Cancerul de sân și lactatele (studiu februarie 2020)

Scris de Cristela  - 26 februarie 2020

Acest articol este scris din dragoste de viață, nu din frică de moarte.

Publicația medicală International Journal of Epidemiology a publicat pe 25 februarie 2020 un nou studiu științific finanțat de Institutul Național al Cancerului, Instutul Național de Sănătate și Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului din SUA, conform căruia laptele de vacă poate crește riscul de cancer mamar. (Buletin infomativ PCRM, Breaking Medical News din 26 februarie 2020, vezi referințe).

Recent în SUA au fost date noi directive de sănătate națională, care prevăd creșterea consumului de lactate. Cunoașteți deja jocurile de culise pentru astfel de decizii.

Înțelegeți de ce tot apar zilele astea în reviste medicale prestigioase, rezultate ale unor studii recente (2020) făcute de comunitatea științifică, despre consumul crescut de lactate și impactul asupra sănătății. În lume ESTE DEJA consum crescut (nu doar de lactate), că societatea modernă a trecut demult granița fină dintre lăcomie și abundentă.

”Aportul crescut de lapte de vacă este asociat cu un risc crescut de cancer mamar. Cercetătorii au urmărit 52,795 de femei care au fost parte a cohortei celui de al doilea studiu Adventist Health Study și au descoperit că femeile care au consumat un sfert sau o treime de cană de lapte de vacă pe zi au avut un risc de cancer la sân cu 30% mai mare. O cană pe zi a crescut riscul cu 50%, două-trei căni pe zi cu 80%. Autorii sugerează prudență față de recomandările actuale ale guvernului SUA, de a consuma trei pahare de lapte pe zi.”

La studiul publicat acum câteva zile pe aceeași temă a lactatelor, mi-a fost atrasă atenția că în studiu scrie consumul crescut (eng. increased). 🙂 Desigur, asta am și tradus, asta am și scris. Dar nouă ne place să negociem cu negrul pe alb și eu înțeleg foarte bine. Exact așa mă comportam și eu până mi-a rânjit hâd în față verdictul medicilor și aveam doar 34 de ani.

Consum crescut am tradus. Doar că ideea noastră de consum crescut e de la 2 căni în sus, iar a cercetătorilor de la 1/3 de cană în sus, iar a corpului nostru de la o înghițitură în sus. Și nu uitați că produsele lactate tot din lapte se obțin. 🙂 Brânzeturile sunt chiar mai concentrate. La parmezan mi-a povestit un fermier italian că folosește de 6 ori mai mult lapte de vacă decât la brânză.

De câte ori primesc rugămintea de a sprijini pe cineva cu informație pentru sănătate și e nevoie să atenționez asupra prudenței legată de consumul de lactate (cel puțin de vacă), primesc invariabil următoarele răspunsuri, care au făcut parte și din repertoriul meu până la 34 de ani: ”Oh, dar eu nu mănânc oricum multe lactate!…”, ”Mie oricum nu-mi place laptele de vacă, doar brânză, cașcaval sau unt mai mănânc din când în când.”

Vă iubesc și iubesc viața, de aia tot scriu. În rest, voi procedați cum simțiți că vă spune inima și corpul.

Pe aceeși temă am publicat noutăți din cercetarea medicală despre:
1. Consumul de lactate de vacă la copii AICI
2. De ce suntem obsedați de brânză AICI
3. Despre agenții patogeni din lacatate AICI
și în rest… dați o căutare pe site după cuvântul ”lactate” și aveți lectură gratuită pentru câteva seri.

Articole interesante 

>