Supa este minunată pentru seri reci. Nu are ulei, deci merge de minune pentru ficat, se digeră ușor. Ingredientele ei aduc energia împământării, deci e foarte bună pentru cină. Am învățat rețeta de la un bucătar din Bali, fost grădinar. Deținea măiestria condimentării bucatelor cu ierburi de mâna lui cultivate și îngrijite, așa încât a fost promovat de la grădinar, la bucătar…șef!
Ingrediente pentru 4 porții
3 morcovi medii – tăiați cubulețe
1 păstârnac mediu – tăiat cubulețe
1 praz – tăiat fideluță
3 cartofi medii tăiați cubulețe
1/2 conopidă mare – ruptă buchețele
1 cm rădăcină ghimbir proaspăt (cui îi place mai condimentat, să pună mai mult)
1 linguriță rasă turmeric praf sau 1 cm rădăcină turmeric proaspăt
1 linguriță sare neiodată
1/2 legătură pătrunjel verde pentru decor
opțional – 1 linguriță lemongrass sau 1 pic ulei eteric de lemongrass
opțional – 1 lingură arpagic
Mod de preparare
1. Radeți ghimbirul pe răzătoarea mică sau – mai ușor – puneți 100 ml din apa pentru supă cu ghimbirul la blender.
2. Apoi amestecați într-o oală cu restul de apă, sare, praz, rădăcinoase, cartofi și praf de turmeric.
3. Se lasă la fiert la foc mic, pe focul cel mai mic, 1 oră, cu capac.
4. Se oprește focul și se adaugă buchețelele de conopidă, iarba lemongrass, se pune capacul și se lasă încă 10 minute fără foc. Astfel conopida rămâne crocantă. Când e fiartă, devine fleoșcăită și grețoasă.
5. Se decorează cu pătrunjel și arpagic.
Poftă bună!