Ce stim despre soia? Carnea pamantului…

Numar afisari: 6.136

…sau carnea fara oase, asa descriu japonezii  – unul dintre cele mai educate popoare – soia.

Inainte de a mai scrie orice altceva vreau sa spun ca nu mi-am propus sa va conving sa treceti la soia, nici nu ii blamez pe cei care nu o folosesc, nu vor sa incerce, nu intentioneaza sa foloseasca si nici pe cei care consuma lapte, lactate sau orice alta proteina animala. Este o chestiune firesc crestineasca si in acord cu Sfanta Scriptura sa ne respectam reciproc optiunile si experientele. Scopul meu este de a aduce la cunostinta beneficiile unor principii alimentare si alimente asupra sanatatii familiei mele, mai cu seama a copiilor.

Cititi si articolul Dileme despre soia, care include si experientele actualizate 2014, 2015.

In ceea ce priveste soia, sunt sigura ca multi aveti un fior de sila cand auziti. Nu e de mirare, dupa exeperienta anilor ’80, cand din resturi de carne, soia furajera si aditivi chimici s-a obtinut “celebrul” salam cu soia, devenit dealtfel si un fel de standard social si simbol al perioadei dictaturii.  Mai ales din acest motiv, soia a fost considerata de catre romani ca fiind ceva negativ, ba chiar s-au nascut legende despre presupusele sale efecte negative (imi amintesc ca inainte de a fi insarcinata cu Pavel, o persoana apropiata se straduia sa ma convinga sa renuntam la soia, pentru ca “a dat la TV ca provoaca infertilitate”), dovedite ulterior a fi nefondate si neadevarate.

Personal, pana acum 7 ani eram INGRETOSATA doar la auzul numelui, ba mai rau chiar, ii desconsideram pe cei care consumau soia si produse din soia (“niste scarbosenii”, asa le calificasem!), considerandu-i zgarciti si lipsiti de rafinament. Cata orbire si cat necaz produce intr-un om pacatos, mandria? De aceea spun ca acum 7 ani am primit a doua sansa la viata sanatoasa fizic si spiritual.

Sunt si alte motive pentru care oamenii resping soia si nu ma surprinde, au dreptate. Gustul, de exemplu. Multe cunostinte mi-au spus ca au cumparat branza tofu, cremwursti de soia sau chiftelute, pateu sau lapte cu arome, etc si ca “nu au gust bun”. Cred, si eu am cumparat la inceput si nici mie nu mi-au placut produsele din comert, insa nu e din cauza bietei plante, ci din cauza aditivilor. Pentru ca vreau sa stiu ce mancam si pentru ca imi place sa fie proaspat si gustos, prepar in casa totul: lapte, branza tofu, maioneza, unt, pateu, droburi si alte bunatati. Pot spune cu mana pe inima ca au un gust RADICAL DIFERIT de cel al produselor din comert.

Am vazut pe o cutie de pateu vegetal din soia, la ingrediente, “carmin”! Pai imi amintesc ca inainte de ’89 (poate chiar si acum) din acest praf colorant rosu, se facea o celebra solutie cu ne dadeam la baza unghiilor, dupa taierea cuticulei (alt obicei complet nesanatos!), la manichiura. Si acum ajungem sa il mancam si dam vina pe soia ca nu are gust bun. Eu dau culoare pateului de soia cu boia dulce.

Tot din experienta personala pot da asigurari ca produsele obtinute din soia au marele avantaj ca nu au gust si miros, asa incat gustul final sta in maestria fiecaruia dintre noi in a combina condimentele. (Am devorat cu placere ani de zile celebrii mititei, fara sa ma intereseze ce ajunge in sarmanul stomac. Chiar am citit ca daca am avea un hublou la stomac, ca la masina de spalat, ca sa putem vedea ce se intampla cu ceea ce introducem in gura, am renunta pe loc la multe dintre obiceiurile alimentare.

Am gustat primii mei mici vegetarieni acum 7 ani – identici ca gust cu cei din carne – la dr. Doru Laza, in timpul orelor de educatie culinara la care am participat. Atunci am avut aproape revelatia ca de fapt gustul este dat in principal de mirodenii si condimente, nu de aliment in sine. Si m-am mobilizat sa pregatesc in casa, totul).

Inainte de a trece la retete pentru produsele din soia (o sa fac de fapt o categorie speciala pentru retete), mai fac 2 consideratii:

1. Alimentatia unilaterala in mod evident nu conduce la dezvoltare sanatoasa. Daca va hotarati la dieta vegetariana sau la soia ca inlocuitor de carne, atunci aceasta trebuie sa isi gaseasca locul in cadrul unei alimentatii diversificate, echilibrate, cat mai ‘colorate’, bine proportionata intre hrana vie (crudivora) si hrana preparata termic. Predominant ar trebui sa fie hrana vie.

2. Gustul nu este o preferinta cu care ne nastem, ci este rodul unui obicei. In sprijinul acestei afirmatii aduc urmatorul exemplu – gustul de tutun nu place multora atunci cand il experimenteaza pentru prima data. Ca orice obicei si gustul se educa sub efectul insistentei si al timpului. Acest argument este primul care ar trebui sa ne incurajeze sa oferim copiilor nostri lucrurile sanatoase pe care poate suntem tentati sa nu le oferim, crezand ca nu le plac (daca noua nu ne plac). Pana la 3 ani, copiii nu au nici pretentii, nici dorinte. Noi, parintii, le formam. Inclusiv gustul si preferinta pentru anumite alimente, fie ele nocive sau sanatoase.

Am invatat in orele de de educatie medicala ale Dr. Doru Laza (v-am spus ca prin dumnealui Dumnezeu a intermediat salvarea mea, asa incat am sorbit fiecare cuvant si am primit acordul sa il impartasesc prin experienta personala mai departe) multe dintre lucrurile pe care le povestesc aici. Inchei cu unul dintre ele, care aproape m-a socat:

1/2 kg soia boabe = 1 kg carne porc = 30 oua

Numar afisari: 6.136

Distribuie:
  1. Buna ziua ! Am aflat de website-ul dvs de la o prietena interesata mult mai mult de nutritie decat mine insa si eu incerc sa ma …….initiez !!!!
    Intrebarea mea este : laptele de soia dintr-o cutie desfacuta ( aprox 10 -12 ore ) si nepastrata la rece se altereaza ?

    Cu stima,
    Simona

    1. Simona,

      De obicei fiecare aliment are inscris de catre producator pe eticheta, conditiile de pastrare. Cel mai bun sfat pe care ti-l pot da este sa respecti aceste conditii.

      Te mai astept si mult curaj in demersul pe care l-ai inceput, MERITA! Am citit recent o afirmatie atribuita lui Bruce Lee, referitoare la succes: Nu e suficient sa cunosti, trebuie sa si aplici (ceea ce ai aflat). Nu e suficient sa vrei, trebuie sa si faci.

      Cu drag, cristela

  2. Pingback miercuri, 12.01.2011
  3. Buna ziua,

    Imi puteti spune daca dr Laza profeseaza in prezent undeva? Sotul meu are mari probleme de sanatate si as apela la dumenalui.

    Multumesc

  4. Ai experimentat si tu reteta de mititei vegetarieni? Ca mi-ai facut o pooofta :). Cred ca multi ar aprecia daca ai posta o astfel de reteta :).

    1. Sinceritate inainte de popularitate: NU. Am asistat la lectia de gatit, am vazut cum se fac pas cu pas si i-am gustat, dar nu i-am facut acasa dintr-un motiv banal si hilar: nu am masina de tocat si tot aman sa cumpar una, ca mi se pare prea mare inghesuiala in bucatarie:)) Din acelasi motiv aman si deshidratorul. Dar am auzit ca au aparut unele micute si poate fac si pasul asta 🙂

      Mi-am notat, voi posta reteta sapt viitoare. Mi s-a facut si mie pofta, na! 🙂

  5. Abia astept :). Dar nu se poate face la robot? Intreb si eu…ca desi am masina de tocat la robot mi-e greu s-o folosesc 😀 si cu siguranta robotul poate face treaba buna, iar pt. modelare cred ca se face si manual. Cat despre deshidrator, te rog da de veste daca gasesti unul mai micut (eventual si mai ieftin…hihi…ca excaliburu’ are niste preturi…)ca si eu am aceeasi problema a spatiului. Te pup, Simona

    1. Simo, de putut se poate, insa nu cred ca ies bine. Adica la robot ii face pasta, pateu, crema. La masina de tocat ies mai bucatele, mai legati, exact ca micii. Ai prins tu ideea, ca nu nu stiu cum sa ma exprim exact – oricum, e chestie de consistenta. Dac vrei, poti incerca, ne bucura un feedback despre ceva nou 🙂 Cu deshidratoarele am vazut niste site-uri, sunt unele la 1/5 di pretul lui nenea Excalibur, dar am auzit ca sunt cam ‘tepoase’, adica atata dai, atata face.

      Excalibur am gasit de mai multe feluri (si preturi) aici http://www.beorganic.ro/categories.php?category=Aparatura-bucatarie-%7B47%7D-bar/Deshidratoare

      Alte deshidratoare mai ieftine (dar, repet nu stiu daca sunt rezistente si mai ales daca fac treaba buna, adica daca au termostat, daca nu trec peste 40 grade, etc) de aici:
      http://www.tvproducts.ro/uscator-de-fructe.html. Am mai citit parca despre el ca se gasete pe la Auchan, dar eu am oroare de supermarketuri, nu mai rezist psihic la furia de shopping permanenta de acolo.

      Te pup

    2. Buna Cristela,
      crezi ca Excaliburul aparut acum din tavi de inox e mai safe,caci e diferenta de pret cam mare intre cele doua tipuri-intre cel din plastic,despre care ei spun ca e safe si cel din inox..pana la urma,tu ce model ti ai achizitionat?Domnul cu voi,cu toti!

    3. Draga Raluca,

      Multumesc de intrebare. Am Excaliburul cu tavi de plastic. Nu stiu ce fel de plastic foloseau, dar nu cred ca este o problema, pentru ca oricum pe tavile acelea (care de fapt erau niste plase) am pus mereu o hartie cerata, speciala si nu l-am folosit la peste 42 de grade.

      Oricum Excaliburul este o investitie care merita doar daca il folosesti intens. Pentru mici cantitati, cand si cand, mi se pare un moft.

      Cu drag

    4. sarumana pt raspuns..hartia cerata speciala ti ai achizitionat o tu din alta parte sau tot de la ei?..ei zic ceva de un material de silicon,paraflexx..nu stiu cat sunt de bune…nu stiu daca ti ai luat asa ceva de la ei..sper sa l folosesc cat de mult,caci baiatul meu I au iesit multe intolerante,trebuie sa faca un regim de eliminare pentru ceva timp,fara gluten,fara drojdie,fara cateva nuci etc (sper sa si revina ,ma gandesc ca sistemul lor digestive e fragil acum) si am incercat niste painici facute la deshidrator si mi au placut mult…Domnul sa va ocroteasca si sa va binecuvante cu ani vesnici!

    5. Da, asta e paraflexx, e destul de scumpa, vreo 5 sau 9 euro bucata parca. Cu drag

    6. Buna Cristela,
      poate ne dai cateva retete pentru deshidrator.Sarumana!Domnul sa va dea sanatate!

    7. Draga Raluca, eu folosesc rar deshidratorul – acum il consider o investitie care nu merita, un moft, daca vrei – si mai ales pentru a usca fructe si rosii. Din fructe imi place sa fac diferite “fainuri” macinate care mai mare, care mai mic macinate. Copiilor le fac “piele de fructe” si “clatite” la el. CAm atat. Pe internet gasesti nenumarate retete la deshidrator … AM facut si niste biscuiti cu cereale, nuci si fructe uscate, dar acum sunt pentru noi o mancare prea complexa si am renuntat la ei.

      Cu drag,

      cristela

    8. gata, am postat reteta! te pup, cu drag.

  6. Buna seara,Cristela!Cumpar pt baietelul meu de 28 de luni,cremwusti de soia de la Naturalia ..as vrea sa stiu parerea d voastra in legatura cu aceste produse..sunt ok? nu sunt?:)Astept raspunsul d voastra..va multumesc mult si felicitari pt ceea ce faceti!!

    1. Draga Anamaria,

      Baietelul tau e cam de seama lui Pavelas … Sa fiti sanatosi!
      Ma bucur enorm ca m-ai intrebat asta. Intotdeauna am recomandat sa evitati produsele prelucrate industrial, mai ales cele din soia. Indiferent ca sunt bio sau nu, indiferent ca nu sunt modificate genetic, indiferent ce scrie pe ele, evita-le. Niciodata sa nu mai cumperi. In afara ca nu putem fi siguri de provenienta boabeler, nu stim nici cum sunt pregatite aceste produse, iar la leguminoase modul de pregatire (cu inmuiere, fermentare) este esential! Citeste aici sa intelegi de ce.

      Asadar, daca nu poti pregati tu in casa soia, din boabe cumparate de la o sursa de incredere, nemodificate genetic, mai bine renunta la ea. Nu exista nutrient in soia pe care sa nu il gasesti si in alte plante. Fara grija.

      Cu drag

  7. Va multumesc pt raspuns,cu siguranta nu-i voi mai cumpara:)

  8. Buna seara Cristela,

    Sunt mama de 2 baieti (4 ani si jumatate si 1 an si jumatate) si pana acum cateva zile credeam ca in principiu (cu exceptia faptului ca nu mancam suficiente legume crude) ne hranim (bio) si traim sanatos. Eram chiar mandra de mine si de hotaririle mele si uneori cand ma uitam la ce consuma alte familii si vedeam ce alegeri proaste fac ma gandeam ca ori sunt eu prea obsedata de ce mancam ori trebuie sa las stacheta mai jos. In ultimul timp insa prea multe persoane din jurul meu mor de cancer si nu pot sa nu ma gandesc ca sunt direct responsabila de sanatatea familiei mele. Trebuie sa recunosc ca de mai multe ori mi-a trecut prin cap sa ader la stilul vegan dar nu am avut suficient timp sa ma informez corect si am amanat pentru ca mi se parea prea complicat.
    Odata cu gasirea “TA” am hotarat sa fac schimbari ca sa ajung intr-adevar sa fiu sigura ca fac alegeri corecte. Pentru acest lucru sunt fericita ca exista oameni ca tine, care nu urmeaza orbeste turma. Iti multumesc!
    Pentru ca familia mea este consumatoare de carne, oua si lactate nu cred ca voi putea sa renunt la acestea brusc asa ca m-am hotarat sa le fac treptat. Saptamana aceasta am marit volumul de alimente raw la 60%. Am consumat carne de curcan si oua 1 singura data. Lactate insa (branza de capra La Colline, iaurt simplu bio si cascaval ecologic consumam de 3 ori pe saptamana) Trebuie insa pe masura renuntarii sa si invatz retete noi vegane asa ca nu e usor. De multe ori imi lipseste timpul si nu am la indemana produsele respective dar imi iau notite si imi fac planuri.
    Ceea ce mi-am propus in urmatoarea perioada este sa opresc laptele praf din alimentatia celui mic si a laptelui de vaca din alimentatia celui mare. Pe amandoi i-am hranit exclusiv la san pana la 1 an si apoi treptat am mers pe formula de LP, la cel mare pana la 3 ani ( la sfatul medicului…”Daca va permiteti va sfatuiesc sa mergeti pe LP). cel mic consuma LP la trezire 150 ml si la culcare 300 ml. Cel mare consuma 150 ml dimineata si 150 ml seara. Este a treia noapte cand citesc tot ce prind de pe site (doar noaptea ma pot documenta) si nu am gasit inca informatii despre cum as putea sa procedez ca sa fac aceste schimbari. Mi-ar fi de mare ajutor niste link-uri sau niste raspunsuri de la tine. Intrebarile mele ar fi: Cu ce il pot inlocui laptele?(in ambele cazuri de varste) Cum procedez? Schimbarea se face treptat sau brusc? Ce am nevoie sa cumpar si de unde?
    Astazi este prima mea zi vegan style 100% si vreau sa am putere sa merg inainte cu alegerile facute. Am facut pana acum 2 retete de la tine(quinoa cu dovlecel, copiii nu au vrut dar nu ma las) si supa crema de ciuperci care am mancat-o eu si cel mic) si vreau sa le incerc treptat pe toate. Pentru mine este usor, cu cel mic la fel, pentru ca inca sunt in maternitate si petrece 90% din timp cu mine, in schimb pentru cel mare este greu din cauza gradinitei si a bunicilor(care desi sunt medici fac prajeli gen clatite, snitele, chiftele, dulciuri de casa cu faina alba, consuma mezel…..si il influenteaza in mod direct pe cel mare, mereu cand e acolo este servit cu ceva pentru ca este mai slabut si atunci este indopat cu de toate, unele dupa altele fara nici o logica). La cel mare pot doar sa ma asigur ca in afara gradinitei mananca sanatos cat despre bunici sunt fericita ca intr-o luna ne vom muta la casa si va petrece tot mai putin timp acolo. Pana una alta ma sigur ca merge la buncii tot timpul cu buta plina.
    Printre atatea ganduri amestecate as vrea sa scriu o reteta buna de Paste cu spanac care am facut-o astazi pentru prima data si a fost de un real succes:
    Ingredientele sunt: 250 g paste integrale bio, 2 catei usturoi, 100 g spanac crud, 1 pumn de nuci, 100 ml ulei masline presat la rece, 100 g parmezan ( stiu ca nu folosesti dar poate gasesti un inlocuitor), busuioc proaspat.
    SE fierb pastele 6-8 minute, se clatesc cu apa rece. In blender se amesteca spanacul cu usturoiul, uleiul de masline si nucile. Se aseaza intr-o yena pastelesi si se presara parmezan, apoi se toarna sosul, se amesteca si se presara busuiocul.

    Imi cer scuze daca mesajul meu este prea lung, si iti multumesc anticipat pentru TOT.

    Cu respect si consideratie,
    Roxana.

  9. Dar japonezii consuma soia doar fermentata, se spune ca orice produs din soia care nu a fost fermentata, este foarte foarte nociv de fapt. Cum o fi in realitate?

    1. Nu consuma doar soia fermentata, ci asta este modul traditional de pregatire si nu are legatura cut toxicitatea, ci cu digestia. In plus se mai foloseste si rehidratarea timp de 3 zile, cu apa schimbata si soia spalat de trei ori pe zi, care are legatura cu lectinele. In privinta lui “se spune ca orice produs…. etc”, iti raspund cu drag, dar spune-mi specific cine spune si ce cu exactitate.

  10. Buna ziua!
    Am o rugaminte la d-voastra. Am pus soia la hidratat si am lasat-o afara. Cand m-am intors de la munca parea ca a inceput sa fermenteze. Acum nu stiu dacam mai este buna si nu stiu cum sa procedez. Sa o fierb si sa-mi fac retetele cu ea sau sa o arunc? Multumesc foarte mult!
    PS: Continui sa va citesc toate articole si sunteti mereu o inspiratie pentru mine.

    1. Draga Geta,

      Raspund cu intarziere, nu am avut acces la computer. Multumesc pentru tot. Nu poti afla daca faci un experiement, sa gatesti o cantitate mica si sa vezi. Ideal e sa le lasi 3 zile la inmuiat, sa schimbi apa de 3 ori pe zi si sa le speli de fiecare data.

      Cu drag

  11. Apreciez informatiile DVS., obtinute in urma redobandirii SANATATII DVS.,dovada certa de luat in seama..cine are urechi sa auda…si ochi sa vada ca…ne sapam singuri groapa cu lingura si furculita ignorand dovezile sanatoase de nutritie…. Eu voi experimenta centru HERGHELIA….si vom putea schimba….constructiv opinii cu stima,RADION PAULA,Timisoara

Care este opinia ta