBFAN dialogheaza cu Departamentul pentru Siguranţa Alimentară din cadrul OMS.  În 2004 şi 2006, FAO şi OMS au organizat la nivel de experti, două reuniuni comune privind Enterobacter sakazakii, Salmonella şi alte microorganisme identificate în laptele  praf pentru sugari. In efortul de asigurare a protecţiei pentru alăptare si a sanatatii sugarilor (prin aplicarea si respectarea Codului Internaţional de Marketing pentru Inlocuitorii Laptelui Matern), IBFAN participa si la stabilirea standardelor de comercializare a formulelor de lapte pentru sugari. Specific, contribuie la reglementarile referitoare la etichetare completă şi la campanii informative menite sa reduca la minim utilizarea inutilă a formulelor de lapte pentru sugari.

In 2005, IBFAN a pledat cu succes pentru adoptarea unei rezoluţii a AMS, prin care guvernele nationale să ia măsuri pentru a informa consumatorii asupra acestor riscurilor. Rezoluţia (WHA 58.32) îndeamnă guvernele să: “se asigure că medicii şi personalul medical, lucrătorii în domeniul sănătăţii, părinţii şi îngrijitorii, mai ales ai copiilor cu risc ridicat, au la dispozitie suficienta informatie si instruire despre faptul ca laptele praf poate contine microorganisme patogene şi trebuie să fie pregătit şi folosit în mod corespunzător, şi că aceste informaţii sunt transmise printr-un avertisment explicit pe ambalaj “.

Spre exemplu, in SUA, Alianţa Naţională pentru Alaptare s-a adresat in scris Centrului pentru Siguranţa Alimentară si cerut ca producătorii de lapte praf sa furnizeze pe etichetele tuturor produselor sub formă de lapte praf, pe site-urile lor şi pe toate materialele distribuite cadrelor medicale şi părinţilor, informaţii precise, care să ateste că formula de lapte praf pentru sugari nu este sterilă şi poate conţine germeni cauzatori de boala.

In acelasi timp, si industria alimentara pentru produse destinate sugarilor si copiilor actioneaza pentru a calma îngrijorarea generala şi a publicat in acest sens pe site-urile sale, articole care sugereaza că (n.tr. – in cazul unor incidente) vina apartine mai degraba mamelor şi îngrijitorilor, decât actualelor procese de producţie.

*Sursa: www.ibfan.org (Information to Consumers)

***

Nu, nu am uitat de Mos Nicolae si nici de Mos Craciun, chiar daca pare ca suntem absenti sau retinuti din diverse (alte) activitati. Dimineata, direct din pat, am navalit care mai de care mai impestritati si entuziasmati, cu mic, cu mare, unii mai curiosi, altii mai intrigati de atata zarva, unii cu papuci, altii fara, sa cautam la ghetutele pregatite de cu seara pentru copilasi.

Articole interesante 

>