Intrebare de la Ioana, comentariu la articolul: Sa posteasca si copiii? Cand, cu ce, de ce?
Cristela, de ce slăbim când mâncăm sănătos? Un corp împlinit plenar, care primește cel mai bun combustibil, nu ar trebui să fie cât de cât solid, adică zvelt, robust? Eu am scolioza, si fac exercitii de kinetoterapie, dar nu stiu cum sa-mi fac putina masa musculara, caci pana la urma muschii sunt cei care sustin coloana. Am 53 kg la o inaltime de 1,64 m.Ceea ce am observat de când am început să introduc tot mai multe alimente vegane în alimentația mea (adică de 3 ani), e că am slăbit. Nu eram nici înainte grasă, niciodată nu am avut probleme de greutate. Tendința asta am observat-o și la alte prietene care mănâncă vegan. Sigur are legătură și cu locul de muncă, în fața calculatorului 9-10h/zi și lipsa mișcării. Și încă acum pot spune că mănânc destul cantitativ, dar dacă aș urma o detoxifiere sau 1 zi/săpt. de post negru? A început corpul meu o călătorie de curățare, în care slăbitul e una din părți și se va reechilibra cu timpul? Care e părerea ta? Îți mulțumesc.
Draga Iulia, eu iti multumesc tie pentru “curajul” de a formula in scris aceasta preocupare care staruie si in mintea altor oameni porniti pe drumul Vindecarii si aflati in situatii similare.
Nu te impacienta, nu te tulbura, continua drumul, intuitia ta te calauzeste in directia justa. Singurele obstacole in calea Vindecarii sunt indoiala si timpul (uite AICI de ce)
Am sa iti povestesc si experienta mea + intelegerea pe care am dobandit-o asupra problemei. Orice persoana aflata in acidoza limfatica (o stare inflamatorie, cauzata de “imbacsirea” si stagnarea limfei din cauza deseurilor de natura acida fabricate in procesele metabolice sau primite prin dieta si prin stil de viata) se confrunta cu probleme de crestere sau de scadere in greutate.
Ma intrebi: “Un corp împlinit plenar, care primește cel mai bun combustibil, nu ar trebui să fie cât de cât solid, adică zvelt, robust?“. Desigur, asa ar trebui sa fie, insa esenta discutiei este ce intelege fiecare prin “cel mai bun combustibil” ? Singurul care detine raspunsul corect, daca vrem sa il ascultam, este corpul. Reactia lui la combustibilul primit si la combinatiile dintre diversele tipuri de combustil, ne arata daca acel combustibil si acele combinatii sunt cu adevarat “cele mai bune”, asa cum crede mintea noastra plina de teorie. 🙂
Corpul se ocupa si de reconstructie, de masa musculara, dar el – atunci cand i se da ocazia – isi ordoneaza prioritatile. Daca i se da mancare pe care nu o agreaza, isi foloseste energia pentru supravietuire. Daca i se da mancarea de care are nevoie, prospera. Mai intai se debaraseaza de tot “gunoiul” acumulat si apoi incepe regenerarea, reconstructia. Vin si muschii, dar fiecare pas la timpul lui. In casa facem mai intai curatenia si apoi ne ocupa de decoratiunile interioare si exterioare, pare o ordine mai fireasca, nu? 🙂
Alimentele care ne sprijina la curatenia corpului sunt alimentele care ne ajuta si sa ne “ingrasam” la loc. Dar slabirea si ingrasarea despre care vorbim sunt temporare, in final va avea loc echilibrarea organismului, acel punct optim in care corpul se simte cel mai confortabil si nu are nimic in plus sau in minus.
“Corpul solid” despre care vorbesti este de multe ori gresit inteles in traditia noastra si echivalat – mai ales in cazul copiilor si adolescentilor – cu “a fi plinut” sau “a fi bine”. M-am nascut de 5.200kg si am fost un copil dolofan, un adolescent gogosar si un adult tanar epuizat de diete de slabire. Pufosenia, caltabosii si alte sunculite, de care parintii si mai ales bunicii sunt atat de mandri la cei mici, nu sunt cont in banca, sa fie de ajutor la nevoie. “Mai bine sa fie omul plinut, sa aiba de unde slabi si lupta cand e bolnav” – asta am auzit zeci de ani si as fi auzit in continuare daca nu ma lovea crunt la 34 de ani realitatea, sa imi demonstreze exact opusul.
Ce ne transmite corpul cand ne ingrasam? Cresterea in greutate se datoreaza retentiei de apa si productiei de colesterol (grasimea si celulita care ne obsedeaza). Ambele sunt mecanisme biochimice de diluare, respectiv neutralizare a acizilor proveniti din (1) alimentatie + stil de viata creator de aciditate sau (2) de trecerea la o dieta de curatare, prin introducerea a cat mai multe fructe si legume si eliminarea alimentelor muco-formatoare. Aceasta dieta “inmoaie” si mobilizeaza in prima faza toxinele acumulate de-a lungul timpului si pe care organismul nu le-a putut elimina eficient prin filtrele sale (rinichi, colon, plamani, piele). Corpul “se ingrasa” temporar, insa este doar o reactie de aparare prin mecanismele explicate mai sus si asta duce la cresteri in greutate, mai ales la cei care au hipotiroidie sau tiroida slabita.
Constipatia si carentele de nutrienti. A treia cauza de crestere in greutate sunt materiile fecale acumulate in colon, suferinta sistemului digestiv. Dr. Morse spune ca 2 pana la 4 scaune pe zi (sau un scaun dupa fiecare masa) sunt idealul. Daca nu se intampla asa, ne place sau nu, acceptam sau nu, suntem constipati. Pana si sugarii sunt constipati (detalii aici). Tot ce nu eliminam, se acumuleaza. Toxinele, acizii se reabsorb si materiile fecale acumulate “otravesc” sistemul digestiv si compromit absorbtia corecta a nutrientilor. Inca o data observam ca pentru a beneficia de nutrienti, nu este suficient doar aportul, ci si absorbtia lor (proces care depinde de sanatatea sistemului digestiv) si utilizarea lor la nivel celular (proces care depinde de buna functionare a sistemului endocrin).
De ce slabim cand mancam sanatos? Asa cum corect ai intuit, ceea ce pierzi acum (temporar) este “corp deseu” care, din pacate, la cei mai multi dintre noi poate reprezenta chiar mai mult de 50% din corpul actual! Corpul nostru elimina din deseurile acumulate, de cate ori ii se da ocazia. El are nevoie de asta, asa cum orice masinarie are nevoie de “service”, de curatare filtre, nu doar de alimentare cu combustibil de buna calitate. Corpul funcționează după Legile Naturii: scapă de tot ce e slab și degenerat.
Persoanele care introduc din ce in ce mai multe fructe si legume crude in alimentatie si care au o dieta simpla, pot slabi pana ajung piele si os si apoi se “ingrasa”, pun la loc fara sa faca nimic in mod deosebit. Ceea ce se intampla in realitate este ca organismul elimina tesuturile “deseu” si isi creeaza tesuturi sanatoase, bune (regenerare), insa doar atunci cand i se da ocazia sa o faca!
Alte semnale semnale pe care le primim atunci când întâlnim o persoana slabă ”băț” de fel sau una care a slăbit ”băț” în cadrul unui protocol de detoxificare regenerativă sunt: malabsorbția, un pancreas slăbit (fie și doar parțial) și/sau o tiroidă hiperactivă (despre suferinta tiroidei AICI).
Cand pomenesc de schimbari in alimentatie, NU ma refer la urmatoarele erori grave:
1. Schimbari bruste de dieta, de la traditional la vegan sau la crud, in necunoastere si neintelegere a modului de functionare a corpului si a dezechilibrelor existente la nivel individual si fara sustinerea rinichilor si a glandelor suprarenale. Corpul nostru nu poate vira brusc de la o dieta “traditionala”, la o dieta curata, fara sa protesteze. De ce?
2. Moda/afacerea raw-vegan, care incearca sa imite in bucatarie felurile de mancare traditionale si foloseste enorm de multe grasimi concentrate si combinatii obositoare pentru intreg sistemul digestiv.
Si dieta de post/vegana/raw-vegana poate duce la ingrasare nesanatoasa, am trecut prin asta. Orice vegan/raw-vegan care poarta dupa el depozite de grasime sau fire de celulita este expresia lipsei de intelegere a modului de functionare a corpului, a efectului combinatiilor alimentare si a excesului de hrana preparata termic sau excesiv procesata.
Persoanele care NU consuma alimente de origine animala si nici alimente muco-formatoare (acele alimente cu efect iritant, creatoare de aciditate si de mucus reactiv, gen: faina alba, zahar – inclusiv cel denumit “destept”, lactate pasteurizate, preparate din carne), care NU consuma alimente intens procesate sau fantezist amestecate in feluri de mancare “concentrate” (citeste “complicate pentru sistemul digestiv”), care fac forme de miscare naturala sau in natura, vor avea mereu un corp fusiform, zvelt, suplu, intocmai ca Omul Vitruvian al lui Da Vinci.
Nota: sa tragi in disperare de fiare la sala nu se regaseste in miscarile naturale ale stramosilor nostri, dar sa faci tractiuni agatat de crengile unor copaci, dupa care sa sprintezi, sa faci genuflexiuni, sa sprintezi iar, sa alergi usor, sa sprintezi iar, da, asta e miscarea naturala care se apropie cat de cat de tipul de miscare fizica pe care o aveau inaintasii. Alergarea pe asfalt si pe banda, pedalare la bicicleta in sala sau exercitiile cardio in spatii neoxigenate, cu aer conditionat, plasme pe pereti si bubuituri in urechi, nici una dintre astea nu are legatura cu formele de miscare sanatoasa. Dar are mare legatura cu producerea unei cantitati uriase de acid lactic, numa “bun” pentru agravarea epuizarii suprarenalelor si a accentuarii acidozei limfatice in care ne aflam toti. Mai bine mergeti pe jos pe malul marii sau intr-o drumetie montana sau jucati-va de-a prinselea/cocotata cu copiii vostri, cei mai buni antrenori.
Putem face doar ceea ce suntem. Realitatea este ca suntem plini de deseuri: tomberoane ambulante. Observați doar cat mucus este in noi dimineata, de exemplu. Iese pe ochi, pe nas, din plamani prin gura, in urina, in scaun etc. O statistica realizata la nivel national arata ca unul din doi romani sunt supraponderali. Nu e mai breaza situatia nici in lume, dar am un motiv anume pentru care ma uit acum doar in ograda noastra. Noi, ortodocsii, cei care ne mandrim atat de mult cu drepta noastra credinta si cu faptul ca e cea mai dreapta, nu prea parem – uitandu-ne la statistici si la realitatea inconjuratoare – sa ne pese cu adevarat de Cuvantul Scripturii care ne aminteste ce este trupul și cum sa il onoram: “templul Duhului Sfant”.
Corpul este masina care poarta sufletul si prin care sufletul poate avea acces la lumea materiala si la toate experientele din ea. Cum ar fi vacantele noastre daca masina cu care plecam, o marca de top, ar fi murdara pe dianuntru, mirositoare, haraitoare si paraitoare? Ei bine, cam asta este si experienta de viata a sufletului nostru intr-un corp bolnav (indiferent ce crede fiecare in mintea sa, in inima lui, stie ca nu suntem (inca) sanatosi, ca avem sistemul digestiv, endocrin si nervos prost functional!)
Va puteti imagina, daca n-am purta atat deseu dupa noi, cat spatiu SUPLIMENTAR de manifestare ar avea potentialului nostru creator, cat loc in plus ar avea lumina, sufletul, cata claritate si curatenie s-ar putea reflecta in gandurile, sentimentele si faptele noastre? Omul modern foloseste intre 3-5% din potential sau. Si numeste asta – culmea! – supravietuire (subvietuire imi pare mai realist) si evolutie.
Experienta mea pe scurt. Pe 14 februarie 2004 am adoptat o dieta tip vegan, cu alimente integrale, 50% crude. Am eliminat produsele de origine animala, cafea si zahar de orice fel. Aveam 68 de kg la o inaltime de 1.70 m. Dupa doua saptamani am ajuns la 58 kg si acolo am stat pana acum doi ani (cand am mai slabit cateva kg). Pierderea cea mai mare in greutate s-a datorat eliminarii tuturor tipurilor de lactate pasteurizate, categorie de alimente formatoare de mucus, prin efectul lor iritativ. Am constatat – atat la mine, cat si la altii, mai ales la copii – ca simpla lor eliminare reprezinta jumatate sau chiar toata solutia problemei pentru afectiuni din zona ORL sau a aparatului respirator: otita, sinuzita, bronista, bronsiolita si alte “-ite”. Cand am renuntat la lactate, am renuntat implicit la cantitatea impresionanta de sare din ele. Pe langa adaosul de sare, animalele de crescatorie (vecinii nostri sunt niste tarani care cresc vaci si dau laptele unei mari firme internationale, asa ca vad zilnic ce “mare” diferenta este intre industria zootehnica si crescatoriile taranesti) sunt indopate cu sare, ca sa produca mult, mult, mult lapte, sa avem noi multe, multe, multe feluri de lactate cu care sa ne potolim atat frica de carente de calciu, cat si poftele. Cum am renuntat la ele, cum a disparut problema retentiei de apa datorata sarii. Slabirea mea a insemnat in primul rand pierderea apei in exces retinuta de corp pentru a dilua sarea, acizii si mucusul creat de consumul acestor alimente improprii (structura chimica a lactatelelor pasteurizate este asemnatoare plasticului, ca si cea a margarinei, dealtfel) si in al doilea rand pierderea graduala a grasimii nesanatoase, inclusiv a temutei celulite.
In prima saptamana de renuntare la lactate si alte “bunatati” am tras o “raceala” pe cinste, am eliminat timp de 2 saptamani cisterne de mucus rezidual = toxine incapsulate din zona ORL si din arborele bronsic. Toti cei din jur mi-au spus ca e efectul slabirii sitemului imunitar, din cauza renuntarii la produsele de origine animala si sa revin repede la “normal”. Ce s-a intamplat de fapt? Corpul cel prea-intoxicat de zeci de ani de “dieta traditionala”, a sarbatorit bucuria eliberarii de alimente formatoare de mucus, printr-o curatenie de primavara.
In anul 2014, dupa 10 ani de dieta vegana, m-am simtit pregatita sa fac noi schimbari in alimentatie, parte din strategia personala de dezvoltare și am ajuns sa mananc intr-un fel care poate constitui un stil de viata și care imi asigura o detoxificare blanda, regeneratoare si permanenta. Ce am invatat din toate aceste experiente? Ca alimentatia
1. Este cea care ne incetoseaza mintea si alegerile.
2. Nu este capul rautatilor decat daca devenim obsedati de ea, fie in sensul satisfacerii tuturor poftelor ”incontrolabile”, fie in sensul ciufulirii sistemului nervos al celor din jurul nostru și pe care vrem sa-i salvam sau sa-i aducem cu orice pret pe calea care ne pare noua ”dreaptă”.
Pace inimilor noastre,