Jack Potato Simplu (cartof copt cu umplutură)

Scris de Cristela  - septembrie 15, 2020

Această rețetă face parte din rubrica Meniu 2P Școlari (AICI) unde aveți idei de meniuri zilnice pe anotimpuri, pentru copiii care merg la școală. Rețeta asta însă merge bine mersi de la 18 luni.

***

Îmi plac la nebunie cartofii copți, cu coaja lor crocantă și miezul pufos, ca variantă de cină pentru copii în serile reci de toamnă sau de iarnă. Nu trebuie să ăi păzești, se fac singuri, timp în care tu rezolvi alte treburi. Rețeta asta poate fi o variantă de pachețel la școală pentru copiii care au ore până la 14:00 sau mai mult și nu au prânz asigurat. Vă trebuie însă un vas termoizolant, căci cartoful rece nu cade deloc bine.

JACK POTATO SIMPLU

1. Folosesc doar cartofi bio. Îi spăl bine cu o perie și îi pun la cuptor în coajă.
2. Îi pun la 200 grade, aproximativ 1 oră, trebuie să verificați, fiecare cartof și fiecare cuptor are particularitățile lui. Îi coc în hârtie de copt, nu în folie de aluminiu. Arată spectaculos. Părerea mea. 🙂

3. Când îi scot de la cuptor, îi tai pe jumătate, zdrobesc miezul cu o furculiță, picur ulei de măsline și puțină sare de mare neiodată. Întotdeauna neiodată! Am explicat aici pe site și mai detaliat în cartea mea Diversificarea, pur și simplu despre precauția față de consumul de sare și despre dezastrul asupra sănătății românilor făcut de decizia abuzivă de obligativitate a iodării sării.

4. Folosesc o umplutură simplă, fără proteină animală și mai ales fără lactate. Combinația carbohidrați cu proteine este devastatoare pentru sistemul digestiv. De această dată am tocat măruntmăsline Kalamata nepasteurizate, arpagic, praz. Aș fi pus și niste pătrunjel verde proaspăt, să vă zic sincer, dar n-am avut. Și cred că în compoziția asta mergea bine ceva ardei/gogosar tocat mărunt și/sau roșioare. Poate și avocado zdrobit. N-am fost sigură cum o să se comporte avocado sau roșiile cocoțate pe fierbințeala cartofului, așa că le-am tăiat cubulețe și le-au mîncat separat, garnitură.


Au zis cei 2P să mai fac. Mai mulți, că sunt în creștere! 🙂 Și să le dau și la școală. O să mă țin de promisiune.  Ceea ce sper să vă motivez să faceți și voi, că uite ce simplu e!

ACTUALIZARE 15 septembrie 2020: Astăzi s-a cerut un bis. N-am stat pe gânduri, merg la sigur. Dar o schimbare tot am făcut și vă propun cu încredere să încercați. În loc de ulei, sare, măsline – am pus pe cartofi un amestect din verdețuri tocate: praz, pătrunjel verde, arpagic, puțin usturoi verde (am mereu la ghiveci) și dressing rămas de la salata verde cu care am însoțit cartofii. Rețeta de dressing și principiile după care fac salata ca să nu dau niciodată greș în fața celor 2P sunt învățate și practicate de la Jamie Oliver, să îi dea Dumnezeu sănătate!

Ce dressing am făcut azi? (că sunt variante câte fire de nisip…)
3 părți ulei
1 parte suc lămâie
1/2 linguriță amestec de ierburi românești pe care l-am denumit Trio România (rețeta AICI)
1/2 linguriță sare de mare neiodată de AICI
1/4 linguriță mix piper roșu + negru
1/4 linguriță praf usturoi făcut de mine
1/4 arpagic deshidratat de AICI.
Pun totul într-un borcan pe care îl agit bine, precum Tom Cruise in filmul Cocktail. 🙂 Din amestecul ăsta pun puțin peste salată (nu fiți lacomi și turnați mult, că se ofilește!). Din ce rămâne picur peste cartofi, după ce i-am zdrobit cu furculița și înainte să presar peste ei amestecul de verdețuri tocate. Din categoria ”Mănânci și plângi”

Nu ai nevoie de talent în bucătărie, mama! Ai nevoie doar de curajul de a-ți descătușa energiile tale feminine, dintre care CREATIVITATEA este pe primul plan! Hai că se poate, mama! Te descurci de minune dacă încetezi să te mai compari și dacă îți dai voie să fii cine a fost menit să fii pentru copilul tău!

Pâine și bruschette de orez (fără gluten)

Articole interesante 

>