Îndreptar de buzunar: laptele matern și alaptarea

Scris de Cristela  - 10 noiembrie 2011

Laptele de mama este hrana perfecta pentru un sugar si unul dintre cele mai daunatoare lucruri pe care le poate face o mama este acela de a inlocui laptele ei cu laptele de vaca.” Dr. T. Colin Campbell, Studiul China, pag 208 (am facut un mic rezumat despre carte si autor aici)

Pe aceeasi tema mai puteti citi articolele mele:
Povestea mea cu alaptarea la primul copil
Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Detoxifiere in timpul alaptarii
Ce nu stiam despre laptele praf
Stii cat zahar mananca un copil hranit cu lapte praf?
De ce sa nu grabim diversificarea?

M-ati rugat si am promis ca voi scrie mai mult despre alaptare, mai exact despre ce greseli putem face ca proaspete mame, greseli ce pot consuma semnificativ din capitalul de sanatate al copiilor nostri.

De ceva timp ma straduiesc sa raspund acestei solicitari. Cu cat incerc mai mult, cu atat imi dau seama ca nu voi putea. Constat ca in fata incercarii de a va motiva sa nu renuntati pentru nimic in lume (pentru ca la absolut orice problema exista solutii!) la beneficiile alaptarii si la tainicului aliment (stiinta inca nu a reusit sa descopere formula completa a laptelui matern) sunt intr-o perpetua stare de incercare si esec. De ce? Pentru ca tot ce am citit si experiementat personal la acest capitol, imi da sentimente coplesitoare de emotie si entuziasm duse pana la dramatism. Iar eu am fost in garda la fiecare articol, mai ales atunci cand am abordat subiecte care fac obiectul unor interese, mituri, prejudecati sau paradigme, sa nu fac loc patosului. Ei bine, constat ca atunci cand vine vorba despre importanta si necesitatatea alaptarii, nu mai reusesc sa respect aceasta regula, sa ma debarasez de sentimentele respective si, pentru ca stiu ca pledoariile incarcate de patos nu sunt credibile, tind sa renunt.

Da, este un subiect pentru care am o evlavie si o ardoare atat de intensa, incat nu pot fi obiectiva. Am convingerea ca nu exista dar mai de pret pe care il putem face copiiilor nostri pentru sanatate, ca merita facut orice pentru a duce la bun sfarsit si aceasta misune din cadrul operatiunii MAMA, ca este o datorie de viata sa alaptam exclusiv copiii cat mai mult, macar primele 6 luni de viata. Cred si stiu ca indiferent si orice s-ar spune, acest lucru este posibil (exceptie fac cazurile de forta majora – nu la ele ma refer in cele ce urmeaza) si afirm asta bazandu-ma pe experienta proprie, dar si pe povestile emotionante ale altor mame. Am trecut prin incercari la acest capitol din “cariera” de mama si eram gata sa cred ceea ce astazi refuz sa accept. Am invatat cum sa lupt ca sa castig, am invatat din greseli si am vazut ca se poate. Lucruri importante in viata se obtin de multe ori dificil, de aceea avem nevoie de calm, rabdare, perseverena, credinta si jertfa. Jertfa noastra de iubire. Eu asa am obtinut totul in viata. In privinta alaptarii dorinta mea a fost echivalenta cu fanatismul. Am luptat cu fiecare celula si neuron. Si am invins.

 

***

3 mituri pentru care se depun armele si 3 reguli de aur

Nu vreau sa par lipsita de empatie sau acuzatoare si sa supar vreo cititoare care a trecut prin experiente nefaste sau a decis sa renunte din varii motive (unele fiind cele de mai jos), nu vreau sa se simta nimeni aratat cu degetul, dar trebuie sa spun cateva lucruri pe care le consider esentiale, pe care le-am invatat de la doctori cu suflet mare si le-am aplicat cu succes. Fac asta pentru ca ma simt datoare fata de cititoarele care urmeaza sa devina mame si m-au creditat cu incredere.

1.“Nu am lapte suficient.”Exista solutii, altele decat lapte praf pentru situatia asta. Nu depuneti armele.  Acest lucru se intampla din cauze care pot fi usor remediate. Sunt retete 100% naturale de stimulare a lactatiei.

In primul rand insa, prima regula de aur: copilul sa fie pus la san in maxim 1 ora de la nastere. Chiar daca va trebui din pacate sa va luptati uneori ca niste leoaice pentru asta, merita. Altfel copilul face cunostinta cu Maria Sa Biberonul si Laptele Praf de vaca si exista posibilitatea ca pe langa imprietenirea definitiva sa deschideti calea unor afectiuni, asa cum voi prezenta in articolele viitoare despre lapte (inclusiv lapte praf). A doua regula de aur: laptele se face de la cap, nu de la mancare, nu de la lichide. Cu cat sunteti mai odihnite si relaxate (pare aproape imposibil in primele luni, stiu, stiu, dar se poate, am verificat), cu atat veti avea mai mult lapte sa oferiti pruncului. Eu din aceste cauze era sa pierd in cazul lui Pavel: lipsa de odihna si alimentatie dupa orar haotic. A doua oara insa, am inchis ochii la amanuntele care nu ma lasau de obicei sa dorm sau sa respect orele de masa ziua (gen nu e ordine desavarsita in casa ;)) si mi-am impus sa dorm cot la cot cu Petru, macar 1 ora in fiecare zi, macar pana la 4 luni. Stiam ca fac o investitie in sanatatea lui pe termen lung.

Ca sa nu cad din picioare in timpul zilei din cauze de nesomn am aplicat noaptea a treia regula de aur: alaptat la orizontala. In primele 3 luni, cand copiii manca destul de des (aproximativ la 2 ore), i-am luat cu noi in pat si i-am alaptam in pozitie lateral, culcat. In felul asta am reusit sa ne odihnim toti. Si a contat enorm. Am avut si eu temerea ca nu e sanatos ce fac, ca va da dependenta dormitul in patul nostru. Nu e asa, pe verificate (mai multe cititi si pe site-ul lui BBmic, aici si in acest articol care m-a uns pe suflet, aici). Cel putin in primele 3 luni e recomandat ca bebelusului sa i se re-creeze cat mai mult din mediul intrauterin, sa fie tinut in brate, sa aiba cat mai mult contact corporal cu mama. Cu cat creste si va avea siguranta ca e iubit si protejat, isi va cere singur independenta. Si Pavel, si Petru au renuntat la masa de noapte de la 3 – 4 luni, dar tot ii luam in pat cu noi. De drag, dimineata, ca sunt calduti si moi, ca doua painici fierbinti, proaspat scoase din cuptor … iar cand respira, miros a … Doamne Doamne!

Pentru stimularea lactatiei am folosit cu success ceai de schinel, mix de plante pentru stimularea lactatiei, capsule bio cu extracte din 100% din plante – More Milk Plus si spirulina 3 grame/zi. In primele 4-5 luni am baut zilnic cate 1,5l ceai,  1/2l lapte de soia, 1,5l supa concentrata de zarzavat. Am dormit 1 ora/zi dupa amiaza, am dormit noaptea si am mancat 3 mese pe zi, meniu strict vegan (lactatele si ouale produc colici insuportabili), aplicand in primele saptamani regula noului aliment, asa cum procedam si cu diversificarea alimentatiei la bebelusi. Exemple din meniul meu gasiti la Meniul Zilei, iar mai multe depre ce mancam cand alaptam am scris aici. Nu uitati insa ca pentru a evita colicile, trebuie respectate regulile de baza de combinare a alimentelor si cele de la capitolul Educatie Alimentara de pe pagina Cuprins.

Despre laptele praf am scris pe scurt in articolul Capcanele alimentatiei – Aluminiul. Studiez acum o chestiune senzationala despre producatori de harna pentru sugari si copii si voi reveni cu noutati de-a dreptul cutremuratoare.

2. “Nu am sanul format”, deci renunt sau trec la biberon. Nu exista. Acest lucru se remediaza printr-o pozitionare si pozitie corecta de supt. Bebe trebuie sa aiba mereu urechea, umarul si soldul pe aceeasi linie si ambele buze rasfrante.

3. “Laptele meu nu (mai) e suficient de  hranitor”. Nu exista. Am demonstrat asta in articolul Alaptam, dar ce mancam?

***

Alte sfaturi de buzunar

1. Cu sau fara pompa? Nu folositi pompa pentru a verifica daca aveti suficient lapte. Va faceti un dublu deserviciu: pompa nu va extrage niciodata atat lapte cat poate extrage gurita bebelusului. NICIODATA. Va fi intotdeauna mai putin. In al doilea rand, orice masurare, va poate situa in competitie cu propria persoana si va instaura asupra voastra o stare de presiune si stres inutil, care in final va actiona negative asupra cantitatii de lapte produs. Nu uitati regula de aur: laptele de la cap se produce!

2. Suge prea des – e bine sau e rau? Nu va temeti ca suge prea des. Asezati bebelusul la san de cate ori doreste, chiar din ora in ora. Cu cat suge mai mult, cu atat mai mult laptic veti avea. Legea cererii si a ofertei functioneaza si aici. Asteptati sa goleasca bine sanul inainte de a-l muta la celalalt. Laptele la inceput este “subtire”are rol de hidratare, daca vreti e un fel de ceai. Apoi urmeaza lapticul “gros”, care are rol de hranire. Daca il schimbati prea repede de la un san la altul, mananca doar ceai si ceai si se va trezi des de foame.

3. Ii place sa stea sau sa adoarma la san – e bine sau rau? De multe ori bebelusii stau mult la san, nu pentru ca nu se satura, ci pentru ca iubesc caldura bratelor voastre, mirosul mamei, siguranta de acolo :). Eu si acum imi aduc aminte cum mirosea mama si cum m-a urmarit mirosul ei pana cand nu a mai fost … :(. Imi amintesc cum, studenta fiind, de fiecare data cand veneam acasa, imi placea sa ma cuibaresc in ea, asa mare cum eram, ca sa alung toate grijile si sa gasesc pacea lumii in mirosul ei inconfundabil si indescriptibil … Am pastrat mult timp dupa ce s-a stins, o esarfa de-a ei si o miroseam sa ma linistesc … odata cu trecerea anilor, trebuia sa imi afund nasul din ce in ce mai mult in esarfa fina de matase, cautand putin din ceea ce doar ea putea sa imi ofere … Ati remarcat cum spunem mereu ca bebelusii au un miros specific, de bebic, de laptic? Un miros fin pe care ne bucuram sa il adulmecam? Ei bine, eu cred ca si ei sunt la fel de marcati de mirosul mamei si il percep toata viata ca pe ceva unic si deosebit de linistitor. Oferiti-le deci din plin si acest mic rasfat.

4. Situatii neplacute. Atentie la “febra laptelui”, canale (ducte) blocate si/sau mastita. Traiasca varza! Am trecut de cateva ori prin asta si am reusit sa evit antibioticele. In primele saptamani (cand e probabilitatea ce am ai mare sa apara astfel de situatii neplacute) e vital sa continuati alaptarea. Orice intrerupere este o decizie neinspirata. Nu uitati: cerere si oferta! Pompa nu e inlocuitor de gurita de BB! Un canal blocat prezinta o masa dureroasa, umflata si ferma in san, adesea cu inrosirea pielii de deasupra, similara mastitei, dar de obicei nu atat de intensa. La cel mai mic simptom de acest gen, pentru a nu ajunge la complicatii, il puneti des la sanul cu probleme, incepeti de fiecare data cu sanul afectat, pentru ca e infometat si va trage cu putere si folositi cu incredere foi de varza crude, zdrobite cu facaletul sau branza de vaci sub forma de cataplasma. In cazul meu, varza a fost de fiecare data salvator de nadejde. Zdrobiti foile si infasurati intreg sanul in ele. Le schimbati la 2 ore, adica dupa fiecare alaptat. Un alt lucru miraculous pentru alinarea durerii sunt compresele Multi-Mam. Mi le-a recomandat o alta mami de Petru pe vremea cand Pavel era in burtica si ii sunt recunoscatoare si azi ca am trecut un mare impas cu ajutorul lor.

5. Colicile. Ajutati-l sa elimine gazele cat mai des, cand il schimbati de la un san la altul si cand a terminat de mancat. Am folosit la nevoie cu succes foenul: aer cald pe burtica lor si zgomot placut, amintind de felul in care suna respiratie mamei pe vremea cand erau in burtica lui mami. Si inca un avantaj legat de foen: cand cresc si trebuie sa mearga la tuns (baietii adica, ai nostri de ex se tund de la 6 luni :)) exista sanse mari sa nu se sperie de masina sau foen, din contra :).

Cei 2P au dormit exclusiv pe burtica din primele zile si am pus sub picioarele patului lor, la cap, cateva carti, sa il inalte si sa ajute la eliminarea gazelor (imaginati-va cum se ridica bulele de aer de la fundul unei sticle, atunci cand aceasta e inclinata). Nu am folosit nici un fel de picaturi, pastile, siropuri anti-colici pentru ca nu am gasit nimic 100% natural. Chiar cele din plante aveau conservant cancerigen: benzoat de sodiu. Si oricum, nu am prea avut nevoie, pentru ca in general femeile vegetariene, care respecta principiile alimentatiei sanatoase (alimente sanatoase, gatite in mod corect si consumate in mod corect) nu intampina astfel de probleme.

6. Surse de consiliere pe probleme de alaptare:

***

Atat? Da, doar atat. Din categoria “Se poate!”. Nu spun ca e simplu, spun doar ca se poate. Si ca merita asa cum nu va puteti imagina. E un sigiliu indestructibil care va fereca atat sanatatea, cat si profunzimea si durabilitatea relatiei cu copiii nostri.

Pe aceeasi tema mai puteti citi articolele mele:
Povestea mea cu alaptarea la primul copil
Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Detoxifiere in timpul alaptarii
Ce nu stiam despre laptele praf
Stii cat zahar mananca un copil hranit cu lapte praf?
De ce sa nu grabim diversificarea?

Calciu, fier si proteine. Cum s-ar zice ... CaFeline!

Articole interesante 

>