Un fel de Tiramisu de ciocolată

Scris de Cristela  - 13 iunie 2022

Dacă aveți idei cum aș putea numi prăjitura asta, las comentariile deschise, scrieți-mi, vă rog.

Cristela GEORGESCU 2022 - Prajitura vegana cu ciocolata
Cristela GEORGESCU 2022 – Prajitura vegana cu ciocolata

Cele mai gustoase feluri de mâncare cu care am cucerit aplauzele publicului (vorba vine) au fost cele pregătite cu ce-am găsit prin cămară, țac-pac! Din nefericire unora nu le-am scris rețeta… inspirație de moment, unicate…

Prăjiturica asta a fost creată la fel, doar că am notat imediat, am simțit după inspirația cu care m-am apucat că o să iasă ceva de vis. Singura “constrângere” este să cumpărați marca de budincă și de cafea de lupin indicată, căci doar așa pot garanta gustul și aroma originală. Am încercat și cu alte mărci și nu e deloc aceeași poveste. Eu cumpăr toate ingredientele, mai puțin romul, de la crudsisanatos.bio și știți deja că articolele mele nu sunt advertoriale, rețeta nu e pretext de reclamă. Puteți cumpăra de oriunde vă este ușor, eu v-am dat scurtătura mea.

Ingrediente

1. Pișcoturi vegane fără zahăr (dar îndulcite cu curmale și cu struguri) din făină integrală. Puteți cumpăra fie 1-2 pungi de 150gr (), fie o cutie mare de 850gr, variantă mai economică ()
2. 2 pachete pudră de budincă ecologică de ciocolată, cu gust de extraciocolată, fără zahăr ()
3. Cafea ecologică prăjită de lupin ( Am descoperit-o anul trecut într-o vizită și de atunci o recomand tuturor celor care vor să renunțe la cafea sau să micșoreze doza zilnică. De ce? Pentru că în comparație cu multe alte produse care înlocuiesc cafeaua, asta impresionează prin spectrul său bogat și armonios de arome. Arată, miroase și are gust identic cu cafeaua măcinată. Este produsa din semințe de lupin dulce, care se numesc fasole de lup sau smochin și pot avea o mare varietate de culori. Gustul este însoțit de arome puternice prăjite și note nobile amare: o alternativă de cafea fără cofeină și o experiență gustativă complet nouă. Este un produs pur natural, care este fabricat la fața locului de către producătorul german Erdmann HAUSER. Boabele sunt prelucrate exclusiv în loturi mici în prăjitorul cu tambur. După prăjire, semințele sunt măcinate fin și ambalate ermetic. Pentru această rețetă modul de preparere poate fi clasic, la flitru de cafea sau pe foc. Dozare: în funcție de preferințele personale. Eu am folosit 3 lingurițe de cafea la 300ml apă.
4. Rom, 2-3 linguri (folosesc marca STROH, din Austria).
5. Nectar ecologic crud de agave () după gust, pentru a îndulci cafeaua în care se vor înmuia pișcoturile vegane
6. Orice fel de  lapte vegetal: 650ml. Eu folosesc lapte de orez, puteți încerca unul simplu (AICI) sau unul cu aromă de vanilie (AICI)
7. Zahar ecologic din flori de cocos () sau din curmale () pentru a îndulci crema. NU FOLOSIȚI ÎNDULCITOR LICHID LA CREMĂ!

Rețeta pas cu pas

1. Însiropați primul rând de pișcoturi (vezi detalii mai jos).
2. Transferați primul rând de pișcoturi în tava în care va sta prăjitura.
3. Puneți 1/2 din cantitea de cremă peste pișcoturi.
4. Însiropați al doilea rând de pișcoturi.
5. Transferați al doilea rând de pișcoturi în tava, peste stratul de cremă de la punctul 3.
6. Puneți deasupra restul de cremă.
7. Pentru decor sfărâmați un pișcot și presărați peste ultimul strat de cremă.
8. Dați la rece. Este perfectă a doua zi, dacă rezistați. De la rece, cu o cupă de sorbetto din frăguțe și banane congelate sau zmeură și banane congelate! Sunt sigură că și o cupă de înghețată de vanilie ar trece toată treaba într-o altă dimensiune…😂

Cristela GEORGESCU 2022 - Prajitura vegana cu ciocolata
Cristela GEORGESCU 2022 – Prajitura vegana cu ciocolata

SIROPUL PENTRU PIȘCOTURI. Pregătiți cafeaua de lupin pe foc sau la filtru: 3 lingurițe cafea la 300 ml apă. După ce dă în fiert, strecurați și amestecați cu rom și nectar de agave, după gust. Să fie dulce. Puneți într-un bol în care scufundați pișcoturile câte 2-3 secunde pe fiecare parte.

CREMA. Amestecați praful de pudding (2 pachete) cu 150 ml lapte vegetal și adăugați zahăr de cocos sau de curmale după gust. Turnați peste 500ml lapte vegetal care clocotește. Dați focul mic și mestecați continuu cu un tel până când compoziția devine vâscoasă, precum o cremă de ecler. Opriți focul, turnați peste pișcoturi, așa cum am descris la punctul 1.

Să-mi scrieți neapărat cum vi s-a părut! Și nu mă uitați cu numele, bine?

 

Articole interesante 

>