Articolul de fata:
1. Se adreseaza mamelor care se tem ca sucurile se digera greu si ca fructoza oboseste ficatul, avand efect similar cu al zaharului alb (sucroza sau zaharoza).
2. Se refera doar la sucurile proaspat stoarse acasa, baute cu inghitituri mici, nu gâlgâite, consumate pe post de gustare, masa de sine statatoare sau cură, nu impreuna sau dupa vreo friptura la cuptor, vreo mamaliga cu branza, vreo tocanita de cartofi, pateu de linte, hamburger vegan sau prajitura de orice fel.
3. Se bazeaza pe ceea ce am invatat de la mentorii mei, medici cu experienta clinica de zeci de ani si pe ceea ce am invatat din experimentarile personale.
Intrebarile pe care le-am primit in ultima sapatamana au avut aceesi tema si le-am incadrat in categoria “Legende”. Legendele toamnei.
“E mai bine sa NU dam copiilor sucuri de fructe, ca se digera greu?”
“Ar trebui sa evitam sucurile de fructe, ca au prea multa fructoza si distrug ficatul?”
“Sunt legumele de preferat fructelor?”
“Ar trebui s aevitam fructele si sucurile de fructe in diversificare, deoarece creeaza preferinta pentru gustul dulce?”
Abunda internetul de pareri pro si contra in toate domeniile. Nu e nevoie sa crezi pe nimeni daca stii sa iti asculti corpul. Asta-i avantajul in nutritie: ca poti face permanent experimente personale, atat timp cat esti in comunicare cu corpul si stii sa-i percepi si sa-i asculti semnalele. Nu exista retete perfecte aici, ci perfectibile. Experientele fiecaruia dintre noi sunt work in progress (proiecte inca in lucru). Noi suntem work in progress. Experimentati, observati si trageti propriile concluzii. Citeste si Cat de corecte sunt raspunsurile Cristelei despre alimentatie?

EXPERIENTA DIN FAMILIA MEA
Eu am facut cure (post) cu sucuri proaspat stoarse sub indrumarea Dr. Doru Laza pe vremea cand coordona activitatea clinicii Eden din Breaza si astfel mi-am vindecat ficatul, in nici un caz nu l-am obosit. Am mancat zile in sir de fructe si apoi am introdus o zi de legume si am avut ocazia astfel sa observ diferentele despre care marii naturopati vorbesc. Le-am cunoscut practic, nu doar in teorie. Am simtit si am observat la baietii mei (la toti trei!) difrentele intre un suc proaspat stors sau un fruct cules copt si orice fel de alta mancare in fiecare din urmatoarele situatii: cand sunt sanatosi, cand sunt “bolnavi”, cand sunt in convalescenta, cand sunt suprasolicitati.
CAND SI CUM FOLOSIM SUCUL DE FRUCTE
Sucurile de fructe nu sunt aliment integral, asadar nu se pune problema sa constituie baza dietei, decat in cazuri speciale si atunci mai ales in scop curativ. Marii maestri naturopati, desfiinteaza mitul pericolului zaharului din fructe si explica in lucrarile lor de ce sa nu ne temem de consumul generos de fructe, de ce fructele sunt superioare legumelor (nu ca legumele ar fi rele!) si cum a functionat terapia cu sucuri de fructe pentru cazuri de: cancer, diabet, pancreatita, hepatita, afectiuni ale intestinelor si ale traiectului digestiv in general si nu numai.
SUCURILE DE FRUCTE IN ALIMENTATIA BEBELUSILOR
Sucurile si smoothie-urile sunt hrana de bebelus, hrana predigerata, hrana care nu solicita tractul digestiv (intestine, pancreas, ficat, stomac etc), din contra. Am intalnit persoane care evita sucurile de fructe din cauza fructozei sau ii calauzesc pe altii in aceasta directie, dar nu au nimic impotriva formulelor de lapte praf, bombe chimice plina – printre altele – de zaharuri care distrug pacreasul si de grasimi care paradesc rinichii. Niciun lapte matern nu are concentratia de nutrienti si de substante chimice degradante pe care indraznesc producatorii sa o numeasca “formula aproape identic cu laptele matern”.
Desigur că cea mai bună hrană pentru un bebeluş este laptele matern (galactoza este monozaharidul preferat de intestinele copiilor). Dar cand soseşte momentul diversificării alimentaţiei, a priva un bebelus de sucuri de fructe proaspăt stoarse pe motiv că au prea multa fructoză, se digera greu si obosesc ficatul e o eroare generata de lipsa sau de neintelegerea unor notiuni elementare de fiziologie si biochimie.
Spre deosebire de glucoză (din legume), fructoza se digeră foarte ușor, nu are nevoie de multe enzime digestive si se absoarbe foarte rapid, fără consum de energie. Absorbția glucozei necesită insulină, absorbția fructozei este directă, prin difuziune, fără solicitarea pancreasului.
Sucroza (zaharul alb) este un zahar complex, mai exact un dizaharid (glucoza+fructoza). Fructoza este un zahar simplu, un monozaharid. Impreuna cu celelalte doua zaharuri simple, glucoza (din legume) și galactoza (din laptele de mama), constituie principalele surse de energie ale celulelor fie că vorbim de copii, fie de adulți. Fructoza din fructe (nu izolatul chimic sub forma de pulbere alba, care se comercializeaza in magazine si farmacii si de care e imbacsita hrana copiilor, sub pretextul ca e indulcitor “natural”) este cea mai elevata forma de energie si o hrana de calitate superioara pentru creier, sistemul nervos, ficat. Absența de lungă durată a fructozei in forma ei naturala (suc de fructe, smoothie, fructe) duce la suferinta profunda a acestor celule, care se degradeaza.
Fructele sunt superioare legumelor (repet: legumele nu sunt rele, servesc doar unui scop diferit, nu despre asta scriu acum). Consumati fructe, includeti intelept sucuri proaspat stoarse in dieta copiilor si a voastra, clatiti gura dupa fructe, invatati sa le apreciati si bucurati-va de energia lor expansiva!
Fugiti de zaharul ascuns destept sub forma de “zaharuri naturale” in alimentele procesate industrial. Copiii ne daruiesc incredere neconditionata atunci cand ii hranim. Păi şi-atunci … cum se numeşte dacă-i vindem industriei alimentare? (ba înca din primele clipe si luni de viata – vezi lapte praf “formula”, vezi mancare de bebelusi la borcanel, vezi, vezi, vezi …)
Cate zaharuri distrugatoare de pancreas si glande suprarenale (“glandele stresului”) contin alimentele pe care le daruim copiilor nostri in primii ani de viata? Vreti sa aflati cat zahar permit conducatorii tarii noastre, prin ordin sa manace un copil? Am facut niste calcule cu rezultate stupefiante si le-am prezentat la conferinta din 29 noiembrie 2016. Asezati-va inainte sa aflati si puneti-va centura de siguranta, ca sa nu patiti ce am patit eu cand am tras linie la calcule: am cazut de pe scaun. Cititi AICI sau urmariti inregistrarea din timpul conferintei: