Retete din vacanta (IV): “La minut” si despre a fi parinte

Num─âr afi┼č─âri : 24.035

Dedic articolul┬ámamelor aflate in situatii similare cu cea pe care o voi descrie eu in continuare, cand totul in jur pare ca se naruie ­čÖé si┬áele┬ásunt┬átotusi nevoite sa gaseasca rapid variante salvatoare si sa faca lucrurile sa functioneze.

Ma gandesc┬ámai ales la mame care se descurca┬ásingure,┬ácred eu ca┬áele se afla┬ácel mai des in astfel de situatii.┬áSi eu am fost singura peste zi cu Pavel┬ápana a implinit┬á1 an, asa cum sunt acum cu Petru.┬áAm ales sa┬áii crestem de unii singuri si nu vedem in asta un “sacrificiu”.┬áSuntem recunoscatori ca parinti┬álui Dumnezeu, ca┬áne-a tinut sanatosi si am putut pana acum sa facem fata cu succes. Dupa ce s-a nascut Pavel si ulterior Petru, am remarcat┬áinsistenta cu care multe persoane┬áisi exprimau┬ácompasiunea┬á– inaintea bucuriei! –┬áfata de ceea ce avea sa ni se intample ca parinti, mai ales ca parinti de baieti.

Nu am considerat nimic din ceea ce am de facut ca fiind un “sacrificiu” – vorba care am observat ca se cam poarta cand vine vorba de crescut copiii …

Maternitatea este un exemplu de dragoste si renuntare de sine. Asta nu inseamna┬áneglijenta pentru propria persoana, ci o acceptare cu bucurie a unei noi ordini a prioritatilor. “Orice zi din viata unei mame este inchinata in intregime copiilor ei, mai cu seama atunci cand acestia sunt mici; intr-un anumit sens ea renunta la viata ei in folosul familiei – dar aceasta iubire o implineste… Primii trei ani de viata ai copilului au o importanta vitala pentru cresterea sa trupeasca, mentala si duhovniceasca. In acesti ani se modeleaza caracterul lui; si lupta parintilor poate fi grea si istovitoare, dar merita facut orice efort”.┬á┬á(Sfaturi pentru o educatie ortodoxa a copiilor de azi, autor Maica Magdalena).

Ca parinti, viata copiilor nostri devine viata noastra: aceasta este jertfa noastra de iubire. 

Cred ca articolul si retetele din el pot fi folositoare proaspetelor mame, coplesite de realitatea ca mica fiinta pe care au adus-o pe lume a preluat rapid si total controlul timpului si al modului in care se desfasoara ziua si noaptea.

Imi amintesc┬ácum e sa iti dai seama┬áca e ora 5 dupa amiaza si nu ai reusit┬ása mananci decat cateva grisine sau un morcov, in timp din toate partile auzi ca┬átrebuie sa te┬áhranesti si odihnesti; stiu cum e sa mananci in fuga, doar asa ca sa simti ca ti-ai facut si fata de corpul tau datoria,┬áin timp ce mintea iti zboara la cele 13287┬áde prioritati ­čÖé care te asteapta si la bebe care speri sa mai doarma inca putin …

Mi-a luat vreo 3 luni sa ma dezmeticesc in noul rol si sa accept ca totul este si se va intampla cu totul altfel decat eram eu obisnuita din experienta┬ájobului meu de pana atunci …┬áZambesc acum uitandu-ma inapoi ­čÖé …┬áDovada ca mi-am invatat lectia bine┬ála Pavel┬ási pot┬ása scriu┬ádin experienta de succes a┬ánoului meu univers┬áeste faptul ca –┬áodata cu sosirea pe lume a celui de-al doilea┬ácopil, Petru┬á– ma descurc cu┬átoate lucrurile ce vizeaza sanatatea familiei si,┬áin plus,┬ámi-am┬áformat┬ási o noua famile, aici, pe blog. ­čÖé

***

Articolul asta a fost gandit sa┬áfie┬áfoarte scurt din cauza vremii: tzac – pac ingredientele, modul de preparare si tzusti, pe blog cu el!

L-am inceput saptamana trecuta, intr-o zi cu ploaie torentiala si nu am reusit sa il finalizez pana azi, desi vremea s-a imbunatatit considerabil. Cand ploua torential, nu putem iesi afara la joaca. Cand nu ne putem juca afara, evident ca stam in casa. Nu aveti idee (credeti-ma, nu aveti) ce inseamna sa il tii in casa pe Pavel, copilul energetic maratonist de la 2 ani.

Dupa ce expira timpul cat rezista inchis (in cele mai fericite cazuri, o ora) se comporta ca o bomba atomica explodata┬áintr-un pahar, toti ochii si mainile trebuie sa fie pe el, in timp ce┬áse aude doar un┬áprotest prelung si puternic: “A-fa-raaa!!! ­čÖü┬áA-fa-raaaaaa!!!!!!!! ­čÖü ­čÖü

Cum sa explici┬áunui copil obisnuit sa umble in picioarele goale si sa stea afara ziua intreaga, ca brusc, azi nu iesim, pentru ca ploua? Cum sa convingi un copil┬ácare iubeste apa (mai ales rece!)┬á…

… oriunde si sub orice “forma de prezentare”, de la┬ábalti, baltoace, mare, lacuri, rauri si izvoare, pana la┬áapa din┬ápulverizatoare, pahare, sticle de┬ástropit rufe, burlane si furtunuri … cum sa il convingi deci,┬áca tocmai apa e motivul pentru care nu poate iesi afara?

Si, in timp ce imi framant mintea┬ácu intrebarile astea si cu preocuparea ca sunt asteptate noi articole pe blog,┬áPavel┬áma trage de mana si striga┬áinsistent, privind pe geam si aratand┬áafara la ploaia torentiala: “Baie! Baie! Dus! Dus! Dus!”.

In atare conditii, nu prea mai e loc de scris, dar de gatit –┬ámusai. Uneori trebuie sa ma descurc cu solutii rapide, “la minut”. Nu numai in ziua cu ploaie torentiala, dar de cateva ori si┬áin vacanta m-am folosit de solutia asta, sub presiunea timpului. Retetele de azi sunt un┬áfel de variatiuni pe aceeasi tema. Va dau “structura” si sunt sigura ca vor veni idei noi, pornind de la ea. Puteti modifica┬áingredientele si cantitatile,┬átotul dupa gust si imaginatie, dar si cu suflet, nu aveti cum sa┬ástricati┬áceva.

Hai cu retetele!

Cartofii au fost pentru mine intotdeauna solutia salvatoare: cand stiu ca voi avea o zi plina, imi pregatesc din timp cartofi fierti in coaja (dureaza cam 30 min de clocot) si vad eu ce fac cu ei :). Chiar si restul ingredientelor ce necesita fierbere, presupun un timp rezonabil (max 20 min) si se pot pregati in perioadele cand copiii dorm dimineata, asa incat sa le aveti gata la indemana pentru pranz.

 PATÉ DE CARTOFI

Peste 4 cartofi fierti si pasati cu┬áfurculita se adauga urmatorul amestec facut la blender: 1 cana de nuci + 2-3 catei de usturoi + 1/2 ardei capia rosu sau gogosar (asta e ingredientul “cheia succesului” la reteta asta) + sare neiodata + 2 linguri ulei de masline, putin cimbru sau turmeric. Se amesteca bine si se adauga putin lichid (lapte vegetal, supa de zarzavat, chiar si putina apa calduta), daca vi se pare ca este prea “uscacios” si┬ádoriti sa iasa mai pufos, mai moale.

Cum se serveste? Recomand intotdeauna si mai ales langa o mancare preparata termic, ceva hrana vie. Pentru copii se serveste deci impreuna cu cubulete de rosii si/sau de avocado. Pentru cei mari se serveste pe felii de ardei capia, cu o salata de rosii si ceapa sau cu salata de varza.

CARTOFI┬áSI SALATA DE CRUDITATI – AMBELE CU MAIONEZA DE MACADAMIA

           

Pentru bebe. Se pune la fiert 1 cartof curatat de coaja si taiat cubulete (da, se poate si asa, mai ales cand suntem in viteza, avem fier si din alte surse decat coaja lui, nici o grija). Cartoful se poate fierbe intreg si la final se da pe razatoarea mare, depinde cum ii place mai mult lui bebe :).  Peste cartoful (fiert) se toarna 1 lingura cu varf din maioneza de macadamia (ies aprox 4 linguri): se pun la blender sau se paseaza cu blenderul vertical pana iese o compozitie de consistenta unei maioneze 10 nuci de macadamia, 1 lingura suc proaspat de lamaie, 1/4 lingurita turmeric, putina sare neiodata, 1 catel usturoi, 2 linguri apa. Se serveste cu cubulete de rosii si/sau avocado.

Salata de cruditati. Ce a ramas, respectiv 2-3 linguri de maioneza, se folosesc pentru parinti, asa: maioneza se amesteca cu 2 morcovi mici + 1/2 telina mijlocie, date pe razatoarea mica (sau tocate marunt la blender) si se umple 1 avocado.

PATÉ SI SALATA DE MAZARE

Mazare noua nu mai este, dar am folosit mazarea de la congelator. 1/2 kg de mazare se pune la fiert aprox 40 de minute.

PAT├ë (portie pentru┬ábebe). Se pun la blender sau se paseaza┬ácu blenderul vertical 2 linguri mazare fiarta, 1 morcov mic, dulce si zemos, 1/2 catel usturoi, 1/4 lingurita cimbru, sare neodata, 1 lingurita ulei de masline, putin lichid (supa de zarzavat, lapte vegetal de casa) cat sa iasa o pasta de consistenta unui pate. Nu puneti prea mult lichid, sa nu iasa sos, in loc de pateu :). Eu asa am patit prima oara si atunci, ca sa salvez situatia,┬áam mai adaugat lichid si am servit-o ca supa crema, cu crutoane de paine integrala! ­čÖé – gasiti reteta de paine simpla, in cartea mea, Simplu.Versuri hranitoare

SALATA (4 portii adulti). Se amesteca 500 gr mazare fiarta (fara cele 2 linguri folosite la pate) cu 1 lingurita fulgi drojdie inactiva, 2 linguri seminte canepa, 1 legatura marar tocat, 5 buc ceapa verde (sau alba/rosie – 1 buc), 2 rosii mari taiate cubulete, 2 catei de usturoi zdrobiti sau dati pe razatoarea mica, putina sare neiodata, 1 lingurita ulei de masline.┬áCrutoanele se adauga chiar la final, pentru ca altfel se inmoaie de la umezeala si devin “buretoane” ­čÖé┬áin loc de crutoane.┬áImi place uneori sa┬áinlocuiesc crutoanele cu┬ápaste┬áintegrale (dar┬áreduc cantitatea┬áde mazare la jumatate) pentru o┬ásalata de paste nemaipomenita.┬á┬áAlteori inlocuiesc┬ámazarea cu linte verde, pe care o fierb┬áaprox 1 ora, dupa ce a stat la inmuiat minim 12 hr.

Actualizare 2015: Dupa gustul si experienta mea actuala cu amestecurile de ingrediente, salata e destul de complexa. In timp, va sfatuiesc sa renuntati la crutoane/paste si la fulgii de drojdie si sa mariti cantitatea de ierburi verzi din salata.┬á Observati cum va simtiti si actionati doar din observatiile propriilor experiente. Pe mine ma cam lua somnul dupa bunatatile astea, ca-s bune, e drept… Semn ca toata energia se ducea spre digestie. Acum imi place sa mananc mazarea simpla, doar cu ierburi versi si rosii dulci, bine coapte.

***

Pe langa aceste mici ajutoare in situatii de stramtorare, va┬áduc spre incurajare si cuvantul Sf. Ioan Gura de┬áAur: “Lucreaza ostenind din greu, doar lucrezi pentru tine; caci iti va fi mai usoara viata daca fiii tai vor fi virtuosi.

 

P S: voi scrie si despre valoarea nutritiva a nucilor de macadamia, semintelor de canepa si mazare, atat de benefice intr-o dieta vegana. Poate chiar in acest articol, ca o actualizare.

Num─âr afi┼č─âri : 24.035

Distribuie:

Sunt acceptate observa╚Ťii, comentarii critice sau p─âreri care nu coincid cu ale autorului, dac─â:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adev─ârate.

3. Sunt necesare ╚Öi aduc un aport constructiv comunit─â╚Ťii de cititori.

Important

Dac─â sunte╚Ťi ├«ntr-o situa╚Ťie de urgen╚Ť─â, de criz─â sau dac─â o alt─â persoan─â e ├«n pericol ╚Öi ave╚Ťi nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSI╚ÜI ACEST SITE.
  1. Superb articolul. Felicitari!!!!

    Citisem undeva, cred ca in cartile lui Montignac despre cartof ca ar trebui eliminat complet din alimentatia umana, deoarece contine substante care nu pot fi digerate de organismul omenesc. Cica ar fi fost adus pentru hrana porcilor de fapt. Stii ceva de aspectul asta?

    Foarte frumos cuvantul Sf. Ioan Gura de Aur

    1. Elena, multumim…

      Ref. cartof, nu am auzit si nici nu am observat asa ceva pana acum. Este un aliment deosebit de bogat in vitamine si minerale si un medicament la fel de valoros. Dar nu ma (mai) mir de ce se scrie. Tot asa si multe minti elevate ale vremii scriu si declara ca vaccinarea e buna…. ­čÖé

      CU drag

      PS – si daca e adus pentru porci, de ce mancam noi porcul, care mananca (,) cartoful, care nu e bun? Mancam cartof la mana a doua ­čÖé

    2. Foarte tare observatia cu cartoful la mana a doua….Hihihi!
      Asa am inceput eu sa explic curiosilor care ma intreaba de unde ia fiica – mea proteinele daca nu mananca carne: spun ca ea manaca din prima mana pe cand consumatorii de carne mananca vegetalele deja digerate de animale. Ma rog, ceva de genul. Dar cand mi se urca tensiunea la auzul unor intrebari referitoare la proteine, imi vin replici mai bune si mai haioase.

    3. Pai cica nu pentru porc e daunator cartoful, ci pentru noi, ca el are cu ce sa il digere :)) Apropo de vaccin, chiar vroiam sa te intreb cate ceva despre tema asta…eu i-am facut lui Luca vaccinurile de 2 si 4 luni, ca sa nu mai zic de alea din maternitate, caci oricum nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa i le fac sau nu. As tinde sa nu ii mai fac restul si as fi dorit sa te intreb….e vreun pericol daca ma opresc acum? asta ar insemna sa renunt la rapeluri…cu cine as putea sa stau si eu de vorba? ma refer la un doctor care stie despre ce vorbeste…as vrea sa aflu despre copiii nevaccinati…cati dintre ei au facut bolile impotriva carora ii vaccinam si daca le-au facut, cat de grav a fost? Sunt foarte bulversata cu acest subiect….si cei care sunt pro vaccin ma intreaba daca sunt gata sa imi asum ceea ce i s-ar putea intampla copilului daca nu ii fac vaccinurile…dar daca i le fac si pateste mai rau?

      Sunt ingrozita de cand am aflat despre “teoria conspiratiei” :)))

    4. Draga Elena, te inteleg perfect, nu e o decizie simpla, tocmai de aceea e personala. Am incercat sa sintetizez totul in seria de articole de la categoria “Vaccinare”. Te rog citeste-le si citeste si comentariile. Am sa revin cat de curand cu mai multe comentarii pentru tine. Cu drag

    5. Draga Elena,

      eu zic ca pericolul consta in faptul continuarii vaccinurilor la bebelusul tau. Sistemul lui imunitar este inca fragil, iar vaccinurile toate sunt pline de porcarii care ii vor afecta o dezvoltare armonioasa asa cum a fost ea prevazuta de catre Natura, Univers sau Dumnezeu, cum vrei tu sa-i spui.

      Eu ti-as propune sa citesti mai intai tot ceea ce s-a scris pe aceasta tema, ca sa intelegi de fapt unde consta pericolul – in vaccinare si nu in intreruperea acesteia – . Dupa ce vei citi articolele Cristelei iti mai recomand sa citesti http://bbmic.ro/vaccin.php pentru ca am adunat aici cat mai multe articole scrise in limba romana pe acest subiect. Sunt convinsa ca nu o sa te mai lase inima sa-ti vaccinezi copilasul dupa tot ceea ce vei afla. Eu nu l-am vaccinat pe BBmic si are 8 luni si nu a avut nici macar rosu in gat vreodata si sta afara zilnic cate 5-6 ore. Deci curaj, nu esti singura cu sute de intrebari sau indoieli. Si poti vorbi cu noi, ptr ca inca nu am cunoscut doctori deschisi la minte si informati asupra acestei teme tabu, cu care sa poti purta o discutie. Doar in alte tari singurele remedii care trateaza cu succes nenorocirile lasate de vaccinuri sunt cele homeopate. Deci ar trebui sa cauti in acele randuri oameni care sa te inteleaga si sa te sfatuiasca.

    6. Ditta si Elena, se pare ca iar “incingem” spiritele pe tema asta ­čÖé ­čÖé :). Apropos de doctori, cunosc cativa care sunt in masura sa va dea informatiile pe care le cautati. Din pacate, experiente profesionale solide ca ale lor (inclusiv pe aceasta tema) nu pot fi combatute, de aceea trebuie suprimate… Va pup

  2. Foarte bune retete! Intr-adevar salvatoare! Chiar sunt zile in care nici nu mai stiu cum “sa amestec ” ingredientele de baza astfel, incat sa fie si gustos si hranitor dar si incitant pentru asta mica.
    Spun incitant, pentru ca in ultima vreme, chiar daca mancarea e gatita 100 % la fel ca si pana acum- deci cu ce e sigur obisnuita – , ea intai trebuie sa miroase, apoi neaparat trebuie sa faca gestul acela de ” oare sa ating mancarea? sau mai bine nu ? …gest, care uneori ma exaspereaza ptr ca nu- l inteleg, apoi duce incet mancarea la gura si SE STRAMBAAAAAA!!! De ce trebuie sa se strambe? Ca mai apoi sa inceapa sa pape cu o pofta, zici ca nu a mai mancat nimic in viata ei.
    Asa ca orice reteta noua, cu ingredientele de baza, asa cum imi place mie sa le numesc ( care contin cam tot ce stiu eu ca are nevoie organismul ei ) este foarte bine venita.

    In unele retete ai mentionat, ca se poate adauga optional, pulpa de soia ramasa de la prepararea laptelui. Ma intreb ptr fiica-mea, o pot folosi? Bine, nu in cantitati industriale. Doar cate o lingura- doua. A implinit 1 an deja.

    Cu mult drag si respect pentru tot ajutorul pe care ni-l oferi prin articolele tale…

    1. Mama Amma :), eu sunt cea care va respecta , pe toate mamele preocupate de sanatatea lor si a copiilor. Incerc sa demonstrez asta prin studiul si munca pe care o fac pe blog.

      1. Fenomenul cu gestul “oare sa ating mancarea” imi e atta de cunoscut …. E comun mai tuturor copiilor in perioada asta. Si Pavel face la fel, pana simte gustul ­čÖé Nu il mai bag in seama. Mai nou atinge cu varful limbii si impinge ca si cand nu i-ar placea. Il las si apoi cere singur. Chiar lucrez la un super aticol despre experienta noastra cu mofturile la masa. Deci nu te teme, nu e ceva special cu Gabriella, si in al doilea rand nu e ceva neobisnuit. Fac si ei sa atraga atentia asupra lor ­čÖé

      2. Da, foloseste linistita. Si eu am introdus-o de la 1 an. Fara grija.

      Cu dragoste

  3. Doamne ce frumos ai putut scrie! si pozele ca de obicei superbe ­čÖé Excelente ideile ,,la minut,, pe care o sa le si incerc maine si dupa cum arata musai sunt gustoase!
    Imi fac lista cu ce voi gati (pe zile),incerc sa potrivesc si cu ce ar papa micutul nostru ,asa ca am ceva de ,,cercetat,, chiar daca am citit si recitit multe postari de-ale tale.Ma rog la Dumnezeu sa ne deschida ochii si sa ne ajute sa mergem mai departe.Stiu ca nu pot schimba totul si nici brusc dar ma bucur ENORM cand simt ca e un inceput. Parca incep sa prind curaj ,avandu-te aproape,si pt bebe2 ca la bebe1 am gresit foarte mult :(((( din cauza ideilor ,,stralucite,, pe care le aveam eu din RO si nu am ascultat de cei de aici(NZ) .Cu multe ,multe imbratisari,multumiri si multi pupici

    PS.avem si seminte de Chia si quinoa rosie.lintea am gasit-o doar roz .neagra am luat la cutie gata fiarta si nu i-a placut la pititc

  4. Draga Cristela,
    Foarte bine venite sugestiile de meniuri rapide, mai ales in anotimpul asta de vacanta :). Am reusit sa cumpar si cartea Copilul vegetarian si sunt foarte incantata. Simt ca sunt pe drumul cel bun ­čÖé
    De aceea, vreau sa-ti multumesc din nou pentru incurajari si pentru exemplul personal – inseamna enorm pentru mine! Spun asta mai ales pentru ca imi doresc foarte mult un al 2-lea copil si uneori ma intreb cum o sa reusesc sa ma organizez cu 2 copii, si sa am grija si de mine ­čÖé
    Eu una ma simt intr-o continua schimbare, si intr-un fel chiar asa si este, nu? Copilul creste si pentru a tine pasul cu el si a raspunde la nevoile lui trebuie sa fii in continua schimbare. Nu ma deranjeaza, mi se pare o provocare pe care o imbratisez cu inima deschisa si chiar nu consider ca ar fi un sacrificiu, doar ca uneori simt cat e de solicitant :).
    Oricum, sunt hotarata de depun toate eforturile necesare pentru a realiza si sustine aceasta schimbare de stil de viata dupa care sufletelul meu tanjeste de ceva vreme. Am speranta ca se poate atunci cand te vad pe tine, cand imi vad copilul cum infloreste si cand corpul meu imi spune ca se simte bine si ma simt energica ­čÖé
    PS. Minunate poze! Bucurati-va din plin de vacanta!

    1. Cornelia draga, ma bucura tot ce imi scrii. Daca tot ai cumparat cartea, vreua sa fac 2 mentiuni: atentie ca la unele retete care se baga la cuptor autoarea recomanda ulei. NU PUNE! Uleiul doar cand mancarea s-a racit sub 45 de grade. Altfel devine cancerigen (explicatie super simplificata). De asemenea, in prudenta pentru fanatici, recomanda laptele de soia dupa 2 ani. E fff OK sa dai inca din primele luni de viata, dupa reteta pe care am pus-o pe blog.

      Iti doresc sa fii biruitoare in lupta cea dreapta pentru adevar si sanatate!

      Cu mult drag si admiratie, cristela

  5. Cat de bine le zici, tu, Cristela! ­čÖé
    Citind ceea ce ai scris parca ma auzeam :)) Da, si eu am avut fix aceasi intrebare-problema despre ploaie. Noi stam la bloc (ultimul etaj), insa am terasa neacoperita. Rezultatul a fost ca am iesit in ploaie :))
    Apoi ceea ce ai zis despre cresterea copiilor de catre parinti (si nu altcineva) pana la cel putin 3 ani, mi se pare extrem de important. Am intalnit la alte mamici din jurul meu aceiasi reactie (compatimire) in ceea ce ma priveste. Mai ales ca acum ma ocup si de cosmetice naturale pe care le fac acasa…reactia unor prietene a fost “pacat! cine erai…si cea-i ajuns” :)))
    In final, dar nu in cele din urma, vreau sa-ti multumesc pentru devotament si exemplu de autodisciplina si organizare. Retetele sunt bestiale pentru mamici, si numai o mamica ca tine putea sa se gandeasca la asta! Imi copiez articloul si mi-l lipesc pe frigider ­čÖé

    1. Marina, mi te si imaginez, ca o zana, facand vraji printre diferite eprubete si pahare Berzelius :). Am sa ma uit pe blogul tau cat de curand (acum sunt pe drum, facem un bis scurt la munte, pentru Tarzanel :)), multumim ca ne-ai spus!!

      Vorba asta cu “ce ai fost si ce ai ajuns”, atunci cand e vorba de renuntare in favoarea copiilor,e o chestiune pe care am intalnit-o doar la romani si vine pe de o parte din spiritul de barfa al vremurilor actuale din Romania si pe de alta parte din confuzia creata de poluarea mediatica. Asa ca fii cu inima buna, biruitoare pentru familia ta!

      Cu mult drag si empatie iti multumesc la randul meu.

  6. Foarte interesante retetele si rapid de facut !!!
    Am incercat aseara pateul de cartofi…. insa cu cateva modificari pe gustul meu, adica: nu am pus nuci si nici ocara (ca nu aveam), dar am adaugat putina ceapa rosie in compozitia din blender si la final am “asezonat” cu putin suc de lamaie si muuult patrunjel verde tocat marunt ! A fost super !
    Multumim pt. inspiratie.

    O zi frumoasa in continuare!

    1. Carmen, felicitari si multumim pentru idei! Fantezia si curajul in bucatarie fac parte din ecuatia succesului. Eu am pus ocara pentru aport proteic si nuci pentru proteine, dar si pentru lipide esentiale – noi neavand aceste lucruri din surse animale. Cu drag

    2. Buna, draga mea Cristela! Vreau sa intreb daca, la reteta de pate de cartofi, nucile sunt in prealabil rehidratate sau nu? Eu m-as gandi ca iese putin mai cremos daca sunt rehidratate…
      Multumesc! Sa va dea Dumnezeu sanatate!

    3. Mirela draga mea,

      Rehidratate si apoi uscate. Imi place sa fie ‘crantanitoare”, le pun bucatele, nu pasta ­čÖé

      Dar dupa gust, fiecare, asta-i bucataria creativa si … libera!:)

      Cu drag

  7. cristela, ai cumva o reteta de ardei umpluti?
    saru mana!

    1. Oh, da, am. Nu prea fac ardei umpluti (baietii nu iubesc ardeiul copt sau fiert), dar iti pot da reteta de la umplutura, pentru ca o fac des, ca si pilaf. O pui in ardei, dovlecei sau rosii, pui putin sos si la cuptor cu ei. Revin saptamana viitoare, pentru ca nu am acum la mine reteta cu cantitati (altfel eu fac ochiometric totul, dar de cand cu blogul am inceput sa imi notez si cantitati:) ). Daca sunt intre timp cititoare care ne “aud”, le rugam sa posteze. Amma, tu spuneai ca ai facut chiar zilele astea, nu? Cu drag, revin, mai exacta:)

  8. citesc cu interes acest blog, si incerc sa ma inspir. Inca nu sunt convinsa de alimentatia vegana 100%, poate pentru ca inca nu am citit destul. Nici eu nu mi-am vaccinat fetita de 1 an si 4 luni, si a avut deocamdata o imunitate foarte buna. Totusi, noi am papat oua , carnita (de la tara, e drept)… Eu am o curiozitate, daca aveti bunavointa sa imi raspundeti. Am intalnit undeva – poate chiar pe acest blog, ca semintele de canepa sunt f necesare cuiva care nu mananca carne, datorita continutului lor in acizi grasi omega 3 si 6. Totusi, din canepa se face si marijuana, nu cumva substanta respectiva poate sa afecteze creierul unui copil mic??

    1. Draga Sabina, asa este, pe masura ce vei citi si cauta, vei intelege ca alimentatia este cauza bolilor pe care le avem, cele mai multe necrutatoare. Eu ma consider privilegiata ca a trebuit sa fac aceasta schimbare rapid, pe loc, fara drept de apel, daca imi doream sa mai traiesc. Altfel, poate nu as fi facut-o niciodata sau as fi facut-o prea tarziu (si eu ma las convinsa greu de anumite lucruri). Dupa cum ai citit, acest blog nu este facut pentru a convinge, ci pentru a informa. Consider ca tocami lipsa deinformare ne face tributari paradigmelor si miturilor in care traim. Asadar, daca ai inceput documentarea, atunci spor la treaba :), la categoria “Carti” vei gasi niste lecturi valoroase. La randul meu voi continua sa sintetizez din surse reputabile, informatie in sprijinul celor aflati in cautarea unei sanatati solide.

      Nu stiu de povestea cu marijuana, stiu insa ca orice aliment-medicament consumat in exces are efecte nedorite. Asa, si din fructe se face tuica, rachiu, palinca, etc … Ca si in cazul altor “noutati” similare pe care le-am auzit despre anumite plante/alimente medicament, si intrebarea ta ma determina sa caut adevarul. Voi reveni.

    2. Sabina, am clarificat azi si cu canepa, am vorbit cu singura persoana in domeniu in care am incredere. E o mare confuzie peste tot in informatia de pe net. Nici o problema cu consumul de seminte de canepa care se comercializeaza la magazine naturiste (bio hemp seeds) – 1 lingurita pe zi adulti, 1/4 lingurita copii. Voi posta insa un articol calrificator special, sa fie lumina odata pentru totdeauna, pentru ca si eu am tras o sperietura pe cinste, dovada a informatiei confuzante care ne bantuie. Cu drag

    3. Multumesc mult! Asteptam cu interes si articolul.

    4. Pe masura ce citesc, devine mai captivant. ­čÖé De aceea revin cu doua intrebari care ma framanta de cateva luni dar gasesc tot informatii contradictorii, va rog frumos sa ma ajutati daca stiti …
      Prima e legata de dezintoxicarea de mercur pentru cineva care are mai multe plombe din amalgam… Exista alimente/ plante care ajuta? Se pare ca mercurul din vaccinuri e vinovat si de autismul copiilor. Cineva a fost trimis in strainatate pentru tratamentul de dezintoxicare de acolo, dar care se pare ca e anevoios, etc…

      A doua intrebare, daca iti intarci copilul inainte de 2 ani (sau inainte de 3 :)) e bine sa-i dai lapte de capra crud? E bine chiar daca iei laptele din piata si nu esti sigur ca-i sanatoasa capra?

      Mii de multumiri pentru acest blog si pt timpul daruit.

    5. Sabina, cu mare bucurie fac tot ce imi sta in putinta. Multumesc pentru aprecieri.
      1. Nu am cunostinta de metode naturiste de dezintoxicare cu metale grele sau usoare … Intr-adevar in Occident exista metode, nu numai anevoiase, dar si f costisitore. Insa de succes.
      2. Nu, in nici un caz. Sau, ca sa fac o gluma, e bine sa ii dai, insa o singura zi pe an: pe 30 februarie ­čÖé

    6. Bun─â ziua tuturor

      Confirm existenta unor metode ieftine și la îndemână de dezintoxicare (valabile desigur nu și pentru cazuri grave), constând din homeopatie și ceaiuri. Aviz și urmărire din partea unui bun specialist sunt obligatorii desigur.
      Eu am dat copiilor (dupa 1 an), cu acceptul pediatrului absolut remarcabil pe care îl avem, lapte de capra crud (nu suntem totalmente vegani), însă dintr o sursă absolut sigură.

      Toate cele bune!

  9. Daaaa, am facut ardei umpluti chiar zilele trecute. Singurul lucru de care imi pare rau, ca nu am facut mai multi. Ca sotul meu a vrut si a doua zi.

    Am avut o reteta dar m-am indepartat de la ea si am facut asa:
    Am calit ceapa doar in apa ( scria in ulei dar parca o auzeam pe Cristela ” nu ulei incins peste 40 de grade! ” )
    Intre timp am razuit morcovii,telina si patrunjelul pe razatoarea mica. Apoi am pus peste ceapa si le-am calit impreuna cu ceapa.
    Am adaugat vreo 2 rosii din gradina pe care le- am pus inainte in apa fierbinte pentru a fi decojite mai usor si le-am fiert asa pana a iesit un fel de sos.
    In reteta scria orez, insa eu am incercat cu quinoa ( am o slabiciune pentru quinoa ­čÖé ) si a iesit super. Am mai adaugat pulpa de soia ramasa dupa prepararea laptelui.
    Trebuie amestecat mereu pentru ca se prinde usor.
    Pentru ca compozitia sa nu se desfaca se adauga faina de mei, se amesteca bine si gata.
    Se ia de pe foc si se pot umple ardeii.
    Bine, condimentele fiecare isi pune dupa gust. Eu nu mai stiu ce am pus dar ne putem juca cu ele dupa pofta inimii.
    In apa in care am fiert ardeii, am pus si rosii zdrobite, si rosii bucati si un pic de cimbru. Evit bulionul ptr ca nu am gasit o varianta fara conservanti.

  10. Citim constant toate postarile tale, un blog pe cat de necesar pe atat de documentat.
    Felicitari speciale pentru ingerasii tai, doi copii absolut minunati, sa creasca mari si sanatosi si sa va bucurati de realizarile lor!
    Daca timpul va permite, va invit la expozitia personala 6 sept – 6 0ct 2011 (vernisaj 6 sept, curator Aristotel Bunescu)) de la Sala OSIM, str Ion Ghica nr 5, peste 50 de lucrari intr-un itinerariu plastic “De la Bucuresti la Balcic”, printre lucrari se afla crochiurile care au dus la desenele aflate in colectia ta.
    Cu stima, Nuti si Petrisor Chirea

    Cu stima, Nuti si Petrisor Chirea

    1. Draga Petrisor si Nutisor, va multumesc pentru toate gandurile si urarile deosebite. Surpriza acestui mesaj este un dar in sine. Felicitari pentru evolutie si pentru expozitie!
      Cu drag va imbratisez pe toti

  11. Draga Cristela inceputul articolului tau ma face sa doresc daca este posibil sa dezbati putin ..cat de pe scurt… problema- incaltaminte cu talonet sau fara ? cu glezna sau fara?- eu personal am optat pt incaltamintea fara talonet fara glezna ( am gasit ceva la Clarks si sunt f multumita de ei)..si incerc cat de mult posibil sa il tin descult ( ii place cel mai mult spun incerc pt ca la noi in casa cel putin la parter este gresie peste tot si pb ca am eu o problema dar nu-l prea las descult pe gresie il mai las in sossete dar parca si asa e destul de rece desi e vara) multumesc mult si va pupam…

    1. Andra, bineinteles, cu mult drag, mai ales ca aici am beneficiat de sfatul unuia dintr putinii profesionisti pe care ii mai are tara, prof. dr. Jianu, ce om !!! Mi-a dat si o carte scrisa de dumnealui expre pentru linistirea mamelor.

      Pe scurt si la obiect deci: FARA GLEZNA, FARA TALONETE, NEVER EVER! FARA PREMERGATOR! Cat mai mult descult, iarna sau cand e rece cu sosete antiderapante. Ne-a explicat cum ghetele, sandalele cu glezna (si premergatorul) sunt cea mai mare prostie. Glezna copilului trebuie sa se intareasca prin exercitiul mersului si de la sine. Daca este sustinuta non stop de incaltaminte, va ajunge la 3 ani fara sa aibe articulatiile si muschii dezvoltati.

      In privinta pantofilor, ne-a recomandat exclusiv pantofi cu talpa ffffff moale si flexibila, eventual de piele intoarsa (Pavel a avut o vreme dupa ce a inceput sa mearga OPINCI ­čÖé de la Muzeul Taranului. A fost foarte incantat. Apoi am gasit si noi la Clarks o pereche de pantofi pentru primii pasi si nu a mai iesit din ei. Apare pe blog in toate pozele cu ei, in articolele din iarna, primavara. Incepand cu luna iunie am renuntat COMPLET la sosete, in orice zi. Cautam sa il calim putin cate putin. Si noi avem gresie, dar s-a calit si nu are probleme. Apropos de sosete, iti mai recomand ceva: sa le tai elasticul. Am invatat de la dr. Laza asta. toate sosetele, inclusiv cele pentru copii, au un elastic ffff tare, care obstructioneaza circulatia si cauzeaza in timp probleme serioase. cauta-i sosete largi sus sau cu elastic fff slab, sau taie-l. Eu asa am procedat, chiar daca arata putin haotic ciorapul… Sanatatea copilului e mai presus. Eu nu stiu ce minte au producatorii de imbracaminte sa puna elastic atat de tare pentru copilasi.

      Asadar ai procedat f bine, mai mult curaj la calit as recomanda :), iar daca ti se pare ceva, orice (stiu cum e:) ) in neregula, mergi la prf. Jianu, merita, pe mine m-a linsitit de 3 ori si asa a fost, cum a spus dumnealui, ce diagnistician experimentat!!

    2. Buna seara. Referitor la incaltamintea cu talpa flexibila pentru copii, recomand o documentare asupra incaltamintei … care se produce la Timisoara. Au sandale de piele cu talpa flexibila, papucei de casa cu talpa de piele intoarsa si ghetute. Pana acum, pentru fetita mea de 1 an si 5 luni, am folosit sandale si botosei de casa si suntem foarte multumiti. Sper sa va prinda bine informatia, decizia o ia fiecare. Numai bine!

    3. Multumim, draga Oana. Daca cineva va fi interesat, ii voi da personal detaliile. Altfel nu doresc sa fac reclama decat lucrurilor pe care le-am analizat personal. Multumesc pentru intelegere,

      Cristela GEORGESCU

  12. Draga Cristela,

    Tocmai mi-am amintit ca esti Leu, daca nu m-a lasat chiar rau memoria ­čÖé
    Nu mai stiu cand e ziua ta, sau, mai degraba, cand a fost, insa iti urez din tot sufletul “Multi Ani Luminati”! Te imbratisez cu drag si iti doresc multa putere sa tii lumina sus, sa vada si altii drumul! ­čÖé

    1. Marina draga, eram ditamai batalionul de “Lei”, intr-adevar… ­čÖé Multumesc mult de tot, acum copiii sunt pe primul plan :). Caut insa sa ma bucur de fiecare an care trece, asigurandu-ma ca las ceva trainic in urma. Multumesc pentru fiecare cuvant si te imbratisez la randul meu.

  13. Avocado e un fruct. De ce ├«l combini totu┼či cu legumele?

    1. Am mai scris. Este un neutru. Merge combinat si cu fructe, si cu legume.

  14. Ce frumoasa fotografie cu puii si mama pasare!!

    Si eu am doi baieti ( ai mei sunt Luca si Marcu) si mi-a picat tare bine postul acesta!

    Multumiri!

  15. Super, super, super….retetele, fotografiile cu cei doi nazdravani, blogul in sine. L-am descoperit de cateva zile si de atunci timpul liber (daca se poate numi asa) il petrec pe blogul dumneavoastra. Si eu am un bebe mic pe care il cheama tot Pavel (mi-a placut tare mult coincidenta), are 5 luni si jumatate si in curand vom incepe diversificarea, asa ca pana atunci citesc, citesc, ma documentez, atat cat pot, pentru ca vreau sa incepem in forta avand drept ghid meniul zilnic postat aici la diversificarea cu P2. Felicitari si…sunt cu ochii pe blog!
    Cu mare drag, Oana

    1. Multumim, Oana! Pupici lui Pavel, in curand Mos Craciun va aduce o noua functionalitate paginii Meniul ZIlei si atunci va fi mai usor de urmarit. Va pup pe amandoi

  16. Raportez: maioneza macadamia in premiera – un deliciu!
    sosul de la “Pate de cartofi” – YUUUUUUUUUUUUUUM!
    servite cu salata de andive (tot de la tine reteta de baza – eu i-am pus doar andive, praz:), patrunjel, marar, si sosul portocolaliu de la reteta de Pate cartof).
    O cina asa draguta! ­čÖé

    Nu am nimic de intrebat.
    Doar de laudat articolul:)

    1. Fara laude, ca ai vazut apoi ca suntem taxati :). Sa va fie de bine, cu mult drag va imbratisez

  17. Foarte frumos si emotionant cuvantul Sf. Ioan Gura de Aur si asa de adevarat! Multumesc pt relatii. O sa incerc sa-l programez pe bebe la dr. Popescu deoarece este si alergolog si cred ca acolo este problema. Doream sa mai intreb de unde procurati acum rosii, ardei, afine proaspete? am observat ca le folositi frecvent in perioada asta.
    Multumesc!
    Cu stima,

    1. Rosii si ardei – de la o fam de tarani cu sera. Afine de la congelator.

  18. Doamne, ce buna a fost salata de mazare!!! abia astept sa mai fac. tre sa mai astept s anu devina rutina

    1. Elena, poti inlocui mazarea cu linte verde. E foarte bogata in Fe si Ca si la fel de gustoasa. Dar citeste cum o prepari la pag CUprins – cum pregatim leguminoasele.

  19. cristela, ocara nu trebuie neaparat prelucrata termic? si cat timp o putem pastra?

    1. anna, ba da. Nu consuma leguminoase nepregatite termic si ne-inmuiate. Rezista la frigider cam 2 zile, nu recomand mai mult. Sau o usuci la cuptor si o faci faina si tine mai mult.

  20. Probabil ca problema cu iesitul pe ploaie s-a rezolvat de mult…totusi m-am gandit sa-ti spun solutia noastra . Ne-am mutat de curand la curte, am achizitionat pantalon si geaca impermeabile (cu gluca) + cizme de cauciuc. Ploua destul de des, daca nu zilnic, macar la doua zile. Prin urmare daca insista sa stea afara il echipez si gata. Nu l-am vazut nicodata mai linistit si impacat cum este atunci cand se joaca in ploaie. Sta cu mana la apa care curge de la streasina, alearga prin balti, da cu batul intr-o balta…si e fericit. Ce putin le trebuie lor sa fie fericiti !
    Multumim de informatiile pe care te straduiesti sa ni le oferi mereu si mereu, actualizate si “nutritive”. Acum revenisem pe blog pentru a “culege” retete pentru micuta mea de 8 luni pentru ca am ramas in pana de idei. M-ai salvat ­čśÇ Am o foaie intreaga. Maine ma duc la piata :D:D:D.
    Multa sanatate si bucurie va dorim !
    Teodora

  21. Draga mea FELICITARI pentru felul cum iti cresti copilasii:) Ador aceasta poza cu tine si cu puisorii, este o mama perfecta, nu stiu cand ai timp pentru toate dar sper din suflet sa primesti si tu la batranete ajutor iubire si atentie cata le oferi tu lor acum:) Te pup cu drag

    1. Multumesc, draga DIana pentru cuvinte si incurajari. Mama perfecta nu cred ca exista decat in inima copiilor nostri, pentru ca nu am intalnit inca mama care sa fie multumita deplin de felul in care isi face “job”-ul ­čÖé TE imbratisez

  22. Buna Cristela,
    In primul r├ónd vreau sa-╚Ťi mul╚Ťumesc din ad├óncul sufletului pentru ceea ce faci,ptr toate informa╚Ťiile nutritive! E╚Öti minunata! M-am ├«ndr─âgostit de blogul t─âu acum 4 ani de zile,dar nu venise ├«nc─â vremea sa fac o schimbare radicala in ceea ce prive╚Öte alimentatia.Nu consum carne de 17 ani de zile,si de aproape o luna de zile m─ân├ónc ├«ntr-adev─âr s─ân─âtos(f─âr─â lactate si oua) datorit─â tie! Ôś║´ŞĆ
    Întrebarea mea este din ce as putea sa-mi iau B12 din alimente si ce probiotice sa folosesc( am o candidoza de aproape un an de zile).Am văzut ca ai postat ceva legat de candidoza.
    Te imbratisez cu lumina,iubire si bucurie!
    Anca

  23. Buna Cristela ! Am o intrebare : cartofii dulci tot in coaja se fierb? Aduc vreun beneficiu sau sunt plini de ÔÇťzaharÔÇŁ? Multumesc

  24. Buna draga Cristela ! Cartoful merge combinat cu seminte de canepa ? Multumesc

    1. Buna, Andreea! Teoretic – da. Sa vedem insa ce spune corpul. Fiecare persoana reactioneaza in felul ei, nu neaprat cum vor statisticile sau teoriile. ­čÖé Gand bun

  25. Pentru bebe. Azi voiam sa ii fac cartofi fiert cu rad de patrunjel ,cubulete se rosii si seminte de canepa ? E prea mult ? Multumesc

Care este opinia ta?