Ce lectie ne invata copiii atunci cand fac “mofturi” la masa? (2)

Scris de Cristela  - 28 aprilie 2017

Intrebare de la Silvia, mama unei fetite de 6 ani.
Comentariu la articolul “Gateste ca si cand viata ta depinde de asta. Chiar depinde”

Fetita de 6 ani nu vrea cartofi. Asta tine deja de cateva luni, as spune chiar 1 an imediat. Incet incet mi-a dat de inteles ca nu vrea cartofi, refuzand diferite mancaruri care contin cartofi. Am incercat si epuizat cam toate variantele cu timpul si pauze de rigoare. Inainte manca si accepta.
Exista vreun posibil raspuns la acest refuz si cu ce as putea inlocui cartofii?
Incerc sa evit painea, dar cartofii erau o alternativa rapida si usoara, nu mai stiu ce sa ii dau sa manance. Singura varianta in care accepta uneori, este supa concentrata, in care iar nu mai stiu daca e bine sa pun cartofi. Ziceai la un moment dat sa nu punem intotdeauna, in cartea ta (Simplu2)  apare fara cartofi.
Are o perioada lunga de cand refuza multe legume, gen: morcovi, patrunjel, gulie.  Spunea “Bleah!” si accepta fff putine combinatii sau feluri de mancare. Nu inteleg de ce. Ajuta- ma sa gasesc raspunsuri. Multumesc!

Raspuns

Draga Silvia,

Multumesc pentru intrebarea cu raspuns de interes general. Raspunsurile sunt chiar la fetita ta.

A. Un copil va refuza intotdeauna mancarea CARE ii face rau sau atunci CAND ii face rau (de exemplu cand e bolnav sau cand are o suferinta fizica/emotionala). Fireste, vorbesc despre alimente naturale, nu despre cele manipulate industrial pentru a deruta simturile si intuitia innascuta a fiintei umane. Sunt sugari care refuza laptele matern din acelasi motiv. Asta e un semnal valoros si care, in absenta unui sprijin adecvat pentru mama, care sa ii permita sa intelega mesajele transmise de copil fara a interpeta mesajul ca fiind ceva personal, destabilizeaza starea si sanatatea amandurora, duce la agravari inutile tip despresie, nevroza, renuntare la alaptare, descurajare, auto-invinovatrie etc.

B. Fiecare corp are nevoi diferite de la o perioada la alta, de la o varsta la alta, de la o stare la alta, de la un context la altul, de la o ora la alta! Respecta asta. Respecta-i si perioadele de repaus alimentar si fa si tu la randul tau macar 10 ore de repaus alimentar zilnic.

Sursa foto: rfi.ro

Fetita ta ti-a oferit deja raspunsuri la framantarile pe care le ai. Nu le asculta din context de frica, renunta la zgomotul interior si exterior si lasa-te ghidata. Asa cum ai inteles ce nevoi are atunci cand era bebelus si nu vorbea, asa vei intelege si acum, foloseste-ti inima, nu mintea! Este un copil destept si stie de ce anume are nevoie corpul ei si de ce NU are nevoie, ce ii trebuie si ce NU ii trebuie, ce ii face bine si ce NU ii face bine.  La indiciile ai adaug si eu opiniile pe care mi le-ai solicitat, fundamentate pe experienta practica si pe cea personala directa, mai presus de studiul teoretic. Cu mentiunea ca experienta fiecaruia trebuie considerata in spirit, nu in litera.

1. “Nu vrea cartofi”.  Este evident ca nu ii fac bine si nu are nevoie de ei. Nici painea, nici cartofii nu “trebuie” inlocuite cu ceva similar, din contra. Ce contin ele nutritiv si valoros cu adevarat, gasesti in restul alimentelor, ba chiar mai bine. Nici copiii mei nu mai mananca atat de des cartofi, iar eu si sotul meu am renuntat. De cand mancam simplificat si constient, am observat ca ne baloneaza teribil, indiferent ca ii mancam combinati cu salata sau goi.

2. “Refuza radacinoasele”. Aceeasi posibila situatie, nu are nevoie nici de ele, nici de energia lor, o energie a impamantarii. Respecta asta. Dar sunt sigura ca devoreaza fructe si incep acum anotimpurile propice, in care poti testa si profita, inclusiv legumele-fructe: rosii, castraveti, ardei, dovlecei. Fructele sunt hrana optima pentru fiinta umana. Din pacate, in lumea prezenta, calitatea mancarii e foarte diferita de ce ar fi optim, de aceea, in absenta unor fructe de buna calitate, netratate chimic, culese coapte etc, suplimentam in dieta fara proteina animala cu partea de legume, cereale fara gluten, nuci si seminte.

Fructele sunt superioare legumelor, fara sa insemne ca nu sunt bune legumele.
– Curaţă şi drenează intens şi în profunzime
– Sunt alimente superioare pentru diabet, pancreatită, hepatită, afecţiuni gastrice şi intestinale
– Fructoza nu are nevoie de insulină pentru a fi utilizata
– Au cea mai mare energie electomagnetică

3. Cu rabdare, testeaza in continuare ce ii place si ce nu ii place, fara sa o bati la cap: “Vrei asta? Vrei ailalta?”, “Da’ de ce nu vrei?”, “Da’ ia putin ca e bun!”,  “Da’ e sanatos, iti face bine, te face mare, te face tare etc!”. Ca sa poti face asta ai nevoie de rabdare si de relaxare, atunci vine si creativitatea – din bucuria vietii si din bucuria de a fi mama. Nu faceti din experienta alimentatiei o experienta stresanta, nimeni nu ne cere sa fim doctori docenti in nutritie! Noi singure complicam lucrurile si punem in mod inutil presiune pe noi.

Daca nu ai rabdare si nu esti buna, iubitoare si plina de blandete CU TINE IN PRIMUL RAND, nu poti face acest lucru cu cei din jur. Ai incredere in tine, accepta-te asa cum esti si atunci vei accepta si respecta si nevoile celor din jur.

Ai la dispozitie mei, orez, quinoa la dispozitie, paste de orez, de mei, de linte, daca vrei sa faci alte lucruri neaparat cu amidonoase, desi nu e nicun bai – din contra! – sa nu te indopi cu amidonoase. Corpul fetitei tale are mecanisme de curatare care functioneaza impecabil.

4. “Refuza combinatiile”. Nu ma mir, asa e conceput corpul, sa functioneze cel mai bine la mancaruri simple, nu la amestecuri. Cu cat mai combinate lucrurile intr-o masa, cu atat mai multa energie necesara pentru digestie si pentru a interpretarea mesajul alimentar. Principiul dupa care functioneaza lucrurile in natura, deci si corpul nostru (desi noi il abuzam exact impotriva acestui principiu) este: efort minim, rezultat maxim.

Corpul fetitei tale are o voce foarte clara, pe care ea o aude la fel de clar, nu bruia asta. Cu incredere in desavarsirea Creatiei Divine, din care face parte si corpul ei, si tu, cea mai buna mama pentru ea, mergeti inainte, pe Cararea Vindecarii Impreuna, sprijinindu-va una pe cealalata.

Nu degeaba si nu in gluma am inclus acelasi tip de mesaj in cartea Simplu2 si in Carnetelul cu sfaturi importante pentru mame. Eu am scris ca NU e o carte pentru copii, ci doar dedicata copiilor, dar nu prea ma credeti. 🙂

Simplu 2

Iata inca doua exemple care sustin ideea de mai sus, pe langa exemplul din cartea Simplu 2, care este unul real, nu o poveste inventata.

a. La scoala lui Pavel se gateste foarte simplu. De cand a mancat acolo “orez uscat” (orez la abur pe care doar toaca niste ierburi verzi si putin ulei de masline), nu mai pot gati pilaf. Trebuie sa fac fac si eu “orez uscat”, doar ca il fierb in supa clara si uneori adaug putin turmeric.

b. Pentru paste sau pentru orezul de mai sus, le faceam copiilor un sos de rosii, care e si in Simplu2: cu oregano, ulei de masline, rosii si usturoi. Un deliciu! Asa a fost  pana cand au mancat la scoala paste cu suc de rosii direct din sticla. De atunci vor doar asa, paste “cu sos din ala bun, direct din sticla”, adica piure de rosii simplu si busuioc verde proaspat tocat deasupra.

Astia sunt copiii! Profesori de iubire neconditionata trimisi sa ne invente lectii valoroase. Iar noi credem ca trebuie sa ii reparam dupa terorii perimate! Incurcate sunt caile omului, nu ale Domnului!

Cu Vitamina L si iubire, pentru toate mamele si copiii acestei lumi,

”Îndemn mamele din România să se roage pentru discernamântul Dumneavoastră.” (Prof. Dr. Pavel Chirilă)

Articole interesante 

>