Intuitia materna: cel mai bun pediatru!

Scris de Cristela  - 19 iulie 2012

“Cum sa cresti un copil sanatos …… in pofida medicului tau.” (How to Raise a Healthy Child … in Spite of Your Doctor”, Robert S. Mendelsohn, MD, pediatru).

how to raise a healthy child

O carte care m-a entuziasmat pana la stele si inapoi pentru ca, iata, am gasit un nou argument (de specialitate, vezi bine!) pentru a intari mesajul scrierilor de pe acest blog: ai incredere in intuitia materna, in copilul tau si in organism! Dr. Mendelsohn, unul dintre marii pediatri ai Americii, si-a dedicat intreaga viata demistificarii profesiei medicale, atat ca pediatru cu peste 30 de ani de experienta, cat si ca autor al cartii Confesiunile unui eretic medical. 

Dr. Mendelsohn sustine ca “mamele, bunicile si Mama Natura, sunt cei mai buni doctori” si ne sprijina prin cartile sale sa avem incredere in ceea ce mie imi place sa numesc “cea mai inalta scoala absolvita vreodata de o mama”: instinctul matern. Stilul cu care scrie si sfatuieste imi aminteste de remarcabilul Prof. Univ. Dr. Mihai Jianu, chirurg si ortoped pediatru.

Cartea este un ghid practic si informativ, in care autorul isi demostreaza expertiza in domeniul pediatriei si sustine in acelasi timp ca parintii tind sa se bazeze prea mult pe pediatri, in timp ce ar putea sa isi asume un rol mai activ in a judeca singuri care afectiuni au nevoie intr-adevar de o vizita la doctor si  care pot fi tratate acasa.

Cartea ne invata cum sa tratam si sa diagnosticam acasa: raceala si gripa, rosu in gat, bolile copilariei, probleme de vedere sau auz, alergii, probleme emotionale, afectiuni ale pielii, esentialul pe care il putem detine – daca dorim – despre simptome si boli majore.

In plus mai are o sectiune intreaga in care invatam cum sa alegem un doctor potrivit pentru copil, indicatii despre folosirea unor remedii “babesti” dovedite in timp, totul despre vaccinare, instructiuni amanuntite despre cand ar trebui sa sunam doctorul, informatii detaliate despre ce avem de facut cand copilul se raneste accidental.

Am fost usor intrigata ca un medic cu experienta atat de vasta, are curajul sa vorbeasca deschis despre astfel de lucruri? Ca sa va starnesc, traduc in continuare cuprinsul. Cartea (doar in engleza) poate fi comandata cu livrare gratuita, de aici (click pe link).

1. Majoritatea lucrurilor se imbunatatesc pana a doua zi dimineata. De ce majoritatea bolilor copilariei nu au nevoie de tratament medical si de ce tratamentul inutil poate face mai mult rau decat bine.

2. Parintii si bunicii sunt mai intelepti decat medicii. De ce voi sunteti niste paznici mai buni decat doctorii pentru sanatatea copiilor vostri; cum sa iti dai seama cand un copil este cu adevarat grav bolnav; cum sa stii cand sa chemi doctorul.

3. Cum pot doctorii sa imbolnaveasca cu adevarat copiii. Neajunsurile pediatrilor; prejudiciile aduse de tratament ne-necesar; nulitatea graficelor de crestere; de ce ar trebui sa evitati examinarile medicale de rutina ale bebelusilor.

4. Protejati-va copiii inainte sa se nasca. Amenintari pentru sanatatea copilului inainte de a fi conceput, in timpul sarcinii, in timpul travaliului, in timpul nasterii si in maternitate.

5. Nutritia potrivita pentru sanatate si dezvoltare. Importanta alaptarii; colicile; cand sa introduceti hrana solida; dieta pre-adolescentina; de ce sa alegeti alimente naturale, neprocesate si neatinse de aditivi chimici.

6. La ce sa va asteptati din partea copilului vostru. De ce nu are logica comparatia dezvoltarii fizice si comportamentale a copiilor; ingrijorari frecvente ale parintilor despre dezvoltarea fizica si comportamentul copilului; la ce ai dreptul sa te astepti si la ce nu – din partea copilului.

7. Febra: apararea organismului impotriva bolii. Sa exploram miturile despre febra; ce inseamna “febra prea mare”; ar trebui febra tinuta sub control? febra si convulsiile; febra si leziunile cerebrale; valoarea febrei in combaterea bolilor.

8. Durerile de cap: de obicei emotionale, dar durerea exista. Cauzele durerilor de cap; durerea de cap ca simptom al bolii; ce tratament sa administram; cand e nevoie de doctor. Scurt ghid pentru dureri de cap.

9. Mama, ma doare stomacul! Cauzele durerilor abdominale; cand e nevoie de tratament; cauze emotionale; alergii; apendicita; intoxicatii. Scurt ghid pentru dureri abdominale.

10. Tusea, stranutul si nasul curgator. Date despre raceala si gripa obisnuita; tratarea excesiva a simptomelor; utilizarea eronata a antibioticelor in cazul infectiilor virale; pneumonia. Scurt ghid pentru tuse, raceala si gripa.

11. Amenintarea mitica a gatului rosu si inflamat. Cauzele gatului rosu; conceptii eronate despre amigdalita, febra reumatica si reumatismul cardiac; aveti grija la scoaterea amigdalelor! Scurt ghid pentru gat inflamat.

12. Dureri de ureche: dureroase, da; periculoase, rar. Tratamentul infectiilor la ureche; obiecte introduse in ureche; cum scoatem ceara; folosirea antibioticelor; perforarea timpanului; ameliorarea durerii; cand sa mergeti la doctor. Scurt ghid pentru dureri de ureche.

13. Protejati vederea copilului. Valoarea examenelor periodice; ochelarii pentru copii; “privire incrucisata”; ochi lenesi; conjunctivita; mituri despre ochi. Scurt ghid despre probleme oculare.

14. Probleme de piele: blestemul adolescentei. Iritatia de la scutec; eruptii cutanate de la caldura; acneea; impetigo; eczema; pecinginea. Scurt ghid despre probleme dermatologice.

15. Scheletul din dulapul ortopedic. Tratarea excesiva a starilor care se auto-corecteaza in timp: picior plat, picioare curbate, genunchi incrucisati, calcai de porumbel, displazia congenitala de sold, scolioza; mituri despre pantofi. Scurt ghid de probleme ortopedice.

16. Ranirea accidentala: medicina in forma ei suprema. Ce sa faceti cand copilul s-a accidentat; taieturi si julituri; arsuri; rani la cap; intoxicatii-otraviri; entorse, intinderi de tendoane si fracturi; inecare; degeraturi; muscaturi de animale; accidente de masina; reguli de siguranta in gospodarie. Scurt ghid pentru accidentari. Reguli de protectie.

17. Astm si alergii: incercati cu alimentatia, nu cu medicamentele. Alergiile ca si cauza a bolilor; tipuri de alergii; diagnosticarea cauzelor alergiilor; utilizarea dietelor pe baza de eliminare; pericolele medicamentelor folosite ca tratament; sa controlam astmul. Scurt ghid pentru alergii.

18. Copilul care nu sta locului. Exagerarea diagnosticarii hiperactivitatii; pericolele tratamentului medicamentos; tinerea sub control a hiperactivitatii prin alimentatie; logica si nonsens despre problemele de invatare; inadecvarea consultatiilor la psiholog si psihiatru.

19. Imunizarea impotriva bolilor: a bomba medicala cu ceas? Riscurile imunizarii; este imunizarea benefica si necesara? cand sa tratati bolile copilariei; simptome si tratament acasa pentru varsat de vant, oreion, pojar, rubeola, tuse convulsiva, difterie, scarlatina, meningita, tuberculoza, poliomielita, mononucleoza infectioasa.

O traducere a intregului capitol despre vaccinare o gasiti pe Mihail Ortho Blog, apasand aici.

20. Spitalele: acolo unde pacientii merg ca sa se imbolnaveasca! De ce ar trebui sa evitati spitalizarea copilului, daca acest lucru este posibil; frecventa bolilor cauzate de spitalizare; trauma emotionala a copiilor spitalizati; cum sa va protejati copilul in spital; operatii inutile.

21. Cum sa va alegeti medicul potrivit pentru copil. Amentintarea exercitata de excesul de pediatri; motivatiile psihologice si financiare ale unui doctor atunci cand exagereaza tratamentul pacientilor; emblema pediatrilor competenti si constiinciosi.

***

Am tradus de la Dr. Mendelsohn si urmatoarele:
1. Ecografia in sarcina
2. Scoatem polipii?
3. Scoatem amigdalele?

***

Nu spre lauda, ci spre incurajare va spun ca exista si cunosc personal numeroase familii care traiesc in armonie cu aceste reguli. Faptul ca sunt inca o minoritate, nu inseamna nimic ”rau” despre ele. Și faptul ca suntem zilnic bombardati de media si de institutii sociale incepand cu familia si terminand cu statul sa credem altfel, nu e o scuza pentru a ne lasa manipulati. In ceea ce ma priveste, dau slava lui Dumnezeu ca mi-a deschis inima spre cunoastere intuitiva, ca mi-a deschis mintea spre cunoastere teoretica si practica si ca mi-a scos in cale maestri de la care invat si experimentez fara oprire, din 2004 incoace.

Inchei amintindu-va ca sunt doar o mama care iubeste copiii si isi iubeste copiii. Nu sunt perfecta si nu am toate raspunsurile. Dar sunt zilnic riguros informata, temeinic “studiata”, indelung de viata testata, responsabil implicata si vesnic indatorata cu iubire fata de semeni.

Absurdul la el acasa (din nou despre vaccinare)

Articole interesante 

>