Pe blog un nou capitol – despre cancer

Scris de Cristela  - iulie 2, 2013

Motto: “Singura persoanǎ interesatǎ sǎ deveniţi sǎnǎtos, este numai propria dumneavoastrǎ persoanǎ!” (Dr. med. Johann Georg Schitzer)

Nu e o intamplare ca am ajuns sa fac un capitol separat pe blog despre cancer. E chiar dovada insasi a faptului ca afirmatiile despre subiect fac parte din realitate. Stiu ca titlul nu e atractiv. Pentru ca e confruntant. Cam asa e tot ce face parte din realitate. Mai stiu ca ne-am dori sa traim intr-un fel de Disneyland perpetuu, dar viata e plina de momente si situatii confruntante. Tot ce e confruntant e neplacut pentru ca ne scoate din zona calduta de confort si scuze, ne face adeseori pe noi adultii sa vedem acele lucruri care nu ne plac la noi, sa ne mascam fricile cu pretinderi si lipsa de autenticitate. Mai simplu zis, cand suntem confruntati cu lucruri care nu ne plac, ne comportam ca niste copii prinsi asupra faptului si care pretind ca nu s-a intamplat nimic semnificativ, in timp ce in realitate a avut loc o adevarata  catastrofa. Cunoasteti desigur ca adevarul doare, dar elibereaza. Asa e de fapt cu orice incercare acceptata fara murmur: e mantuitoare.

Tocmai am terminat de citit:

Autorul, medicul Neal Barnard, pe care l-am avut profesor invitat atat la Universitatea Cornell, cat si la Institute for Integrative Nutrition este pentru mine o inspiratie permanenta in privinta activismului pentru etica, cercetare, educatie si dieta vegana la orice varsta.

Sunt membru in organizatia al carei presedinte este, Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) si am posibilitatea sa urmaresc indeaproape initiativa Project Cancer (care promoveaza cum sa prevenim si sa scapam de acesta printr-o mai buna intelegere a cauzelor, in special legatura dintre nutritie si cancer si in cadrul caruia a aparut si cartea de mai sus). Ma pregatesc pentru admitere in cadrul unui alt program urias pentru care PCRM a fost laureat, program conceput de medici si dieteticieni si prin care se sustin pentru publicul interesat prelegeri despre cancer, diabet, mentinerea greutatii si/sau copii, din perspectiva efectelor salvatoare ale mancatului sanatos.

***

In copilarie si adolescenta am auzit cuvantul “cancer” de doar doua ori. Apoi, de la terminarea facultatii pana la 30 de ani l-am auzit mai des, insa doar de cateva ori. Era o boala rara, cu deznodamant prestabilit, iar lumea se ingrozea sa ii pronunte numele.

Nici azi lucrurile nu s-au schimbat dintr-un anumit punct de vedere: in continuare lumea șovăie sa rosteasca numele bolii, inclusiv unii medicii se tem sa pronunte direct diagnosticul in fata pacientilor (asa am patit si noi cu scumpa mea mama). Din celalalt punct de vedere insa, al frecventei cazurilor de cancer, lucrurile stau exact pe dos: a ajuns o boala epidemica. Si asta in ciuda informatiilor care ne permit sa schimbam atat de multe, inclusiv deznodamantul.

Pe masura ce devenim mai constienti, devenim si mult mai liberi.

Oameni buni si dragi, inainte de a mai cadea victima crezului ca efortul de constientizare asupra autenticelor interese ale industriei farmaceutice, cosmeceutice, alimentare si de aparatura medicala nu e decat o ieftina Teorie a Conspiratiei, considerati ca nu stiti mai nimic din Teoria Profiturilor. Punct.

Avem dreptul sa nu stim si mai ales sa nu stim ca nu stim. Dar avem datoria de a ne auto-educa. Nu numai copiii nostri trebuie sa creasca sanatos, dar mai ales noi, ca parinti avem datoria de a ne pastra sanatatea pentru a-i creste si sprijini. Copiii sanatosi au nevoie de parinti si mai sanatosi. E ca la instructajul care se face in avion pentru situatiile de depresurizare a cabinei. Primii care trebuie sa isi puna masca si sa se salveze sunt adultii, ca sa poata apoi sa ii salveze pe copii.

Cine a citit (cel putin) ultima carte a Dr. Colin Campbell, Whole, intelege de ce scriu cele de mai sus. La 79 de ani, Dr. Campbell se hotaraste sa dezvaluie cine conduce cu adevarat “sistemul” si lumea in care traim. Cu exemple concrete si curajoase, la care a participat personal, demonstreaza cine, de ce si cum ne vrea bolnavi, in timp ce ne serveste pe tava cu o putere subtila, aproape imperceptibila si greu (dar nu imposibil) de demonstrat iluzia ca ne hranim sanatos. Desi cunosteam de la cursurile sale parte dintre aceste exemple, marturisesc ca m-am simtit dezarmata citind acum o carte care ataca problema in cele mai intime detalii.

Batranetea si boala intr-o societate obsedata de tinerete.

Apropos de paradigmele legate de boala, inca una indusa de sistem prin acelasi tip marketing agresiv al industriilor mai sus amintite este ca boala tine de batranete si ca odata cu inaintarea in varsta, e normal sa ne imbolnavim si sa devenim clienti fideli ai farmaciilor, spitalelor, companiilor de asigurari de sanatate, etc.

Varsta are legatura cu numarul anilor, nu cu boala. Ideal este adoptam un stil de viata care sa ne permita sa traim mult si bine si cand ajungem la ultima statie de pe aceasta lume sa coboram cat mai repede. Adica sa comprimam cat mai mult perioada in care suntem bolnavi, inclusiv si mai ales in ultima parte a vietii.

Medicina alopata sustine:

“… de fapt nu au crescut atât de mult cazurile de cancer, ci datorită metodelor moderne de diagnosticare și a reducerii bolilor infecțioase printr-o igienă mai bună, tot mai mulți oameni ating o vârstă înaintată, vârstă la care cancerul se manifestă pur și simplu mai des. Însă adevărul este, că această explicație a multiplicării cazurilor de cancer de aproape 10 ori în comparație cu 1900, nu poate fi în niciun caz sintetizată așa de simplist, în condițiile în care nu oamenii în vârstă, ci în cele mai multe dintre cazuri, oamenii în floarea vârstei sunt atinși de cancer – iar în ultimul tip se constată tendința îngrijorătoare, că tot mai mulți tineri și chiar copii se îmbolnăvesc tot mai des de cancer.” (Mimi Walter, Problema cancerului astǎzi – o abordare de bun-simt,  feb. 2012)

Medicina naturală are din fericire o altă părere:

niciodată nu există numai o singură cauză a apariției cancerului, cancerul apare ca urmare a însumării mai multor factori nocivi pentru organism, iar aceste noxe, își măresc intensitatea și amploarea de la generație la generație! Tot în medicina naturală se susține: cancerul este o boală metabolică, care trebuie tratată ca o boală a întregului organism și nu ca o îmbolnăvire locală a unui anumit organ! Nu numai tumoarea este cancerul. Doar înlǎturarea prin operaţie a tumorii nu stopeaza CAUZELE care au dus la apariţia ei – de aceea şi apar, în cele mai multe dintre cazuri, recidivele!” (Mimi Walter, Problema cancerului astǎzi – o abordare de bun-simt,  feb. 2012)

Ma revolta ca boala asta secera fara mila copiii de la varste neimaginat de fragede, ma revolta ca produce un tsunami de suferinta, ma revolta ca nu avem inca taria si unitatea sa o infruntam cum se cuvine. Nu cred ca mai e vreo familie care sa fi scapat fara victime si e evident ca pretutindeni latul se strange. Mai zic unii ca am ton certaret cand scriu. Se prea poate! Am invatat in anii astia in care viata nu s-a sfiit sa ma puna la incercare ca pentru a fi tenace nu-i suficient sa fii dragut, trebuie sa te si superi, sa te revolti, inclusiv pe tine.

Un nou capitol la pagina Cuprins.

Am adunat de pe blog articolele care fac referire la cancer intr-un nou capitol al paginii Cuprins, la care voi face permanent completari si adaugiri. Le gasiti aici: Lecturi de bun simt despre cancer.

M-a impulsionat sa fac asta si un articol mai vechi al inteleptei si priceputei Mimi Walter, membru activ al Aliantiei pentru Sanatate din Germania si autor a numeroase articole despre medicina naturala, alimentatia adecvata fiintei umane si posibilitatile de redobandire a sanatatii pe cale naturala. O adevarat sora de suflet pentru familia noastra, Mimi este una dintre persoanele de la care am invatat si invatam continuu la toate capitolele vietii, nu doar sanatate si alimentatie.

Lansez invitatia la lectura integrala a articolului Problema cancerului azi – o abordare de bun simt prevalandu-ma de cuvintele unui medic si om deosebit, asa cum au fost ele culese chiar de autoare: De fapt, orice om cu scaun la cap, ar trebui să-și dea seama, că dacă într-adevăr medicina alopată ar avea cea mai vagă idee de cum se poate combate eficient cancerul, nu s-ar fi ajuns, de exemplu în Germania, în ciuda unui sistem medical foarte bine pus la punct, la situația actuală, în care cca.33% din decesele din această țară sunt cauzate de cancer!

În 1900 murea fiecare al 30-lea german de cancer, în 1910 fiecare al 18-lea, 1920 fiecare al 15-lea, 1930 fiecare al 8-lea, 1950 fiecare al 6-lea, iar în 1960 deja fiecare al 5-lea german cădea victimă cancerului! Astăzi este practic fiecare al treilea cetățean german lovit de cancer, tendință în creștere!” (Dr. Bruker – Der Gesundheitberater 3/2010).

"Profesorul interior" sau cui ne incredintam copiii?

Articole interesante 

>