Exemplu de manipulare prin cercetarea științifică (1)

Scris de Cristela  - decembrie 17, 2019

Cercetarea științifică denaturează efectele consumului de ouă asupra colesterolului din sânge
(Buletin infomativ Breaking Medical News din 13 decembrie 2019)

Potrivit unui nou raport de examinare apărut în American Journal of Lifestyle Medicine, rezultatele cercetărilor finanțate de industrie au minimalizat efectele consumului de ouă asupra nivelului colesterolului.

Cercetătorii de la PCRM (Comitetul Medicilor pentru Medicină Responsabilă, organizație non-profit din Washington, SUA) au examinat toate studiile științifice publicate din 1950 până în martie 2019, studii care au evaluat efectul ouălor asupra nivelului de colesterol din sânge. În același timp au examinat și sursele de finanțare ale acestor studii, precum și influența pe care aceste finanțări a avut-o asupra rezultatelor studiului.

Procentul studiilor finanțate de industrie a crescut de la 0% în 1950, la 60% în 2010-2019.

Studiile publicate înainte de 1970 nu au indicat nicio influență a industriei asupra rezultatului cercetării.

Peste 85% la sută din studiile de cercetare, indiferent de sursele de finanțare, au arătat că ouăle au efecte nefavorabile asupra colesterolului din sânge. Cu toate acestea, studiile finanțate de industrie au minimalizat aceste descoperiri: aproape jumătate din publicațiile finanțate de industrie (49%) au raportat concluzii care intră în conflict cu rezultatele studiului real.  Cercetările anterioare publicate în JAMA au arătat cum consumul zilnic – chiar și a unor cantități mici de ouă – crește semnificativ riscul atât pentru bolile cardiovasculare, cât și pentru moartea prematură.

Autorii raportului de examinare realizat de PCRM avertizează comunitatea științifică și publicul să fie la curent cu sursele de finanțare ale unui studiu științific, atunci când interpretează și iau în considerare rezultatul respectivei cercetări.

Referințe: Barnard ND, Long MB, Ferguson JM, Flores R, Kahleova H. Industry funding and cholesterol research: A systematic review. Am J Lifestyle Med. Published online December 11, 2019.

Zicătoare pentru solstițiu, Crăciun sau alte prilejuri de peste an

Articole interesante 

>