Reteta o stiu si am preluat-o si adaugit-o putin, de la prietena mea, Mimi Walter, de la care am invatat enorm.
De primavara.
De post.
Romanesc.
Ieftin.
Bun si pentru carcotasii care spun ca a manca sanatos e un capriciu.
Hai ca se poate!
Pe Mimi Walter (o gasiti AICI) o port in inima in categoria “Nedescoperiti si nemarketizati” alaturi de alte modele personale romanesti, care au ales sa isi duca la capat misunea pe acest pamant in mod simplu, sacru, silentios si mai ales discret: Dr. Doru Laza, Dr. Pavel Chirila, Dr. Sorina Soescu, Dr. Todea – Gross, Elena Nita Ibrian … . Modele de “a fi”, mai presus decat “a sti”.
Pesto de urzici. Sau de patrunjel. Sau de leurdǎ. Sau de usturoiţǎ. Sau de spanac.
O care poate fi modificatǎ dupǎ gustul personal. Am adaugat in ea diverse sau m-am jucat cu plantele. Preferatul nostru este pesto de patrujel de fapt, pe care uneori il subtiez cu apa minerala si il folosesc sa dreg cirobitele. Baietilor le place foooarte mult. Voi puteti folosi in loc de urzici, alte verdeturi, ca in titlu sau ca in creativitatea voastra.
Ingrediente
Puteti pune toate ingredientele la mixer sau le puteti toca marunt (frunzele) si pisa in mojar (nucile/semintele)
– 2 mâini bune de urzici (sau orice alte plante verzi) care se toacǎ fin sau se mǎrunţesc în mixer;
– 2-3 linguri de seminţe de pin (sau floarea soarelui, sau fistic, sau caju) mǎcinate (se ajusteazǎ cantitatea în funcţie de consistenţǎ: daca iese prea moale se pun mai multe seminţe mǎcinate, daca din contra este prea tare, se mai adaugǎ puţinǎ apǎ sau zeamǎ de lǎmaie);
– 5-6 cǎţei de usturoi pisaţi foarte bine cu ceva sare şi amestecaţi cu puţinǎ apǎ (dacǎ puneţi leurdǎ, nu mai puneţi şi usturoi);
– 1-2 linguri de ulei
– eu adaug si o lingura de zeama de lamaie + 1 lingura fulgi de drojdie de bere (parmezanul veganilor) + putina sare NEIODATA
Se poate servi pe pâine sau pe felii de roşii, castraveţi, gulie, morcovi, ţelinǎ, cu paste, ş.a.m.d. Eu folosesc cu mamaliguta, cu stevie sau urzici inabusite la abur.
Pofta buna!