Meniul lui Pavel, 22.04.2011

Scris de Cristela  - martie 23, 2011

La cererea cititorilor, revin cu mesaje despre meniul lui Pavel si modalitati de preparare, ca sursa de inspiratie. Dar si o “tema pentru acasa” (va trec fiorii amintirilor din scoala? 🙂 ): un exercitiu de imaginatie, la finalul acestui articol.  

Dimineata: fructe si cereale. Pasta de mei, indulcita cu curmale si mar ionatan razuit.

Mod de preparare: am fiert timp de 20 minute 1 lingura cu varf de mei fin intr-o cana de apa (sau lapte de soia), alaturi de 2-3 curmale. Am pasat curmalele (dupa ce s-au fiert) si le-am amestecat cu meiul si marul ras.

Pranz: legume si leguminoase + ceva crud, hrana vie adica. Piure de naut si avocado (am scris la finalul acestui articol despre proprietatile nutritive ale fructului de avocado).

Mod de preparare: Nautul a stat la inmuiat peste noapte, apoi l-am spalat si fiert timp de 3 ore. Am folosit o cantitate mai mare, deoarece, daca tot a trebuit sa fiarba atat timp, am folosit ocazia sa fac si pentru noi humus (despre naut si reteta de humus cititi aici). Separat am fiert 1 cartof, 1 ceapa si 1 morcov, timp de 25 minute. In ultimele 5 min am adaugat si 2 linguri de naut (deja fiert timp de 3 ore) alaturi de legume. Am pasat totul, am adaugat putin din zeama in care au fiert (deoarece piureul mi se parea prea uscat), 1 lingura de ulei de masline presat la rece si f putina sare neiodata. Pentru copilasi mai mici puteti adauga si 2 lingurite pasate de avocado, lui Pavel i-am servit 1/2 fruct de avocado, taiat cubulete, pentru ca ii face placere si e si sanatos sa mestece, la varsta lui: o lingurita de piure – un cub de avocado, o lingurita de piure – un cub de avocado … 🙂

Gustare (ora 5PM): 125 ml de suc proaspat stors din morcov (3 morcovi) +radacina patrunjel (1 buc)+ pastranac (1 buc). In timp ce mama pregateste sucul, Pavel isi maseaza gingiile cu morcov.

Cina: pregatisem altceva pentru el, insa a vrut fix ce mancam noi, asa incat aveti aici si varianta de cina (de post) pentru parinti 🙂 Salata de mazare, pasta de masline pe felii de cartofi, salata verde (niciodata nu uitam sa consumam ceva crudivor).

Mod de preparare:

  • Salata de mazare: Am avut mazare verde noua, pusa la congelator, din curte de la strabunica lui Pavel, 91 de ani poimaine, in toata puterea, are grija de gradina si vie, va vine sa credeti?? 🙂 Am fiert-o la abur cam 30 min (timpul depinde de mazare, am avut odata ghinionul sa fierb 3 ore, dar nu era de la bunica, deh!). Dupa ce a fiert am amestecat-o cu putin ulei de masline presat la rece, o legatura de marar verde si 1 catel de usturoi zdrobit.
  • Cartofii: spalati bine, fierti in coaja timp de 30 min. Se poate si copti insa eu asa pofteam aseara, fierti :). In plus fierti se fac mai rapid decat copti si aveam nevoie sa castig timp :). Se taie rondele si se ung cu pasta de masline.
  • Pasta de masline: Masline vinetii (kalamata) curatate de samburi (preferabil desarate). Cate doriti, eu am folosit cam 2 cani. Se paseaza cu blenderul vertical. Optional: adaugati un fir (sau doua) de ceapa verde si putin avocado. Aveti grija insa, daca va decideti sa adaugati si aceste optiuni, sa pregatiti exact cantitatea pe care o veti consuma pe loc, nu puteti lasa pentru a doua zi, deoarece atat ceapa, cat si avocado oxideaza si nu mai sunt bune.

Am reusit -culmea ! – sa fac si o fotografie, inainte ca Paveluca cel pofticios si curios sa isi strecoare mainile prin opera mea culinara :). Sunt convinsa ca ati observat ca in general retetele mele nu sunt doar rapid de preparat, insa hrana este pregatita in modul cel mai simplu. Cu cat mai simplu pregatita, cu atat mai usor digerata si cu atat mai mari avantajele pentru sanatate.

Imaginati-va ca organismul, mai exact stomacul, este asemenea unui computer. El trebuie sa descifreze si sa descompuna fiecare aliment, in componentele de baza de la care s-a plecat, pentru a le putea digera si a asigura nutrientii necesari asimilarii. Cu cat mai complex pregatite si cu cat mai amestecate intre ele, cu atat mai greu  de digerat, asimilat. Mai simplu spus, cu cat mai complicat gatite, cu atat mai putin valoroasa si sanatoasa mancarea (caci nu se mai poate numi hrana) pe care o aruncam in stomac, de cele mai multe ori in viteza, uitand cateva elemente de baza, pe care le-am explicat aici.

Actualizare 2015: Hrana pregatita simplu duce la feluri de mancare simple. Dar daca acestea sunt combinate la o masa, rezulta un meniu complex de feluri de simple. Combinatiile ne-armonioase ingreuneaza inutil digestia. In acest caz, trebuia consumata fie mazarea noua cu salata verde, fie cartofii copti cu salata verde, fie pasta de masline cu legume crude sau cu cartof copt si salata verde.

Va propun la final un exercitiu de imaginatie, pornind de la o demonstratie culinare de bucatarie romaneasca, pe care am urmarit-o de curand intamplator  – dar si din curiozitate “bolnava” ar spune unii 🙂 –  la TV. Exercitiul pe care vi-l propun, deci, este: imaginati-va cum reuseste creierul si stomacul, dar si cu ce efort, sa descompuna urmatorul fel de mancare (nu va opriti la ingrediente, ci la modul amestecat in care au fost combinate intr-un fel de mancare mai multe metode – fierbere, coacere, prajire, tocare, calire, etc): muschi la cuptor, impanat cu carnaciori prajiti , servit cu sos de smantana, branza cu mucegaiuri nobile si vin (totul calit in prealabil intr-un amestec de ulei, ceapa si usturoi).

Indemnul meu este sa gatiti simplu, sa nu combinati fantasmagoric si gargantuelic felurile de mancare la o masa, si sa fie gustos (nu uitati de mirodenii, si recititi punctul II din acest articol),  colorat si  – deloc de neglijat – frumos aranjat in farfurie. Bucatareasa are cel mai important rol: de ceea ce pregateste si de modul in care pregateste hrana, depinde sanatatea intregii familii, de la mic la mare. Imi place sa gatesc nutritiv si ma straduiesc sa nu dau gres: intotdeauna insotesc pregatirea hranei de o rugaciune si nu uit sa adaug de fiecare data o parte din sufletul si dragostea mea.

Articole interesante 

>