O Clarafinna, doua Clarafinne …

Scris de Cristela  - 26 februarie 2012

Ea e Clara. Fina, fina, o clarafina, adica. Ma leaga multe amintiri de acest suflet gingas…

Clara

Cand a implinit 1 an, am creat pentru ea o prajitura – tort, simfonie de gusturi, texturi si nutrienti, menita sa satisfaca atat nevoia de placere a rasfatatelor papile gustative, cat si pe cea de aport nutritiv si sanatate. De atunci e pe Favorites List in meniul nostru. Tine loc de mic dejun, cina sau rafat :).

Clarafinna

La “gradi”, Clara are multi colegi cu alergii, de aceea tortul ei aniversar a trebuit sa fie fara nuci si fara proteina animala.

In plus, m-am gandit eu ca,  data fiind varsta frageda a copiilor din grupa si numarul mic de dintisori 🙂 , nu ar strica sa aiba si o consistenta adecvata, asa incat puii de om sa nu se inece.

Si nu in ultimul rand pentru ca ea, Clara, prin devotamentul si daruirea mamei sale, este vegetariana si un exemplu demn de urmat in gradinita. Acolo unde locuiesc si lucreaza, in Londra, dieta vegetariana si adeptii ei nu sunt stigmatizati, criticati sau bruscati verbal. Din contra, dupa ce s-au prezentat cu acest tort la gradi, Ana, mama Clarei, mi-a povestit cum educatoarele au rugat-o sa le mai duca retete.

Mama, Clara si Clarafinna

***

PRAJITURA -TORT “CLARAFINNA”

Tort Clarafinna

Se potriveste oricarei categorii de varsta, incepand de la 7 luni chiar, atat din punct de vedere ingrediente, cat si consistenta.

Timp de pregatire: 5 minute. Timp de coacere: 1 ora. Portii: 6-7.

Blat: Se pun in blender

  • 1/2 cana mei (cana mea e de 200ml) – hidratat in prealabil.
  • 1/2 cana quinoa – hidratata in prealabil
    Puteti folosi doar mei sau doar quinoa, nu trebuie neaparat amestecat.
  • 2 mere (fara cotoare)
  • 1 banana sau, daca nu aveti sau nu doriti, folositi inca 2 mere
  • 10 caise uscate – rehidratate in prelabil 10–12 ore
  • 3 cani lichid (apa sau lapte vegetal indulcit cu curmale sau cu sirop crud de agave)
  • vanilie naturala praf – 1 lingurita
  • optional: daca doriti blatul “de ciocolata mocca”, atunci adaugati 1 lingura pudra roscove si 1 lingura cafea instant de cereale.

Se blenduiesc bine, pana devin o pasta omogena si se pune compozitia rezultata, in tava (iese grosime 1 cm in tava format A4). Se lasa la cuptor 180 grade – 1 ora. Dupa ce se scoate, se lasa cateva ore la rece, sa se mai intareasca. La final, va fi ca o mamaliga mai vartoasa. Nu inseamna ca e necoapta, ci asa a fost gandita.

Crema:  Mousse de ciocolata

  • 2-3 avocado (depinde cat de multa sau cat de gros doriti sa fie stratul de ciocolata).
  • La fiecare 1 avocado se pun 1/3 lingurita vanilie praf, 1-2 linguri miere (cremoasa preferabil), 2 linguri praf roscove sau, pentru savoare “mocca”: 1 lingura pudra roscove si 1 lingura cafea instant de cereale.
  • Se amesteca toate ingredientele cu blenderul manual sau se paseaza bine, bine, bine cu furculita, pana cand totul capata consistenta unei maioneze.
  • Daca doriti o crema mai densa, mai puteti adauga si blendui in compozitia de mai sus, cateva lingurite de quinoa fiarta.

Intermezzo fructat: intre blat si crema de ciocolata putem adauga un strat subtire de ceva fructat acrisor si parfumat, de exemplu oricare dintre urmatoarele: pasta de visine, pasta de caise, pasta de afine, pasta de orice alte fructe de padure (pasta se obtine din fructele puse la blender si eventual, dar nu neaparat amestecata cu putina miere cremoasa).

Dupa ce se adauga peste blat stratul fructat se lasa la rece cateva ore. Mie mi se pare ca de pe o zi pe alta este varianta optima de servire. Crema de ciocolata se adauga cu putin timp inainte de servire.

Ce mancam de fapt? Despre principalele ingrediente, mei, quinoa, avocado, pudra de roscove (carob), gasiti informatii aici.

Pofta buna!

Update (2 iunie 2015) : asa cum am promis, voi exemplifica succesul unor retete cu fotografii de la cititori. Madalina, mami de Maia 2 ani, a facut tort Clarafinna fara ciocolata, deoarece avocado i-a jucat feste :). Bun si-asa, mai ales ca intermezzo a fost din zmeura din curtea bunicii! Imi plac culorile si modul de decorare! La Multi Ani, Maia! 🙂

Tort Clarafinna pentru Maia

***

Ce contine un meniu complet?

Scopul pentru care ar trebui sa mancam este promovarea sanatatii, mai ales cea pe termen lung. Pe primul loc in cauzele imbolnavirii se afla ignoranta fata de nutritie si abordarea ei in mod superficial (Dr. Colin Campbell). Sistemul actual incurajeaza mai curand confuzia publica si revendicarile unui singur nutrient privit in mod izolat (gen calciu, fier, proteine, vitamina B12, acizi grasi esentiali, etc), decat o recomandarile pentru o dieta integrala. Dezbaterile pe teme de sanatate publica din ziua de azi au foarte putin a face cu ceea ce ne imbolnaveste si mult mai mult cu partea de asigurari de sanatate. Cel mai ignorat adevar stiintific despre sanatate este ca o dieta alcatuita din alimente integrale, de origine vegetala poate preveni si, in multe cazuri opri din evolutie si chiar anula boli de inima, diabet, cancer, obezitate si alte boli cronice. “Din pacate, descoperirile stiintifice legate de dieta si boala sunt marginalizate de puterea politica a intereselor comerciale masive si reciproc avantajoase – carnea, lactatele, zaharul, medicamentele si chirurgia.” (Dr. Colin Campbell, Dr. Caldwell B. Esselstyn Jr., San Francisco Chronicle, March 17, 2009).

Primesc la randul meu mesaje care exprima – in mod justificat – preocuparea pentru modalitatea de a alcatui un meniu prin care – mai ales copiii – sa nu fie lipsiti de nici unul dintre nutrientii necesari unei dezvoltari arminoase si sanatoase. Explic de fiecare data ca e mult mai simplu decat pare, insa nu atat de simplu incat sa ne limitam studiul doar la cele cateva randuri de mai jos. Am publicat anul trecut o schema dupa care orice doritor poate alcatui meniul zilnic, in cazul in care are o dieta bazata pe alimente integrale (nerafinate, neprocesate industrial), cu continut scazut de grasimi (inclusiv vegetale) si ridicat de fibre, predominant (daca nu exclusiv) de origine vegetala. Inainte de a relua aceasta informatie, reamintesc ca exemplificarea acestei scheme se regaseste pe pagina “Meniul Zilei”.

Odata cu acest tip de dieta mi s-a deschis o noua lume de mancaruri colorate, gustoase, energizante, proaspete si extrem de hranitoare. Imi place acest fel de a manca – usor de preparat, usor de curatat (fara grasime gatita!) si atat de nutritiv. Imi mai place si ca aceasta lume nu face obiectul propagandei industriei agro-alimentare. Este bazata pe stiinta si directionata mai degraba catre sanatate, decat catre profituri. Exprima si manifesta consideratie fata de mediu si utilizarea resurselor. Este din acest punct de vedere si un mod educational de a manca, mai ales pentru copii care sunt sensibili la natura. Nu in ultimul rand este cea mai buna protectie posibila pentru familia noastra in fata agresivitatii poluarii de toate genurile.

Va recomand impreuna cu schema de mai jos si seria de articole pe care le-am publicat la capitolul Educatie Alimentara.

Dimineata, masa pe baza de fructe si cereale. Cea mai importanta masa din zi, recomandarea este sa aduca aport considerabil de energie si de aceea sa contina:

  • fructe proaspete
  • cereale integrale (sub orice forma: fulgi, germinate in salate de fructe, fierte, copturi, biscuiti, prajituri de la categoria Deserturi)
  • lapte vegetal (la pagina Cuprins gasiti retete si de asemenea motivele pentru care noi nu consumam lapte animal sau – mai bine zis – ceea ce se pretinde azi a fi lapte. Voi publica mai mult in viitor pe tema lactatelor)
  • nuci/seminte
  • miere si/sau fructe deshidratate

Nu imi e straina dezbaterea pe tema “Este corect sau nu sa combinam fructele cu altceva?” si am raspuns si eu succint cu punctul meu de vedere, aici.

Pranz, masa de legume, zarzavaturi, leguminoase si cereale. Recomandarea este sa contina neaparat ceva “viu”, crud adica si sa fie cat mai colorata si alcatuita din:

  • legume si zarzavaturi pregatite termic si/sau crude, sub forma de supe, salate, paste, pateuri, mancaruri si condimentate cu verde si viu (ceapa, usturoi, marar, patrunjel, leusteam, cimbru, busuioc, rozmarin, etc, etc…)
  • leguminoase (am explicat aici cum si de ce le consum cel mai mult pregatite termic). Una dintre cele mai valoroase combinatii este leguminoase cu cereale integrale (linte cu orez, mazare cu quinoa, etc). Idem pentru condimente, mirodenii.
  • cerealele fierte sau coapte (sub forma de paine, crutoane) sau inclotite (in salate).

Cina, cea mai usoara si rapid de digerat masa din zi. Fie de fructe – eventual si cereale, fie de legume – eventual si cereale. In stare naturala sau pregatite sub diverse forme de deserturi, respectiv supe, piureuri, pateuri, salate, asa cum apar pe pagina de Retete sau Meniul Zilei.

Gustari exclusiv la nevoie si doar pentru copii, in timpul sarcinii si alaptarii sau al perioadelor de convalescenta); doua pe zi, aprox la 10:00 si 16:00. Gustarile intre mese, oricat de multe teorii si sfaturi ale nutritionistilor veti citi, dauneaza sanatatii si bunei digestii. Am explicat de ce, in articolele de la Educatie Alimentara. Gustarile pot fi: un fruct sau un tip de zarzavat de rontatit (morcov, conopida, telina, castravete, etc); sucuri de fructe sau legume proaspat stoarse (aliment concentrat); cel ceva din cereale integrale.

Dr. Colin T. Campbell, profesor emerit in biochimie nutritionala la Universitatea Cornell si autor al cartii Studiul China, recomanda la pag 260, capitolul “Cum sa mancam”: recomandari:

“Mancati tot ce doriti, cat mai variat, din alimente integrale, nerafinate, de origine vegetala.”, si da exemple concrete de fructe, legume (inflorescente, tulpini si frunze, radacini, leguminoase, ciuperci, nuci/alune) si cereale integrale.

“Reduceti la minimum: hidratii de carbon rafinati gen paste fainoase din cereale neintegrale, paine alba, zahar, dulciuri si majoritatea prajiturilor si produselor de patiserie; uleiuri vegetale adaugate si peste”.

“Evitati: carne, untura, lactate, oua”

***

Alimentatia ne influenteaza in mod decisiv sanatatea, iar copiii nostri nu trebuie sa plateasca ignorarea acestui adevar de catre parinti. Imi doresc ca atunci cand Petru si Pavel vor fi maturi si vor percepe beneficiile pe termen lung ale educatiei alimentare pe care au primit-o de la mine sa citesc in privirea lor albastra: “Multumesc, mama!” in loc de “Mama, daca as fi stiut atunci …”

Un ochi plange, unul rade. Vaccinul antirabic

Articole interesante 

>