Varianta originală, 2010
Este în articolul “Cum pregatesc Meniul unei zile”.
Varianta SIMPLU, 2014
Din 2014, de cand am mers mai profund cu “strategia de simplificare a stilului de viata”, ii pregatesc altfel. Fierb in apa cu putina sare 1 cartof mare de persoana, optional cate 1 morcov + 1 patrunjel radacina de persoana. Le dau pe razatoarea mare, adaug verdeata: marar, patrunjel, ceapa verde, usturoi verde dupa gust, le modelez si le pun la cuptor vreo 45 min la 170 de grade.
Varianta Mai simplu decât SIMPLU, 2018
La initiativa unor părinți, în 2015 am fost pro-bono la o școală privată din București, să probăm cu conducerea și cu bucătăreasa cum primesc copiii meniuri tip SIMPLU pentru zilele de post. Și să convingem bucătăreasa inimoasă, dar îngrijorată, că nu durează mai mult să gătești simplu, din contră. Și să liniștim părinții că alimentația fără carne, lactate, ouă și pâine nu produce carențe.
Ceea ce vă propun acum a fost primit cu încântare la prânz de toți copiii, chiar și de cei mai mofturoși.
Supă Clară (rețeta în cartea mea Simplu 2) și hamburgeri de cartofi cu ”checkup” sănătos.
M-au pupat copiii și au zis să mai vin, că a fost de vis. M-a pupat și bucătăreasa. M-au acceptat și părinții. Și cadrele medicale ale școlii.
Ia să vedem, deci…
Hamburgeri
Cartofii bio (1 kg folosesc pentru cei 2P acum) se spală și se fierb în coajă, 10, maxim 15 minute, după ce apa a dat în clocot. Dacă nu se poate bio, atunci curățați coaja. Nu trebuie să fie pătrunși complet, deci fierți doar pe jumătate, ăsta e secretul, ca să iasă aspectuoși. Contează și impresia artistică. Dacă îi fierbeți mai mult, se sfărâmă și devine piureu.
Cartofii se lasă puțin la răcit, se curăță coaja și se rad pe răzătoarea mare. Răzuiți și 1-2 morcovi fierți rămași de la supa clară, câteva fire de pătrunjel+mărar tocat mărunt, sare neiodată, opțional: 1 fir de usturoi verde tocat. Se amestecă ușor cu o lingură de lemn (nu metal) și se fac forme, presând delicat între palme.
”Checkup”
La blender se pasează 1 roșie gigant, cărnoasă, inimă de bou (sau ce roșii găsiți) cu 1 lingură ulei, 1/2 cățel usturoi, puțină sare neiodată.
Cu ”hamburgerii” ăștia am curaj să particip la orice concurs de hrănit sănătos mofturoși. De vreo 11 ani de când îi fac, n-a rămas niciun copil neimpresionat și niciun ”hamburger” nemâncat.
Se mănâncă FĂRĂ pâine, doar cu ”ketchup” și cu legume crude, tip fruct – catraveți, ardei, roșii, gogoșari.
Hai să vedem cât de scump este să mănânci simplu și sănătos.
M-am aprovizionat de la marea corporație ”Mamaie și Tataie” din piață.
HAMBURGERI (8-10 bucăți)
1 kg cartofi noi (cei vechi sunt la juma’ de preț) – 5 lei
1 legătură mărar de cazi pe spate – 1 leu
1 fir de usturoi verde sau 3 căței usturoi – mărunțiș
1 legătură morcovi de zahăr – 2 lei
SALATA
1/2 kg castraveți noi – 2 lei
1/2 kg roșii cărnoase – 4 lei
1 legătură ceapă verde – 1 leu
”Hai de la mamaie și-o legătură de pătrunjel mic verde!” – 1 leu
KETCHUP
1/2 kg roșii cărnoase – 4 lei
1 cățel usturoi – mărunțiș
1 lingură ulei de măsline de vis (din măslinul secular al Adinei Maria Nicolescu) – mărunțiș
TOTAL: 20 RON sau 5 EUR pentru 4 copii.
Eu zic să mai schimbăm și noi refrenul, zău. Nu de alta, dar dacă iei cifrele la scuturat și realitatea la colindat, constați același gen de prejudecată sau manipulare ca a celor care vor să ne vândă apocalipsa ”covizilor”.
Poftă bună și inimă bună!