Extras din articolul: Cocktail de retete si de fotografii

SALATA DE CEAPA
Am reteta din vremea studentiei, de la un coleg de grupa din Bistrita … Dragul de el, il port in inima ca ma ajuta mereu cand nu ajungeam la cursuri, le scria el la indigo si pentru mine. In plus, m-a invatat reteta asta minunata. Era o dupa amiaza rece de octombrie, acu’ vreo 25 de ani … :). Iesisem de la cursuri infrigurati si infometati. Ca orice student de provincie care sta in camin, asteptam in Gara de Nord, pachetul saptamanal cu bunatati de acasa, pus la mecanic. Cum il primeam, il devoram impreuna cu colegii de camera si dupa doua zile faceam foamea pana la urmatorul pachet :). “No, tu, Cristela, abia astept: ma duc acum acasa si-mi fac o salata de ceapa”, zice el zgribulit si cu gura lasand apa. “Aoleu, cum adica salata de ceapa???? Asta-i mancare?”. Fugeam de ceapa, dar nu din cauza mirosului, ci a usturimii. Mintea mea nu putea sa priceapa cum “o ceapa” poate fi considerata “fel de mancare”? Ma gandeam ca omul tre’ sa fie foooooarte infometat si fooooarte saracit, daca a ajuns sa manance ceapa goala si sa creada ca e mancare. “No, tu, stii ce buna e? O pui pe paine prajita si nu te mai saturi mancand!”, a continuat el incantat de perspectiva cinei. Am retinut reteta si – circumspecta – am pregatit-o chiar in seara respectiva. Vreo cateva zile am mancat doar salata de ceapa cu paine prajita, atat de mult mi-a placut! :). Pana in 2014 asa pregateam ceapa pentru noi, salata de ceapa.
Acum, de cand am simplificat meniul si felul de a manca, muscam direct din ea si nici sare nu mai folosim, ca e ceapa sarata de la natura. In plus, am gasit o ceapa negrabita, zemoasa ca marul si care nu ustura, la Tomatina. Au adus-o tocmai dintr-un sat de langa Sighisoara, unde doua maini iubitoare si harnice au pastrat semintele de generatii si le cultiva in fiecare an cu iubire.
Ingrediente: 1-2 cepe tocate marunt, sare neiodata, ulei de masline sau de floarea soarelui presat la rece, optional: un varf de busuioc/oregano sau cateva boabe macinate de ienibahar.
Mod de preparare: Ceapa tocata fin se freaca cu putina sare si se lasa 10 min pe o farfurie. Se scurge apoi zeama pe care a lasat-o, se clateste cu apa pentru a indeparta excesul de sare si eventual “amareala” lasata (eu nu fac intotdeauna asa, dar asta e reteta originala de Bistrita), se pune o lingurita de ulei, se amesteca si mai ales se mesteca bine. Nu uitati, ca degeaba mancati sanatos, cele mai fine, curate, corecte sau alese alimente, daca nu le mestecati bine! Nu tu digestie corecta, nu tu asimilare si utilizare de substante nutritive, nu tu eliminare de reziduuri toxice.
Mancati mai putin si mestecati mai mult! Si mai ales mancati constient, nu in graba, pe fuga, la volan, in masina, tren, avion sau facand alte activitati (ca de exemplu vorbind, vai de stomacul nostru cand luam mese de afaceri sau mese de socializare …).