Ba le fac, ba le desfac: scap de supa de dovleac?

Scris de Cristela  - 4 octombrie 2016

Se apropie Sarbatoarea Toamnei in Austria, scolile si gradinitele incep un maraton culinar a carui vedeta este an de an … dovleacul, adica bostanul. Peste tot se pregatesc si se vand prajituri, prajiturici, prajiturele, supe si supite, sosuri si sosulete, marmelade si dulceturi cu bostan, cum altfel?

Dovleac Hokkaido. Foto Credits: Angelika ANTL
Dovleac Hokkaido. Foto Credits: Angelika ANTL

Cand ne-am mutat aici, zic sa intru si eu in trend, asa ca am incercat niste briose cu dovleac – bune, nu zic – si cam atat. In fiecare an cei 2P ma roaga sa incerc sa le fac supa crema de bostan si eu nu stiu cum sa fug de ea. Daca nu ma inspira ceva, nu gatesc si pace, ca iese catastrofa, transmit toata ne-placerea mea mancarii si asta se simte. Iar ideea de bostan cu gust sarat nu ma anima. Am avut doar experienta bostanului in varianta dulce (placinta sau copt cu zahar!) si nici nu mi-a trebuit mult sa-mi inradacinez prejudecata ca bostanul e bun doar dulce.

Da’ cum schimbarea inseamna viata si viata inseamna schimbare, iaca au sosit si profesorii cand elevul a fost pregatit: cei 2P, Pavel si Petru. Sa vedeti.

Drumul spre scoala copiilor trece pe langa un camp de bostani, unde un domn cu zambet larg, barba de spiridus, fata de bonom si ultimul răcnet de motocicleta Harley Davidson 🙂 , vinde la adapostul unui cort peste 10 soiuri de bostani.

Foto Credits: Weyeneth Kuerbis
Foto Credits: Weyeneth Kuerbis

“Maaaaaama…, cand ne faci prajitura aia a ta cu dovleac?”, “Maaama, mai bine supa! Supa, supa, da, supa, te roooog, ca am mancat 4 portii odata, cand eram la gradinita…” asta aud in fiecare  zi de cand si-a deschis omul ”taraba” si trecem pe langa el.

Ieri am franat – de dragul copiilor – hotarata sa descopar si eu apa calda, noh! Am cumparat cu curaj doi bostani mititei Hokkaido (se mananca cu tot cu coaja). M-am gandit ca daca o fi sa dau vreun rateu cu primul, sa-mi ramana celalalt pentru alta incercare si sa nu plang a risipa. La capitolul experimente in bucatarie sunt mereu blanda, rabdatoare si ingaduitoare cu mine, sa stiti.

Vin acasa hotarata sa fac supa de dovleac si briosele – dramatically improved version. Dar mai intai supa. Pornesc de la o reteta Jamie Oliver, cu gandul ca o sa o dreg eu cumva acolo unde nu-mi place cum caleste el ceapa si legumele in ulei incins.

Zis si facut. Pun rotunjorul pe masa, alung din minte scepticismul si toate ambitiile din relatia mea cu el 🙂 , imi pun muzica vindecatoare pe care o cant impreuna cu Lex van Someren (ascultati demo AICI), aprind un betisor de lemn de trandafir, ma regrupez in inima, ma-nchin si … pe el, copii!

Cuprind bostanul cu hotarâre, ii declar iubire, il tai felii si-i curat semintele in timp ce-i cant. 🙂

Pun feliile in tava, picur pe fiecare dintre ele cu ajutorul unei pipete 2-3 picaturi de ulei de masline si presar peste,  repede pana nu ma razgandesc, un amestec din: 1 lingurita pulbere de coriandru, 1/2 lingurita sare grunjoasa neiodata (de ce neiodata?), un varf (sau mai mult, daca va place foarte iute) de chilli (boia iute sau cayenne) si un varf de piper macinat. Opțional am adăugat și un vârf de pulbere de usturoi deshidratat (doar un vârf, am zis, nu o căpățână, vă rog să vă abțineți, care vă știți mai mioritici cu usturoiul! 🙂 ).

Hai alinirea si la cuptor, la 170 de grade, sa zic vreo ora?…, pana se caramelizeaza pe margini si se inmoaie precum un cartof copt.

@ Cristela GEORGESCU, 2016
@ Cristela GEORGESCU, 2016

Ca sa fiu sigura ca am si o varianta de rezerva la pranz, am pus la cuptor, in acelasi timp cu dovleacul, un pilaf Simplu (pregatirea 5 minute), incadrat de toti cei trei baieti la categoria ”Mananci si plangi” (de placere, evident!). 🙂

@ Cristela GEORGESCU, 2016
@ Cristela GEORGESCU, 2016

Scot bostanul, il las sa se racoreasca putin si picur cu rabdare pe fiecare felie, cativa stropi de ulei de masline presat la rece (folosesc o sticla cu pipeta).

Booon, acum … cenzura! Gust prima, inainte sa purced cu supa: ”Daca nu-mi face cinste, il arunc far’ sa suflu o vorbulita si ma prezint la inaintare doar cu pilaful”, zic in sinea mea. Musc putin, dintr-un colt. Mestec atent, cu ochii inchisi. Mai musc putin. Inca putin. Mestec si savurez, cu privirea pierduta in zare… Musc zdravan, infulec felia, ca nu mai rezist! Inchid ochii si tip de bucurie, topaind de pe un picior pe altul: “Ah, voi, Ceruri, ah, voi ingeri, ah, Tu, Doamne, de ce e fiinta umana asa fixista si n-are incredere in intuitia Divina? Baieti, veniti repede sa va dau ceva bun, bun, bun!”. Fac repede si-o poza cu telefonul, cat mai am la ce.

@ Cristela GEORGESCU, 2016
@ Cristela GEORGESCU, 2016

Dovleacului asta asa i-a fost scris: sa o duca pana la jumatatea retetei, deh! S-a zis cu supa (iar!), dar n-a fost nimeni dezamagit. Mai ales ca in drum spre scoala, azi dimineata, l-am cumparat pe regele bostanilor Hokkaido, sa ne-ajunga pentru un bis, dar si pentru supa crema.

@ Cristela GEORGESCU, 2016
@ Cristela GEORGESCU, 2016
Later edit 2018: Am riscat anul ăsta ceva exotic. Că mi-era poftă. De ceva exotic, nu de risc! 🙂 A fost o decizie spontană. Habar n-am cum se face curry, dar așa mi-am imaginat eu că ar ieși ceva care nu poate fi refuzat. De câte ori pornesc relaxată un experiment culinar, gata să fac haz de mine dacă se dovește a fi un rateu și hotărîtă să nu mă descurajez, iese ceva divin. Singurul neajuns e că în frenezia creației, nu notez. Pun ce-mi vine la mână și la inimă, dar nu notez. Acum sper că am reținut bine, pentru că totul a fost în premieră. Am făcut orez la abur și separat, am pregătit la blender sosul curry: 2 linguri de nuci caju rehidratat, 1/2 ceapă mică, 1/4 cățel mic de usturoi, sare neiodată, 1 lingurită curry, 1/2 lingurită turmeric, 1/2 cm rădăcină de ghimbir proaspăt, 100-150 ml apă și 2-3 pic suc lime (limetă, lămâie verde). Am crescut în ochii băieților când am pus orezul ăsta și curry lângă dovleacul copt. ”Mama ești Naturtalent”. Ași! Sunt doar un om care a ales să permită energiei femine creative să se manifeste fără frică de eșec. Am priceput că nu există succes fără s-o dai în bară. 🙂 – ce pas uriaș spre Libertate! Și-am mai obervat ceva – că iubirea TRECE prin stomac. Altfel spui, dacă nu pui iubire, se simte în stomac! 🙂 Curry, ne-curry, iubirea, veselia și entuziasmul au setat tonul mesei împreună. Ceea ce vă dorim tuturor! 🙂

 

Supa crema de dovleac


Daca nu puneti chilli, piper si sare, puteti folosi supa in meniul bebelusului in primele luni de diversificare a alimentației bebelușilor.
Vezi mai multe sugestii despre ordinea introducerii alimentelor
în cartea mea Diversificarea pur și simplu, cu prefață de dr. Sorina Soescu.
@ Cristela GEORGESCU 2016
@ Cristela GEORGESCU 2016

In timp ce dovleacul se coace asa cum am descris mai sus, toc marunt o ceapa uriasa, sau doua verisoare mai mici, 1/2 morcov si 1/2  telina mica (sau o tulpina verde de telina) si le calesc in apa, apoi le inabus cu capacul pus, timp de 15 min min, la foc foarte mic mic.

Pun urmatoarele intr-o oala mare, ca sa am loc sa ma misc cu blenderul/mixerul vertical, deci nu cel cu cupa, ci cel in forma de bâtă 🙂 :
– 10 felii bostan Hokkaido
– 1 litru supa clara de zarzavat (sau apa). Rețeta supei clare o gasiti pe site sau in cartea Simplu 2. Puteti pune si mai mult lichid, depinde cat de cremoasa sau de zemoasa va place.
– legumele inabusite
– o jumatate de morcov crud si o jumatate de felie telina cruda (am invatat de la Ing. Valeriu Popa sa pun intotdeauna crude jumatate din legumele pe care am nevoie sa le folosesc la supa crema).
– adaug o jumatate de lingurita de pulbere de coriandru, sare dupa gust si inca putin chilli. Asa am SIMTIT eu ieri. Voi faceti fix cum va dicteaza sufletul vostru, nu cum va indic eu. M-am indragostit de coriandru si de ardei iute, na, ce sa fac? 🙂 Am patit la fel cu ghimbirul si turmericul, prietenii suprarenalelor, ajunsesem asta vara sa pun ghimbir si turmeric in orice, de la dulce la sarat, de la crud, la gatit. Despre turmeric am scris si in cartea Simplu 2, el completeaza excelent supa clara mineralizanta, detoxifianta, imunizanta si cine stie cate alte calitati o mai avea, dar nu le stim noi? 🙂

Am facut ieri supa crea de dovleac si a avut succes nebanuit, am facut si azi un bis la cererea admiratorilor, maine mai fac o portie. Apăi să le-ajungă dară!… Si cand v-o fi pofta si nu aveti dovleac, inlocuiti-l cu cartofi si-o sa ma pomeniti.

Pofta bună împreună și sus să avem inimile,

Ce-ai facut azi la școală? Pauze

Articole interesante 

>