Pe intelesul tuturor – despre vaccinuri, temei legal si scaderea imunitatii

Număr afişări : 0

Dr. Rareş Simu, medic specialist in imunologie clinica si alergologie, explica si inlatura cateva din semnele de intrebare legate de vaccinare, intr-un  interviul realizat de Larisa si Constantin Iftimie si publicat in Ziarul Lumina de luni, 22 februarie 2010. Pe Dr. Simu l-am urmarit la televizor, in serialul Sanatate prin stil de viata, realizat de Prof. Dr. Pavel Chirila. M-a marcat emisiunea la care a fost invitat si m-a indignat ca serialul a fost oprit dupa ea. Fara comentarii.

De fiecare data cand scriu ceva legat de vaccinuri, simt ca e util sa clarific motivatia Abecedarului de Vaccinare pe care l-am publicat. Munca mea nu este pentru a va indemna sa vaccinati sau nu, ci este o pledoarie pro-informare completa, rationalitate, anti-abuz si anti-manipulare. Decizia de a apela la orice procedura medicala (mai ales la una atat de disputata) este personala si eu respect asta. Tocmai in semn de respect si pretuire fac ceea ce fac pe acest blog.

Referitor la temeiul legal: de fiecare data cand vi se solicita ceva, orice, legat de vaccinare (si nu numai!) cu care nu sunteti de acord sau care va face sa va simtiti discriminati, nu uitati sa solicitati in scris sa vi se raspunda tot in scris, care este temeiul legal al acelei solicitari. Mai mult decat atat, gasiti un avocat iubitor de oameni, care sa va consilieze si sa va reprezinte.

***

Daca mai era nevoie … 🙁

Am urmarit marti 11 octombrie, mini reportajul difuzat la Antena 1 si la Realitatea, despre bebelusul de 1 an si 2 luni care a paralizat in urma vaccinului impotriva poliomielitei (o reactie secundara intalnita, conform declaratiilor medicilor). Apasati aici daca va intereseaza inregistrarea. Mergeti direct la minutul 5:59. Aproape ca ma mir cum de a “scapat” o astfel de stire. E un fapt bine cunoscut ca numarul oficial de cazuri de victime ale vaccinarii este redus nu pentru ca in realitate sunt putine cazuri, ci pentru nu exista si nu se incurajeaza o forma de raportare pro-activa, formala.

De cand s-au nascut copiii mei, Petru si Pavel, nu mai rezist sa vad imagini cu copiii suferinzi. Mi-am facut insa curaj si am urmarit reportajul. O singura data, atat m-a tinut inima. Si ma urmareste de atunci imaginea trupsorului pe jumatate inert al unui copilas care zambeste in bratele mamei sale, incapabil inca sa inteleaga ce i s-a intamplat, nedumerit de durerea si disperarea din ochii si glasul parintilor, fata in fata cu un cadru medical stanjenit si nu prea …

Oare cat va mai dura ca si in Romania sa se inteleaga ca nu pacientul este cel care trebuie sa se aplece asupra medicului, ci invers? … O ultima precizare in legatura cu stirea respectiva. Ea se termina cu comentariul prezentatorului: Din 2010 vaccinul face parte din Programul National de Vaccinare obligatorie din Romania. Pardon? Revin cu precizarea ca termenii “vaccin obligatoriu” sau “schema obligatorie de vaccinare” sunt derutanti, in contradictie flagranta cu Legea pacientului  si cu prevederile Constitutiei si utilizarea lor reprezinta un abuz si o manipulare gosolana.

IN ROMANIA, VACCINURILE  “OBLIGATORII” NU SUNT DELOC OBLIGATORII, asa cum am demonstrat in articolul precedent (Carnetul de Vaccinari – pasaport spre educatie). Vaccinurile din Programul National de Vaccinare sunt doar recomandate, nu exista baza legala pentru ca pacientul sau parintii acestuia (in caz ca e minor) sa fie obligat sa se vaccineze.

***

Un interviu pe intelesul tuturor cu Dr. Rares Simu

Am preluat, structurat si sintetizat pentru voi (nu neaparat in ordinea in care apar in interviu) informatii pe care eu le-am considerat un fel de lectura minima obligatorie pentru cultura medicala. Intreg interviul insa contine informatii de o valoare deosebita si il gasiti in intregime daca apasati aici.

Ce nu ştie in general lumea despre vaccinuri?

Că efectele vaccinurilor, atat bune, cat si rele sunt pe termen lung. “Efectul bun al unui vaccin se presupune a fi pe termen lung. Ani de zile, zeci de ani de zile sau chiar toată viaţa, un vaccin poate influenţa sistemul imunitar. Şi atunci trebuie să te gândeşti că şi efectele negative care ar putea să apară pot fi tot pe acelaşi termen”

Ca reprezintă un tratament profilactic (de preventie).“… ca in orice tratament, ar trebui să se ţină cont de indicaţii şi contraindicaţii. Or, la noi, nu prea se ţine seama în niciun caz de indicaţii, iar de contraindicaţii, în foarte puţine cazuri. Aceasta mai ales pentru că nu se iau în calcul efectele pe termen lung, ci doar cele pe termen scurt sau imediate.”

Ca sunt strict interzise pentru cei care au boli autoimune (atentie – de multe ori acestea sunt nedepistate, ceea ce nu inseamna ca nu exista!). “Una din principalele contraindicaţii ale vaccinării o reprezintă prezenţa unei boli autoimune, printre care amintesc lupusul eritematos, sclerodermia, dermatomiozita, poliartrita reumatoidă, tiroidita autoimună, hepatitele autoimune, diabetul zaharat de tip I, care au o evoluţie gravă şi sunt întotdeauna agravate de vaccinare. Dacă pacientul ştie că are o boală autoimună, lucrurile sunt simple. Medicul care face vaccinarea, dacă respectă protocolul şi-l întreabă pe pacient de eventuale boli cronice, poate opri administrarea vaccinului. Există însă şi cazuri când medicul nu a depistat boala autoimună şi, deci, pacientul nu ştie că o are. Vă dau câteva exemple din cazuistica personală. În ultimii ani, se prezintă la cabinet tot mai multe paciente cu anumite probleme: erupţii, dureri de cap, palpitaţii, stări depresive sau probleme ginecologice, inclusiv sterilitate. Aceste probleme sunt tratate separat – la dermatolog, la psihiatru, la ginecolog. În cel mai bun caz, pacienta ajunge la endocrinolog şi el stabileşte că este o dereglare tiroidiană. Dincolo de acest diagnostic, sunt puţini cei care caută şi cauza autoimună a dereglării tiroidiene, care este din ce în ce mai frecventă. Cel puţin una din trei femei cu astfel de dereglări are, de fapt, o afecţiune tiroidiană autoimună. Atunci, la aceste paciente, orice vaccin (chiar şi cel antigripal) este contraindicat, căci poate avea efecte grave. În asemenea cazuri vaccinarea este strict interzisă, şi totuşi ea se face.”

De ce atatea vaccinuri?

Eroare de abordare in controlul imbolnavirilor. “Se urmăreşte o profilaxie (n.r. preventie) strict individualizată, una specifică. Se face un vaccin care acţionează doar împotriva unui anumit virus. Şi atunci, evident, omul nu mai este protejat şi pentru alţi viruşi şi ajunge să-şi facă foarte multe vaccinuri pentru diverşi viruşi. Astfel apar din ce în ce mai multe vaccinuri. Problema este să aflăm cât slăbesc aceste vaccinuri sistemul imunitar sau cât îl dereglează. Nu ar fi posibil să se găsească o altă modalitate de a se preveni aceste îmbolnăviri? Şi atunci trebuie să ne gândim şi la modalităţile de stimulare nespecifică a sistemului imunitar, când acesta ar putea lupta eficient nu doar împotriva unui singur virus, ci, în general, împotriva viruşilor.”

Despre unele vaccinuri, mai ales la copii

Vaccinul anti-HPV. “Cei care susţineau vaccinul încercau să creeze o reacţie emoţională a părinţilor fetelor, susţinând că, dacă fetiţa nu-şi face vaccinul, o să facă un cancer de col uterin şi o să moară. Ceea ce este total deplasat şi foarte departe de adevăr. Nu s-a prezentat informaţia la rece. Vaccinul a fost prezentat total inadecvat, ca unul împotriva cancerului de col uterin, ceea ce este total fals.”

Vaccinului împotriva hepatitei B. “Ar trebui să se ţină seama de indicaţii şi contraindicaţii. La un copil care nu are o problemă de sănătate şi nu necesită medicamente…injectabile, sau operaţii repetate, transfuzii de sânge, riscul să facă acest tip de hepatită este aproape zero. Ar putea să se infecteze dacă-şi face gaură în ureche sau la stomatolog. Dar şi acolo, dacă alegi bine stomatologul, riscul este aproape zero, pentru că hepatitele virale de tip B şi C, cele care presupun riscuri de cronicizare, nu se transmit decât prin contactul direct cu sânge, materii infectate sau prin contact sexual. La un copil care nu are probleme de sănătate – şi sunt copii care nu fac nicio injecţie până la 20 de ani – riscul de a se infecta cu virusul hepatitic B este nul. Pentru hepatită C nu există un vaccin. Şi atunci indicaţia de a face acel vaccin este: de ce să-l faci, dacă nu faci boala respectivă? În schimb, sunt oameni cu riscuri mai mari, cei care necesită tratamente repetate, operaţii repetate, pentru diverse afecţiuni, şi atunci, desigur, pui problema utilităţii vaccinului.”

Vaccinul impotriva tuberculozei (BCG) – un exemplu tipic de vaccin inutil.Apărarea împotriva tuberculozei nu se face prin anticorpi, ci mediată celular, alt compartiment imunitar. Sigur, cei care susţin în continuare acest vaccin sunt de părere că, făcându-l, dacă faci tuberculoză, totuşi, nu faci o formă foarte gravă, ci una mai uşoară. Dar este un exemplu tipic de vaccin inutil. Majoritatea medicilor cunosc acest aspect, totuşi, el se face automat, la naştere, apoi se fac acele rapeluri. Exact la fel ca şi cel pentru hepatită B. Medicii îl fac, fără să întrebe părintele dacă este de acord sau nu cu acest vaccin. … Tuberculoza este o boală a celor cu condiţii socioeconomice proaste. Adică condiţii de locuit proaste, mâncare proastă, muncă grea. În aceste condiţii, sistemul imunitar este deprimat şi nu poate face faţă acestei infecţii.”

De ce vaccinurile scad de fapt imunitatea?

Vaccinarile multiple, mai ales cele multi-virus. “Orice vaccin, care acţionează asupra sistemului imunitar, provoacă anumite reacţii în organism, care, în timp, pot să ducă la dereglarea sau chiar la slăbirea sistemului imunitar. Mecanismul prin care acţionează vaccinul este aproape identic cu mecanismul prin care acţionează un virus sau un microb asupra sistemului imunitar, producându-i o reacţie de apărare. Cu cât faci mai multe vaccinuri, mecanismul respectiv, funcţionând din nou şi din nou, se poate deregla. În primul an de viaţă se fac, de exemplu, o grămadă de vaccinuri plus rapeluri. Practic, copilul la fiecare două luni primeşte câte un vaccin, care nu conţine o singură tulpină virală (şi asta este o altă problemă), ci cinci-şase-şapte tulpini virale sau microbiene în componenţa lui. Efectul asupra sistemului imunitar este total dezechilibrant. Dacă sunt mai multe microorganisme, e ca şi cum te-ai îmbolnăvi de mai multe boli odată. Plus că, pe lângă vaccinul ce conţine şase-şapte tulpini, peste o lună-două, se mai face altceva. Din primii ani de viaţă, se bombardează sistemul imunitar, care nu este pe deplin maturizat, cu aceşti stimuli foarte puternici.”

Continutul si modul de functionare al vaccinurilor moderne. “Vaccinurile moderne conţin nişte substanţe care au rolul să amplifice răspunsul imun al organismului respectiv, deoarece vaccinul nu conţine în totalitate microbul respectiv împotriva căruia trebuie să lupte. Conţine sau microbul respectiv, dar care este mort sau inactivat, sau doar o replică, produsă prin inginerie genetică, a unei caracteristici a microbului respectiv … Niciun vaccin de astăzi nu conţine microorganismul, microbul în totalitatea lui. Şi, evident, nu poate să provoace aceeaşi reacţie în răspunsul imunitar şi aceeaşi capacitate a organismului de a se apăra, după aceea, împotriva unei noi infecţii, de obicei infecţia microbiană naturală. Adică, dacă te infectezi o dată cu un virus, organismul dobândeşte, ulterior, imunitate. Asta urmăresc şi vaccinurile. Dar, repet, pentru că, în vaccin, microbul nu este în stare naturală, răspunsul nu este la fel de bun. Şi atunci, s-ar putea ca răspunsul imun să nu fie suficient. Aceşti adjuvanţi din vaccinurile moderne reprezintă diverse substanţe, prin care se încearcă să se obţină un răspuns imunitar mai puternic decât infecţia naturală. Aceste substanţe pot provoca o reacţie atât de puternică, încât să fie prea mult pentru sistemul imunitar. … Este evident că, dacă o stimulezi de mai multe ori şi mai intens, rişti ca ea să crape, să se deregleze, să nu mai funcţioneze.”

Vaccinurile copilariei si alergiile. “Există anumite teorii, chiar şi printre alergologi, că terenul alergic, care este în continuă creştere, ar putea să aibă o legătură cu aceste vaccinări în exces, care se fac în perioada copilăriei. Dacă stai şi te gândeşti logic, terenul alergic este legat direct de o dereglare a sistemului imunitar. Un vaccin se adresează sistemului imunitar, produce nişte modificări acolo, bune sau rele. Şi trebuie să-ţi pui problema că el poate acţiona la dereglarea sistemului imunitar în aşa fel încât să se dezvolte terenul alergic. Dar este limpede că, în ultimii 20 de ani, aproximativ, numărul de persoane alergice a crescut exponenţial. După unele studii, cam 50% din populaţia globului are un teren alergic, care se manifestă sau nu printr-o boală alergică.”

Cum se decide utilitatea unui vaccin? Ce inseamna ca un vaccin a fost insuficient studiat?

Inainte de a se introduce vaccinul pe piaţă, prin studii care vizeaza (1) capacitatea de a produce răspunsul imun si (2) perioada în care se menţin anticorpii produsi. “Sunt studii relativ simplu de făcut. Dar există al doilea aspect aici: nu întotdeauna aceşti anticorpi sunt protectori. Nu întotdeauna protejează împotriva afecţiunii respective. Aici trebuie să-şi facă treaba studiile pe termen lung şi acestea sunt studiile clinice. Cum se face un studiu clinic? Se urmăreşte o cohortă, un segment de populaţie, în care se are în vedere gradul de îmbolnăvire, ea fiind expusă în acelaşi condiţii cu un lot-martor. Şi se urmăreşte care este diferenţa dintre cele două loturi, cel vaccinat şi cel nevaccinat. Dar acest studiu nu-l poţi face în timp de două săptămâni. Aceasta este marea problemă a unui vaccin: trebuie studiată capacitatea lui pe termen lung, nu doar capacitatea de imunizare.”

Care sunt alternativele?

“Medicina alternativă oferă suficiente alternative de a întări sistemul imunitar, în aşa fel încât să facă faţă la infecţii. Am avut copii care erau trataţi pentru alte probleme legate de sistemul imunitar şi li s-a întărit foarte mult sistemul imunitar. Au ajuns ca, de exemplu, mama să se îmbolnăvească de varicelă, care are o contagiozitate de aproape sută la sută, şi copilul să nu facă această boală, nefiind anterior infectat cu acest virus şi nici nefiind vaccinat.”
Număr afişări : 12.505

Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
 1. Mi-e greata de tot nustiu ce sa cred despre nimic..si este o avanlasa de informatii..vaccinurile la fel ca si botezul..sunt f riscante si impuse fara drept de vot, datorita ignorantei si indobitocirii..ha! ca m-am suparat..

  1. Muza draga… cazurile expuse sunt pentru vaccinare… eu nu am auzit pe nimeni sa ia un copil si sa-l duca la botez fara acordul parintilor :))) Plus ca nici nu vad ce este riscant la el… Adicatalea… ca sa fiu sincera, nu vad nici o paralela intre cele doua directii mentionate de tine. 😛 My opinion. Nu incerc sa enervez pe nimeni 🙂

  2. Tradafira si Muza :), m-ati facut amandoua sa zambesc si va multumesc, dupa ce tocmai am incheiat un weekend cu cateva schimburi de comentarii mai radicale…

 2. Cristela iti multumesc din suflet pentru ca mi-ai raspuns.citisem comentariile Trandafirei,dar la cat de multa am citit in ultimul timp despre vaccinuri si efectele lor dezastroase,aproape ca nu mai pot crede ca un rau atat de mare mai poate fi remediat.voi face tot ce-mi sta in putinta.Am citit acum ceva timp o carte a parintelui Paisie si avea rezerve in ceea ce priveste homeopatia,asta m-a facut sa privesc rezervat antidotul homeopatic.ma tot gandesc sa nu fac un rau si mai mai mare.am mers pe remediile naturiste pentru consolidarea imunitatii,dar nu cred ca este suficient.multumesc din suflet si te rog,daca poti sa-mi raspunzi.

  1. Cami, eu nu indraznesc sa fac nici o apreciere sau comentariu la lucruri spuse si scrise de Sfinti Parinti. Pot doar sa spun ca am invatat alaturi de parintele duhovnic ca trebuie sa tratam cu atentie, ratiune si rationalitate aspecte de viata, abordandu-le individual, intelegand contextul care poate fi decisiv. Am avut personal grija permanenta sa tin echilibrata in mod responsabil balanta neascultare – habotnicie, cu tot ce presupune acest efort.

  2. Draga Cami, marturisesc ca si eu am avut rezerve. Eu mi-am intrebat duhovnicul si am primit mana libera. Mijloacele naturale si homeopatia sunt in regula [cel putin asa este la mine in parohie 🙂 ]. Ca sa stai linistita, poate ca ar fi bine sa ceri si tu parerea sfatuitorului tau. Ma gandesc ca ar fi o varianta echilibrata si pentru mintea si pentru sufletul tau.

   Cat despre efectele vaccinurilor… tocmai vorbeam cu o prietena despre acest lucru. Si ea se intoia ca vom putea sa curatam vreodata tot ce am reusit sa “indesam” din nestiinta in copiii nostri. Eu nu stiu decat atata: ce poate doctora noastra exceptionala sa faca, cu ce poate face iubirea noastra pentru copii si cu ce poate Doamne Doamne vor fi suficiente sa echilibreze balanta. Perfectiunea oricum nu exista. Va pup cu drag.

  3. Trandafira, final exceptional. As adauga doar atat: exista perfectiune, dar nu la noi, oamenii 🙂

 3. IMI CER SCUZE CA RASPUND ASA TARZIU.VA MULTUMESC,TIE CRISTELA SI TRANDAFIREI.CRED CA VOI LUA CURAND LEGATURA CU D-NA DR SOESCU.SA STITI CA IN GENERAL,CEL PUTIN DIN DISCUTIILE PE CARE LE TOT AM CU PRIETENELE MELE,MAMICILE SUNT DESTUL DE RETICENTE LA NOUA VIZINE ,DACA POT SA SPUN ASA, ASUPRA VACCINARII.EU SUNT DINTR-UN MIC ORASEL DE MUNTE,UNDE LUMEA ESTE FOARTE CONSERVATOARE SI SCPTICA LA TOT CE CONTRAZICE RUTINA CU CARE S-A OBISNUIT.IN PLUS ATITUDINEA MEDICILOR MA SOCHEAZA,CHIAR DOCTORITA NOASTRA SUSTINE OBLIGATIVITATEA SI CATALOGEAZA CA ABERANT REFUZUL VACCINARII.ESTE CU ADEVARAT O LUPTA SI O RESPONSABILITATE ,CRED CA PENTRU FIECARE,INDIFERENT DACA AVEM SAU NU COPII.ESTE VORBA DE VIATA SI CALITATEA EI PANA LA URMA.VA APRECIEZ CURAJUL,MUNCA.CHIAR DISCUTAM SI CU SOTUL MEU,NU CREDEAM CA MAI EXISTA OAMENI DE ASEMENEA CALITATE.NU VREAU SA SPUN CUVINTE MARI,DAR LE-AM ALES PE CELE MAI MICI PE CARE LE STIU PENTRU A MA REFERI LA VOI SI LA CEEA CE FACETI.O ZI BINECUVANTATA.

  1. Draga Cami, inteleg despre ce vorbesti, apropos de mentalitati – se potriveste cu incheierea articolului meu “De ce blog?”. Dar dupa cum pui problema, tu esti salvata! 🙂 Multumim pentru aprecierile generoase, ne straduim sa daruim ceea ce Dumnezeu ne-a dat noua.

  2. Draga Cami… nu cred ca meritam laude… In capitala sau in orasele mari presiunea este mai mica. In oraselele unde toata lumea se stie cu toata lumea, riscul sa fii ridiculizat si copilul sa-ti fie aratat cu degetul este foarte mare. Din pacate. Dar mentalitatile au inceput sa se schimbe. Lumeaa inceput sa mai intrebe. O sa inceapa si sa invete. Multumim [cu toatele 🙂 ] Cristelei care a deschis curajos acest subiect delicat si dureros. Acesta si altele… Te pup Cami si mult mult curaj. in mod cert o sa fie nevoie de el.

 4. D-na Cristela, si eu pot sa zic ca “m-am trezit” in legatura cu vaccinurile, sau mai bine zis am inceput sa-mi pun intrebari cu privire la ele.Si trebuie sa iau aceasta decizie majora:continui sa i le fac fetitei sau ma opresc!!!Ma gandesc ca riscuri vor fi in ambele cazuri, dar nu stiu in ce parte inclina balanta.
  Totusi, as vrea sa va intreb cum ii vom proteja pe copilasii nostrii de potentialii virusi, tinand cont ca unii dintre ei pot fi deosebit de puternici.Exista tratamente in cazul in care copilul se imbolnaveste?Sau, cum putem inlocui vaccinurile cu “vaccinuri naturale” (si aici exclud homeopatia cu care nu sunt de acord).Stiu ca piata farmaceutica a ajuns sa ne manipuleze profitand de lipsa noastra de informare, insa nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca acum nu mai sunt atatea decese intre copiii mici cum erau pe vremea bunicilor nostrii, sau nu mai sunt atatea decese din cauza unor epidemii cand mureau mii de oameni (ex. dezinterie).Deci nu stiu cum e mai bine sa fac.Ma incred si astept calauzirea lui Dumnezeu, dar mi-ar prinde bine si sfaturile Dvs.
  Multumesc si mult succes in continuare in tot ceea ce faceti!

  1. Draga Cristina,

   Citeste articolele mele legate de vaccinare (toate sau cel putin Rationalitate), inclusiv comentariile si vei gasi raspunsul la intrebarile legate de preventie si fortificarea sistemului imunitar. Daca nu e asa, atunci revino, te rog.

   Asa e, nu mai sunt decese intre copiii mici din cauza epidemiilor (asta pentru ca s-au imbunatatit conditiile de igiena si de trai), dar s-au inmultiti in mod cutremurator cancerele la copiii pana in 3 ani (ai vazut cate cereri de donatii si povesti despre copiii cu cancere sunt pe net si la TV?), bolile autoimunie, cazurile de autism … Asa cum scriam si in alt articol, am schimbat dezinteria si pojarul cu cancer si autism.

   E bine sa te rogi pentru gand luminat, dar sa nu astepti pur si simplu, ci sa te informezi si documentezi cat mai amplu.

   CU drag si multumesc la randul meu.

  2. Buna tuturor,

   Cristela, aceasta schimbare in incidenta patologiilor la copii si adulti chiar, m-a determinat si pe mine sa nu imi vaccinez copilul( doar Bcg, la insistentele unei pediatre, insa am administrat imediat antidot homeopatic). Dar au mai fost trei…evenimente, milestones sa le zicem, pe drumul acestei decizii deloc usoare:
   1. Am discutat cu parintele duhovnic despre vaccinare si mi -a spus ca el nu a fost vaccinat pentru ca un frate de-al lui a murit, copil fiind, dupa un vaccin, astfel ca parintii sai nu au mai vaccinat urmatorii copii;
   2. O alta discutie cu un prieten de familie, medic de exceptie, profesor universitar, in care mi-a spus ca el nu a fost deacord sa-si vaccineze copilul( actualmente student), nici macar antipolio;
   3. A treia discutie, mai degraba o conversatie, cu femeia care ma ajuta la menaj – femeie de la tara, cu o intelepciune simpla, taraneasca cum rar mai vezi astazi – care imi povestea cat de mandra este de copiii ei, cum i se umplu ochii de lacrimi cand ii vede plecand duminica la biserica, sau diminetile spre scoala, si ii multumeste lui Dumnezeu ca au crescut mari si sanatosi, harnici si cuminti, ca, citez” nici macar o injectie nu le-am facut”; aici am “sarit” eu, vigilenta( ca ma framanta problema) – “ei, cum asa, si vaccinurile??”.
   Iata raspuns plin de smerenie si credinta: “nu, ca m-am dus la parintele duhovnic si l-am intrebat ce sa fac si el mi-a spus sa nu ii vaccinez, sa ii las in grija lui Dumnezeu….si asa am facut”. Pentru mine, aceasta discutie a fost decisiva, ca o lectura din pateric.
   “Cred Doamne, ajuta necredintei mele!”- caci ma mai zgaltaie indoiala cateodata, cand vad ce reactii starneste gestul meu, insa din fericire nu singular, iata ca e o adevarata armata aici:)!
   Sa ne dea Dumnezeu putere si intelepciune sa avem grija de puii nostri asa cum vrea El!

   Cu drag,
   Mihaela

   Ps: Daca se face lista de combatante…ma inscriu:)

  3. Miha, ce mesaj frumos … Multumim! Din pacate am vazut sapatamanile trecute exact pe tema asta o stire usor persiflanta la adresa celor care au refuzat vaccinarea, mai ales cu binecuvantare de la duhovnic. Nu e nici o mirare ca orice actiune care atenteaza la multele zerouri din coada sumelor vehiculate in aceasta afacere, trebuie discreditata vehement. Am un mic plan in legatura cu treaba asta. Tu fii cu inima buna, cunosc sentimentul indoielnic, nu e de la cine ne iubeste :)! Doamne ajuta! Cu drag

  4. As vrea sa adaug ceva la ceea ce s-a spus pana acum. In limbajul meu un pic mai liber 🙂

   Am intalnit medici credinciosi, dar credinciosi intr-un mod ciudat. Eu numesc ciudata credinta in care trebuie sa te pregatesti de ce este mai rau ( vezi vaccinarea ) pentru ca baza acelei credinte este ca Natura, Creatia este un loc rau pentru oameni si animale, este un “loc” in care trebuie sa te feresti de restul Creatiei. Ca si cum Divinitatea a creat dizarmonie si competitivitate de tipul “care pe care”,.

   Este foarte interesant sa constati ca, in afara teoriilor de acest fel emise de oameni, Natura continua sa fie centrata pe cooperare, simbioza. Boala apare numai unde este dezechilibru. Chiar si Pasteur este citat ca spre sfarsitul vietii recunostea ca a pierdut din vedere esentialul: mediul / contextul. Cat de important este contextul? Simplu. Imaginati-va ca sunteti intr-o camera la usa de la intrare si exista un cos de baschet exact in dreapta voastra, pe acelasi perete pe care este usa, dar la 20 m distanta. Sansa sa “bagati mingi in cos” este minima nu pentru ca ar fi cosul defect, sau camera, sau podeaua sau voi ci pur si simplu lipseste aliniamentul. Dar daca ati fi in fata cosului, la 3 m, sansa sa “bagati mingea in cos” poate fi usor si de 200% daca va antrenati un pic. Actiunea este aceeasi – arunci mingea la cos; diferenta este contextul, spatiul. Totul tine de aliniament; sau, tradus in termeni de “moda”, de asortat. Rotile de tren sunt tot roti ca si rotile de masina, doar ca nu se asorteaza cu soseaua. Pune un tren sa mearga pe sosea si o face vraiste; desi sunt tot roti! Mintii noastre I SE PARE ca sunt tot roti; dar daca privim lucrurile altfel ( ordinea Tatalui) observam nepotrivirile. De cate ori incercam sa potrivim lucrurile dupa mintea noastra ….. o dam in bara. Cand spunem “faca-se voia Ta” ( pe bune, nu doar din varful buzelor) …. nu stiu cum se face … dar intotdeauna merge :).

   Deci cat de “destepti” suntem de ne peticim toate nepotrivirile pe care le generam cu pastile, vaccinuri etc? Cum este posibil ca un medic sa recomande preponederent nurofen/panadol etc versus alimentatie sanatoasa, alaptare, vitamine etc?

 5. Salutare, Roxana, old friend,
  te-am recunoscut imediat, nici nu se putea.

  1. Buna sa-ti fie viata, Mircea, drag prieten. Am revenit. Cu toate ale mele 🙂 M-am apucat de traducere.

  2. Buna seara,
   Am discutat pe mail ref la vaccinare, va aduceti aminte? Din pacate nu am gasit un medic “luminat” dar tot mai sper!

 6. Cristela, esti o adevarata revelatie. De cateva zile iti rasfoiesc blogul pe care am ajuns din intamplare, dar informatiile gasite aici au venit exact la fix: zilele trecute mergand la medicul de familie pt. o adeverinta mi-a atras atentia ca fetitei mele de 4 ani jumate ii lipseste un vaccin si de asemenea si baietelului meu de 2 ani jumate ii lipseste vaccinul de la 1 an. De acesta din urma stiam, pt. ca atunci cand a implinit el 1 an era acea criza de vaccinuri gratuite, eu nu i l-am cumparat, iar cand medicul de familie l-a primit si m-a chemat la vaccinare, mereu cand ma suna baietelul era tot racit (surioara lui incepuse gradinita si tot la 2-3 sapt. racea si ii dadea si fratelui ei), asa ca luni de-a randul, pe la sf. lunii cand se fac vaccinarile, noi eram tot raciti si asa am scapat de vaccin. De la o vreme si medicul de familie a incetat sa mai sune, intre timp am auzit si eu despre efectele adverse ale vaccinului ROR, care mai nou se pare ca se face concomitent cu cel de 1 an, asa ca am spus medicului ca pe acela refuz sa-l fac si situatia a ramas asa. Totusi acum mi-a spus ca a primit atentionare de la Sanepid ca baietelul meu nu are vaccinul de 1 an, la fel si la fetita mai trebuie un rapel si sa-i duc in cursul saptamanii acestea la vaccin. Dar nu-i voi mai duec dupa tot ce am citit aici.
  Fetita e deja inscrisa la gradinita, pe baiat il inscriu la toamna, nu stiu daca voi avea probleme din cauza acelui vaccin lipsa, daca da, ma voi inarma cu toate documentele gasite pe site-ul tau, imi voi asuma raspunderea pt. refuzul vaccinului, sper sa nu fie probleme.
  Acum problema mea e alta: Astept al 3-lea bebe care se va naste in curand si sunt pe ganduri daca sa-i fac sau nu vreun vaccin, ca norocul primii 2 copii nu au avut niciodata efecte adverse de la vaccinuri, dar asta nu e o garantie ca nu au si fost afectati de ele. Tu cum ai procedat la maternitate? Pt. ca prima data cand ti-l aduce pe bebe in salon, el e deja vaccinat anti Hepatita B. Ai prezentat la internare o declaratie ca refuzi vaccinarea sau ai informat medicul dinainte?
  O sa citesc si restul articolelor tale, mai ales referitor la alimentatia in timpul alaptarii, caci vreau sa-i acord o mai mare importanta acum. Primii 2 copii au avut colici si probabil din cauza alimentatiei mele, desi beam mult ceai de lactatie de la Fares, dar in acelasi timp beam si mult lapte de vaca (pe principiul gresit ca “laptele face lapte”). Nu vreau sa fiu off-topic, asa ca voi comenta mai multe la articolul respectiv.
  O zi buna!

  1. Corina draga,

   Am anuntat ca nu vrem vaccinuri pentru copil, am trecut prin dusul rece de rigoare, ascultand filmul de groaza al sechelelor bolilor respective si la final, dat cu subsemnatul ca refuzam. Am tinut copilasul sub observatie non stop, in primele ore eu am fost la reanimare si a stat sotul meu cu el. Mare atentie ca si in cond astea au venit de 2 ori diferite asistentesa il vaccineze si am protestat vehement.

   La al doilea am nascut intr-un loc unde nu se vaccina deloc in primul an de viata, din pacate nu in Romania.

  1. Ce ma bucur ca mai sunt si altii care povestesc despre riscurile echografiilor in timpul sarcinii. M-am uiat la toate cele 3 filmulete.
   Cand am documentat articolul despre pericolul echografiilor, acum 2 ani, mi-am atras doar priviri ciudate si un ridicat din umeri…
   Dar a venit timpul sa se afle adevarul tot mai des si prin tot mai multe mijloace…ce bine…:)

   Eu am facut doar un singur echograf la 11saptamani de care mi-a parut rau dupa aceea, ca l-am facut efectiv de gura lumii, desi stiam foarte clar ca nu are rost sa-l fac.. Si am nasut natural un copil perfect sanatos, nestresat de interventii medicale inutile… Si am un copil nevaccinat!! super-sanatos, linistit, cuminte, sociabil, vesel…si nu-l laud ca e al meu:) ci ca sa va dau curaj de a face ceea ce va spune intuitia si constiinta de Mama. Nu stim ce-i aia rosu in gat, otita si altele de care aud in jurul meu zilnic. Si copilul nu a fost tinut prin casa, ferit de lumea de zi cu zi, ci purtat peste tot, dupa mine.

   Importanta este convingerea proprie care va da confort si siguranta ca ati procedat bine asa cum ati procedat, informandu-va despre toate aspectele problemei.

   Iata articolul despre echografiile excesive in sarcina care ar trebui evitate si facute doar atunci cand se intrevede o reala problema medicala si nu doar un moft de a-ti vedea copilul – ca la film – un fel de divertisment modern pentru gravide..:) http://bbmic.ro/echografie.php

  2. Dragi Cristela si Ditta :), si eu am fost la curent cu riscurile/pericolele ecografiilor fetale si am cautat innebunita o solutie ca sa le evit, mai ales ca citisem ca o sarcina se poate monitoriza f eficient si doar cu un stetoscop, asa cum faceau moasele pe vremuri, dar tot nu am putut evita o ecografie in ultima luna de sarcina: pe de o parte medicul “stia mai bine ce facea” si nu a ascultat ideile mele “crete” despre o altfel de monitorizare, pe de alta parte eram si eu stresata de sperietorile care apar la final de sarcina (daca bebe nu e cu capul in jos, daca are cordonul in jurul gatului….etc). Intrebarea pe care mi-o pun pentru alte eventuale urmatoare sarcini este : cum pot sa ma fac inteleasa de un medic ginecolog sa nu-mi faca nici macar o ecografie, cand ei parca nici nu mai concep o consultatie in lipsa ei? Eu de fapt imi pun problema sa-mi caut o moasa pt urmarirea sarcinii si asistenta la nastere, dar cred ca MPM mai au ceva demersuri de facut pt a obtine asta (nu-i asa?).

  3. Draga Ditta,
   Articolul tau este grozav, am bagat si eu un link la postarea de la mine de pe blog, iti multumesc!!!
   Cu drag,
   Mimi

  4. Mimi draga, multumim. Am reusit si eu sa vad toate cele 3 parti. Despre echo fetala auzisem de la prietena noastra Ditta, care a si postat pe site-ul ei si al asociatiei Mame pentru Mame articole in sensul asta. Era deja prea tarziu pentru bietul Pavelas, victima a echografiilor, insa am folosit informatia din plin in sarcina cu Petru. De multe ori platim un pret (din pacate nu cu bani) pentru ceea ce invatam. Ma uimeste cum destui din cei ce ce au ocazia sa invete pe gratis, refuza.

   Multumim pentru contributia ta.

  5. Aaaaaaaaaa… incep sa cred ca am bifat pe lista toate prostiile pe care le putea face o mamica :((( Nu am avut nici cea mai mica idee… Nici cea mai mica banuiala… Si, din pacate, o incredere oarba in doctora mea. :(((

 7. Draga Cristela,
  de cand ti-am descoperit blogul il rasfoiesc cu curiozitate de cate ori gasesc timp. Ma atrag informatiile despre alimentatie, despre tratamente naturiste si in special retetele si meniurile tale pentru copii.
  Am gasit insa si aceste articole despre vaccinuri, sau mai precis despre pericolele la care ele ne expun. Si mai gasesc si un lait motiv: informati-va, informati-va si iar informati-va. Eu am pregatire in stiinte naturale, adica sunt absolventa de Biochimie, defect de formatie este sa-mi iau informatiile din surse stiintifice, cu studii in spate, cu rezultate publicate. Plus, alt defect de formatie, de data asta corporatista, sa caut mai departe decat mi se arata la prima vedere sau de ce mi se da ‘mura in gura’. Si astfel ajung la cazul prezentat de tine, al copilului paralizat de la vaccin. Si interpretarea filmuletului, cu accent pe starile pe care le da imaginea copilului paralizat de la vaccin, plus mentiunea “Aproape ca ma mir cum de a “scapat” o astfel de stire” si, cu iertare, cu IERTARE, ma vad nevoita sa scot si acest blog de pe lista surselor serioase din care ma infomez pe astfel de subiecte.
  Si acum sa ma explic:2 semne mari de intrebare se pun asupra acestui caz: primul semn de intrebare pe care mi l-am pus a fost cand am citit ca acest copil la 1 an si 4 luni, inainte de vaccin, mergea tinut de mana. Dupa cum probabil iti amintesti, la aceasta varsta copiii sanatosi fug de rup podelele. Astfel ca, din 2 click-uri pe net am gasit ca de fapt acest copil avea o tumora abdominala, adevarata cauza a paraliziei, nicidecum vaccinul antipolio injectabil, care (acesta este al doilea mare mare semn de intrebare lamurit) contine virus MORT, deci nu poate da poliomielita. Deci cazul copilului paralizat din cauza vaccinului este cazul copilului paralizat din alte cauze, dat ca exemplu nepotrivit la subiectul Vaccinuri.
  Mi-e greu sa te banui de manipulare, adica mi-e imposibil, stiu cat te daruiesti si-ti spun din nou ca apreciez fiecare minut dedicat noua, dar din pacate tocmai ceea ce ne recomanzi noua, adica informarea temeinica si pana la capat, mai ales pe chestiuni care nasc pasiuni, am vazut ca de data asta ti-a scapat.
  Iti multumesc Cristela inca o data pentru efort, si te rog, te rog sa nu mi-o iei in nici un fel in nume de rau ca am facut aceasta remarca, pana la urma am ajuns la concluzia ca fiecare dintre noi cautam si cautam pana ajungem la adevarul care ne convine.
  Mie imi convine de exemplu sa cred ca nu m-a prostit nimeni sa-mi vaccinez copiii (e adevarat ca la al doilea n-am mai facut chiar toate vaccinurile pe care le-am facut primului copil), imi convine sa cred ca vaccinurile reprezinta o evolutie a medicinei ca stiinta, desi e clar ca unele sunt inutile in timp ce altele ar fi absolut necesare (nu zic de vaccinul anti SIDA, mie, de pilda, mi-ar fi atat de util un vaccin antiherpetic) si-mi mai convine sa cred ca industria farmaceutica, e o industrie ca oricare alta, nici mai buna nici mai rea, nu face decat sa inventeze, sa creeze si sa descopere lucruri necesare omului, pe care omul sa dea (de bunavoie si nesilit de nimeni) bani, precum da pe televizoare sau pe tigari.
  Nu cred in ruptul capului ca vaccinurile sunt o mare pacaleala, cred numai ca, la fel ca orice medicament, de fapt ca orice substanta chimica introdusa in organism poate avea efecte nedorite. Dar nu mai mult decat ce-ai amintit si tu pe site-ul tau ca facand parte din alimentatie sau decat aerul poluat al unui oras precum Bucurestiul. Nu pot aminti aici de vaccinuri ca de arme de exterminare in masa pentru ca mie mi se pare un subiect de-a dreptul glumet.
  Si da, mai cred despre vaccinuri ca sunt o afacere. Si ca in orice afacere buna, ambele parti ies in castig. Pentru ca NU NOI platim vaccinurile, le platesc asiguratorii de sanatate, statul sau asiguratorii privati. Daca in cazul in care statul este asiguratorul se mai poate vorbi de coruptie, nu acelasi lucru se poate spune despre companiile financiare de asigurari. Deci, ceea ce se sustine prin aceasta idee este ca de exemplu in State, unde asigurarile de sanatate sun 100% private, companiile financiare de asigurari au interes sa sustina si sa imbogateasca companiile farmaceutice. Si daca ne gandim ca in America, companiile de asigurari sunt mai puternice decat insusi statul, (dovada ca in ultimii ani buni toate eforturile alesilor de a infiinta o companie de stat de asigurari au esuat lamentabil) ne dam seama ca logic, credinta ca prin vanzarea de vaccinuri se umfla buzunarele BigPharma cu banii companiilor de asigurari, nu prea se sustine. Deci la intrebarea de ce platesc asiguratorii companiilor farmaceutice bani pentru vaccinuri eu nu pot gasi decat un raspuns: din motive de bunsiness, pentru ca i-ar costa mai mult daca n-ar plati (de ex. in Germania costa salvarea, sa te duca 10km pana la un spital aproape 500 de euro, bani platiti, bineinteles de compania de asigurari si nu de pacient). Asadar, la o socoteala simpla, over all, reiese clar ca vaccinurile au ca efect principal prevenirea si nu imbolnavirea, deci un pacient vaccinat este mai ieftin (deci mai sanatos) decat unul nevaccinat.
  Si ca sa inchei, ca deja m-am intins cam mult si ti-am luat cam mult din timpul tau, eu cred ca nu trebuie recompensa financiara ca sa sustii teorii ale conspiratiei. Satisfactia si multumirea ca ai gasit ADEVARUL (asa cum l-am gasit scris pe cateva site-uri similare cu al tau si la care se fac referiri pe blog-ul tau) face mai mult decat toti banii din lume, iar imprastierea acestui adevar absolut, odata “gasit” devine un fel de menire a acestor detinatori ai lui, pe Pamant.
  Cristela, nu tin sa publici acest comentariu, nu pentru ca nu as putea tine piept avalansei de contestatii, dar l-am scris mai mult pentru tine, ca o parere nepatimasa despre cat de diferit si de relativ ne raportam la informatii si la ‘adevar’. Daca ai avut timp si rabdare sa citesti mesajul meu pana la sfarsit iti multumesc. Cu tot dragul,

  1. Draga Luisa, sa-mi fie cu iertare ca ma bag in discutie… Marturisesc ca, intr-adevar, nu m-am documentat in cazul mai sus mentionat. Dar nu am facut-o pentru ca nu am avut nevoie. Am prieteni ai caror copii au fost afectati in mod direct de vaccinuri. Si pentru ca virusul ar fi fost viu. Ci din cauza: 1. a substantelor “adjuvante” si din cauza “depresiei” imunitare. Mai ales polivaccinurile sunt, din punctul meu de vedere, ceva abslut ingrozitor. Daca vrei, efortul organismului este ca si cand ar contracara o viroza respiratorie, o enterocolita si un oreillon in acelasi timp :)) Pentru niste copii atat de mici, efortul pune presiune 1. pe eliminare – deci afecteaza in mod direct mecanismul intestinal 2. pe ficat – prin injectarea unor substante toxice. Te rog sa-mi spui unde nu esti de acord. Sunt interesata in modul cel mai sincer de parerea unui biochimist.

   Cat despre partea cu asigurarile… aici te rog sa nu te superi dar algoritmul logic este hilar. Pai e normal ca asigurarile sa bage bani in vaccinuri. Dar nu pentru ca i-ar costa mai mult fara :))) Iata trei directii:
   1. NOI PLATIM VACCINURILE – e absurd sa spui ca nu le platim noi de vreme ce, chiar tu spui, cine suporta costurile. Sa vedem: statul – din impozitele la sanatate pe care noi le platim… hm! asiguratorii [publici sau privati, ca nu conteaza] sunt platiti de noi. La un calcul simplu… cine plateste? Oare nu noi?
   2. VALOAREA TRATAMENTELOR – iara ma vad in postura sa te contrazic. Tratamentele care tin de medicina alternativa [de exemplu cele naturiste] sunt muuuuult mai ieftine. Iau un singur exemplu: costul tratamentului de cancer [chemo, radio terapie, etc] nu ar putea fi suportat de pacient. Deci il plateste statul [atentie! tot din banii contribuabililor, si nu numai din cei de sanatate!] in timp de un tratament naturist ajung undeva in jurul sumei de 500 de euro pe luna [pentru cazurile complicate de cancere, in stadii avansate, etc]. Las la o parte efectele secundare ale terapiei conventionale.
   3. MOTIVATIA SUSTINERII VACIINURILOR – nu cred in teoria conspiratiei, dar cred in puterea banilor. Drept pentru care, pot sa rezum parerea mea legata de acest subiect intr-o simpla propozitie [care stiu ca suna sinistru, dar cred ca este foarte adevarata]: un pacient valoreaza mai mult chiar si decat un mort. Nu stiu daca trebuie sa ma explic. Faci vaccinuri –> generezi boli autoimune, cancere etc etc…

   Tratamentele pentru ele sunt costisitoare si sunt suportate, ca vrei sau ca nu vrei, de populatie. Castigi pentru un om de 3 ori –> 1) o data din faptul ca statul achizitioneaza acel vaccin [de exemplu, 200 de euro pentru H1N1]; 2) a doua oara ca omul, pana sa declanseze boala plateste asigurari [la stat sau private], pe care le crede justificate in momentul in care se imbolnaveste –> 3) si se mai justifica, in plus, si alti bani pe tratamente costisitoare si foarte putin eficiente.

   Am sa fac o comparatie. Un politician are o fabrica de termopane. Sa-i spunem SRLX. Face un “deal” cu statul pentru ca acesta sa subventioneze casele cu termopan. Se creeaza NECESITATEA. De exemplu, publicitate cum ca este un bun izolant. Cum ca faci economie cu el. Etc etc… Toata lumea incepe sa creada ca nu se poate trai fara termopane. Nu se mentioneaza, bineinteles, nimic despre faptul ca peretii transpira, ca se face rupere temica etc etc. Ma rog… Omul se duce si plateste termopanele [ca sa ia subventia contracteaza cu o firma SRLX]. O data cu contractul vine si o clauza prin care se spune ca post-garantia trebuie sa fie asigurata tot de firma SRLX si ca service-ul trebuie sa fie efectuat o data la 5 ani ca sa poti pastra garantia. Vi se pare cunoscut??? Platesti termopanul [la un pret mai mare, ca deh!], platesti service-ul o data la 5 ani, plus “deducerile” de impozitare ale firmei SRLX. :))

  2. Ah! Da! Si am uitat sa explic care e treaba cu companiile de asigurari… Pai e simplu… Daca sunt companie de aigurari o parte din bani sunt obligat sa-i bag si in actiuni – cam care crezi ca sunt companiile cele mai bine listate?! Una la mana. A doua la mana… nu “pierd” cu adevarat bani, ci ii trec intr-un alt buzunar – cel al unui institut de sanatate [de exemplu]. Sau in aparatura vreunui spital… O sa-mi spui ca aparatura aia costa. Da. Costa. Nu zic nu dar… pe un bolnav de cancer statul cheltuieste cam 10000 de euro pe an. Inmulteste cu numarul de pacienti si cu marja de 5 ani si vezi ce sume obtii!

  3. Trandafira, cu voia Cristelei incerc sa-ti raspund.
   Despre vaccinuri, cred ca au acelasi efect nociv asupra organismului ca orice alt medicament sau substanta de sinteza. Toate medicamentele au in prospect efectele adverse, toti le citesc, cati tin seama de ele? Eu am avut noroc cu ai mei copii ca nu au fost bolnaviciosi, baiatul meu de 6 ani jumate n-a facut febra niciodata, n-a facut amigdalite, otite, bronsite nimic. A inceput sa-i mai curga nasul pe la 3 ani cand l-am dus la gradinita, din cand in cand sa mai tuseasca, dar niciodata atat de serios incat macar sa-l opresc de la gradinita. Asta mic de aprope 4 ani a mai facut febra, dar niciodata foarte mare si nici infectii care sa necesite antibiotice n-a avut niciodata. Deci pot spune ca sunt din acest punct de vedere norocoasa. Dar foarte multi copii sunt indopati cu o gramada de medicamente de mici, mici, cu efecte zic eu nu mai putin nocive ca ale vaccinurilor, si la fel de devastatoare pentru sistemul imunitar. De aici nu inteleg eu furia asta numai impotriva vaccinurilor.

   Despre asigurarile de sanatate: in discursul tau intervine foarte des statul, iar romanul cand se gandeste la stat se gandeste la ceva corupt si invartitor de afaceri, precum bine ai dat exemplul cu politicanul. Numai ca vaccinurile in Romania nu prea sunt afacere, ca suntem putini si statul oricum plateste prost.
   Ia situatia Americii, ca de-acolo pleaca toate teoriile cu ce face puterea banului. Nu exista Stat in nici o propozitie. Asigurarile de sanatate sun 100% private, la companii cu target de profit, la companii pentru care orice cheltuiala este o diminuare a profitului, adica orice plata a oricarui tratament inseamna o chletuiala, adica orice om bolnav este o povara financiara.
   Sa-ti dau un exemplu in cifre: tu ai o companie de asigurari de sanatate si eu am una de medicamente. Tu ai 10 asigurati, care fiecare iti plateste cate 100 de lei, sau proportional cu salariul ( nu plateste cel ce se va imbolnavi mai mult decat sanatosul). Deci ai un venit de 10X100=1000$. Si acum, din mia de dolari alegi: cumperi vaccinuri de 200$ si-i imunizezi, sau ii lasi nevaccinati pe toti si incepi sa le platesti tratamentele de cate ori se imbolnaveste cate unul, adica in loc de 200$ imi dai 3 sau 400$? Sau chiar toti banii si mai aduci si de-acasa, ca nu te-ai prins si nu ti-ai facut studii ca vaccinurile alea au fost ele ieftine, dar uita-te cat dai pe tratamentele pentru cancer, spre exemplu.
   Ceea ce vreau sa spun este ca azi, in situatia actuala se intampla ca tu sa preferi sa cumperi vaccinurile si sa ramai cu 800$ iar eu sa ma fac cu 200$.
   Daca nu ai cumpara vaccinurile sau daca ai sti ca vaccinurile mele pot provoca boli grave, gandeste-te cati bani as face eu, firma de medicamente si cu cati bani ai ramane tu dupa ce platesti tratamentele tuturor imbolnavitilor.
   Oarecum ca o concluzie: eu, firma de medicamente, fac mai multi sau mai putini bani vanzand vaccinuri in loc de medicamente pentru aceleasi boli? Si ca dovada ca este mai ieftina profilaxia decat tratamentul este faptul ca anumite firme nici nu-ti platesc tratamentul daca nu te-ai vaccinat, ca la masini unde nu te despagubesc daca nu ai facut verificarea tehnica. Deci totul e business, dar nu numai companiile farmaceutice ci si pentru cele de asigurari de sanatate.

  4. Trandafira: cand am spus la inceput despre pacient vaccinat, m-am referit la un asigurat vaccinat, care este mai ieftin (deci mai sanatos) decat unul nevaccinat, de asta este el (deocamdata) preferat de compania de asigurari de sanatate.

  5. Draga Iulia,

   Cateva afirmatii malitioase, abil inserate – sub aparenta smereniei – printre randurile unui text a carui intentie autentica o gasesc plina de echivoc. Nu de la mine trebuie sa iti ceri iertare…

   Pentru mine Adevarul e doar unul, nu comporta interpretari si relativitate.

   Mergi in pace.

   cristela

 8. Buna Luisa,

  Sunt de acord cu tine, ai multe “defecte de formatie”. Banuiesc ca nu o sa-ti placa ce scriu, dar e si tarziu (01:30 am) si sunt si obosita si ma enerveaza pozitionarea ta in mesajul scris , pozitionare ce in meseria mea – comunicarea – se cheama “specialistu’ “. Este adevarat ca aceasta minunata strategie de pozitionare speculeaza miturile stiintei, mituri varate in mintea studentilor inca de la inceputul studiilor si in mintea consumatorilor “implantarea” se face cu ajutorul massmedia mainstream .

  Pentru curiosi si pentru cei ce vor sa priceapa de ce “stiintificii” sunt de multe ori imuni la evidente si complet in disonanta cognitiva, uite un articol interesant despre 10 mituri ale stiintei: http://www.bluffton.edu/~bergerd/NSC_111/TenMyths.html Mitul 5 este cel mai amuzant sic el mai folosit in comunicarea din zona medicala si cosmetica: “Stiinta si metodele sale furnizeaza adevarul absolut”.

  Sa ma intorc la Luisa. Recunosc ca ma intreb daca ai mai citit ceva legat de biochimie si cercetare medicala, in afara de studiile agreate in mainstream – aka dogma actuala. De exemplu studii independente sau sa pui manuta sa aduni datele, sa faci un grafic si sa vezi ce iese ( uite o idee – corelarea numarului de vaccinuri administrate in schema nationala versus mortalitatea infantila, pentru primele 20 de tari, alea admirate de cat de grijulii sunt, cu super sisteme de asigurari de sanatate). De ce ma intreb toate astea? Pai daca ai fi citit ai fi aflat, de exemplu, ca exista teorii ce pun sub semnul intrebarii aspecte de baza ale biochimiei, de exemplu principiul 1 al termodinamicii ( parol! este o teorie extrem de interesanta si extrem de deranjanta pentru paradigma actuala; problema principala cu aceasta teorie este ca din predictiile facute pana acum pornind de la aceasta teorie – vreo 18 predictii parca, deja sunt 12 confirmate ). Un alt exemplu … hmm… sa spunem ca ai fi aflat despre flawed studies, misconduct, ascuns de date, presiuni si alte dragalasenii prin marile jurnale atat de “pretioase” si stiintifice. Nu de alta, dar s-au scris lucrari si carti MULTE despre toate astea; iar autorii erau chiar dintre editorii respectivelor jurnale stiintifice.

  Pentru cei / cele care sunt vrajiti / vrajite de minunatele sintagme ce contin cuvantul stiintific, le recomand o cura de dezintoxicare – merita citita cartea lui Thomas Kuhn “The Structure of Scientific Revolutions”. Nu stiu daca a aparut si in romana.

  Sa ne intoarcem la “stiinta” mainstream. Doamna Helen V. Ratajczak, cu PhD-ul de rigoare, cu cunoasterea si experienta ei in toxicologie si Big Pharma ( ca pe-acolo a lucrat ) iese la pensie si incepe sa publice si chestii ce nu prea sunt in curentul main stream. De exemplu aici: https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B_dmFgP1OdBiMTUyN2RhYjgtNDYyMi00OTlkLTk4NDctNDU3YmE2MmIwMDlm&hl=en sau ca articol – interviu aici http://www.cbsnews.com/8301-31727_162-20049118-10391695.html.

  Este o lucrare (respectiv articol pe al doilea link) despre aspectele teoretice ale cauzelor autismului. Si ia femeia toate publicatiile din 1943 incoace, de la prima descriere a autismului si aduce in fata un aspect mai putin discutat: impactul ADN-ului uman prezent in vaccinuri si corelarea cu cresterea numarului de cazuri de autism dupa 1995 .

  Este evident ca problema tine de un pic de bun simt, adica vaccinezi si spui “punem un pic de virus sau doar o bucatica din el” ( apropos .. eu nu am auzit de vaccinuri cu virusi “decedati” ci atenuati … ) si organismul va recunoaste “inamicul” si o sa fabrice anticorpi. Aha … si vine “specialistul” fie el si in biochimie si ar trebui sa ne spuna ca elaborarea acestor minunati (fie ei si artificiali si ineficienti) anticorpi se declanseaza cand organismul sesizeaza prezenta unor proteine ( mai mititele ele, numite si peptide) care se gasesc … etc etc. Si mai spun oamenii de stiinta ca organismul tine minte sa se apere, de acum incolo, de “inamic”.

  Iar daca specialistul a mai si citit despre .. sa spunem despre suprapunerea proteomului uman cu cel viral, ei bine, acest specialist ar trebui sa ne traga de maneca si sa ne spuna “hei mamici si tatici, stati mai usor cu vaccinurile, suprapunerea proteoamelor este imensa; este clar ca este o eroare in teoria vaccinarii, pen’ca teoria spune ca poate sa apara o suprapunere la 64.000.000 de combinatii, dar vad ca natura nu a catadicsit sa tina seama de teoria noastra si a creat suprapuneri si de 90% si peste, adica sansa sa ca o persoana vaccinata sa dezvolte boli autoimmune este cam de 100% ….. Of, of, ce sa facem cu natura asta care nu vrea sa tina seama de teoriile noastre si ce neinspirata aceasta cercetatoare numita Darja Kanduc sa se apuce sa determine asa ceva”.

  “la o socoteala simpla, over all,” mi-e clar ca nu ai idée cum functioneaza asigurarile si mecanismul cresterii consumului de medicamente. Totul este din banii oamenilor / ai nostrii, ai celor ce platesc taxe si polite. Si da, este un business excellent, oe sanatatea oamenilor sip e banii lor. Sistemul este simplu: omul plateste taxe si polite de asigurare, medicina alopata creaza bolile. Cum crezi tu ca intr-o tara in care cheltuielile de sanatate per cap de om sunt printer cele mai mari din lume s-a ajuns la situatia ca a treia cauza de mortalitate sa fie medicatia si tratamentele alopate standard ( nu vorbim de erori). Nici nu are cum sa fie altfel, decat daca “oamenii de stiinta” au inventat pomul care face bani.

  Tot “la o socoteala simpla, over all,” nu prea iese ca vaccinurile previn si fac bine. Evident, daca te uiti stiintific. Statistici pe 150 de ani. Mai era un studiu interesant, dar nu am link-ul acum. Era despre incidenta mortalitatii infantile si extinderea duratei de viata intr-o tara din Africa, zona in care s-a vaccinat plus s-au luat masuri de cresterea gradului de igiena si a calitatii hranei versus zona in care nu s-a vaccinat plus aceleasi masuri legate de igiena si hrana. Ghici unde era mai bine? nu n zona cu vaccinarea 🙂

  Sa o citam tot pe doamna Ratajczak si un pic din articolul de pe link-ul de mai sus:
  –Un numar de oameni de stiinta independenti au spus ca au fost tinta unor campanii de discreditare atunci cand cercetarile lor expuneau problemele de siguranta ale vaccinurilor, mai ales daca ajungeau in zona legata de subiectul autism. Am intrebat-o pe Ratajczak cum de a ajuns sa studieze un subiect atat de controversat. Si dansa ne-a spus ca timp de ani de zile, cat a lucrat pentru industria farmaceutica, a fost restrictionata legat de ceea ce i se permitea sa publice. „Acum sunt la pensie” a spus ea [jurnalistului de la] CBS News. „Pot sa scriu despre ce vreau” . —

  Spor la scos blogul din lista personala cu surse seriose. Stii, am o curiozitate legat de tumoarea aia abdominala de la copilul din “teribila” postare ce a “patat” seriozitatea blogului Cristelei. Cum de avea o tumoare copilul respectiv? De la ce i se trage? Exista antecedente in familie? S-a analizat ADN-ul din tumora? S-a gasit ceva? Si care era probabilitatea ca paralizia “cauzata de tumora abdominala” sa se declanseze imediat dupa vaccinare?? Care a fost analiza / investigatiile ce au stabilit ca este tumora cea care a provocat paralizia taman dupa vaccinare si nu vaccinul? Si nu in ultimul rand … DACA era o tumora abdominala … CUM cauzeaza o tumora abdominala paralizia picioarelor???????? Poate ma lumineaza si pe mine cineva.

  Si ca sa incheiem intr-un ton optimist, un banc dragalas: s-au dus oamenii de stiinta mandri tare de ei si de toata cunoasterea lor la … Doamne Doamne. Si i-au spus: „Doamne, am invatat atatea, suntem tare destepti, dar avem o nelamurire. Cum se face ca oamenii aia, primii pe care i-ai creat, au trait sute de ani si acum cu greu ajungi la 70-80 de ani? Si Doamne Doamne le-a raspuns zambind: Baieti … e normal sa fie asa; dupa ce am creat Eu oamenii voi ati inventat medicina si continuati sa o practicati ”
  Uite niste chestii interesante de citit, pe limba JAMA / CDC / The Lancet si alte alea: http://www.insidevaccines.com/
  “Inside Vaccines is a group of citizens (scientists, authors, engineers, librarians, researchers, parents and grandparents) who believe that making an effective risk v. benefit assessment regarding routine immunizations is crucial. Our articles discuss vaccinations, studies and research compilations. We cite sources such as the CDC and JAMA. Our hope is that we are able to provide you with clear, concise data which will spur your own research and analysis. Read on! Our Blog”

  Have fun!
  Roxana

  PS Cristela .. iarta-ma .. dar nu m-am putut abtine sa nu raspund 🙂

  1. Roxana, nu putem decat sa-ti multumim si sa ne inclinam in fata ta!… Genial!

  2. Amin!

 9. Roxana,

  fantastica postarea!!!!

  Luisa,

  cred ca ceea ce ai facut tu mai sus se numeste popular . Pai nu de fiecare data scrie Cristela ca scopul acestor articole nu este sa convinga pe cineva sa faca precum ea, ci pur si simplu pentru a-si impartasi experientele si convingerile? Eu cred ca esti putin prinsa in tandemul oilor la turma si nu o spun cu rautate, pentru ca asta e pur si simplu omenesc…si eu am fost si poate ca mai sunt in anumite aspecte in viata..e inevitabil. Acum, spui ca ai dat 2 clickuri pe inernet si ai aflat ca baiatelul avea o tumora abdominala…pai sa imi fie cu pardon, cine a zis treaba asta? Parintii copilului?

  http://www.slatinata.ro/component/content/article/52-social/2736-cazul-copilului-din-schitu-paralizat-din-cauza-unei-tumori

  uitati aici linkul cu articolul care nu are nici cea mai mica urma de anti discreditare vaccin…doar e subliniat cu rosu :)))))

  Nu mi-am propus sa fiu rautacioasa, e posibil sa fie si din cauza tumorii abdominale paralizia respectiva, dar cunosc un caz clar de boala autoimuna a unei fetite nascute in aceeasi zi cu fiul mea, fetita nascuta prematur si careia i-au facut vaccinul de hepatita imediat dupa nastere, cu toate ca era total contraindicat…fetita era perfect normala cand s-a nascut, doar putin sub greutate..avea 2,4 kg si 37 de spatamani, manca normal…dupa vaccin a inceput sa nu mai manance, nimeni nu stie ce are si a fost inclusiv la Viena de 2 ori, analizata si rasanalizata de medici renumiti. Asa ca? Roxana are dreptate cand te roaga sa te documentezi putin maimult, si eu te sfatuiesc cu drag sa nu iti scoti blogul de pe lista increderii….ci sa continui sa te documentezi, indiferent de ce decizie vei lua….e dreptul tau sa alegi daca iti vaccinezi sau nu copiii si noi respectam asta!

 10. @ Luisa si tuturor
  Am mai “dormit” un pic de cand am scris mesajul si m-am mai limpezit.
  Imi cer iertare pentru tonul postarii mele. Scuze am garla … dar imi promisesem mie ca nu mai scriu cu atata furie legat de acest subiect. Si nu mi-am tinut promisiunea si asta este ceea ce ma doare. Iar m-a furat furia, mania si a comunica dintr-un astfel de context nu este o solutie; ceea ce obtii este numai razboi.

  Asa cum spunea si Elena, suntem prinsi in masa de manevra toti. Si chiar daca intre timp unele / unii dintre noi am mai scos capul din manevrele diverselor industrii si grupuri de interese, asta nu-mi da dreptul sa ma adresez cuiva cu tonul pe care l-am folosit in postare. Inca o data, imi cer iertare!

  Apropos de “scuzele pentru furia mea” ( neproductive de altfel, daca nu pun ceva creativ in loc ), iata cateva dintre ele:
  – consider ca este nedrept sa profiti de increderea oamenilor si, folosind pozitia de “specialist” sa recomanzi politici de sanatate nefundamentate corect. De exemplu, selectezi din studiile legate de un subiect numai ceea ce-ti convine si respingi fara argumente valabile studiile independente. Eventual te agati de aspecte de metodologie despre care stii bine ca sunt valabile si pentru studiile citate.

  Un alt exemplu, din pacate MULT mai grav: citezi studii (de cercetare) pentru a fundamenta o recomandare stiind clar din studiile de piata ca medicii, parintii etc NU verifica daca acele studii sustin in mod real acele politici .

  Asa s-a facut cu recomandarea ( de catre CDC, in 2004 si apoi si la noi ) de vaccinare a gravidelor cu vaccinul antigripal. Cititi si voi si spuneti-mi daca nu este aberant sa recomanzi vaccinarea citand un studiu ce NU a avut ca si scop evaluarea sigurantei vaccinului antigripal ci MALIGNITATEA vaccinarii, mai ales cu vaccinul anti-polio cu virus inactivat ( vaccinul antipolio injectabil). Este cel putin ciudata citarea studiului respectiv ca sprijin pentru vaccinarea antigripala la gravide cu atat mai mult cu cat acel studiu ARATA o rata de tumori neuronale in randul grupului vaccinat cu IPV de 13 ori mai mare decat in randul gravidelor nevaccinate (3.9 vs. 0.3 per 10,000; < .01). Iar despre vaccinul antigripal se spune doar atat:
  “„In randul celor 2.291 de mame imunizate in timpul sarcinii cu vaccinul antigripal cu virus mort, un copil a dezvoltat o tumoare medulara (astrocitom).”

  Nu-ti trebuie nu stiu ce educatie sa calculezi ce inseamna ca 1 bebe din 2291 de sarcini unde mama a fost vaccinata, dezvolta o tumoare medulara. Este foarte adevarat ca acest raport vaccinare – bebe cu astrocitom nu poate fi generalizat; la o populatie mai mare, raportul s-ar putea sa se schimbe. Aspectul foarte grav este ca s-ar putea sa se schimbe „si in sus” nu doar in jos. Si o alta remarca- acest studiu care arata cresterea incidentei rumorilor in cazul vaccinarii gravidelor, nu a urmarit alti parametri la fel de importanti. Daca le urmarea si pe acelea …??? Datele folosite de mine sunt de aici: http://www.jpands.org/vol11no2/ayoub.pdf ( in romana aici http://nostrabrucanus.wordpress.com/2010/01/15/pandemia-sclavilor-vaccinarea-antigripala-in-timpul-sarcinii/ ) si de aici http://findarticles.com/p/articles/mi_m0999/is_n7135_v316/ai_20457625/ .

  – consider ca este nedrept si complet lipsit de etica din partea oamenilor de stiinta implicati in cercetarea medicala si recomandarea de politici de sanatate sa manipuleze oamenii prin frica si sa manipuleze statisticile asa incat sa le “dea lor bine la interese”. Cat de mare este manipularea? Imensa. Aici http://insidevaccines.com/wordpress/2010/01/24/pandemic-when-did-the-definition-change/ si aici http://nostrabrucanus.wordpress.com/2009/05/04/fabrica-de-minciuni-episodul-51-epidemia-de-frica-si-stradaniile-declansarii-unei-pandemii/

  – consider ca este complet lipsit de etica si profesionalism din partea medicilor sa dai publicitatii ca un bebe a paralizat nu din cauza vaccinarii ci din cauza unei tumori abdominale, fara sa dai detalii. Ca o tumoare sa duca la paralizia membrelor, ar trebui sa fie localizata in alta parte; sau sa fie maligna si sa existe metastaze si diverse alte “chestii” ce sa implice un impact asupra structurilor ce afecteaza controlul membrelor. Cred ca am toate motivele sa consider ca medicii au cautat orice varianta de “ceva”, fara sa le pese ca mint, doar doar salveaza reputatia vaccinului cu pricina si a vaccinarii. In cel mai bun caz a fost o reactie generata de dogma in care
  au fost crescuti si educati.

  – consider ca este lipsit de etica, daunator si basca mult mai scump sa faci politici de sanatate fara sa tii seama de acele studii care iti arata conectarea intre incidenta unei boli si … abaterea de la natura. De exemplu tuberculoza si politicile de sanatate la noi : http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=%20www.tbnews.ro%2Fdownload.php%20doc&source=web&cd=2&ved=0CDgQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.tbnews.ro%2Fdownload.php%3FarticleFileID%3D16&ei=7DPyTuqiHYyPsAblmPHrDw&usg=AFQjCNEDJxsF4p9YF2y5PCm8VqD2gBF2UA
  Link-ul duce la un document care ilustreaza ceea ce spuneam in mesajul anterior: manipularea se face prin frica si directionarea omului speriat catre o anumita directie, dorita de anumite grupuri ( desi, in cazul acestui document, persoana carel-a scris chiar privea lucrurile corect si considera ca ar trebui expuse ca atare). In acelasi timp, documentul nu este unul final. In documentul final, publicat pe bucati pe site, nu apar cateva aspecte, importante de altfel:

  – Cum manipulezi datele asa incat sa le prezinti ca ceva de senzatie si sa starneasca frica. Spre deosebire de miciunelele cu gripa, persoana care a scris documentul chiar a lucrat cu date reale, doar ca a aratat cum se manipuleaza … perceptia!! Exemplul folosit in document:

  „Aceeasi informatie – faptul ca 2.100.000 persoane mor in fiecare an din cauza tuberculozei – poate fi transmisa in modalitati diferite; fiecare dintre modalitatile de prezentare de mai jos creeaza cititorului o alta parere cu privire la datele prezentate. Nu exista niciodata „varianta cea mai buna”, dar exista o varianta optima in raport cu momentul si scopul comunicarii respective.

  In fiecare an, 0,035% din populatia Globului moare din cauza tuberculozei.

  In fiecare an, 2.100.000 persoane mor din cauza tuberculozei.

  La fiecare 15 secunde, un om moare din cauza tuberculozei.”

  De ce este manipulativa comunicarea? Simplu. Starneste frica. Cand scoti acel 0,035% din text … se schimba contextul complet!!!

  – Problema ineficientei vaccinului BCG :
  „Intre aspectele mai greu de clarificat pentru jurnalisti se numara cu siguranta diferenta intre infectie si boala, importanta urmarii neintrerupte a tratamentului, ineficienta vaccinului TB – pentru a lista doar cateva dintre aspectele mai greu de inteles cu privire la TB.”

  „Aceasta tema este de asemenea importanta pentru cititori, datorita caracterului sau practic. Este important de detaliat, la nivel de mesaje, faptul ca vaccinul antiTB nu are o eficacitate dovedita. De asemenea, trebuie subliniata legatura intre imunodepresie si riscul de aparitie a bolii, datorita faptului ca o buna parte dintre noi suntem déjà infectati cu bacilii TB (OMS estimeaza ca o treime din populatia lumii este infectata). Desi mai dificil de inteles, trebuie explicat, cel putin jurnalistilor (in cadrul cursurilor dedicate acestei teme, nu in cadrul unei conferinte de presa!), diferenta dintre infectie si boala tuberculoasa. ”

  Spuneam ca nu se tine seama de acele studii care iti arata conexiunea intre incidenta unei boli si … abaterea de la natura. In cazul tuberculozei ( ca tot se vorbeste in documentul de mai sus despre asta) nu se tine seama de ceva stiut de mult timp: conexiunea dintre nivelul scazut de vit D3 si tuberculoza. Conexiunea nivelului scazut de D3 cu multe boli este bine documentata, de multi ani. Pentru info uitati-va aici Sunt listate diverse afectiuni si la References gasiti listate studiile. http://www.vitamindcouncil.org/footer/site-map/ . Un studiu ca exemplu ( de data aceasta specific pentru tuberculoza) : http://www.pnas.org/content/108/47/18861.full

  In ultimii ani si in Romania a aparut un grup din ce in ce mai mare de copii nevaccinati, procentul celor care refuza vaccinarea a crescut intr-un mod ce ingrijoreaza teribil companiile farmaceutice. Am auzit pe parcursul unei mici discutii informale cu persoane din zona pharma, ca cea mai mare afectare este in zona vaccinului anti-gripal; s-au luat 1 mil de doze si doar 35.000 de oameni au acceptat vaccinarea 🙂
  Acelasi trend crescator ( dar procentul este mai mic) este si in cazul celorlalte vaccinuri si spaima producatorilor ( aproape ad litteram din discutie) este … “traditia si inclinarea romanilor spre natural si tratamente cat mai naturale si inteligenta, gradul de educare al parintilor si viteza cu care comunica in comunitati, trecand peste barierele informationale si educationale”. In traducere libera, asta inseamna ca parintii romani se documenteaza mult, repede si apoi transmit informatiile intr-un mod adecvat inclusiv persoanelor ( din anturajul propriu) care nu au acces la informatii ( familia de la tara) si astfel influenteaza atitudinea fata de actiunea respectiva – in cazul nostru vaccinarea. ( Din categoria “maica, mi-a spus mie fata mea de la oras ca nu-i treaba buna cu vaccinurile astea, asa ca Florico, pune tu mana si fa curat si hraneste plozii bine, lasa tu ametelile astea cu schimicale”).

  Offf, mai am multe prin minte, dar “scuzele astea” nu rezolva problema. Poate ca ar trebui sa citim mai mult despre psiho-neuro-imunologie. Hahaha … 😀 .. nu-i asa ca suna foarte stiintific? Daa… este acea ramura a stiintei ( o ramurica noua, botezata pompos) care studiaza efectele mintii , credintei / atitudinii asupra corpului si implicit a sanatatii. Mai pe romaneste, s-au apucat, in sfarsit, sa studieze mecanismul de vindecare existent in corpul uman de la bun inceput, ne nastem cu el, l-a dat Doamne Doamne de la bun inceput. Cand acest mecanism apare asaaa, tam nesam intr-un studiu clinic … se cheama efectul placebo ( sau non sensul medical 😛 ).

  Cum ar fi ca mamele sa-si invete copiii de mici ca au tot ce le trebuie ca mecanism sa se vindece, ca ceea ce gandesc si simt activeaza si dezactiveaza ADN-ul, scrie gene noi etc ? ( e chiar real si dovedit 😀 ) . Incepem cu bubite pupate si raspupate de mama “ca sa treaca” si ajungem la ceea ce cercetarea medicala se straduieste din rasputeri sa ignore : vindecarile spontane sau foarte rapide. Cum ar fi sa ne mutam noi mintile si sufletele in contextul acesta, chiar daca am fost crescute in alt context, adica in dresarea prin frica ? In fond si la urma urmei, mecanismul este acelasi: ceea ce crezi conteaza. doar ca alegem in ce sa credem. Noua, ca adulti o sa ne fie o idee mai greu, suntem atat de mandri de ceea ce credem ca stim si atat de speriati si indoctrinati ca viata este o lupta, incat o sa ne fie destul de dificil sa ajungem sa privim viata ca pe un dar complet, daruit cu tot ce-i trebuie, inclusiv cu vindecare spontana sau “sanatate fara sfarsit”.

  Toate cele bune!
  Roxana

  1. Roxana, tu esti eroul din filmele cu continuare, gen “partea II-a: YYY se intoarce”, “partea a III a: lovitura lui YYY”, stii … :). Eu iti multumesc. Pentru efortul de a elucida constructiv si de a educa. Personal, am renuntat la a convinge sau aduna adepti din randurile celor care nu sunt dispusi macar sa considere temporar si o alta varianta. Vorba pr. Paisie Aghioratul “Nu pot sa te fac bine cu sanatatea mea”.

  2. Dar pot sa te fac bine cu iubirea si rugaciunea mea! Eu chiar cred in asta! Si am si argumente stiintifice 🙂 Hmmm .. argumente ce au fost necesare mintii mele invadate de frici de tot felul 😛

  3. Dragelor, sunteti minunate si va iubesc din tot sufletul…

   Si, a propos de ce spunea Roxana, iaca si o mica poveste: rar de tot, cand mica mea printesa inteleapta nu se simte tocmai in apele ei, se aseaza pe pat si sta. Pur si simplu. Cu manutele pe cap sau pe piept. Si o intreb:
   – Ce faci mami aici? Ti-e rau? te doare capul / burtica?
   – Nu ma simt chiar bine. Si stau aici ca sa fac o vraja* si sa treaca.
   – Si functioneaza, mamico?
   – Pai da, mami. Cred ca deja ma simt mai bine.

   *Pentru cei care nu ne vin in casa: “vraja” este rugaciunea “Tatal Nostru” 🙂

  4. Draga mea draga,

   Incurajeaz-o sa faca “vraja” cat mai des. Lamureste-o ca “Vie imparatia Ta” inseamna, de fapt. sa vina / sa vie imparatia Ta. adica EU permit / las sa vina totul in viata mea!

 11. Cristela, Roxana, Trandafira(in ordine alfabetica:) )

  sunteti minunate ptr tot ceea ce incercati sa ne transmiteti …multumim ptr dedicarea voastra si multumim lui Dumnezeu ca v-a scos in calea noastra(virtuala:) )
  Cred ca un demers de constientizare a pericolului vaccinarii …e MUST:((((
  asa ca nu ezitati sa ne solicitati:)))))
  Implicarea MpM ar fi ideala!
  .
  Craciun binecuvantat tuturor:)

  1. Iarta-ma, draga Mihaela. Nu stiu cum mi-a scapat commentul tau. 🙁 Multumim din suflet pentru urari. Sper ca sarbatorile au fost luminoase si frumoase si la tine.
   Multumesc si pentru pentru laude, dar nu cred ca sunt chiar meritate. Eu sunt doar “patita” si incerc sa dau si celorlalti informatiile pe care eu nu le-am avut / nu le-am vazut / nu le-am cautat cand am fost insarcinata sau cand au fost fetele micute de tot.
   Cat priveste “constientizarea pericolului”… asa cum spune si numele, presupune constiinta / constienta fiecaruia. Ceea ce trebuie facut este o informare corecta asupra plusurilor si minusurilor vaccinarii. Alegerea este o chestiune personala [fie ca este pro sau contra]. Te pup cu drag.

  2. nu-i bai:)))
   va doresc un An cu cat mai multa putere de munca si de convingere:)))
   si sanatate si credinta!!!
   Cu drag:)

  3. Cristela,
   imi permit sa adaug o prezentare legata de vaccinare…din pacate, e in limba germana, dar e incredibila!Sunt convinsa ca mamicile ce citesc articolele tale legate de vaccinare, vor fi uimite sa regaseasca argumentele tale si in aceasta prezentare!
   din pacate prezentatoarea nu mai traieste…ca as fi zis s-o invitam in Ro, ca sa nu mai fim tot la coada Europei in privinta INFORMARII…
   o recomand chiar si mamicilor ce nu stiu germana, fiindca slide-urile sunt super graitoare!!!
   .
   http://www.youtube.com/watch?v=xe8LaBlp0yo
   .
   Cu drag va pupam pe toate:)

 12. Trandafira, ai idee daca dna doctor Soescu ma poate ajuta in legatura cu dezintoxicarea de vaccinuri si prin email (contra cost, evident). Sau e musai sa ajungem la Constanta? (ceea ce este imposibil pentru noi, caci suntem din Brasov si bebe David nu rezista la un asemenea deum lung).

  Multumesc!

  1. Draga Lenke, cred ca cel mai bine ar fi sa sunati la cabinet si sa vorbiti cu dansa. Dar cred ca cel putin de doua ori pe an tot o sa vrea sa vada copilul. Plus ca trebuie sa va “scoleasca” si pe voi – in sensul ca trebuie sa invatati sa stiti ce reactii sa urmariti la copilul vostru, care reactii sunt de la dezintoxicare si care de la alte interferente [de ex. viroze luate de pe la alti copii]… Eu as face un efort si as merge la ea macar la 6 luni. In rest… ce sa zic… puteti face dezintoxicare si singuri acasa. Nu este nici un secret. Dar cred, din experienta, ca un indrumator [mai ales unul atat de special cum este doamna doctor] este de mare ajutor.

  2. Multumesc pentru sfat, Trandafira!

 13. Buna Cristela si dragi mamici, as avea nevoie de o informatie…cum admin extractul de brad? bebelusei mele nu i-l pot da cu apa, din cauza gustului si nici intr-un caz dimineata inainte de masa, i-l pot admin pe timpul zilei in altceva decat apa?
  si 2. De unde ia bebe omega 3 si 6, inafara de avocado si peste, tinand cont ca are 11 luni???
  Multumesc

  1. 1. In putin ceai usor indulcit cu miere sau suc proaspat stors.
   2. De ce iti trebuie atatea surse? 🙂 E suficienta si una. Oricum, din canepa si seminte de in.

 14. Cristela draga am 2 intrebari:
  1 e vreo problema dca ii admin bebelusei sirop din ridiche neagra pt tuse, facut de mine, DAR ACUM 4 LUNI? E tinut in sticla in frigider de atunci!
  2. cate zile ii admin extractul de macese cand e racita?
  E vreo problema daca ii admin extractul de macese cu cel de brad in fiecare zi? (bineinteles nu deodata)?
  O zi faina
  te pupam amandoua

  1. 1. Nu stiu … Eu i-am dat doar in ziua respectiva.
   2. O cura de 2 saptamani dupa ce se vindeca.
   Nu, dar la distanta de minim 15 min.
   Cu drag

 15. Groaznic, am vazut si eu filmuletul. Cum sa zica doctorita ca nu stia daca isi misca picioarele inainte??? Cum si-ar fi dat seama parintii daca nu si le-ar fi miscat INAINTE de otrava? Strigator la cer. Doamne ajuta-ne sa ne deschidem ochii (inchisi cu forta). Trist 🙁

 16. Doctorita…a dat acelasi raspuns pueril ca si doctorul nostru, cand l-am intrebat de ce face bebe caca VERDE si are diaree dupa vaccin… Raspunsul lui? Ca nu am facut vaccinul pentru rotavirus. Serios? Si apoi, un alt vaccin ca sa anulam efectele rotavirusului? Groaznici.

 17. Bun gasit tuturor!

  Sunt noua pe aici, dar ma bucur ca exista un loc in care ne putem gasi mamici, tatici și copii in același Duh.
  Referitor la un doctor de familie și pediatru in București, care să fie la zi cu toate aceste informații cunosc eu unul. Probabil nu e frumos să-i fac publicitate direct aici, așa că cine este în căutări îmi poate scrie un mail pe puiurox@gmail.com

 18. Draga Cristela,
  citesc blogul tau de cateva zile fara incetare. Am un bebelus de 5 luni si o saptamana. Alimentatie mixta iar de la 4 luni si 2 saptamani am inceput diversificarea. M-am gandit ca e mai bine sa-i dau mancare decat lapte praf.
  Desi am citit despre vaccinuri n-am avut puterea de a nu-l supune vaccinurilor pana la aceasta varsta. Sper sa am taria necesara pentru a le refuza de acum incolo dar pentru aceasta am nevoie de sprijinul sotului, e si copilul lui. Nici un medic, dintre cei cu care am vorbit nu a fost pro non-vaccinare.
  Scriu acest comentariu pentru ca am citit ceva foarte interesant si sper sa fie real. Postez fragmentul din articol si link-ul. Doamne ajuta!
  Cum poti neutraliza o vaccinare facută (în cazul vaccinării forţate) vom avea la îndemână un tub cu pastă de argilă, tifon şi bandă autoadezivă. Mergeţi repede la baie dupa injecţie şi întindeţi argila pe locul vaccinului, puneti tifonul şi bandajaţi. Ţineţi pentru 2 ore cel puţin bandajul şi vaccinul va fi absorbit în proporţie de aproape 100% de argilă. Procedura a fost testată pe copii, câini şi pisici fiind eficace cu un procent de aproape 100% fără apariţia de erupţii ale pielii, febră, oboseală.
  Pentru siguranţa Dvs. puteţi mai bine acţiona şi cu: Clorură de magneziu, 40 ml soluţie pentru adult şi 25 ml. pentru copii, de 3 ori pe zi, în ziua vaccinării şi apoi ziua următoare. Prepararea soluţiei: 20 grame la 1 litru de apă.
  Extract de seminţe de grepfruit: 30 picături în apă, într-un pahar de apă, de 3 ori pe zi, 2-3 zile. Extractul de seminţe de grepfruit împreuna cu argintul coloidal e cel mai puternic antiviral şi antimicotic natural cunoscut. Vitamina C: 2-3 grame pe zi 2-3 zile.
  A doua şi a treia procedură ar putea ajuta în scopul prevenirii unei viroze, dar nu e clar cum, în cazul nefericit în care aţi fost deja înţepaţi. Metoda pansamentului cu argilă însă, mi se pare simplă, elegantă şi mai ales eficace, în cazul celor care prin profesia lor, sunt forţaţi să se vaccineze (armată, forţe de ordine, lucrători medicali etc.) Gândesc eu, că şi mai simplu ar fi să vorbiţi ca de la om la om cu cel care efectiv administrează vaccinul. Vă bifează ca procesaţi, iar Dvs. sunteţi cum nu se poate mai fericiţi deasemenea.
  Nu închei fără a adăuga că dacă vreţi ca gripa să nu se lipească de Dvs., e nevoie să aveţi un nivel normal al vitaminei D în sânge. Cum se obţine acesta? Simplu: expunându-vă faţa şi mâinile la soare, în timpul toamnei, iernii şi al primăverii, pentru cel puţin 10 minute pe zi. Nu-i aşa că e mai simplu să previi o boală decât să o tratezi? Dacă tot ne găsim timp pentru lucruri nesănătoase, de ce-ar fi greu să facem un efort conştient pentru a ne expune puţintel soarelui binefăcător? Deasemenea, ceapa şi mai ales usturoiul crud cu a sa minunată alicină, nu trebuie să lipsească din dieta Dvs. săptămănală. In vreme ce occidentalii le consumă pe post de condimente, pentru noi, ele sunt vegetale.
  Preot Ghenadie Boldişor, de vorbă cu un medic ortodox din România

 19. Daca stiti pe cineva care poate pune parafa in carnetul de vaccinari va rog muuuult de tot sa-mi dati mesaj la kriiss888@yahoo.com.

  Nu am facut ror-ul si nu il primeste la gradinita cu toate declaratiile mele; nu gasesc nicio intelegere si timpul e foarte scurt. Iar daca apelezi la justitie poate sa dureze mult …cca 1 an…si nici rezultatul nu e sigur – am vb cu un avocat.

  1. Kris, avocatul nu e tocmai cel mai bine instruit in problema asta. In primul rand trebuie sa le ceri sa iti dea in scris ca nu il primesc si din ce motiv. Cu asta si un avocat bun, ai sanse rapide de castig. La comentarii si la articolul “De la cititori citire”, gasesti toate explicatiile. Nu te panica. De asta isi permit toate grosolaniile, pentru ca noi le permitem.

  2. E asa si nu prea.

   Procesele in Romania dureaza f mult, cred ca vreo 2 luni dureaza pana la prima infatisare, dupa decizie se poate face recurs, etc . Plus ca nu stiu daca gradinita imi va da un refuz scris la cum am cunoscut eu persoanele de acolo…trebuie sa fac eu o adresa prin care sa le cer sa motiveze refuzul si sa astept 30 de zile sa-mi raspunda la ea si daca nu raspunde sa ma duc in justitie. Deci e clar ca nu e nicio sansa pt inscrierea din toamna…e vb de o gradinita de stat unde e mai greu sa duci copilul dupa septembrie. Nu prea am multe solutii…ori o duc la o particulara mai putin atenta la vaccinuri, ori fac ror-ul acum , ori reusesc sa pun parafa pe carnet …deocamdata incerc ultima varianta.

  3. Kris, intr-un fel descrii situatia generalizat ala nivelul Romaniei, care a generat haosul actual: fiecare face ce vrea, tocmai pentru ca stie ca acele institutii care ar trebui sa isi faca treaba, si-o fac intr-un fel in care partile vatamate sunt descurajate sa mai apeleze la ele. Si atunci oricine isi permite orice. Traiesc si eu asta zi de zi, alaturi de poporul roman. Despre ROR cred ca ai citit postarile mele, sau articolel dr. Todea Gross. Poti incerca ultima varianta la care te-ai gandit, dar combinata cu sugestia mea anterioara, in paralel. Eu asa as face, altfel se vor exacerba abuzurile. Mi-a scris cineva alaltaieri ca la maternitate a fost amenintata ca e trecuta pe lista Ministerului Sanatatii si daca vreodat aun copil se imbolnaveste din cauza copilului lor, va avea dosar penal!

   Sa stii ca eu nu stau intr-un scaun comod si va raspund. Sunt diverse actiuni in care sunt implicata, dar ele sunt confidentiale si dureaza, din motivele pe care amandoua le-am expus. Sunt trista, dar nu deznadajduita.

 20. Doamne ajuta, Cristela
  nu are legatura directa cu vaccinul, dar vreau sa stiu daca exista vreun tratament homeopat pentru infectia urinara a unui bebe de 5 luni jumatate. La analize i-au iesit un nr mare de leucocite in urina si 10ul hematii. Doctorii banuiesc ca e o infectie urinara si ne spun ca singura solutie este antibioticul. Daca nu este alta cale… ce putem face sa limitam efectul secundar al acestui tratament. Noua ne este teama mai ales ca Efrem este nevaccinat si orice scadere a imunitatii ne pune in gardă. Multumesc, Marius

  1. Marius, Doamne ajuta!

   Exista si homeopat si naturopat, desigur. Trebuie sa iei legatura cu specialisti buni in aceste domenii, este dincolo de expertiza sau experienta mea personala.

   Dar mai detaliaza-mi, te rog, “frica” despre care vorbesti, ca nu sunt sigura ca am inteles… si poate va ajut sa nu va mai fie frica, daca inteleg.

   Cu drag

  2. Doamne ajuta, Cristela !
   Poate inca ne este frica de decizia pe care am luat-o. Nu l-am vaccinat pe efrem si de fiecare data cand iesim pe strada, mi se pare ca toata mizeria asta din Bucuresti se lipeste de el. Stiu ca un tratament cu antibiotice ii va slabi imunitatea si-l va expune si mai tare virusilor sau bacteriilor. Din acest motiv incercam sa limitam cat se poate tratamentul agresiv. Si asa facem eforturi deosebite pentru ca imunitatea Mariei, acum cand alaptează, sa fie buna. Ma refer aici la alimentatie. Am gasit un doc http://www.doctordragomir.ro/homeopatie.htm. o sa mergem marti sa vedem. La Naturalia e greu de ajuns din pacate. Domnul doc are un program extrem de incarcat. Cu recunostintă, Marius

  3. Buna Marius,
   indraznesc sa intervin cu o recomandare: dr. mara Sturza (soc ArsMedica) nr de telefon il gasesti pe google. Noi mergem la dumneaei toata familia si suntem extrem de multumiti.
   sanatate!
   Ana

  4. multumim Ana. Din pacate nu am reusit sa gasesc numarul ei de tel pe net. Domna Mara este pediatru?

 21. Multumim Ana. Din pacate nu am reusit sa gasesc numarul ei de tel pe net. Doamna dr Mara este pediatru?

 22. Buna Cristela!
  Exista cumva mentionata ca interdictie sau macar precautie la vaccinare pentru copilul care are mama, bunica si matusa cu boli autoimune? Multumesc

  1. Draga Cornelia, nu stiu. Dar daca il citesti pe dr. Robert Morse si pe dr. Sorina Soescu, intelegi cum functioneaza organimsul uman, cum se imbolnaveste (inclusiv bolile auto-imune) si poti decide singura ce e de facut.

   Cu drag,

   cristela

Care este opinia ta?